Politie

Interactieve praatplaat

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes en spelletjes rond de politie. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Woordkaarten &taal

Spellenpakket ‘politie’

Zes geweldig leerzame spellen voor kleuters bij het thema ‘politie’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. vormen, begrippen ‘meer, minder, evenveel’, letterherkenning, woordbeeld, tellen, geletterdheid, gecijferdheid en geheugen.
Politie maakt indruk op kleuters. Ze kunnen op het plein oneindig politie en boefje spelen. Dus wil je betrokkenheid tijdens het leren, hier ligt je kans!

Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles en zelfs als gezelschapsspelen op een kinderfeestje met thema ‘politie’.
Klik hier om naar het spellenpakket  te gaan!

Spel 1: Het is de bedoeling van de boef dat hij uit handen van de politie blijft. Of dat gaat lukken is natuurlijk de vraag.
Spel 2: Er worden speurhonden ingezet. Welke speurhond heeft als eerste de boef te pakken?
Spel 3: De inbreker probeert de code van de kluis te kraken. Een hele klus.
Spel 4: Zoek de schaduw van de juiste agent. Maar, kijk goed, want sommige agenten lijken wel erg veel op elkaar. Dit is een memoriespel.
Spel 5: Iedereen moet iedereen direct het stopteken van de politie volgen. Maar, pas op. Je kunt ook bekeurd worden of in de gevangenis komen. Als je auto naar huis rijdt, kun je letters verzamelen van het woord ‘stop’. Wie lukt het om dit woord één of meer keer te maken?
Spel 6: De Mobiele Eenheid wordt ingeschakeld. Er is een demonstratie. Wie is er sterker? De ME of de demonstranten? Dat ligt eraan van welke groep er de meeste personen zijn. Dus, tellen en vergelijken maar.

Schrijfpatronen

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'Politie'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.

Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Rekenen met kleuters

Bee-Bot mat ‘politie’

Help de politie op de Bee-Botmat en neem de kinderen mee in een leerzaam avontuur! Deze politiemat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje. Volg de sporen van de boef. Welke buit zit er in de zak? Bij de mat zit een gratis bestand met kaartjes die je kunt gebruiken bij deze mat. Hieronder zie je de mat en een detail van de mat.

Oefen op deze mat heel veel leerdoelen met kleuters:
– getallen en getalbeeld: 1 t/m 9
– vormen: vergelijk de vingerafdrukken
– kleuren: lichtblauw, donkerblauw, oranje, roze, paars geel, groen
– woordenschat: allerlei afbeeldingen bij het thema ‘politie’ zoals, boef, gevangenis, handboeien, speurhond, voetafdruk, politiebureau, motor, kluis, wapenstok, zwaailicht, buit enz., enz.
– vormen: verschillende vormen edelstenen

De Bee-Bot mat kost €35,50

  Klik op de winkelwagen om de mat te bestellen.

Digibord, computer en tablet

Rollenspel & hoeken

Politiebureau

Een echt politiebureau in de klas! Een loket met daarachter veel materiaal voor geweldig rollenspel.

De politie gaat natuurlijk de boef vangen. Zorg voor wat politiekleren en handboeien.

Natuurlijk kan er ook aangifte gedaan worden op het bureau. Leg hiervoor in de hoek een aantal portemonnees, kettingen, armbanden en sleutels. Ook een opschrijfboekje en een pen.

Rollenspel en hoek voor politie met speurhonden (met rekenactiviteit)

Om de boeven op te sporen, kun je een hoek voor politie met speurhonden maken. Maak van een pop een boef. Hang de pop een stukje gelamineerd plastic met een touwtje om zijn nek. Leg in de hoek producten die geur afgeven. De kinderen kunnen bijvoorbeeld zeep, tandpasta of deodorant op het stukje plastic spuiten. Daarna wordt de pop verstopt in de klas. De speurhond moet de geur opsnuiven en de boef zoeken.

Voor slimme kleuters is het erg leuk om een plattegrond van de klas in de hoek te leggen. Als je er een plastic insteekhoes omheen doet, kunnen de kinderen met een whiteboardmarker de route tekenen naar de ‘boef’. Of één van de agenten zet een kruisje waar de boef zich verschuilt. De andere agent lopen naar de aangekruiste plaats toe.

