Israël

(advertentie)

Algemeen

Vooral op een Christelijke school waar veel uit de Bijbel wordt verteld, is Israël een leerzaam thema. Heel veel feesten die wij ook vieren, vinden hun oorsprong in de Joodse geschiedenis. Hoewel er veel verschillende groepen wonen in Israël hebben wij ons in de klas vooral verdiept in het Orthodoxe Jodendom.

Interactieve praatplaat

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes over het thema ‘Israël’. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes bij thema ‘Israël’, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.
Elly Zuiderveld en Jan Visser maakten beiden een prachtig lied voor ons bij het thema Israël.

Spellenpakket ‘Israël’

Pesach vieren, Thora lezen, rabbi’s zoeken, speel een spel.
Zoek verschillen, bouw een stadsdeel, leer veel over Israël!
Vijf prachtige educatieve spellen, voor kinderen van 4 tot 12 jaar bij het thema ‘Israël’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. geheugen, overeenkomsten, verschillen, combineren,  Joodse feesten, volgorde en tellen. De spellen kunnen ook gebruikt worden tijdens de werkles of in de hoeken.
Een pakket met educatieve spellen om spelenderwijs te werken aan veel rekendoelen enkele taaldoelen en burgerschap. Erg leuk om spelenderwijs aan de kinderen wat over de cultuur in Israël te leren.
Dit spellenpakket is geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Het eerste spel heet Rabbinaat. Welke rabbi’s hebben precies 1, 2,3 of vier overeenkomsten? Een geweldig spel om de visuele waarneming en het visuele geheugen te trainen.
Bij het tweede spel Bar Mitswa moet de speler eerst 13 keer zijn verjaardag vieren om Bar Mitswa te worden. Pak je snel de goede kaartjes of ben je nog niet jarig?
Bij het volgende spel kun je een stadsdeel bouwen in Jeruzalem. Niet ieder stadsdeel is evenveel punten waard, dat wordt dus spannend!
Spel vier is het Pesachspel. Wie heeft het eerst zijn Sederschotel vol met alle gerechtjes om Pesach te vieren? Een enorm leerzaam spel voor jong en oud.
Het laatste spel ‘Joods schaduwspel’ is een schaduwmemoriespel. Bij elk kaartje met een Joodse man, hoort ook een kaartje met de schaduw van deze Jood. Wie vindt de meeste kaarten?
Weer een leuk en leerzaam spellenpakket voor kinderen. Met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in de hoeken, als activiteit tijdens de werkles.

Woordkaarten

Speeltafel

Thematafel Israel voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten Israel theme .
Op deze lange speeltafel, met de achtergrond van de stad Jeruzalem, kunnen de kinderen uren heerlijk spelen. Er is plaats om met blokjes een klaagmuur te bouwen. Van groen plukjes watten, maken de kinderen het mos en gras tussen de muur. Bij de tafel liggen kleine papiertjes en potloden. De kinderen mogen briefjes schrijven of tekenen en in de nissen van de muur stoppen. De gebedssjaals en keppeltjes zijn van Fimoklei gemaakt.
Thematafel Israel voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten Israel theme 2.
Thematafel Israel voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten Israel theme 3.
Op de mat zijn weggetjes, een woestijn, een schapenweide en de dode zee afgebeeld. Met kamelen, een landrover gaan de playmobilpoppetjes over de paadjes en door de woestijn. In de wei lopen schapen en staat een schaapskooi. In de dode zee is een playmobilfamilie aan het zwemmen.
Thematafel Israel voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten Israel theme 4.
Thematafel Israel voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten Israel theme 5.
Achtergrond Israël, Jeruzalem, kleuteridee
Speelkleed Israël met woestijn, Dode zee, kleuteridee
Prijs per mat €41,00

Hoeken & Rollenspel

Loofhut bouwen in de klas

Met een kamerscherm of een hele grote doos van karton kunnen de kinderen een loofhut bouwen in de klas. Gebruik voor het dak een net of wat open verpakkingsmateriaal. Een aantal (nep)takken kunnen daarover gelegd worden.
Loofhut bouwen in de klas, thema Israel, kleuteridee k
Loofhut bouwen in de klas, thema Israel, kleuteridee 2 k
Als de hut klaar is mogen de kinderen hun stoel erin zetten en een tafel. Zorg voor een doos plastic fruit, brood, pannen, borden glazen en kopjes. Ook een slinger hoort erbij. Leg papieren en potloden klaar. Hier kunnen ze in de loofhut tekeningen maken van fruit of andere dingen uit Israël. De tekeningen mogen ze in de loofhut ophangen. Van vlechtstroken en plakband kunnen ze ook slingers maken.
Loofhut bouwen in de klas, thema Israel, kleuteridee 3 k
Loofhut bouwen in de klas, thema Israel, kleuteridee 4 k

