Ziek zijn

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de herfst. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de plaat en klik op de linkjes voor allerlei liedjes over het ziekenhuis.

Themapakket ‘Ziek zijn’

Kom je spelen, heb je pijn? Of wil jij de dokter zijn?
Pillen voor je buik of mond,  je bent vast weer snel gezond!
Drie eenvoudige, vrolijke educatieve spellen, een spelscript voor themahoek ‘dokter’, een spelscript voor themahoek ‘apotheek’ en handige anatomieposters voor kleuters bij het thema ‘ziek zijn’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen, wegen, letters, woordbeeld, visuele waarneming, samen spelen, betekenisvol rollenspel en kennis over het lichaam. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.
Een fantastisch pakket (61 pagina’s) met drie leerzame spellen, twee spelscripts en een aantal educatieve posters voor rollenspel en kringactiviteiten.
Bij het eerste spel gaat het erom dat de speler zoveel mogelijk letters krijgt waarmee hij het woord pil kan maken. Wie de meeste pillen heeft is weer gezond en wint het spel.
Het tweede spel is een Bingospel met 24 verschillende Bingokaarten over het ziekenhuis.
Het derde spel is een pillendomino. Hier oefenen de kinderen al spelend, tellen en getalbeeld.
Met het spelscript ‘dokter’ kunnen de kinderen aan de hand van de plaatjes zeker drie kwartier betrokken spelen in de doktershoek.
Zo ook met het spelscript ‘apotheek.’ Zeker drie kwartier zijn de kinderen spelend aan tellen, aan het wegen en vergelijken. Ook zoeken ze letters op de medicijndoosjes-en potjes.
Tenslotte zijn er nog allerlei anatomieposters en een poster voor de apotheek om het rollenspel ‘betekenisvol en echt’ te maken.
Kortom een onmisbaar educatief pakket bij het thema ‘ziek zijn’ voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’.
Te gebruiken bij in hoeken en als activiteit tijdens de werkles.

Woordkaarten

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'ziek zijn'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Themahoeken

Themahoek dokter voor kleuters

Maak een themahoek met een dokterspraktijk. Zet hierin een dokterstafel met twee stoelen, een bed en een kast met allerlei doktersbenodigdheden. Hang aan de wand allerlei platen van lichaamsdelen en anatomie. Zorg voor pleisters, verband, een mitella en krukken. Met het spelscript van Kleuteridee spelen twee kinderen meer dan drie kwartier gericht in deze hoek. En wat genieten ze ervan!
Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee
Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 5
Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 4
De dokter mag een echte doktersjas aan en hangt de stethoscoop om zijn nek. Hij wast eerst zijn handen. Dan laat hij de patiënt binnen en begint een gesprekje met de patiënt. Tijdens een kringgesprek is aan de orde geweest welke vragen de dokter kan stellen. Welk dagdeel heeft de patiënt last? Heeft hij dan iets bijzonders gedaan of gegeten? Enzovoort. Vervolgens wordt het hele spelscript op papier van Kleuteridee afgewerkt. Als alles klaar is schrijft de arts een recept uit wat het kind bij de apotheek in de klas mag ophalen. Daarna wordt de arts de nieuwe patiënt en de patiënt wordt de nieuwe arts.
Rollenspel dokter
Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 6
Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 9
Rollenspel dokter

Themahoek apotheek voor kleuters

Als de patiënten in de doktershoek een recept krijgen, is het natuurlijk erg leuk dat ze met dit recept naar de apotheek in de klas kunnen om hun medicijnen te halen. Wij maakten daarom een leuke apotheek in de klas. Omdat er maar twee kinderen per speel/werkles met een recept komen, hebben we ook een geweldig spelscript voor de apotheek gemaakt. Ook met dit script zijn de kinderen zeker drie kwartier intensief aan het werken en spelen.
Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 1
Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 2
Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 3
Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 5
Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 6
Zet in de hoek allemaal lege medicijndoosjes en potjes. Laat de kinderen die meenemen naar school. Wij hebben als pillen twee zakken Skittels gebruikt. Zo heb je allerlei kleuren pilletjes. Na goede instructie hebben de kinderen in onze groep niet één keer een snoepje opgegeten. Zorg voor verschillende weegschalen, spuiten, verband, apothekersjassen en een kassa.
Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 7
Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 9
Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 8
Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 10