Een knuffelhond met riem, een voerbak met hondenbrokjes, een telefoon, een verrekijker, pylonen, een fototoestel, een opschrijfboekje en een paar politiepakken maken het feest compleet!

Bouwhoek

Laat de kids van blokken een gevangenis maken waar echt iemand in kan zitten. Je kunt ook een tafel aan de hoek toevoegen om op een eenvoudige wijze een dak op de gevangenis te kunnen maken.

Knutselen

Politiehes voor kleuters, thema politie

De kids vinden het cool om een echte politiehes te maken. Deze jas wordt gemaakt van een vuilniszak met fluorkleurig tape, plakkertjes en met de onderstaande download.

Portofoon knutselen, thema politie voor kleuters

De kinderen verven een rijstdoos zwart. De antenne is gemaakt van een Chinees eetstokje. Laat de doos drogen. De kinderen gaan de nummers op de toetsen van het bedieningspaneel schrijven. Dit is een betekenisvolle reken/schrijf-oefening. Het voorbeeld van de toestenindeling is bijgevoegd op de download. De kinderen knippen het bedieningspaneel uit en plakken het op de doos. Een dopje aan de bovenkant maakt de portofoon af.

Politiecap voor kleuters, thema politie

Print de onderstaande cap uit en laat de kinderen hem netjes uitknippen. Daarna kan de binnenkant van de klep met ecoline of verf zwart gemaakt worden. Als alles droog is, kan de klep op de stippellijn worden omgevouwen. Neem een hoedenstrook en niet de cap met één nietje aan de strook.

Houd de dief! Teken of plak alles wat de dief heeft gestolen

Download onderstaande dief met zak. Print het uit op A3-formaat. Leg wat tijdschriften op de tafel. De kinderen knippen dure juwelen, kettingen enz. en doen die in de zak. Leg wat stiften op tafel, zodat kinderen er zelf ook dingen in kunnen tekenen.

Politiespeurhond maken met kleuters

De boef in de gevangenis, knutselen met kleuters

De kinderen knippen één zijde uit een doos. De buitenkant van de doos beplakken ze met steentjespapier. Een van de boeven wordt gekleurd en uitgeknipt. Ook een raam voor in de cel ( zie download) wordt uitgeknipt. Achter de boef wordt een dop geplakt. Zo komt de boef in de doos wat naar voren. Als hij vastgeplakt is in de doos en ook het venster, kunnen de kids de tralies voor de cel gaan plakken. Deze tralies zijn gesneden van papieren die aan één kant zilverkleurig zijn. Als leerkracht kun je de cellen groeperen zodat een gevangenis ontstaat.

Busje Mobiele eenheid knutselen, ME

Na wat uitleg over het werk van de Mobiele eenheid en wat filmpjes op het digibord, zijn de kinderen helemaal enthousiast over de Mobiele eenheid. Je kunt het Mobiele eenheidsspel uit het spellenpakket hierboven spelen. Maar het is ook erg leuk om een ME bus te maken van een doos. Met bijbehorend knipblad, een strook wit papier, wat witte en hele donkerblauwe verf en een dop is het makkelijk te maken.

Het knipvel moet uitgeprint worden op 200 grams A4 papier. Zo kunnen de wielen de auto ook dragen. De kinderen moeten er op letten dat ze alle wielen even hoog plakken.

Stap voor stap een agent tekenen

Leg een stap voor stap voorbeeld op tafel voor ieder kind. Je kunt deze hieronder downloaden. De kinderen worden helemaal enthousiast als ze merken dat ze dan opeens zelf een hele mooie politieagent kunnen tekenen.

Politiehelikopter maken met kleuters

Download het vel met de helikopter hier. De kinderen mogen met stift de helikopter omtoveren tot politiehelikopter. Daarna knippen ze alle onderdelen uit. Op een blauw papier (de lucht) plakken ze alle onderdelen van de helikopter aan elkaar.

Halve politieman aftekenen met kleuters

Klik hier om de halve afbeelding te downloaden.