Bouwhoek

Gebouwen uit Israël nabouwen

Leg een aantal gelamineerde foto’s van gebouwen uit Israël in de bouwhoek. Je kunt hieronder ook foto’s downloaden als je op de foto’s van de bouwwerken klikt. Voeg eventueel een koepel toe omwikkeld met goud papier (Wij hebben een Chinese muts gebruikt).

Rekenen voor kleuters

De Menora en de Thora rol

Het is ook erg leuk om de kinderen te laten meten met een el. Een el is een oude maat in Israël. Het is de afstand van de afstand van de top van de middelvinger tot de kromming van de elleboog. Geef de kinderen een papier en laat ze allerlei objecten of de vloer opmeten met hun eigen el. Op een papier tekenen ze het object (als ze al schrijven kunnen schrijven ze de naam vat object op) en zetten er achter hoeveel el dit object is. Als je in de kring evalueert, kun je bespreken dat de el van een lang kind groter is dan de el van een kort kind.
Meten met een el, kleuteridee, Kindergarten measure math 2.
Meten met een el, kleuteridee, Kindergarten measure math.

Schrijfpatronen

Davidsster en dreidel

Digibord, computer en tablet

Bar Mitswa

Een presentatie over Bar Mitswa met veel mooie foto’s. Je kunt het bestand downloaden voor je het gaat gebruiken.

Interactieve educatieve spellen voor computer of digibord

Feest in Jeruzalem is een spel om te tellen en om de begrippen meer en minder te oefenen.

 

Knutselen

Vlaggenlijn maken, vlaggen schilderen

Vlaggenlijn Israël, kleuteridee
Geef de kinderen een stevig wit papier op A5 formaat. Leg een voorbeeld van de vlag van Israël op tafel. De kinderen schilderen de twee strepen met blauwe verf. Leg uit dat de Davidsster wordt gemaakt van 2 driehoeken. Laat ze deze ster eerst een paar keer schilderen op een kladpapier. Daarna wordt de Davidsster op de vlag geschilderd.
Vlag Israël verven, kleuteridee
Vlag Israël verven, kleuteridee 2
Daarna kun je de kinderen een blauw papier geven van dezelfde afmeting. Hierop schilderen ze met witte verf figuren naar keuze. Deze blauwe vlaggetjes kun je aan een lijn hangen tussen de witte vlaggen. Gebruik hiervoor kleine knijpertjes.

Collage van de stad Jeruzalem door kleuters

Met deze opdracht zijn kleuters drie werklessen bezig. Geef de kinderen een groot wit papier en laat ze het papier met een spons natmaken. Daarna dopen ze hun kwast 1x in de ecoline en verven met deze kwast de lucht. Voor de grond gebruiken ze een andere kleur en deze verven ze ook na 1x dopen in de ecoline. Laat de kinderen zelf kiezen welke kleur ze voor de lucht willen gebruiken. Daarna moet het papier eerst weer opdrogen om verder te gaan met de collage.
Jeruzalem collage knutselen, Kindergarten Jerusalem craft, kleuteridee 2
Leg een aantal stukken papier van verschillende kleur en afmeting op tafel. Voeg ook halve ronde papieren toe. Voor de koepel is goud en blauw papier nodig. De kinderen beginnen met het gebouw met de gouden koepel op papier te plakken, daaromheen groeperen ze huizen en torens. In alle huizen maken ze met zwarte stift kleine ramen en deuren.
Jeruzalem collage knutselen, Kindergarten Jerusalem craft, kleuteridee
Jeruzalem collage knutselen, Kindergarten Jerusalem craft, kleuteridee 3
De volgende dag schilderen ze (palm)bomen en struiken op de collage.
Jeruzalem collage knutselen, Kindergarten Jerusalem craft, kleuteridee 4
Jeruzalem collage knutselen, Kindergarten Jerusalem craft, kleuteridee 5