Themahoek ziekenhuis en operatiekamer met rollenspelkaartjes

Wil je dat kinderen vanuit de huishoek naar het ziekenhuis kunnen en daar geopereerd worden? Dan zijn er veel kinderen die tegelijk een rol spelen in deze drie hoeken. Daarom hebben we rollenkaartjes gemaakt die de kinderen uitkiezen en om hun nek hangen. Dit vraagt veel overleg en communicatie, maar het is verbluffend hoe op deze manier tot 13 kinderen met elkaar een betekenisvol spel spelen! Hier kun je de rollenspelkaartjes downloaden.
Rollenspel ziekenhuis kleuters, kleuteridee
In de huishoek wonen twee ouders met zieke kinderen. In de operatiekamer zijn twee artsen die een patiënt kunnen helpen en één ouder mag eerst een poosje blijven. In het ziekenhuis zijn patiënten, een arts, een verpleegkundige, twee cliniclowns en iemand die het eten rondbrengt. We hebben heel veel materialen gekregen van ouders die in de zorg werken. Met sminkkrijtjes worden ‘echte wonden’ en blauwe plekken getekend.
Operatiekamer rollenspel ziekenhuis kleuters, kleuteridee
Operatiekamer rollenspel ziekenhuis kleuters, kleuteridee 2
Operatiekamer rollenspel ziekenhuis kleuters, kleuteridee 3
Operatiekamer smink rollenspel ziekenhuis kleuters, kleuteridee
Ons ziekenhuis heeft bedden gemaakt van planken en sjouwkisten met dekens, lakens en onderleggers. De verpleegkundigen zorgen ervoor dat de bedden netjes worden opgeschud en dat de patiënten worden gewassen. De arts houdt de patiënten goed in de gaten. De cliniclowns zorgen voor een vrolijke noot en er worden vooral veel ijsjes rondgebracht als eten op de afdeling 😉
Ziekenhuis rollenspel ziekenhuis kleuters, kleuteridee
Ziekenhuis rollenspel ziekenhuis kleuters eten rondbrengen, kleuteridee
Ziekenhuis rollenspel ziekenhuis kleuters eten rondbrengen, kleuteridee 2
Clinclowns rollenspel ziekenhuis kleuters, kleuteridee 2
Clinclowns rollenspel ziekenhuis kleuters, kleuteridee

Rekenen voor kleuters

Digibord, computer en tablet

Pillen tellen 1-15

Deze les kun je (full screen) gebruiken op het digibord, maar is ook te spelen op computer of tablet.

Buitenspel ambulance

Neem een kar voor het buitenspel en maak met dozen een ambulance op maat. Laat op de bodem ook gewoon karton zitten. Als de kinderen in de ambulance zitten, staat hij zo erg stevig. Voor een stuurkar kun je aan de onderkant van de doos een cirkel uitknippen, zodat je de doos over het stuur kunt schuiven. Snij de doos met een schilmesje op maat. Laat de kinderen de ambulance verven en beplakken met de materialen die je hieronder kunt downloaden.
Rollenspel ambulance, kleuteridee
Ambulance spelen met kleuters, thema ziek, kleuteridee.
Ambulance spelen met kleuters, thema ziek, kleuteridee 4.
Zorg voor deuren die open kunnen. Leg in de ambulance een dokterskoffertje met verband, pleisters en gips. Ook een aantal doktersjassen vinden de kinderen erg leuk om te gebruiken. Met een troostknuffel uit de ambulance kunnen ze hun patiënten op hun gemak stellen en troosten.
Ambulance spelen met kleuters, thema ziek, kleuteridee 7.
Ambulance spelen met kleuters, thema ziek, kleuteridee 6.
Je zult zien dat er opeens allemaal ongelukken gebeuren op het plein en dat je naast de ambulance ook politie nodig hebt om alles te regelen 😉
Ambulance spelen met kleuters, thema ziek, kleuteridee
Ambulance spelen met kleuters, thema ziek, kleuteridee 8.
Ambulance spelen met kleuters, thema ziek, kleuteridee 9.

