Post & pakket

Interactieve praatplaat

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes over het thema ‘post & pakket’. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes bij thema ‘post & pakket’, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.
Liedje postbode
Speciaal voor ons thema schreef Tijl Damen een leuk kinderlied bij thema ‘Post & Pakket’. Een vrolijk liedje dat uitnodigt om mee te zingen. ‘Als j’ een brief wilt sturen, heb j’ een postzegel nodig’.

Spellenpakket ‘Post & Pakket’

Krant of kaart, brief of pakket, post bezorgen geeft veel pret!
Vijf geweldige, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘Post & Pakket’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen en getalbegrip, ordenen, reeksen lezen, auditieve klanken, begrippen ‘naast, op, onder, ver, dichtbij, vol, leeg’ ,visuele waarneming en eenvoudige splitsproblemen. De spellen kunnen ook gebruikt worden tijdens de werkles aan tafel of in taal-en rekenhoek.
Dagelijks hebben de kinderen te maken met post en zien ze de postbode zijn werk doen. Erg leuk om met deze spellen aan te sluiten bij de belevingswereld van het kind en hen zo spelenderwijs van alles te leren over dit thema. Het pakket bevat 5 fleurige spellen met bij ieder spel een aantal doelen.
Tijdens het eerste spel gaan de kinderen post bezorgen in een straat. Ze moeten goed op de huisnummers letten.
Bij het tweede spel gaan ze de pakketdienst helpen. Alle dozen moeten netjes in de rolcontainers en er mag geen plekje leeg blijven. Een leuke uitdaging!
Bij het volgende spel komt er bij iedereen post door de brievenbus. Maar ja, is het wel bruikbare post? Passen de letters wel op het kaartje van de speler?
Bij spel vier is een pakketreeks. Wie ziet het patroon in de dozen en zoekt het juiste kaartje erbij?
Post & Pakket matrix is een spel wat individueel gespeeld kan worden. Er kan bij dit spel ook gedifferentieerd worden net als bij het spel ‘Rolcontainers vullen’.
Weer een geweldig, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles en zelfs als gezelschapsspelen op een feestje met thema ‘Post & Pakket’.

Woordkaarten

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Thematafel ‘Post & Pakket’

Met playmobil en blokjes kun je een leuke thematafel maken. De Playmobil kun je op Marktplaats kopen en na het thema weer doorverkopen. De ondergrond met de straat en de achtergrond met de huizen kun je hieronder bestellen. Je vind daar ook alle info over de matten.
Prijs per mat €41,00
Thematafel 'Post & Pakket' , kleuteridee
Thematafel 'Post & Pakket', kleuteridee
Thematafel 'Post & Pakket', kleuteridee 3
Thematafel 'Post & Pakket', kleuteridee 4
Thematafel 'Post & Pakket', kleuteridee 5

Hoeken en rollenspel Post Business Point / Postkantoor

Het is erg leuk om een Post Business Point in de klas te maken.
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Zorg voor een loket, een kassa, postkleding, petten, posttas, weegschalen, brieven, kaarten, pakketjes, stempels, een steekkarretje,  posters van PostNL, postzegels en pakketzegels.
De postzegels en pakketzegels kun je hieronder downloaden. Ook het bord voor het Business Point kun je hier downloaden.

