Bergen

Interactieve praatplaat

Allerlei informatieve video’s en digiboeken voor kleuters bij het thema bergen. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de stippen om een video te zien en te horen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de stippen om een liedje te zien en te horen.

Spellenpakket Bergen

Berg beklimmen? Rustig aan! Of ga met de kabelbaan.
Welke skiër gaat er voor? Letters, cijfers, speel maar door!
Vijf fantastische, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘Bergen’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip, letterherkenning, woordbeeld, begrippen ‘hoog & laag, snel & langzaam, visuele waarneming, geheugen en onderscheid van verschillende fonemen in een woord. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.
Tijdens het eerste spel zijn de kinderen op de skipiste. Welke skiërs gaan er snel en welke langzaam. Een spel vol tellen en vergelijken. De kinderen moeten actief allerlei begrippen gebruiken.
Bij het tweede spel proberen de kinderen dezelfde bergbenodigdheden op te zoeken. Oplettendheid en geheugen spelen hierbij een rol. Er kan ook gespeeld worden met de schaduwvariant van de kaarten.
Bij het volgende spel gaat de kabelbaan heen en weer en neemt steeds een aantal kinderen mee. Wie heeft het eerst al zijn kinderen met de kabelbaan weg laten gaan? Een spel waarbij tot het laatst toe geteld moet worden.
Bij ‘Letterberg’, spel 4,  proberen de kinderen ze snel mogelijk alle letters van het woord berg te bemachtigen. Tijdens het spel zijn ze bezig met het woordbeeld en leren ze dat een woord opgebouwd is uit letters.
Bij het laatste spel ‘Bergbeklimmers’ moeten de speler zo snel mogelijk naar de top van de berg klimmen. Maar kijk uit. Je kunt ook naar beneden vallen!
Weer een fantastisch, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken als activiteit tijdens de werkles, in de rekenhoek of in de taalhoek.

Woordkaarten Bergen

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Speeltafel bergen (winter)

Een geweldige achtergrond om met Playmobil wintersporten te spelen. Met nep-sneeuw kunnen de kinderen naar hartenlust skiën en snowboarden, sneeuwschuiven en sleeën. De bergen kun je spuiten met Purschuim. Als dit opgedroogd is kun je ze eenvoudig glad snijden met een mes, zodat er echte skipistes ontstaan. Bedek alles met een laag nepsneeuw. De dennenbomen zijn bedekt met een laagje spuitsneeuw.
achtergrond speeltafel sneeuwbergen, speelmat, kleuteridee
Achtergrond bergen winter 6 k, kleuteridee
Achtergrond bergen winter 7 k, kleuteridee
Achtergrond speeltafel thema bergen winter, kleuteridee, Kindergarten Mountains theme
Achtergrond bergen winter 10 k, kinderspeelmat
Achtergrond bergen winter 5 k
Deze prachtige achtergrond bergen (winter) van 3,39 m bij 39 cm kun je bestellen. Hiermee kunnen de kinderen heerlijk spelen. Ze beleven het echte wintersportgevoel en het is sneeuwzeker. Deze mat is gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Hij is makkelijk oprolbaar tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog. Zo kun je de mat makkelijk opbergen als je hem even niet wilt gebruiken.
De prijs van de achtergrond (bergen winter) is € 41,00

Digibord, computer of tablet

Klik op een spel en klik daarna op de twee pijltjes rechtsboven, je kunt het spel dan fullscreen spelen. Ook de muziek kun je uit zetten of harder/zachter zetten.
Buurgetallen oefenen                                     Ordenen op afmeting
Aanvullen tot 10

Hoek met sneeuwberg

Zet drie banken strak naast elkaar. Zet ze schuin door er een rek of andere bank aan één zijde onder te zetten. Maak van sjouwkisten een trappetje naar de top van de berg. Leg wit zeil op de banken en tape dit goed vast met wit duct tape. Leg onderaan de berg een mat en ook naast de berg is een mat handig. Neem een kleine pannenkoekslee en bevestig deze met duct tape stevig op een rollerbordje. Een skihelm zorgt voor veiligheid. Dan kan de slee-pret beginnen.
slee helling, rollenspel thema bergen. kleuteridee 1
slee helling, rollenspel thema bergen. kleuteridee, kindergarten sledge mountain, role play

