De Robot

De komende weken verschijnen hier ideeën en lessen bij dit thema.

Interactieve Praatplaat

Allerlei video's voor kleuters bij het thema 'De Robot'. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de knoppen om een video af te spelen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve Liedlijst

Liedjes bij het thema 'De Robot'. Klik op de knop om de video van het lied af te spelen.

Speeltafel robot

Je kunt de speeltafel bij het thema 'de robot' op verschillende wijze inrichten. Wij zijn begonnen met een soort ontdek en speeltafel. Het decor van de speeltafel heeft matten die je hieronder kunt bestellen.

Op de tafel hebben we verschillende robots staan.
1. Een robot met afstandsbediening, die vooruit en achteruit kan lopen (Action). Deze robot kan ook ingezet worden om te voetballen. We hebben enkele styropor balletjes op de tafel gelegd.
2. Een Bee-Bot. De kinderen kunnen de Bee-Bot verkennen. Een week later gaan we programmeren op de Bee-Bot mat.
3. De SMART robot heeft een sensor die de robot over een zwarte lijn laat rollen. De kinderen kunnen zelf op papier allerlei figuren tekenen en de robot over de getekende lijn laten lopen.
4. Magnetisch robots.
5. Allerlei robots die de kinderen mee naar school nemen.

Hieronder kun je de matten bekijken en bestellen.

De prijs van robotachtergrond of robot mat ondergrond is € 37,50

Klik op de winkelwagen om de robotmatten te bestellen.

Themahoek robotarm

Bij dit thema is het gaaf om de kinderen te laten ervaren hoe robotarmen werken. Ze kunnen ballen, blokjes bouwen of drinken met de armen. De hand gaat open en dicht d.m.v. een knijpmechanisme.

Het is een geweldige oefening voor de motoriek.

Woordkaarten

Bouwhoek

In de bouwhoek kunnen kinderen robots bouwen van blokken. Laat ze de blokken eerst inpakken in aluminiumfolie. Een geweldige activiteit voor de motoriek. Ook komen er allerlei rekendoelen voorbij, omdat de aluminiumfolie groot genoeg moet zijn om het blok in te pakken.

Zorg in de hoek ook voor een aantal gelamineerde robotonderdelen die met plakgum op de blokken geplakt kunnen worden.
De ogen en armen kun je hier downloaden.
Print ze op stevig A3-formaat, knip ze uit en lamineer ze. Bevestig ze met plakgum.

Digibord, computer en tablet

Knutselen

Een robot knutselen van blik

Als je een robot van blik wilt knutselen met je groep, geef dit dan een paar weken daarvoor aan de ouders door. Ze zullen enthousiast blikken sparen. Ook kwamen er allerlei bakjes schroeven en ijzerdraad mee naar school.

Leg op de tafels een paar afbeeldingen van robots neer ter inspiratie. Deze materialen kun je ook nog op tafel leggen: doppen, ogen, strass stenen, zilverpapier, knopen en kurk. De kinderen kunnen de onderdelen van de robot aan elkaar plakken met Gekkotap. Dit kun je goedkoop aanschaffen via AliExpress.

 

Robot knutselen van toiletrollen

Deze robot is heel eenvoudig te maken. Eerst wikkelen de kinderen zilverpapier of aluminiumfolie om hun toiletrol. Aan de uiteinden vouwen ze het papier in de rol.

Met een puntschaartje duwen ze in de zijkanten een gat waardoor een buigrietje geschoven kan worden. Daaronder prikken ze aan beide zijden een gat met een prikpen. Door deze gaten schuiven ze een satéprikker. In twee doppen worden ook gaten geprikt met de prikpen en nu kunnen deze doppen aan beide zijden over de satéprikker geschoven worden.

Nu kan de robot ogen, mond en antenne krijgen. Van tape of rubber plakkers kan het scherm op zijn buik worden gemaakt.

Een robot knippen en plakken

Leg een aantal voorbeelden van een robot op tafel. Zorg voor gekleurd papier, ook zilver-en goudkleurig papier. Laat de kinderen een robot knippen en plakken. Je kunt hierbij ook details uit onderstaand knipvel gebruiken.

Uit dit vel kunnen kinderen een aantal onderdelen van de robot kiezen.

Het blijft natuurlijk erg leuk om uit gekleurd papier de grootste onderdelen te knippen. Zo worden alle robots weer anders.

Robotmaskers

Deze leuke maskers kun je downloaden en afdrukken op stevig papier. De kinderen kunnen de maskers kleuren en de ogen uitprikken. Vervolgens kan het masker uitgeknipt worden.

Plak aan de zijkanten van de maskers een stukje plakband en maak daar met de perforator een gaatje in. Knoop in beide gaatjes een soepel stuk elastiek vast. Nu kan de pret beginnen. Laat het kind natuurlijk ook even in de spiegel kijken.
Je kunt de maskers hier downloaden.