Spelscript

Hieronder vind je een spelscript voor de hoek 'Business Point/Postkantoor'. Het spelscript wordt onder deze download uitgewerkt.
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee 4
Bij nummer 1 gaan de kinderen wegen. We hebben een aantal dezelfde doosjes ingepakt als pakketje. In de doosjes zitten blokken. Elk doosje heeft een ander rond gewicht. We hebben doosjes die precies 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70 en 80 wegen. In een bakje liggen labels met die gewichten erop geschreven. Aan de labels zit een elastiek dat om de pakketjes past. De kinderen leren hoe ze met de weegschaal om moeten gaan en zorgen dat de weegschaal altijd op 0 staat als ze iets wegen. Daarna wegen ze een pakketje en hangen het bijbehorende label er aan.
Bij nummer 2 worden alle pakketjes in de juiste volgorde gezet.
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee 9.
Bij nummer 3 wordt er op een kaart het adres van het kind geschreven. Zorg dat er van ieder kind een voorbeeldadres ligt. Daarna prikt het een zelfgekozen postzegel uit (die kun je hierboven downloaden). De postzegel wordt op de kaart geplakt en daarna kan het stempelen beginnen.
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Bij nummer 4 gaan de kinderen met een steekkarretje pakjes bezorgen. Ook loopt er een postbode met post-tas mee. Die bezorgt kaarten en brieven. Plak in de gang allemaal huisnummer op de muur. De kinderen brengen bij nummer 1 één pakje (of brieven), bij nummer 2 twee pakjes (of brieven), bij nummer 3 drie pakjes (of brieven), enz.
Pakketdienst, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Pakketdienst, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Pakketdienst, rollenspel voor kleuters, kleuteridee
Bij nummer 5 kunnen de kinderen zelf een doosje (pakketje) inpakken met papier, wegen en voorzien van een pakketzegel.

Rollenspel

Pakjes op de lopende band
Geweldig om te zien hoe kinderen zelf spel bij het thema verzinnen en elkaar daarbij hard nodig hebben. de kleuters in mijn klas bedachten hoe je pakketjes over de lopende band naar de bestemming kan krijgen.

Schrijfpatronen

Schrijfpatroon postauto, postfiets en postbode met brieven.

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'de post'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Rekenen voor kleuters

Digibord, computer en tablet

In samenwerking met Digipuzzle zijn er drie prachtige interactieve en educatieve spellen verschenen bij thema ‘Post & Pakket’.
Ieder spel heeft heel veel verschillende mogelijkheden. Klik voor deze mogelijkheden op knop met de radarwielen van elk spel.

Hier kan de moeilijkheid worden ingesteld.
Het eerste spel is om kleuren te leren en te oefenen. De kinderen slepen de goede kleur post naar het huis met dezelfde kleur. De kleuren worden genoemd, zodat het kind de kleur ook kan leren.
Het tweede spel oefent de getallen aan de hand van huisnummers. De postbode moet de post bij het juiste huis brengen. Onder de knop van het radarwiel kun je enorm veel niveaus en opties instellen.
Het derde spel oefent de even en oneven nummers. Bij het radarwiel kun je allerlei opties instellen voor verschillende niveaus.

Apps voor een tablet bij thema post & pakket

Word postbode en breng de post rond in een enorm grote wereld waar van alles te beleven valt!
Spring op die fiets en rijden maar! Maak een ritje in Dr. Panda’s Postbode. Ontdek een uitgestrekte wereld vol bergen, huizen, rivieren, bossen en nog veel meer terwijl je de post bezorgt bij meer dan 10 dieren. Elk dier heeft zijn eigen persoonlijkheid en reageert anders op je! Maak je eigen kaarten, zorg ervoor dat de pakjes goed ingepakt zijn en breng ze naar de juiste plek.
Dr. Panda’s Postbode is een app waarin kinderen postbode kunnen spelen en tegelijkertijd een zeer grote wereld kunnen ontdekken. Er zijn geen regels of einddoelen in het spel. Het prikkelt de fantasie en stimuleert kinderen om hun eigen verhalen te verzinnen. De besturing van Dr. Panda’s Postbode is eenvoudig en door kinderen getest. Dit maakt het makkelijk en leuk om lekker rond te rijden, trucjes te doen en van alles te ontdekken!

Knutselen

Postbode schilderen met verf

Geef de kinderen een foto van een postbode zodat ze goed kunnen zien hoe zijn uniform eruit ziet. Laat ze vervolgens een postbode schilderen.
Postbode schilderen, kleuteridee, thema post en pakket.
Postbode schilderen, kleuteridee, thema post en pakket 3.
Postbode schilderen, kleuteridee, thema post en pakket 2.
Postbode schilderen, kleuteridee, thema post en pakket 5.

