Vogels

Interactieve Praatplaat

Heel veel educatieve filmpjes en digitale prentenboeken bij het thema vogels.

Interactieve Liedlijst

Heel veel liedjes bij het thema vogels. Klik op de knoppen om naar de filmpjes te gaan.

Spellenpakket vogels

Vijf superleuke, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘vogels’. Met kleuterdoelen om te observeren. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip, getalbeeld, woordbeeld, letterkennis, begrippen ‘hoog, laag’, samen tien, soorten en categorieën vogels en woordenschat. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.

Vleugels, snavel, tellen maar, houd de vogels uit elkaar,
Vang de mussen, ei…ei…ei, zet drie vogels op een rij!

Vogels, ze zijn dicht om ons heen dicht en sluiten daarom aan bij de belevingswereld van de kleuter.

Tijdens het eerste spel zijn proberen de kinderen de letters van het woord mus bij elkaar te vinden en moeten daarmee zoveel mogelijk mussen vormen of ‘vangen’.
Bij het tweede spel proberen de kinderen z.s.m. drie dezelfde vogels op een rij te krijgen.
Het derde spel gaat over uilen. Wie heeft het eerste al zijn kaarten heeft, kan de uil afmaken. Ondertussen leren de kinderen het getalbeeld van de dobbelsteen of, met de andere speelversie, de getallen van 10-15.
Spel vier is een spel met uitdaging. Liever één vogel in de hand dan tien in de lucht. Maar hoe krijg je met twee kaarten z.s.m. tien vogels?
Het laatste spel is een geweldig vogelspel. Met behulp van het zoeken naar verschillende vogelsoorten, kunnen de kinderen bouwen aan hoge poten voor hun eigen vogel. Fantastisch en educatief!

Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles of gewoon als reken- of taalles.

Klik hier om het spellenpakket te bekijken.

Woordkaarten

Er zijn ook woordkaarten met lidwoorden die kun je hieronder downloaden.

Download hier woordkaarten met lidwoorden.

Kralenplank voorbeelden

10 Prachtige voorbeelden voor de kralenplank bij het thema ‘vogels’. Je kunt de figuren met gekleurde kralen namaken op de kralenplank. Er is ook een sjabloon bijgevoegd wat je zelf in kan kleuren met stift of potlood, om zelf ontwerpen te maken. Als je doorzichtige plankjes hebt, kun je het voorbeeld er ook onder leggen. De voorbeelden zijn op ware grote gemaakt.

1. roodborstje
2. vliegende vogel
3. vogelhuis met vogels
4. een mand met merel
5. een uil
6. een haan
7. nestje met jonge vogels en moeder
8. een eend
9. een toekan
10. een parkiet

Klik hier om naar de kralenplank voorbeelden te gaan.

Schrijven

Kleurrijke schrijfpatronen bij het thema vogels. Het overtrekken van de lijnen is goed voor de fijne motoriek. Leg ze bijvoorbeeld in de schrijfhoek.

Bee-Bot mat vogels

Met deze prachtige educatieve Bee-Bot mat vogels oefenen de kinderen allerlei doelen.

De mat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje. De oefeningen met de Bee-Bot kunnen worden gedaan met bijgeleverde downloads.

Oefen op deze mat verschillende leerdoelen met kleuters:
– vogels: leer en oefen de vogelnamen
– programmeren: leer de eerste beginselen van programmeren, 21e -eeuwse vaardigheden
– eerste letters: wat is de eerste letter van de vogel, maar je kunt natuurlijk ook voor de laatste letter gaan

Klik hier om naar de Bee-Bot mat vogels te gaan.

Rekenen

Vogels tellen. Laat de vogels de vormen volgen naar het jong.

Kritisch luisteren

De kinderen zitten in de kring en hebben de handen op de bovenbenen liggen. Als de leerkracht zegt 'alle vogels vliegen', doen ze hun armen wijd omhoog en fladderen ze met hun armen in de lucht. Maar als de leerkracht bijv. zegt 'alle bomen vliegen', moeten de handen op de bovenbenen blijven liggen.
De leerkracht noemt snel achter elkaar allerlei dingen die wel of niet vliegen en de kinderen moeten goed luisteren wat ze moeten doen.
Iemand die fladdert bij een niet vliegend voorwerp is af. Wie luistert het beste van de groep?

Digibord, computer en tablet

Digitale vogelpuzzels

Knutselen

Boom met nest

De kinderen tekenen met wasco bloemen en gras. In de lucht een zon of wolken. Daarna bestrijken ze het papier met groene en blauwe Ecoline. De volgende dag knippen ze een stam en takken. Deze worden op de tekening geplakt. Met raffia wordt een nestje in de boom gemaakt. Een volgend werkmoment worden er een aantal rondjes uit groen papier geprikt. Je kunt meerdere lagen aan elkaar nieten, zodat ze meer rondjes tegelijk uitprikken. Daarna worden van plakkertjes jong vogels gemaakt. De kinderen knippen een snavel uit gekleurd papier en plakken beweegoogjes op de vogeltjes. De vogeltjes worden in het nest geplakt.

Vogelnestjes knutselen met kleuters

De kinderen verven een kartonnen bord. De onderkant bruin en de bovenkant blauw. Als het bord droog is, trekken ze met potlood een grote dop om op papier en knippen het rondje uit. Zo maken ze meerdere rondjes. Iedere keer plakken ze er twee aan elkaar om een jonge vogel te vormen. Ze knippen een snavel en plakken ogen en vleugels (veren) op de vogel. De vogels worden bovenin het nest geplakt. Daarna wordt het nest gebouwd met raffia en/of opvulmateriaal van pakketten.


Zeemeeuw knutselen

Maak twee styropor ballen aan elkaar vast met een prikkertje. De kinderen plakken ogen en een snavel op de kop. Van oranje chenilledraad worden poten gemaakt en in de bal gedrukt. Daarna prikken de kinderen allemaal veren in het lijfje.

Kleurplaten