Thematafel

Speeltafel, thema ziek, ambulance, ziekenhuis, kleuteridee
Een fijne thematafel waar de kinderen uren in kunnen spelen. De tafel is een deelbare bak met binnenmaat 39 cm bij 339 cm, gemaakt door een vader. Hij staat op kleutertafels. In de bak ligt een straatmat die je bij ons kunt bestellen. Ook de achtergrond is een mat met een ziekenhuis en ambulances. De kinderen hebben allerlei voertuigen en poppetjes meegenomen die in het spel gebruikt worden.
Leg bij de tafel rode whiteboardmarkers neer en wat rolletjes verbandgaas, pleisters en vochtige doekjes. Met de stiften kleuren de kinderen bloed op de poppetjes als er een ongeluk is gebeurd. De gaasjes gebruiken ze als verband en met de vochtige doekjes kan het bloed weer verwijderd worden.
Speeltafel, thema ziek, ambulance kleuteridee 2.
Speeltafel, thema ziek, ambulance, ziekenhuis, kleuteridee 5.
Speeltafel, thema ziek, kleuteridee.
Deze prachtige Straatmat en Ziekenhuisachtergrond van 3,39 m bij 39 cm kun je bestellen. Hier kunnen de hulpdiensten hun werk doen. De achtergrond maakt dat het compleet echt is. Deze matten zijn gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Ze zijn makkelijk oprolbaar zodat je ze tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog op kunt bergen als je de matten even niet wilt gebruiken.
Prijs per mat €41,00

Knutselwerkjes

Patiënt maken van karton

De basis van deze poppen is een witte kartonnen pop van Heutink. De kinderen verven deze pop tijdens een werkmoment in de huidskleur die ze mooi vinden. Als de pop droog is maken ze er haar en ogen op.
Zieke poppen kleuteridee
Zorg dat er een paar sjablonen van karton op tafel liggen van een pyjama, nachthemd en ondergoed. Deze sjablonen trekken de kinderen zelf om op een papier naar keuze. Daarna knippen ze het kledingstuk uit en plakken het op de pop. Daarna mogen ze de pop ziek maken. Dit kan door vlekjes te tekenen met stift of door verband en pleisters op de pop te plakken. Met rode stift kunnen ze nog wat bloed maken. Voor de zieke poppen hebben we ook bijbehorende bedden gemaakt.

Bedden knutselen

Van een deksel van een schoenendoos knutselen de kinderen een bed. Het hoofdeinde en voeteneinde worden uit één stuk karton met de poten geknipt en vastgeniet aan het deksel. Het karton wordt in een gewenste kleur geverfd. Voordat de kartonnen onderdelen worden vastgeniet, leggen de kinderen de deksel op stof en trekken de deksel om met een stift. Ze knippen de stof op de lijn en hebben nu een onderlaken. Zo wordt er ook een gekleurd dekbed geknipt.
bedden knutselen, kleuteridee, thema ziek
bedden knutselen, kleuteridee, thema ziek 3

Pillen en pillendoosjes knutselen

De kinderen stempelen de label van een pillendoosje. De labels kun je hieronder downloaden. Leg wat voorbeelden op tafel en laat de kinderen zelf het juiste woord op het label stempelen.
Pillendoosjes stempelen, kleuteridee, met gratis download
De kinderen tekenen met rode stift ook nog een kruis boven het gestempelde woord. Het label wordt op het pillendoosje geplakt. Van klei maken de kinderen pilletjes. Hiervoor worden kleine ronde balletjes gedraaid, die met de duim wat plat gedrukt worden. Met een houten spateltje drukken ze midden op de pil een gleuf. Als de pillen droog zijn, kunnen ze in het doosje.
Pilletjes kleien, kleuteridee, met gratis download
Pilletjes kleien 2, kleuteridee, met gratis download

Recept van de dokter stempelen

Recept dokter stempelen, thema ziek zijn, kleuteridee, free printable
Recept dokter stempelen, thema ziek zijn, kleuteridee, free printable 2
De kinderen stempelen het woord recept van een voorbeeld na. De recepten worden later echt gebruik in de doktershoek en voor de apotheek in de klas.

Röntgenfoto’s maken met kleuters

Er zijn vaak kinderen in de groep die al eens iets gebroken hebben, of waarvan een zus of broer iets gebroken heeft. Vertel dat er in het ziekenhuis foto’s gemaakt kunnen worden van de botten in je lichaam. Laat daarvan ook enkele foto’s zien. Hieronder kun je voorbeelden downloaden. Vertel dat de botten licht gekleurd zijn en dat een breuk dus een donkere streep op je botten is. De kinderen tekenen met potlood een lichaamsdeel. Met wit wasco tekenen ze de botten en kleuren deze in. Zorg voor twee bakjes Ecoline. Eén bakje zwarte en één bakje zwart met veel water. Het lichaamsdeel wat getekend is wordt met de waterige Ecoline ingekleurd met een kwast. Er kan gewoon over de witte botten gekwast worden, want deze blijven wit. Daarna wordt de rest van de foto met zwarte Ecoline ingekleurd.
Röntgenfoto voet maken met kleuters, kleuteridee
Röntgenfoto borstkas maken met kleuters, kleuteridee
Röntgenfoto's maken met kleuters, kleuteridee