Rekenen met kleuters

Schrijfpatronen

Gymles thema bergen

gymles thema bergen, kleuteridee 2

Buitenspel

Van dit klimtoestel op ons plein maakten we een berg. Over de top bevestigden we een lus van een stevig touw. Helm op en klimmen maar. Je kunt het touw ook bevestigen aan een glijbaan en spelen dat dit de berg is.
berg beklimmen , thema bergen, Kindergarten mountaintheme, kleuteridee 1
berg beklimmen , thema bergen, Kindergarten mountaintheme, kleuteridee 2
berg beklimmen , thema bergen, Kindergarten mountaintheme, kleuteridee 3
berg beklimmen , thema bergen, Kindergarten mountaintheme, kleuteridee 4

Bergen en tunnels maken in de zandbak

Laat groepjes kinderen grote bergen maken. Geef de kinderen een aantal auto’s en vraag ze hoe deze auto’s zo snel mogelijk aan de andere kant van de berg komen. Sommige kinderen willen over de berg heen, maar de berg is wel steil. Andere kinderen willen om de berg heen. Totdat iemand op het idee van een tunnel komt. Ze graven heerlijk naar elkaar toe. De begrippen hoger en lager worden actief gebruikt. Dan stort de tunnel een stukje in. Tja, hoe maken de tunnelbouwers zo’n echte tunnel nu sterk. Die mag natuurlijk niet instorten. Heerlijk betekenisvol dit spel.
Bergen en tunnels in de zandbak, kleuteridee
Bergen en tunnels in de zandbak, kleuteridee 2

Knutselen

Bergen knutselen met een kabelbaan

Laat de kinderen een achtergrond schilderen met lucht en gras. Onze kinderen hebben de kleuren van een ondergaande zon geschilderd. De volgende dag knippen de kinderen bergen. De top van de bergen schilderen ze wit.
Bergen collage met kabelbaan, knutselen met kinderen, mountains craft
Van plakfiguren of ponsjes worden er naaldbomen op de bergen geplakt. Voor dit knutselwerkje hebben we filmpjes bekeken over de boomgrens en sneeuwgrens. Als de bergen droog zijn worden ze op de achtergrond geplakt.
Bergen collage met kabelbaan, knutselen met kinderen, mountains craft 3k, kleuteridee
Bergen collage met kabelbaan, knutselen met kinderen, mountains craft 4k, kleuteridee
Van papier en een strook maken de kinderen een gondel van de kabelbaan. Uit onderstaand knipvel knippen de kinderen twee ramen uit en maken met stift de gezichten en kleding van de poppetjes af. Daarna worden de ramen op de gondel geplakt.  Een half klein ovaal vouwblad wordt aan de achterkant geplakt en daardoor wordt een haakje bevestigd met de haakjestang. Verstevig de hoeken van de achtergrond met stukjes plakplastic. Druk met de perforator in allebei de hoeken bovenaan een gaatje. Neem een lang stuk touw, hang de gondel eraan en steek het door de gaatjes naar achteren. Maak het touw van achteren vast met een knoop. De gondel kun je nu van de enen naar de andere berg bewegen.

