Brandweer

Interactieve praatplaat

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes en spelletjes rond de brandweer. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken. Het is niet toegestaan deze plaat elders op het web te plaatsen.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Spellenpakket Brandweer

Vlammen, rook, sirene, brand, hier de brandweer, aan de kant!
Zes fantastische, educatieve spellen voor kleuters, bij het thema 'Brandweer'. Met doelen uit de 'Leerlijnen Jonge Kind'. Door het spelen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip,de plaats in de telrij, letters, kleuren, woordbeeld, begrippen 'hoger, lager, even hoog', visuele waarneming en logische volgorde. De spellen kunnen gebruikt worden in de reken- of taalhoek, tijdens de werkles, maar ook op een kinderfeestje met het thema 'Brandweer'.
Een pakket met zes prachtige, educatieve spellen.
Tijdens het eerste spel proberen de kinderen een zo lang mogelijke brandweerslang te maken. Een eenvoudig spel vol tellen, getalbegrip, letters en woordbeeld.
Bij het tweede spel proberen de kinderen als brandweer de kat uit de boom te halen. Daarbij moeten ze goed kijken welke brandweerman het hoogst op de ladder staat. Tellen en vergelijken spelen een grote rol.
Het volgende spel is een klassikale coöperatieve activiteit. Het gaat om de plaats ven de getallen in de telrij. Ook het tellen door steeds een getal over te slaan komt aan bod.
Spel vier is een schaduwmemory. Oplettendheid en geheugen spelen hierbij een rol.
Bij de Brandweerwagenrace is het zaak om als eerste met je brandweerauto bij de brand te komen. Tellen en herkennen van kleur zijn belangrijke aspecten in dit spel.
Het laatste spel heet spuitgasten. Dit is een soort lottobrandweerspel met afbeeldingen en woordjes voor kleuters.
Weer een superleuk spellenpakket voor kleuters.

Speeltafel

Deze matten kun je gebruiken op de themaspeeltafel 'Brandweer'. De kinderen kunnen heerlijk spelen met brandweerauto's en Playmobil. Voeg wat vlammen van papier toe om overal brandjes te maken en te blussen.
Speelmat brandweer, thematafel, kleuteridee
Speelmat brandweer, thematafel, kleuteridee
Speelmat brandweer, thematafel, kleuteridee
Speelmat brandweer, thematafel, kleuteridee
Deze prachtige Brandweerachtergrond is te combineren met onze straatmat. De matten zijn 3,39m bij 39 cm. Ze zijn gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Als je ze even niet wilt gebruiken zijn ze makkelijk op te vouwen tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog.
De prijs van de matten is €41,00 per stuk.

Buitenspel

Kat uit de boom redden

Plaats een kat in een lage boom en vertel de kinderen dat de kat niet meer uit de boom durft te komen. Plaats een ladder bij de boom en laat de 'brandweerlieden' de kat uit de boom halen. Je zult zien dat ze het steeds opnieuw willen doen.
Kat uit de boom redden, kleuteridee, thema de brandweer 2.
Kat uit de boom redden, kleuteridee, thema de brandweer

Brandweerspel

Buitenspel is bij dit brandweerthema erg belangrijk. Gebruik daarvoor de zelfgemaakte brandweerwagen op de stuurkar (voor de beschrijving, kijk hieronder bij knutselen). Zorg voor verkleedkleren, een ladder en een tuinslang.
buitenspel, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighters theme outdoor play
Brand maken en blussen, kleuteridee, thema brandweer, Kindergarten fire fighters theme
Print grote gekleurde vlammen uit en laat deze uitknippen door de kinderen. Lamineer ze en laat ze opnieuw uitknippen door de kinderen. Met behulp van plakgum kunnen ze de vlammen buiten overal bevestigen. De brandweer gaat overal kinderen redden en branden blussen.
buitenspel, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighters theme outdoor play
buitenspel, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighters theme outdoor play

Vuur maken en blussen

Het is erg leuk om een klein vuurtje te maken met een krant en een vergrootglas. Wij propten wat kranten in een pannetje. Voor deze activiteit moet de zon helder schijnen. Houd het vergrootglas tussen de zon en de krant en zorg ervoor dat er een zo klein mogelijk rondje licht op je krant door het glas valt. Je zult zien dat het direct begint te roken en uiteindelijk gaat branden.
vuur maken met vergrootglas en zon, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighter activity
vuur maken met vergrootglas en zon, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighter activity
vuur maken met vergrootglas en zon, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighter activity
vuur maken met vergrootglas en zon, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighter activity
Zorg dat er een bak water klaar staat om te blussen en laat de brandweerlieden het vuur doven. Laat de kinderen van je groep op afstand meekijken. Vertel ze ook dat ze dit nooit zelf mogen doen als er geen volwassenen in de buurt zijn.