Menora maken van gouden stroken

Geef de kinderen een gekleurd papier en leg stroken goud papier op tafel. Zet op tafel wat menora’s die de kinderen meegenomen hebben van thuis of print een aantal afbeeldingen van verschillende menora’s uit en leg die op tafel. De kinderen moeten nu de stroken steeds op de goede lengte afknippen. Het is kooi als je zit hoe ze aan het passen en meten zijn.
menora knutselen met kids, kleuteridee
menora knutselen met kids, kleuteridee
menora knutselen met kids, kleuteridee 3
menora knutselen met kids, kleuteridee 3
menora knutselen met kids, kleuteridee 3

Collage van de klaagmuur door kleuters

Klaagmuur stempelen met kleuters, Kindergarten Western wall craft, kleuteridee
Klaagmuur stempelen met kleuters, Kindergarten Western wall craft, kleuteridee 3
De muur wordt gestempeld met sponsjes van verschillende afmeting. Een hele rij horizontaal wordt gestempeld met hetzelfde formaat. Gebruik verf in verschillende tinten. Tussen de stenen wordt gras geplakt van groene watten. Als de muur droog is kunnen de kinderen mensen knippen om op de muur te plakken. De gebedsmantel versieren ze met blauwe stift. Op de voegen van de muur worden met een prikpen wat gleufjes geprikt. De kinderen schrijven of tekenen gebedsbriefjes die ze opvouwen en in de voegen van de muur stoppen.
Klaagmuur stempelen met kleuters, Kindergarten Western wall craft, kleuteridee 2

Keppeltje knutselen met kleuters

Druk onderstaande keppel af op stevig A4 papier. De kinderen knippen de keppel uit. Daarna geven ze knipjes op de stippellijn. De hoekjes naast de inknipjes worden een klein stukje over elkaar geplakt. De kinderen kunnen op elke hoek een wasknijper plaatsen na het lijmen, zodat de tijd om de hoeken aan te drukken, kunnen verkorten.
keppel knutselen met kleuters, Kindergarten kippa craft, thema Israël kleuteridee
De keppel kan versierd worden met plakkertjes of figuurponsjes, al dan niet geplakt in een reeks. Bovenop kan nog een grote ster geplakt worden.
keppel knutselen met kleuters, Kindergarten kippa craft, thema Israël kleuteridee 4
keppel knutselen met kleuters, Kindergarten kippa craft, thema Israël kleuteridee

Talliet (gebedssjaal) stempelen

Talliet knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael talid craft.
Als een Joodse jongen 13 jaar is, is hij Bar Mitswa en volwassen. Deze dag draagt hij zijn talliet. Zijn moeder en/of oma hebben voor alle hoeken van de sjaal een mooi lapje geborduurd. Daardoor zitten de kwasten van de sjaal. Gebruik voor deze sjaal een stuk stof van 40 cm bij 140 cm (Bij ons op de markt voor €2,00 per meter). Zet op de tafel bakjes blauwe verf en bakjes met zilveren en gouden ecoline. Verder hebben de kinderen kleine kwasten, stokjes, kurken en kurken met een ster foamstikker nodig. Met deze materialen gaan ze de sjaal aan de uiteinden hetzelfde versieren door te stempelen.
Talliet knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael talid craft 2.
Talliet knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael talid craft 3.
Als de sjaal droog is knippen de kinderen vier versieringen voor iedere hoek uit. Deze kun je als knipvel hier downloaden. Print de versiering uit op stevig papier. Met sterke lijm wordt de versiering op de achterkant van de sjaal geplakt in iedere hoek. Als deze hoeken droog zijn wordt er met een schaartje een gaat gemaakt in iedere hoek. Hiervoor knippen de kinderen stukke touw die de vervolgens in knoopjes leggen.
Talliet knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael talid craft 4.
Talliet knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael talid craft 5.
Talliet knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael talid craft 6.

Tora boekrol knutselen, thema Israël

Boekrol knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten scrol, Isael theme.
Boekrol knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael thora craft 6.
Voor de boekrol heb je twee grote kokers nodig. Deze worden vastgeplakt aan een stuk behang. Voor de goudenknoppen gebruik je lege Yakultflesjes of styroporballen. Deze worden beplakt met goud crêpepapier en aan beiden zijden in de lege koker geplakt. De kinderen kunnen Hebreeuwse letters op de rol (na)schrijven of tekenen.