Je lichaam van binnen

Als de kinderen in de themahoek aan de gang gaan met de stethoscoop en bloeddrukmeter, komen er vanzelf de vragen over de betekenis ervan. In een kringgesprek kun je die vragen beantwoorden. Je vertelt dat vanaf het hart, je bloed door buisjes gaat die je aders of bloedvaten noemt. Laat ze op hun pols voelen hoe snel hun hart klopt. En wat gebeurd er als je hard valt, of jezelf ergens aan snijdt? Laat eenvoudige platen zien. De kinderen vinden het erg interessant.
Bloedvaten tekenen, betekenisvolle schrijfoefening, thema ziek zijn, kleuteridee 2.
Bloedvaten tekenen, betekenisvolle schrijfoefening, thema ziek zijn, kleuteridee.
Laat de kinderen een torso van karton uitknippen en in huidskleur schilderen. Als deze droog is knippen ze een hart uit papier en plakken deze op. Daarna tekenen ze met dunne en dikke stiften (rood en blauw) de slagaders en aders. Dit is een geweldige betekenisvolle oefening voor de fijne motoriek. Als je de torso zo groot maakt als de maat van de kleuter kun je de torso aanvullen met andere organen (zie hieronder).
Na de bloedsomloop maken de kinderen nog een slokdarm met maag. Hiervoor gebruiken ze een lege keukenrol en een plastic zak. De plastic zak dient als maag en wordt door de kinderen met plakband aan de keukenrol vastgemaakt. De slokdarm wordt aan de torso geniet. De kinderen kunnen nu een snoepje in de slokdarm doen en zien het snoepje in hun maag vallen.
Snoepjes in de maag, thema ziek, kleuteridee
Ademen met longen, thema ziek, kleuteridee
Tot slot worden er longen gemaakt. Ieder kind krijg twee buigrietjes en twee plastic zakjes. Aan elk rietje plakken ze onderaan een zakje vast met plakband. Er mag geen gat overblijven, waardoor lucht kan ontsnappen. De rietjes worden zodanig met plakband op de torso geplakt dat de rietjes beiden in de mond gestoken kunnen worden. De longen worden met een druppel lijm ook vastgeplakt op de torso. Maak met een perforator twee gaatjes bovenin de torso en rijg hierdoor een koordje zodat de kinderen de torso om hun hals kunnen doen.
Nu kunnen de kinderen zelf gaan ademen en ervaren wat er met hun longen gebeurd.

Stethoscoop knutselen met kleuters

Stethoscoop knutselen met kleuters, kleuteridee, thema ziek zijn
Deze stethoscoop is gemaakt van dun ijzerdraad waar strijkkraaltjes zijn aangeregen. Onderaan komt een dop van een fles en aan de uiteinden wordt een grotere kraal geregen om de stethoscoop in de oren te kunnen hangen. Groep 2 kun je reeksen kralen laten rijgen, waarbij de kleuren steeds terug komen.

Ambulance knutselen

Eerst wordt er een doosje geel geverfd. Per ambulance worden er ook twee kurken geverfd die als wielen aan de doos worden vastgeplakt.
ambulance knutselen met download, kleuteridee
Uit het knipvel (kun je hieronder downloaden) kunnen de kinderen van alles knippen om de ambulance verder af te maken. Van boven wordt er aan de zijkanten nog een dunne strook rood papier vastgeplakt. Het zwaailicht wordt gemaakt van een blauwe kraal.
ambulance knutselen met download 2, kleuteridee

Dokter knippen en plakken

Dokter knippen en plakken, thema ziek, ziekenhuis, kleuteridee 2.
Dokter knippen en plakken, thema ziek, ziekenhuis, kleuteridee.

Ambulance op school

Het is erg leuk om een ambulance uit te nodigen op je schoolplein. Bij ons kwam de ambulance met een levensgrote beer op de brancard. De kinderen mochten hem verbinden en van zuurstof voorzien. Iedereen mocht ook in de ambulance kijken en vragen waar de instrumenten voor waren. Eén van de kinderen kreeg een spalk op de brancard. In dit uur hebben de kinderen veel geleerd.
ambulance op school, kleuteridee
ambulance op school 2, kleuteridee