Politiediploma /politieacademie

Het is erg leuk om in één van de hoeken een politieacademie in te richten. De kinderen kunnen dan door het in praktijk brengen van vaardigheden hun politiediploma halen. Hiervoor moeten de ze de volgende opdrachten doen:

– Het sportcircuitje van de politie (klik hier en hier wat ze met de ballen moeten doen).
– Met de speurhond de boef pakken (zie spellenpakket, klik op de hond met voetafdrukken)
– Volgens een aantal stappen een boef in de handboeien slaan (klik voor de instructiefilm op de handen met de handboeien hieronder)
– Een volledig politiepak aantrekken
– De juiste vingerafdrukken bij elkaar zoeken (zie werkblad).

In onze klas zijn deze activiteiten in een aantal lessen uitgelegd en hebben we de bijbehorende filmpjes bekeken.

Daarna hebben ze meerdere momenten in onze hoek “de politieacademie” hun vaardigheden aangetoond. Tijdens de opdrachten hebben de kinderen veel plezier gehad. Het circuit hebben we aangepast aan de ruimte. De ballen hebben we op handdoeken gelegd en in plaats van banken hebben de kinderen over blokken gesprongen.

Handboeien omdoen, ‘Ik arresteer je! Wil je meewerken? Draai je om, armen wijd, benen wijd en vingers spreiden…’

Supertrots met hun behaalde diploma!

Gymles

Inleiding: Stoplichttikkertje. Twee kinderen spelen voor politie. Ze krijgen een blauw lint om of zetten een politiepet op. Eén van de twee kinderen heeft een rood en groen rond vouwkarton in de hand. De andere politie is de tikker. De boeven (overige kinderen) lopen hard weg voor de politie. Als echter het rode papier omhoog wordt gehouden, moeten ze allemaal stilstaan. Alleen de politieagenten mogen nog lopen. Ze mogen echter niet tikken als het stoplicht op rood staat. Als het groene papier omhoog wordt gestoken mag iedereen weer rennen en de kinderen kunnen weer worden getikt. Wie af is moet in de gevangenis (op de bank zitten).

Kern 1: Boevenrun. In elke hoek van het lokaal ligt een mat. Op iedere mat ligt een voorwerp. Op mat 1 een boei (plastic ring), op mat twee een pittenzak (zak goud), op mat drie een kogel (bal) en op mat vier een schatkist (blok). Op deze matten staan ook de kinderen. Op iedere mat evenveel. In het midden van de zaal ligt nog een lege mat. Als de leerkracht roept: ‘kogel’, rennen de kinderen van de ‘kogelmat’ snel naar de lege mat. Dan roept ze weer iets anders Bijv. ‘schatkist’. Alle kinderen van de ‘schatkistmat’ rennen nu zo snel mogelijk naar de lege mat. De kinderen zullen er aan moeten wennen dat de lege mat steeds op een andere plaats ligt. Maar als ze het spel door hebben, kunnen ze het steeds sneller spelen.

Kern 2: De ongehoorzame boeven. Eén leerling is de politie. Hij / zij geeft een opdrachtje. De boeven ( overige kinderen) proberen precies het tegenovergestelde te doen van wat de politie zegt. Bij  het commando vooruit lopen, lopen ze achteruit. Bij rechtsaf lopen, lopen ze links af. Er over heen klimmen, gaan ze er onderdoor. Bij zacht lopen, lopen ze hard. Bij jezelf heel hoog maken, maken ze zich klein. Kies na een aantal opdrachten een andere agent uit.

Afsluiting: Wie is de boef? De kinderen zitten in de kring. Eén van hen is een boef. De politie en de leerkracht spreken samen af wie de boef is. De politie gaat heel rustig de boef beschrijven. Bijv. De boef heeft bruin haar en krullen, heeft gestreepte sokken aan. De kinderen kijken rond in de kring en raden over wie het gaat. Degene die raadt wie de boef is, mag de volgende ronde de politieagent zijn.

Buitenspel

Buiten hebben de kinderen alle ruimte om politie en boefje te spelen. Achter het hek is de gevangenis.

Je kunt een stuurkar pimpen tot politiewagen en een fietsje als politiemotor.