Bewegingstussendoortjes

Kinderen zitten erg veel stil in de klas. In ons huidige onderwijs is er maar weinig sprake van beweging tijdens het leren. Maar het is wel belangrijk, want door middel van bewegen leg je verbindingen tussen je linker en de rechter hersenhelft en daarnaast onthoud je stof langer als je tijdens het leren beweegt. Vooral voor jongens is het bewegen van belang. Jongens hebben over het algemeen een grotere bewegingsdrang dan meisjes.
Als je stilzit gebeurt er relatief weinig in je lichaam, terwijl er juist van alles gebeurt als je gaat bewegen. Zo gaat er tijdens het bewegen extra bloed en zuurstof naar je hersenen. Daarnaast worden er positieve hormonen aangemaakt als je gaat bewegen, wat nieuwsgierigheid opwekt. Door bewegen raak je ook je energie kwijt, waardoor je daarna weer meer geconcentreerd aan de slag kunt. Hebben de bewegingsactiviteiten ook nog verband met de behandelde lesstof, dan vang je helemaal twee vliegen in één klap!
Naast al deze processen, is het natuurlijk ook een welkome onderbreking tijdens het leren. Kortom: meer bewegen in de klas zorgt ervoor dat je lekkerder leert! (Bron: onderwijsmaakjesamen.nl )
Hieronder vind je allerlei leuke ideetjes om kort met de kinderen te bewegen tussen andere lessen door. De kinderen hoeven niet mee te zingen, ze hoeven alleen de bewegingen mee te doen. De kinderen in mijn groep juichen altijd als we weer een beweegmomentje inlassen, zo fijn vinden ze het!