Koningsdag

(advertentie)

Interactieve praatplaat

Een praatplaat thema Koningsdag om met kleuters in gesprek te gaan over Koningsdag. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.  © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Liedje koningsdag

 

Cijferverhaal, bewegend leren

Leg cijferkaarten van 1-20 verspreid op het plein. De ‘Staptegels getallen’ van Kinderspeelmat zijn hier heel geschikt voor.
De kinderen staan bij de leerkracht die het verhaal gaat voorlezen. Iedere keer als er in het verhaal een getal wordt genoemd rennen de kinderen naar de cijferkaart met dat getal. De leerkracht wacht even met verder lezen. Als iedereen bij het juiste cijfer staat, leest de leerkracht weer verder en luisteren de kinderen heel goed wat het volgende getal in het verhaal is. Als ze dit getal horen, zoeken z.s.m. het getal op de cijferkaart op en gaan erbij staan.

Zo wordt het hele verhaal voorgelezen.De kinderen genieten van het verhaal en het bewegen en ondertussen worden de getallen en het cijferbeeld geoefend.

Mutsen & hoeden

Feestmuts voor koningsdag, kleuteridee
Vouw van een groot oranje papier een muts. Op you tube staan veel vouwvoorbeelden. Zoek op ‘papieren hoed vouwen’. Knip een oranje bloemenketting open en laat de kinderen op de voor-en achterkant drie bloemen op de rand plakken. De hartjes maken ze met een rood, wit en blauw plakkertje. Voorop de muts worden twee plaatjes van het koninklijk huis geplakt. Je kunt ze hieronder downloaden. Bovenop de muts kun je van zijdevloei een pluimpje nieten.
Feestmuts voor koningsdag, kleuteridee
Feestmuts voor koningsdag, kleuteridee

Kronen voor Koningsdag

Laat de kinderen van dunne vouwblaadjes vliegers vouwen. Een oranje, een rode, een witte en een blauwe. Niet ze aan een hoedenstrook. De kinderen knippen portretjes uit van het koninklijk huis en plakken die op de hoed. De portretjes staan hieronder.
Feestmuts voor koningsdag, kleuteridee
 

Koningshoeden

Voor deze koningshoeden gebruiken we halve kartonnen bordjes. Op het platte deel van de achterkant van het bord wordt de helft van een rond vouwblad in huidskleur geplakt.
hoed, muts koningsdag, kleuteridee
hoed, muts koningsdag, kleuteridee
hoed, muts koningsdag, kleuteridee
Er worden plakoogjes op het gezicht bevestigd en met stift wordt er een mond en een neus op getekend. De kinderen knippen haren van wol en maken een lijmstreep boven de ogen. Hierop bevestigen ze het haar. Aan de achterkant wordt het kroontje vastgeplakt. De rand van het witte bord wordt aan de zijkanten weggeknipt, zodat het bord een mooie kraag lijkt. Dan wordt het hoofd op een oranje strook geniet.

Sjerp

De kinderen stempelen op een stuk lint: ‘Leve de koning!’. Ze knippen een portretje van de koning uit. Van een cupcakevormpje en een oranje strook papier maken ze de rozet die aan de krans moet. Alles wordt aan elkaar geniet.
Sjerp voor koningsdag 3 , kleuteridee.nl
Sjerp voor koningsdag 4 , kleuteridee.nl
Sjerp voor koningsdag 5 , kleuteridee.nl.
Oranje sjerp voor koningsdag , kleuteridee.nl.
Sjerp voor koningsdag 2 , kleuteridee.nl.

Portretjes

Om op de hoed voor Koningsdag te plakken

Knutselen

Kleuters worden koning of koningin

De kinderen knippen uit een vel papier een ovaal. Daarna schilderen ze het haar, de oren en de kleding van de koning of koningin. Ze versieren alles met steentjes en plakken van stroken een lijst om het geheel. Zorg ook voor zilver en goud verf.
Jij bent de koning of koningin, kleuteridee
Jij bent de prins of prinses, kleuteridee
Jij bent de koning of koningin, kleuteridee
Jij bent de koning of koningin, kleuteridee

Kronenmemory

Print onderstaande vellen twee keer uit en knip de plaatjes uit.

Schaduwspel

Je kunt deze kaarten toevoegen aan het memoriespel. Er zijn veel spelmogelijkheden.
1. De kinderen zoeken de juiste kaartjes bij elkaar.
2. Ze spelen een memoriespel
3. Alle kinderen krijgen een kaartje en lopen rond door het lokaal. Ze zoeken het kind op dat een kaartje heeft dat matcht met hun kaartje.

Troonrace

Dit spel kun je spelen met 2-4 spelers. Je hebt het volgende nodig: Het spelbord (uitprinten op A3 formaat), pionnen en een dobbelsteen.
Iedere speler gooit op zijn beurt de dobbelsteen en zet zijn pion het juiste aantal stapjes vooruit. Daarna gaat de volgende speler.
Winnaar is die speler, die het eerst zijn pion op de troon heeft staan. Die is de koning!

Koningsspelen

Klik op de onderstaande afbeelding om naar de Koningsspelen te gaan.

Lied voor Koningsdag

De bladmuziek verschijnt als je op onderstaande afbeelding klikt.
Hieronder kun je de melodie van het lied beluisteren.

Kleurplaten