Posttas maken met kleuters

Van golfkarton kunnen de kinderen de tas van de postbode maken. Met zilververf lijft de tas wel heel echt.
Tas van de postbode, thema post, kleuteridee
Tas van de postbode, thema post 2, kleuteridee.
Tas van de postbode, thema post 3, kleuteridee

Brievenbus, vouwwerkje met 16 vierkantjes

De kinderen vouwen van 2 oranje vouwbladen en 1 grijs vouwblad ieder 16 vierkantjes. Deze vierkantjes worden uitgeknipt. Ook knippen ze van een lange groen strook gras.
Brievenbus plakken met kleuters, thema post, kleuteridee
Als ze de vierkantjes op gaan plakken en tot brievenbus gaan vormen, leg dan een voorbeeld op tafel en zet op het blauwe papier een kruisje waar de kinderen met de eerste poot moeten beginnen. Dit voorkomt dat de brievenbus er niet op past. Nadat de kinderen 1 poot hebben opgeplakt moeten ze eerst verder gaan met de onderste oranje vierkantjes. Daarna kunnen ze bepalen waar de tweede poot opgeplakt moet worden. Als de brievenbus klaar is kunnen de kinderen de volgende dag de collage versieren met bloemen en dieren.

Groepswerk brievenbus voor in de posthoek

Van grote dozen hebben we een brievenbus gedaan. Alle kinderen van de groep hebben er iets aan gedaan. Sommigen hebben geverfd, anderen klepjes gemaakt, weer andere hebben materialen uitgeknipt en opgeplakt. Van achteren hebben we een klep gemaakt die open kan en waar de post uitgehaald kan worden. In de poten staan 2 blokken uit de bouwhoek voor stabiliteit.
Brievenbus groepswerk van kleuters, thema post, kleuteridee.
Brievenbus groepswerk van kleuters, thema post, kleuteridee.
Brievenbus groepswerk van kleuters 3, thema post, kleuteridee.
Brievenbus groepswerk van kleuters 4, thema post, kleuteridee.

Kaart maken en envelop versieren voor opa en/of oma

De kinderen nemen van thuis 2 enveloppen met postzegel mee waar de ouders de adressen van opa’s en/of oma’s op hebben geschreven. In de klas maken we twee kaarten die we in de envelop stoppen. De envelop wordt versierd met stempeltjes en plakkertjes.
Kaart voor opa of oma, thema post, kleuteridee.
Kaart voor opa of oma, thema post 2, kleuteridee.
Als iedereen klaar is brengen we met elkaar de post naar de brievenbus vlak bij onze school. De kinderen kijken naar de postcode en mogen zelf zeggen in welk vak de envelop moet.
Kaart voor opa of oma, thema post 3, kleuteridee.
Kaart voor opa of oma, thema post 4, kleuteridee.
Kaart voor opa of oma, thema post 7, kleuteridee.
Kaart voor opa of oma, thema post 5, kleuteridee.
Kaart voor opa of oma, thema post 6, kleuteridee.
Een aantal dagen later krijgen we stapels post voor onze groep. Alle opa’s en oma’s hebben een kaart of brief terug gestuurd. Daarin hebben ze van alles over vroeger opgeschreven. Reuze interessant! En de kinderen zijn er heel blij mee.

Postauto maken als groepswerk met kleuters

Van een grote door heeft groep 2 met elkaar een PostNL auto gemaakt. Aan de binnenkant van de auto zitten handvatten waar de kinderen onder het lopen de auto omhoog kunnen tillen. Aan de binnenkant van de door is een dashboard gemaakt met een stuur en versnellingspook.
PostNL auto , thema post en pakket, kleuteridee
PostNL auto dashboard , thema post en pakket, kleuteridee.
PostNL auto 2 , thema post en pakket, kleuteridee.

Brievenbus maken met kleuters

Van een schoenendoos kunnen de kinderen een eigen brievenbus maken. Eerst prikken ze met een prikpen een klep in de deksel. Deze klep blijft van boven vast aan de deksel. Vouw de klep open. Daarna kan de brievenbus geverfd worden. Als de verf droog is knippen de kinderen van getallen hun eigen huisnummer en plakken deze op de bus. Op een naambordje stempelen ze hun naam. Het slot zorgt ervoor dat niemand bij de post kan komen.
Brievenbus van schoenendoos, thema post en pakket, kleuteridee.
Brievenbus van schoenendoos 2, thema post en pakket, kleuteridee.
De nummers, sloten en naambordjes kun je hieronder downloaden.

Huizen met huisnummers en brievenbussen

Huizen met brievenbus en huisnummer, thema post en pakket, kleuteridee
Deze huizen zijn gemaakt van kleine melkpakken. De kinderen knippen de afbeelding op het knipvel uit (die download hieronder). De kozijnen en deuren worden ingekleurd. Ze plakken hun papier om het melkpak heen. Van dakpanpapier wordt het dak geknipt en op het huis geplakt. Als alles droog is wordt de deur aan drie kanten losgeprikt met een prikpen, zodat de deur open en dicht kan. De brievenbus wordt uitgeknipt met een hobbyschaartje.
Huizen met brievenbus en huisnummers, thema post en pakket, kleuteridee
Op elk huis wordt een huisnummer geplakt. Zorg dat je vanaf 1 alle nummers gebruikt. Je kunt deze huizen dan erg fijn inzetten bij spel en rekenactiviteiten.
Deze rekenactiviteiten zijn mogelijk:
– Zet de huizen in de goede volgorde.
– Zet alle even nummers in de goede volgorde.
– Zet alle even nummers in de goede volgorde.
– Zet de even en oneven nummers langs een grijze strook papier die als weg dient. Hoe loopt de nummering in een straat?
– Gooi bijv. 5 kleine briefjes bij ieder huis door de brievenbus.
– Gooi zoveel briefjes door de brievenbus als het nummer van het huis.

Auto’s van pakketdiensten knutselen

auto'van pakketdiensten maken met kleuters, thema post en pakket, kleuteridee
De kinderen beplakken een doosje. Ze moeten zelf de afmeting van de doos op het gekleurde papier tekenen. Hiervoor leggen ze de doos op het papier en trekken met een potlood de lijnen langs de randen. Daarna knippen ze de vlakken uit het papier en plakken ze op de doos. Van de knipvellen die je hier kunt downloaden, knippen ze alle materialen uit. Daarna lijmen ze de materialen op en aan de auto. Let op: Print de materialen op stevig papier (200 gram) zodat de wielen ook echt blijven staan zonder dubbel te klappen.
auto'van pakketdiensten maken met kleuters UPS, thema post en pakket, kleuteridee
auto'van pakketdiensten maken met kleuters DPD, thema post en pakket, kleuteridee.
auto'van pakketdiensten maken met kleuters Sandd, thema post en pakket, kleuteridee.
auto'van pakketdiensten maken met kleuters 2, thema post en pakket, kleuteridee.
auto'van pakketdiensten maken met kleuters 3, thema post en pakket, kleuteridee.
Je kunt de knipvellen hier downloaden in een Wordbestand. Dit maakt het mogelijk om bij gebruik van kleine doosjes de knipvellen kleiner te maken dan bij het gebruik van een grotere doos.
auto'van pakketdiensten maken met kleuters 5, thema post en pakket, kleuteridee

Huizen vouwen, nummers geven en aan de straat plakken

Van verschillende kleuren papier vouwen de kinderen huizen. De huizen worden met stukjes papier en viltstift voorzien van ramen, deuren, brievenbussen en huisnummers.
Straat vouwen en plakken, kleuteridee, thema post en pakket
De kinderen kunnen kiezen tussen even of oneven nummers. Vervolgens worden de huizen met het onderste strookje op de straat geplakt. Voor de straat wordt een grijze of zwarte strook papier gebruikt. Van een brede witte strook worden de strepen voor de weg geknipt. De kinderen plakken dezen midden op de straat. Als de lijm van de huizen droog is, kunnen de huizen rechtop gevouwen worden.
Straat vouwen en plakken, kleuteridee, thema post en pakket 4.
Straat vouwen en plakken, kleuteridee, thema post en pakket 3