Vlammen van stoepkrijt blussen

Laat de kinderen met stoepkrijt grote vlammen tekenen en inkleuren op de muur. Daarna kunnen ze de vlammen met een tuinslang uit spuiten.
vlammen van stoepkrijt uitblussen, kleuteridee
vlammen van stoepkrijt uitblussen, kleuteridee
vlammen van stoepkrijt uitblussen, kleuteridee

Sporttest voor brandweer

Dit pakket bevat een beschrijving en veel foto's van 7 sportactiviteiten. Er zit ook een afvinklijst van de activiteiten voor de kinderen bij en een certificaat van bekwaamheid.
Als je solliciteert bij de brandweer, moet je o.a. een sporttest ondergaan. Zo wordt gekeken of je geschikt bent om de werkzaamheden van de brandweer uit te voeren.
De start van deze sportactiviteiten is een filmpje van een sporttest bij de brandweer. In het pakket staat een link naar het filmpje. Laat de kinderen vervolgens de test uitvoeren. Wie heeft er vaardigheden genoeg om bij de brandweer te mogen?
Leuke activiteiten, goed voor een heerlijke sportmiddag met alle kinderen van je groep.

Bouwhoek

Geef de kinderen eens de opdracht om een kazerne te bouwen voor de brandweerwagens die je in de klas hebt.
Kazerne bouwen in de blokkenhoek, kleuteridee, thema brandweer, Kindergarten fire fighters theme
Kazerne bouwen in de blokkenhoek, kleuteridee, thema brandweer, Kindergarten fire fighters theme
Kazerne bouwen in de blokkenhoek, kleuteridee, thema brandweer, Kindergarten fire fighters theme
Je kunt ook wat foto's van brandweerkazernes op internet opzoeken. Print deze afbeeldingen uit en hang ze in de bouwhoek.

Woordkaarten

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'brandweer'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Rekenen voor kleuters

Telpakket, 10 lessen bewegend rekenen

Fijn buiten in het zonnetje rekenen. De kinderen genieten enorm van deze spellen en zijn super betrokken.
Met dit telpakket heb je 10 verschillende rekenlessen voor bewegend leren in handen.
De eenmaal uitgeknipte kaartjes, kun je bij alle telpakketten van de verschillende thema's gebruiken. Je kunt zelf het niveau van elk spel bepalen, van heel makkelijk tot heel moeilijk. Tellen tot 5 of tot 10 of tot 20.
Bij deze telspellen zijn de kinderen bezig met tellen, getalbeeld, koppeling van getal aan hoeveelheid, meer, minder, 1 meer, 1 minder enz. enz.

Rekenles met brandweerladders

Alle kinderen krijgen 2 stroken papier. Eén strook vouwen ze dubbel en knippen ze door. Van de andere strook worden kleine stukjes geknipt. Daarna kan het rekenen beginnen.
rekenen thema de brandweer, kleuteridee, Kindergarten firefighters
rekenen thema de brandweer, kleuteridee, Kindergarten firefighters
De kinderen leggen eerst de ladder op hun stoel. Iedereen telt de sporten. Daarna zegt de leerkracht steeds hoeveel sporten de kinderen aan de ladder moeten leggen. Bijv. Leg zes sporten neer. Ook kan de opdracht zijn. Het moet er één minder zijn. Of het moeten er twee meer zijn. Een les waarbij de kinderen allemaal heerlijk actief aan het rekenen zijn.

Schrijfpatronen

Liedje & Muziekles

Toontje Hoger maakte een superleuk liedje over de Brandweer. Het is een heerlijk lied om met kinderen te zingen. Er is een muziekvideo, een muziekles, bladmuziek en een Karaoke versie van het liedje. Klik hier voor meer info.

