De markt

Interactieve Praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de markt. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve Liedlijst

Heel veel liedjes bij het thema 'de markt'. Scrol over de plaat om de linkjes te zien.

Liedje 'de markt'

Spellenpakket

Vijf prachtige, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘De Markt’. Met doelen om te observeren. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip, meten, betalen, letters, woordbeeld, ordenen, geheugen, vormen en woordenschat. De spellen  kunnen gebruikt worden in taal-en rekenhoek, in een rekencircuit of als werkje tijdens de werkles.                       
Tijdens het eerste spel ‘Markt’ is het de bedoeling dat de kinderen zo snel mogelijk alle letters van de drie woordjes ‘markt’ doorstrepen. Bij wie lukt dat het eerst?
Het tweede spel is een markt lotto. Iedere kraam verkoopt weer iets anders. Het gaat om ordenen, categoriseren en winnen.
Het derde spel speelt zich af bij de stoffenkraam. Alle lappen hebben een bepaalde lengte. Welke speler lukt het om steeds de langste lap stof te krijgen?
Bij het volgende spel draait alles om kopen en betalen op de markt. Dit spel is op heel veel moeilijkheidsniveaus te spelen. Van heel eenvoudig tot heel moeilijk. De boodschappentas moet vol, maar kijk uit dat je niet te vroeg al je geld al hebt uitgegeven.
Het laatste spel is een schaduwmemory met allerlei verschillende marktkramen. De kinderen moeten de gekleurde marktkraam omdraaien gelijk met de schaduwvariant. Ze moeten dus heel goed naar de vormen kijken.

Woordkaarten

Deze woordkaarten kun je gebruiken voor woordenschat.

Markt op het plein

Je kunt op het plein of in je hal met de kinderen een echte markt maken. Hieronder zie je wat voorbeelden van een stoffenmarkt en een kaasmarkt. Klik op de volgende link voor meer info over de stoffenmarkt. En op deze link voor de kaasmarkt.
Op deze manier kun je ook een viskraam, bakkerskraam of groentenkraam maken. Na het vrije spel van de kinderen kun je ook werken met opdrachten, zodat alle kinderen gericht met een taak bezig zijn. Bijv. aan de hand van een boodschappenbriefje, aan de hand van een vast geld bedrag of alle benodigdheden inkopen voor een feest of recept.

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'De markt'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Stempelkaarten

Op deze kaarten kunnen de kinderen de woorden nastempelen of naschrijven.

Schrijfpatronen

Rekenen

Digibord, tablet en computer

Knutselen

Je kunt een Afrikaanse markt maken. Met kurken onder halve geverfde doosjes kun je markttafels maken. Of gewoon een stukje stof als vloerkleed. Fruit kunnen de kinderen maken van klei. Als dat is opgedroogd, kunnen ze het verven.
Van stukjes stof kunnen de kinderen rollen stof maken voor de stoffenkraam. Manden kun je van halve geverfde toiletrollen maken. Erg leuk om ze te vullen met fruit.

Kleurplaten