Joodse Jad knutselen met kleuters

Het woord Jad betekent hand. Een jad is een aanwijsstokje dat wordt gebruikt bij het lezen van de Tora. Voor deze jad heb je hand gummen nodig. Deze zijn overal op internet te koop. Verder heb je een stokje nodig van 30 cm bij 6 of 7 mm. Je kunt de stokjes op maat laten snijden bij een bouwmarkt. Verder allerlei soorten tape, kwastjes (Action) en draad om het kwastje te bevestigen.
Jad knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael craft .
Eerst schuiven de kinderen de gum op het stokje. Daarna rijgen ze een stukje draad door het oog van de kwast en plakken het draad met tape vast aan het stokje. Daarna wordt er stukjes tape naast elkaar om het stokje geplakt, totdat de hele stok versierd is.
Jad knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael craft 2.
Jad knutselen met kinderen, kleuteridee, Kindergarten Isael craft 3.

Sjofar knutselen met kinderen

Het is leuk om met de kinderen een sjofar of ramshoorn te maken.
Hieronder vind je een knipvel. Print het af op stevig A3 papier/karton. De kinderen knippen de sjofar uit en plakken een toetertje van een roltong (Action) in de flapjes van boven. De sjofar kan op twee manieren versierd worden. Ze kunnen er ‘metaal’ beslag op maken of de sjofar versieren met edelstenen.
sjofar knutselen met kleuters, kleuteridee, thema Israel
Voor het ‘metaalbeslag’ wordt er stevig macramé touw in figuren op de sjofar geplakt. Hierna worden deze figuren bedekt door er stroken aluminiumfolie overheen te plakken. Ook kun je woodsies gebruiken i.p.v. stukjes touw. Voor de edelstenen kun je hieronder een knipvel downloaden.
sjofar knutselen met kleuters, kleuteridee, thema Israel
sjofar knutselen met kleuters, kleuteridee, thema Israel
sjofar knutselen met kleuters, kleuteridee, thema Israel 4

Loofhut knutselen met kleuters

Laat de kinderen in een stevige papierstrook twee ramen prikken. Vouw de strook zoals op de foto en zet hem overeind. De stevigheid voor het dak krijg je door een verfmengstokje vast te lijmen aan het papier. De kinderen knippen vlaggetjes van papier en lijmen die aan een draad. Deze draad wordt bovenaan de loofhut in twee knipjes geschoven.
Loofhut knutselen met kinderen, Kindergarten sukkah craft, kleuteridee
Op kleine stukjes papier maken de kinderen tekening van fruit of iets uit Israël. Deze tekeningen worden in de loofhut gehangen. Het dak wordt gemaakt van verpakkingsmateriaal (shredderpapier). Met pitriet en groen papier worden takken en blaadjes gemaakt. Je kunt natuurlijk ook echte takjes en blaadjes gebruiken.
Loofhut knutselen met kinderen, Kindergarten sukkah craft, kleuteridee 6
Loofhut knutselen met kinderen, Kindergarten sukkah craft, kleuteridee 2
Loofhut knutselen met kinderen, Kindergarten sukkah craft, kleuteridee 4
Loofhut knutselen met kinderen, Kindergarten sukkah craft, kleuteridee 7
In een groen papier worden knipjes gemaakt voor het gras. Het gras wordt versierd met bloemplakkertjes. Van deksels en kurken worden stoeltjes en een tafel gemaakt.
Loofhut knutselen met kinderen, Kindergarten sukkah craft, kleuteridee 3
De kinderen kunnen met Playmobilpoppetjes in de loofhut spelen.

Mezoeza van klei

De kinderen maken van klei een mezoeza, versieren deze met kleine kraaltjes en schrijven er tekens in met een satéprikker. Daarna wordt de mezoeza geverfd.
Mezoeza van klei met kinderen, Kindergarten mezuzah craft, kleuteridee
Mezoeza van klei met kinderen, Kindergarten mezuzah craft, kleuteridee 3

Gastlessen

De sjofar en de sabbat

Nodig iemand uit die iets kan vertellen over de sjofar en laat het geluid horen. Ook kleuters kunnen het juiste geluid uit de hoorn krijgen.
gastles sjofar, thema Israël, kleuteridee.
De kinderen hebben ook een gastles gekregen van een vrouw die rondleidingen in de synagoge verzorgt. Zij heeft de kinderen veel geleerd over hoe de sabbat wordt gevierd.

Granaatappel proeven 

De meeste kinderen hebben nog nooit een granaatappel op. Het is leuk om deze Israëlische vrucht te proeven. Sommige kinderen hebben eerst reserves bij het zien van zoveel pitjes, maar worden na een proeverijtje erg enthousiast. Je kunt ook nog andere vruchten uit Israël proeven zoals vijgen, dadels en sinaasappels.
Granaatappel proeven met kleuters, thema Israel, kleuteridee

Kleurplaten