Ski’s knutselen, thema bergen

Laat alle kinderen twee latten identiek beschilderen. Felle kleurtjes verf geven deze ski’s een sportieve uitstraling. Als de latten droog zijn kun je van rubber vellen een punt aan elke ski laten maken. Van band en elastiek kun je de ‘schoenen’ maken, die bij ieder kind over hun echte schoenen aan te trekken zijn. Dit kan als de kinderen hun voet eerst door het elastiek steken en hun schoenpunt door de voorste band steken.
ski knutselen, thema bergen met kleuters, kindergarten ski craft, kleuteridee
ski knutselen, thema bergen met kleuters, kindergarten ski craft, kleuteridee 34
ski knutselen, thema bergen met kleuters, kindergarten ski craft, kleuteridee 3
De skistokken hebben we van echte stokken gemaakt. We maakten er een teller op van rubbervellen en schoven deze om de stok. De bandjes van boven plakten we vast met plakband en schoven er een stuk isolatiefoam voor buizen overheen.
ski knutselen, thema bergen met kleuters, kindergarten ski craft, kleuteridee 9
ski knutselen, thema bergen met kleuters, kindergarten ski craft, kleuteridee 10
ski knutselen, thema bergen met kleuters, kindergarten ski craft, kleuteridee 6
ski knutselen, thema bergen met kleuters, kindergarten ski craft, kleuteridee 7
Samen met de stokken probeerden we onze ski’s in warme kleding uit op het plein.
Ski knutselen met kleuters 3, kindergarten mountains theme, kleuteridee
Ski knutselen met kleuters 5g kindergarten mountains theme, kleuteridee
Ski knutselen met kleuters 2, kindergarten mountains theme, kleuteridee

Skibril knutselen met kleuters

Met dit knipvel kun je een leuke skibril met skihelm knutselen. print de hel met bril op stevig papier en laat de kinderen de dikke grijze rand van de bril uitprikken. De helm/bril wordt ingekleurd met dikke viltstiften. Achter de opening van de bril wordt gekleurd folie geplakt. Van een restje rekbare stof wordt een strookje geknipt en aan de bril geniet. De kinderen kunnen de helm met bril nu echt opzetten.
Skibril knutselen met kleuters 1, kindergarten mountains theme, kleuteridee
Skibril knutselen met kleuters 2, kindergarten mountains theme, kleuteridee
Skibril knutselen met kleuters 3, kindergarten mountains theme, kleuteridee

Chalet knutselen

De basis van dit chalet is een stukje stevig papier in een huisvorm. De kinderen kunnen drie werklessen aan dit chalet werken. De kinderen plakken op de onderkant een stuk wit papier. Voor de bovenkant knippen ze planken uit (zie knipvel) en plakken deze op het huis. Een goede knipoefening voor de fijne motoriek. Bij het dak worden aan de achterkant de planken bijgeknipt in de vorm van het huis. Het dak wordt gemaakt van twee stroken papier.
chalet knutselen, thema bergen kleuters, Kindergarten mountains craft
Een strook stevig papier dient als balkon en wordt ook met planken beplakt. De zijkanten worden omgevouwen en aan het chalet geniet. Zorg dat het balkon ook echt een stukje naar buiten steekt. Vervolgens worden ramen en een deur uitgeknipt en op het chalet geplakt. Van groen en bruin papier knippen de kinderen zelf een boom en plakken dit tegen het chalet. Door een wc rol verticaal aan de achterkant te nieten kan het chalet ook rechtop blijven staan.
chalet knutselen, thema bergen kleuters, Kindergarten mountains craft 2k, kleuteridee
chalet knutselen, thema bergen kleuters, Kindergarten mountains craft 4k, kleuteridee
chalet knutselen, thema bergen kleuters, Kindergarten mountains craft k, kleuteridee

Snowboarder knutselen, thema bergen

Geef de kinderen een kleurplaat met een snowboarder en laat ze deze kleurplaat inkleuren. Je kunt natuurlijk ook de kinderen zelf een snowboarder laten tekenen.
Snowboarder knutselen, kindergarten sowboarding kids craft, mountains theme, thema bergen, kleuteridee
Snowboarder knutselen, kindergarten sowboarding kids craft, mountains theme, thema bergen, kleuteridee 3
Daarna knippen de kinderen de snowboarder uit. Ze laten een stukje wit papier onder hun voeten zitten. Deze stukjes worden omgevouwen en op een grote spatel vastgeplakt. Om de spatel wordt een stukje wit ijzerdraad gewikkeld. Het andere einde van het ijzerdraad wordt in een sneeuwberg (= stuk piepschuim) geprikt. De kinderen kunnen het ijzerdraad buigen en zoeken zo de juiste positie die ze hun snowboarder willen geven.
Snowboarder knutselen, kindergarten sowboarding kids craft, mountains theme, thema bergen, kleuteridee
Snowboarder knutselen, kindergarten sowboarding kids craft, mountains theme, thema bergen, kleuteridee 4

Tonnetje Sint Bernardshonden, thema bergen

Veel mensen kennen de Sint-Bernard met het kenmerkende tonnetje of kruikje om z’n nek. Hoe leuk is het om dit tonnetje te maken en in te zetten bij het rollenspel.
Tonnetje Sint Bernhardshond, thema bergen, kleuteridee k
Neem een leeg blikje van frisdrank of een verpakking van soortgelijke afmeting. De kinderen plakken het papier met houtstructuur om het blikje. Ze plakken er goudkleurige stroken om en voorzien het tonnetje met een roden label en een wit kruis. Aan het tonnetje wordt een touw of band bevestigd, zodat kinderen het om kunnen hangen en reddingshond kunnen spelen.

Koeienbellen uit de Alpen

In de Alpen hebben alle koeien een bel om hun nek. Laat de kinderen zo’n bel maken en daarna heerlijk ‘koetje’ spelen.
Bel voor koe, thema bergen , kindergarten mountains theme, kleuteridee
Voor de bel heb je een leeg conservenblik nodig. De kinderen beplakken dit met goud papier en plakken rondom de bel witte en zwarte koeienvlekjes in een reeks. Met een spijker slaan de kinderen een gat bovenin het blik. Ook slaan ze een gat in twee bierdoppen. De bierdoppen worden samen met een paar moertjes of oogschroefjes aan een touw geregen. Een paar centimeter boven de doppen wordt een knoop gelegd in beide einden van het touw tegelijk. Dan worden de uiteinden van het touw van binnen naar buiten door het gat in het blik gehaald. De uiteinden van het touw worden dan om een band (of strook stof) geknoopt, zodat de kinderen hun bel om de nek kunnen dragen. Een koeienmasker maakt het spel af!
Bel voor koe, thema bergen 3g, kindergarten mountains theme, kleuteridee
Bel voor koe, thema bergen 2, kindergarten mountains theme, kleuteridee
Bel voor koe, thema bergen 4, kindergarten mountains theme

Treintunnels knutselen met kleuters

Tunnels maken van karton met kleuters, kleuteridee.nl, thema de trein , kindergarten railroad craft, free printable
Eerst wordt er een berg uitgeknipt. Die kun je hier downloaden. Print de berg op stevig papier van A3 formaat. Daarna kunnen de bergtoppen wit geverfd worden. Als de verf droog is worden er huizen, auto’s, koeien en bomen op de bergen geplakt. Dit kan met plakfiguren, figuurponsjes  en/of knipvellen die je hier kunt downloaden. De poorten worden uitgeprikt.
Tunnels maken van karton met kleuters, kleuteridee.nl, thema de trein , kindergarten railroad craft, free printable 2
Tunnels maken van karton met kleuters, kleuteridee.nl, thema de trein , kindergarten railroad craft, free printable 5
De tunnelbuis wordt uitgeknipt, gevouwen, geniet en in de poort geschoven. De trein wordt gekleurd, uitgeknipt en op de lijnen gevouwen. Leg tussen de trein een touwtje en niet dit vast tussen de trein. Schuif een reepje karton door de trein. Leg ook een reepje karton onder de tunnelbuis en niet de twee reepjes karton op elkaar. Als je aan het touwtje trekt, gaat de trein rijden. Je kunt hem ook weer terug de tunnel intrekken.
Tunnels maken van karton met kleuters, kleuteridee.nl, thema de trein , kindergarten railroad craft, free printable 4
Tunnels maken van karton met kleuters, kleuteridee.nl, thema de trein , kindergarten railroad craft, free printable 3
Hieronder de benodigde materialen. De berg uitprinten op A3 formaat, de tunnelbuis en trein op A4 formaat. Gebruik stevig papier!