Knutselen

Brandweerhelm knutselen

Blaas een ballon open zet hem op een emmertje. Laat de kinderen met krantenpapier en kleuterlijm (papier maché) een helm op de ballon vormen. Zorg dat overal vier lagen papier komen i.v.m. de stevigheid. Laat de helm een paar dagen opdrogen.
Brandweerhelm maken van papier machee, thema brandweer, kleuteridee
Prik de ballon stuk en verf hem in de kleur van een brandweerhelm. Hieronder kun je een logo downloaden die je op de helm kunt plakken. Niet aan de enen zijkant van de helm een zwart bandje vast. Prik tegenover in de andere zijkant een splitpen. Knip in het bandje op de juiste plaats een klein gaatje. De splitpen is nu een knoop en het gaatje is een knoopsgat. De helm blijft prima op de kinderhoofden zitten.
Brandweerhelm maken van papier maché, thema brandweer 3, kleuteridee

Brandweerwagen knutselen

Maak van een grote doos die je ondersteboven zet een cabine voor de brandweerwagen. Met een schilmesje kun je makkelijk deuren en ramen uitsnijden. Laat de kinderen de buitenkant rood verven. Snijd aan de achterkant twee deuren die open kunnen. Hierdoor kunnen de kinderen in de wagen komen en ook bagage kan zo mee.
brandweerwagen knutselen op de stuurkar, thema brandweer, kleuteridee, fire fighters kindergarten theme 1g.jpg
brandweerwagen knutselen op de stuurkar, thema brandweer, kleuteridee, fire fighters kindergarten theme
Aan de zijkanten hebben de kinderen ribkarton zilver geverfd en opgeplakt. Zo lijkt het net of er rolluiken op de wagen zitten.
brandweerwagen knutselen op de stuurkar, thema brandweer, kleuteridee, fire fighters kindergarten theme 3
brandweerwagen knutselen op de stuurkar, thema brandweer, kleuteridee, fire fighters kindergarten theme
Maak de wagen af met letters en strepen die de kinderen uit papier knippen en opplakken. Daarna zet je de cabine op de stuurkar en de pret kan beginnen.

Collage brandweer met hydrant

Het leuke aan deze opdracht is dat je de kinderen leert de armen en benen in twee stukken te knippen en op te plakken. Hierdoor leren ze hoe je actieve brandweerlieden krijgt.
brandweer knutselen, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fir fighters craft
Leg wat foto's van brandweerlieden en hydranten op de tafel. Zorg voor alle kleuren papier die nodig zijn. De kinderen kunnen drie verschillende werkmomenten aan deze collage werken. De eerste keer knippen en plakken zij de brandweer. Hoofden voor dit knutselwerkje kun je hier downloaden.
brandweer knutselen, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fir fighters craft
brandweer knutselen, thema brandweer
brandweer knutselen, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fir fighters craft
Daarna worden de vlammen gemaakt van vliegerpapier. Het derde knutselmoment is voor de hydrant en de spuitslang waar water uitkomt. De slang wordt gemaakt van zwart touw en het water wordt met een stift getekend.
brandweer knutselen, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fir fighters craft

Brandweerkazerne knutselen

Print het onderstaande knipvel uit op stevig A3 papier. De kinderen gaan met een klein kwastje en een doosje waterverf de kazerne inkleuren. Als het blad droog is, kan de kazerne worden uitgeknipt.
Brandweer kazerne knutselen met kleuters, kleuteridee, Kindergarten firefighters craft
Geef de kinderen een schoenendoos zonder deksel. Ze gaan de buitenkant beplakken met steentjespapier. Eerst zetten ze de dos op het papier en trekken steeds een zijde om met potlood zodat het papier na het uitknippen goed past.
Brandweer kazerne knutselen met kleuters, kleuteridee, Kindergarten firefighters craft
Brandweer kazerne knutselen met kleuters, kleuteridee, Kindergarten firefighters craft
Plak de uitgeknipte kazerne met lijm tegen de dichte kant van de doos aan. Nu kan het spelen echt beginnen. Playmobil past erg goed bij de maat van de kazerne.
Brandweer kazerne knutselen met kleuters, kleuteridee, Kindergarten firefighters craft 5

Brandweerman met vlammen

Echt een werkje voor de jongste kleuters. Van gekleurd papier scheuren ze vlammen en plakken deze op het papier. De volgende dag gaan ze aan de slag met de brandweerman. Het rechthoekige papier van het jasje wordt zo gevouwen dat het open en dicht kan.
scheurwerkje brandweer, kleuteridee, kindergarten fir fighters craft 1
scheurwerkje brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighters craft
Met stift tekenen de kinderen het gezicht op de ronde vorm.

Bluswerkje met spattende waterstraal

Een leuk werkje, waarbij het net lijt of het water uit de slangen spuit. Print de onderstaande twee bladen uit op stevig A4 papier. Met dit werkje kunnen de kinderen al hun fantasie gebruiken. Eerst worden de drie waterstralen uit geprikt. Daarna worden op het andere vel in de cirkel allemaal witte stipjes gemaakt met wasco. Als de cirkel goed vol is, gaan de kinderen met een kwast met blauwe Ecoline over de stippen heen en wordt de hele cirkel blauw gemaakt. Als de cirkel droog is, wordt hij uit geknipt.
Knutselwerkje spuiten, de brandweer, kleuteridee
Daarna gaan de kinderen met stift een brand tekenen en kleuren. Vertel dat ze eerst de vlammen moeten tekenen. De kinderen mogen van alles maken, zoals een brandende boot, een auto, een huis, een schip, een vliegtuig of een bos.
Knutselwerkje spuiten, de brandweer, kleuteridee
Knutselwerkje spuiten, de brandweer, kleuteridee
Als alles klaar is word de blauwe cirkel met een splitpen achter het papier met de stralen bevestigd. Hierdoor kleuren de stralen blauw met witte spetters. Draai de schijf met de klok mee en je zult zien dat het water uit de slag spuit.
Knutselwerkje spuiten, de brandweer, kleuteridee

Brandblusser knutselen

Van een grote plastic pot of fles kun je een brandblusser maken. Eerst wordt de fles rood geverfd. Als de fles glad is, doe dan wat kleuterlijm door de verf, zodat de verf er niet af gaat bladderen.
brandblusser knutselen, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighters theme craft
Een houten knijper wordt zwart geverfd. Nu moet eerst alles opdrogen. Neem een zwarte strook papier en plak die onderaan rond de fles. Daarna kunnen de labels worden uitgeknipt en op de fles worden geplakt. Met een stukje chenilledraad en een zwarte dop of een zwart kokertje worden de slang en de spuitmond gemaakt.
brandblusser knutselen, thema brandweer, kleuteridee, kindergarten fire fighters theme craft

Gymlessen

Gymles bij thema brandweer voor kleuters , juf Petra, voor meer kleutergymlessen ga naar de site kleuteridee
Inleiding: Brandweertikkertje: Twee of drie kleuters zijn brandweerman. Zij moeten met elkaar proberen alle vlammetjes (kinderen) te pakken. De brandweermannen mogen samenwerken. Alle gepakte vlammetjes gaan op de bank zitten. Als alle vlammetjes zijn gepakt, is het vuur uit en hebben de brandweermannen hun werk goed gedaan. Evt. kan het spel nogmaals worden gespeeld met andere brandweermannen.
Kern 1: Zo snel mogelijk naar de brand!: De brandweermannen (kleuters) moeten zo snel mogelijk bij de brand komen. De leerkracht zet 2,3 of 4 identieke hindernisbanen uit in het lokaal (Bijv.: stenen waarop ze moeten stappen, hoepels waar ze doorheen moeten klimmen en allerlei andere materialen). De kleuters moeten zo snel mogelijk naar het ‘vuur’ (de andere kant van de hindernisbaan) om dat te blussen. Op de plaats van de brand staat een emmertje met bij iedere groep evenveel vlammetjes (zie bijlage 1). Iedere brandweermaan die bij het vuur is neem een vlammetje mee terug naar zijn groep. Welke groep heeft het eerst zijn vuur ‘geblust’?
Kern 2: Heet onder je voeten: Leg verspreid door het lokaal ongeveer 10 A4-tjes met een ‘vuur verboden print’ op de grond ( zie bijlage 2). De kleuters spelen voetje van de vloer. De vloer is heet van het vuur en je bent veilig op zo’n papier. Eén kind is tikker die moet de andere kleuters tikken. Als je op een ‘vuur verboden’ papier staat, ben je veilig en mag je niet getikt worden. Geef wel even aan dat de kinderen niet langer dan 5 of 10 tellen op zo’n papier mogen staan.
Afsluiting: De brandweerslang: Deel de groep in tweeën. Oeps, er is een brandweerslang kwijt. Twee groepen brandweermannen hebben ruzie om de slang die over is. Zij gaan kijken wie het sterkste zijn. Het spel gaat als touwtrekken. Maar in dit geval is het touw natuurlijk de brandweerslang.

Computer, digibord en tablet

1. