Lente

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de lente. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Spellenpakket thema lente

Kuikenrace en tulpenspel, kip & ei en haasje snel,
vind het juiste vogelnest, speel mee en ontdek de rest.
Zes vrolijke educatieve spellen voor kleuters bij thema ‘Lente’. De prachtige afbeeldingen zijn een extra uitnodiging om de spellen te spelen. Met doelen om te observeren. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip, kleuren, vormen, letterherkenning, geheugen, letters, woordbeeld, begrippen, inzicht en strategie. De spellen kunnen ingezet worden als werkje aan de tafel, maar ook in taal-en rekenhoek of in een taal-of rekencircuit.                       
Tijdens het eerste spel ‘Tulpentelspel’ gaat het er om wie de meeste tulpen heeft. Het komt aan op tellen en vergelijken waarbij veel begrippen gebruikt worden.
Het tweede spel is een lentememory. Er is ook een schaduwvariant van de kaarten bijgevoegd, zodat je het spel op verschillende manieren kunt spelen.
Het  volgende spel is ‘Kip & ei’. De kinderen zijn op een ontspannen manier bezig met letters en moeten zoveel mogelijk eieren achter hun kip verzamelen.
Het vierde spel ‘Kuikenrace’ kan gespeeld worden met een aantal kuikens naar keuze. De eendenkuikens moeten zo snel mogelijk naar de moeder eend die op hen staat te wachten.
Bij het vijfde spel ‘Vogel-vormen-nest’ moeten de kinderen vogels in het goede vogelnest plaatsen. Ze moeten proberen de juiste vormen te bemachtigen om als eerste alle nesten vol vogels te hebben.
Het zesde spel is een haasjesspel dat gespeeld wordt als ‘boter, kaas en eieren’. Wie heeft het eerst drie dezelfde haasjes op een rij?
Weer een fantastisch, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen om te observeren. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles, in de taal-of rekenhoek en zelfs als gezelschapsspelen op een feestje met thema ‘lente’.

Themahoek lente

Maak een fijne speelhoek bij het thema lente. Voor de inrichting kun je kunstgras, kisten, kratten, lenteknuffels, eierdozen, (stuiter)eieren, stro, zaagsel, knuffelkonijn in een hokje, dierendomino, kikkervisjes, lentebloemen, voerbakjes en een teiltje water met eendjes en kikkers gebruiken.
themahoek lente voor kleuters 2, Spring theme center kindergarten, kleuteridee
themahoek lente voor kleuters 3, Spring theme center kindergarten, kleuteridee
themahoek lente voor kleuters 7, Spring theme center kindergarten, kleuteridee
themahoek lente voor kleuters 6, Spring theme center kindergarten, kleuteridee
themahoek lente voor kleuters 4, Spring theme center kindergarten, kleuteridee
themahoek lente voor kleuters 8, Spring theme center kindergarten, kleuteridee
themahoek lente voor kleuters 5, Spring theme center kindergarten, kleuteridee

Woordkaarten

Telpakket, 10 lessen bewegend rekenen

Tellen en rekenen in de lente, dat wil je toch graag buiten doen. De kinderen genieten enorm van deze spellen en zijn super betrokken.
Met dit telpakket heb je 10 verschillende rekenlessen voor bewegend leren in handen.
De eenmaal uitgeknipte kaartjes, kun je bij alle telpakketten van de verschillende thema's gebruiken. Je kunt zelf het niveau van elk spel bepalen, van heel makkelijk tot heel moeilijk. Tellen tot 5 of tot 10 of tot 20.
Bij deze telspellen zijn de kinderen bezig met tellen, getalbeeld, koppeling van getal aan hoeveelheid, meer, minder, 1 meer, 1 minder enz. enz.
Klik hier om naar het pakket te gaan.

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'lente'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Bee-Bot mat lente

Een vrolijke grote Bee-Bot mat te gebruiken bij het thema ‘lente’ of bij het thema ‘de boerderij’. De mat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje.
In deze mat zitten enorm veel educatieve aspecten die passen bij allerlei leerdoelen bij de kleuters. Er zijn op de mat verschillende routes.
De blauwe route oefent de logische volgorde.
De paarse route oefent tellen en getalbegrip.
De roze route oefent voorzetsels.
De groene route oefent tellen en getalbegrip.
De groene en paarse route kun je combineren. Zoek evenveel eieren als kuikens.
De gele en oranje route is om de juiste schaduw bij het juiste kuiken te zoeken.
Verder kunnen de kinderen de Bee-Bot ook laten lopen naar een vakje met meer of minder eieren. Of naar een vakje waar ze er 1 meer (of minder) zien enz.
De Bee-Bot mat kost €35,50

Digibordlessen

Deze lessen kun je fullscreen spelen op het digibord en de computer.
 

Taal voor kleuters

Kleimatten lente

Spelend rekenen? Dat kan met deze vrolijke lente-kleimatten. De basis bestaat uit 8 matten van vinyl van 40 cm(b) x 30 cm(h). Daarbij hoort een download met kaartjes. Er zijn getalkaartjes (1-20) die je in het vakje op de hoek van de mat kunt leggen. Op de andere hoek kun je een vormkaartje leggen. Bij iedere kleimat zijn twee vormkaarten. De kinderen maken deze vormen van klei in het aantal van het getal op de kaart. Je kunt de vormen en cijfers zo wisselen om het kind al kleiend de getallen te laten leren.
De set bestaat uit 8 verschillende kleimatten.
kleimat lente, kleuteridee 1
kleimat lente, kleuteridee 2
De volgende soort matten zijn er: lammetje, konijn, kip, tractor met haan, kikker, zon, koe en tulp. De kleimatten zijn eenvoudig met een vochtige doek schoon te maken.
kleimatten lente kleuteridee.nl
De set van 8 kleimatten kost €31,50

Rekenen voor kleuters

Logische volgorde

 

Werpmat lente

Een vrolijke werpmat bij het thema lente of het thema boerderij. Leuk voor bewegingsonderwijs, een spelmiddag of voor gebruik in de rekenhoek. Probeer de pittenzakken of kleinen ballen door de gaten van de mat te gooien. Het spel is afgedrukt op stevig 500 grams vinyl en is goed op te rollen. De mat wordt geleverd met 4 elastieken haken waarmee je de vier hoeken kunt spannen op een rek of tussen bijv. tafelpoten of palen. De afmetingen zijn 82 cm breed bij 63 cm hoog. De ronde gaten moet je zelf even knippen met een schaar.
Pittenzakken en ballen gooien, werpmat thema lente en thema indianen, kleuteridee
Pittenzakken en ballen gooien, werpmat thema kuikentjes, lente, kleuteridee
De prijs van de lentewerpmat is € 36,00 (inclusief de elastiek-haken)

Schrijven voor kleuters

Kleuren leren

Visuele discriminatie

Memoriespel lente

Print dit vel plaatjes twee keer en knip de plaatjes uit. Zo krijg je een prachtig memorie bij het thema lente.

Knutselwerkjes

Boom met nest

De kinderen tekenen met wasco bloemen en gras. In de lucht een zon of wolken. Daarna bestrijken ze het papier met groene en blauwe Ecoline. De volgende dag knippen ze een stam en takken. Deze worden op de tekening geplakt. Met raffia wordt een nestje in de boom gemaakt. Een volgend werkmoment worden er een aantal rondjes uit groen papier geprikt. Je kunt meerdere lagen aan elkaar nieten, zodat ze meer rondjes tegelijk uitprikken. Daarna worden van plakkertjes jong vogels gemaakt. De kinderen knippen een snavel uit gekleurd papier en plakken beweegoogjes op de vogeltjes. De vogeltjes worden in het nest geplakt.
collage lente knutselen met kleuters, Spring theme craft kindergarten, kleuteridee
collage lente knutselen met kleuters, Spring theme craft kindergarten, kleuteridee
collage lente knutselen met kleuters, Spring theme craft kindergarten, kleuteridee 3
collage lente knutselen met kleuters, Spring theme craft kindergarten, kleuteridee 4

Vogelnestjes knutselen met kleuters

De kinderen verven een kartonnen bord. De onderkant bruin en de bovenkant blauw. Als het bord droog is, trekken ze met potlood een grote dop om op papier en knippen het rondje uit. Zo maken ze meerdere rondjes. Iedere keer plakken ze er twee aan elkaar om een jonge vogel te vormen. Ze knippen een snavel en plakken ogen en vleugels (veren) op de vogel. De vogels worden bovenin het nest geplakt. Daarna wordt het nest gebouwd met raffia en/of opvulmateriaal van pakketten.
vogelnestje knutselen met kleuters, Spring theme craft kindergarten, kleuteridee
vogelnestje knutselen met kleuters, Spring theme craft kindergarten, kleuteridee 2

vogelnestje knutselen met kleuters, Spring theme craft kindergarten, kleuteridee 3
vogelnestje knutselen met kleuters, Spring theme craft kindergarten, kleuteridee 4

Forsythia knutselen met kleuters

Zorg dat je voor alle kinderen een kale tak hebt. Leg stevig groen papier op de tafel in verschillende tinten. Gebruik voor de bloemen geel vliegerpapier (of zijdevloei). De kinderen knippen vierkante stukken uit het vliegerpapier. Ze vouwen het stukje in het midden om de punt van een potlood en plakken het bloemetje daarna aan de tak. Van groen papier worden de blaadjes geknipt en aan de tak geplakt.
Forsythia knutselen met kleuters, thema lente, kleuteridee
Forsythia knutselen met kleuters, thema lente, kleuteridee 2

Wilgenkatjes in vaas knutselen

De kinderen knippen de vaas uit het knipvel. Ze plakken reeksen op de vaas van plakkertjes of pailletten. Met bruine stift worden de takken getekend en van watten worden tussen de vingers kleine wilgenkatjes gerold. De wilgenkatjes worden aan de takken op het papier geplakt.
katjes maken van watten, thema lente kleuteridee 2
katjes maken van watten, thema lente kleuteridee
katjes maken van watten, thema lente kleuteridee 3
katjes maken van watten, thema lente kleuteridee 4

Kikker knutselen die vliegen kunnen vangen

De buitenkant van een toiletrol wordt geverfd in de kleuren van een kikker. De binnenkant wordt rood geverfd. Als de rol droog is, wordt er een stukje touw door de rol geregen en van achteren vastgeniet in de kikker. Daar wordt het touwtje afgeknipt. Vervolgens worden de ogen, poten en twee vliegen uitgeknipt. De ogen en poten (zie knipvel hieronder) worden op de kikker geplakt. Aan het uiteinde van het touw wordt een vlieg geplakt. De vlieg wordt op zijn kop gelegd en dan wordt de andere vlieg op het witte gedeelte geplakt.
Als de kikker droog is kan het spel beginnen. De kinderen pakken de kikker in hun hand en zwaaien het touw met de vlieg zo hoog mogelijk. Dan proberen ze de vlieg in de mond van de kikker terecht te laten komen.
knutsel een kikker en vang de vlieg, thema lente, kleuteridee free printable

Tulpen prikken
Bij lente horen ook de bollen en tulpen. Alle reden om ook iets van tulpen te knutselen. Hieronder een leuke 3d tulp.
Tulpen prikken, thema Nederland, kleuteridee
Eerst wordt er een kopie van het tulppatroon op zes gekleurde vellen papier geniet. De kinderen prikken zo de tulpen in één keer uit. Iedere tulp wordt in de lengte precies dubbel gevouwen.
Tulpen prikken, thema Nederland, kleuteridee
Tulpen prikken, thema Nederland, kleuteridee
Tulpen prikken, thema Nederland, kleuteridee
Tulpen prikken, thema Nederland, kleuteridee
Tulpen prikken, thema Nederland, kleuteridee
Alle helften worden aan elkaar geplakt en de tulp wordt op het papier geplakt. Tenslotte wordt er met verf een steel en blad aan de tulp geschilderd.

Bosje tulpen knutselen met kleuters

Hieronder kun je de werkwijze bekijken.

Lente speurtocht

Loop met je kleuters door de wijk en zoek in straten en tuinen naar de voorwerpen op het speurtochtblad. Je kunt de speurtocht ook met ouders in meerdere groepjes doen. Wie heeft het eerst alles gevonden?

Knutselideetjes pinterest

Meer dan 350 lesideeën voor kleuters bij thema lente. Klik op onderstaande afbeelding.

Kleurplaten lente

Bewegingskaarten lente

Deze bewegingskaarten van de kip met banken zijn goed te gebruiken bij het thema lente met kleuters. De kinderen hebben per groep een bankje. De bewegingskaarten worden door de leerkracht om de beurt omhoog gehouden en de kinderen weten welke opdracht ze moeten uitvoeren. Maar de leerkracht kan ook bij iedere bank een kaart ophangen, zodat een circuit ontstaat. Telkens na vijf minuten gaan de kinderen naar een andere opdracht. Klik op de afbeelding voor een PDF bestand.
Klik op de afbeelding voor een groot formaat om af te drukken.

Bewegingskaarten lente, kip met bank en pittenzakken

Bewegingskaarten lente, kip met bank aanvul set