Postzegelalbum maken

Als inleiding op deze knutselactiviteit is het leuk om wat te vertellen over postzegels en verzamelaars. Ook is het laten zien van een echt postzegelalbum aan te bevelen.
Een kaft  voor het postzegelalbum om door kids te laten maken, kun je hieronder downloaden. Voeg achter de kopie een zwart papier en vouw de bladen samen dubbel tot een boekje. De kinderen kunnen voorop hun naam stempelen of schrijven.
Postzegelalbum maken met kleuters, thema post, kleuteridee, met gratis download
Daarna worden er strookjes plastic (dubbel) in geplakt. Deze strookjes zijn gesneden van ongebruikte lamineerhoezen. Gebruik de zijde die al vast zit als onderkant van de stroken. Voordat de kinderen beginnen met stempelen vullen ze een leeg boterkuipje met water. Ze zoeken een aantal postzegels uit die ze mooi vinden en leggen deze in het bakje water om af te weken. Tegen de tijd dat ze de stroken van plastic in het album hebben geplakt, zijn de postzegels los geweekt en kunnen de kinderen de zegels ondersteboven op een theedoek of overtrekpapier laten drogen.
Postzegelalbum maken met kleuters 5, thema post, kleuteridee, met gratis download.
Postzegelalbum maken met kleuters 2, thema post, kleuteridee, met gratis download.
Als de strips en postzegels opgedroogd zijn, kunnen de kinderen de postzegels in de strips plaatsen. Ook kunnen ze postzegels met elkaar gaan ruilen.
Postzegelalbum maken met kleuters 3, thema post, kleuteridee, met gratis download.
Postzegelalbum maken met kleuters 4, thema post, kleuteridee, met gratis download.

Velletje postzegels ontwerpen met kleuters

Met de groep hebben we op het digibord wat verschillende postzegelvellen bekeken. We keken naar de samenhang van de afbeeldingen en naar de waarden die op de postzegels staan. Daarna zijn de kinderen enthousiast aan de gang gegaan om zelf zo’n postzegelvel te ontwerpen. Het resultaat mag er zijn. Je kunt de lege vellen hieronder downloaden.
Postzegels ontwerpen met kleuters 4, thema post, kleuteridee
Postzegels ontwerpen met kleuters, thema post, kleuteridee.
Postzegels ontwerpen met kleuters 2, thema post, kleuteridee.
Postzegels ontwerpen met kleuters 8, thema post, kleuteridee.
Postzegels ontwerpen met kleuters 5, thema post, kleuteridee
Postzegels ontwerpen met kleuters 5, thema post, kleuteridee

Activiteiten Pluskinderen

Deze activiteiten zijn ingevuld in de integratiematrix voor kleuters. Als je hier klikt, kun je daar meer over lezen. Voor de integratiematrix over thema Post & Pakket, klik op onderstaande afbeelding.

Gastlessen

De postbezorger die de post op onze school brengt is in de klas geweest en heeft van alles verteld aan de kinderen. Voor dat ze kwam hebben we met de kinderen ook wat vragen bedacht. De kinderen hebben heel betrokken geluisterd.
Ook Tijl Damen , die een mooi lied maakte over de postbode, kwam zijn lied aanleren aan de kinderen.
Gastles van de postbezorger, kleuterideeGastles van de postbezorger, kleuteridee
Gastles van Tijl Damen, kleuteridee
Nodig ook eens iemand uit die veel van postduiven kan vertellen.
Gastles postduiven voor kleuters, kleuteridee
Gastles postduiven voor kleuters 2, kleuteridee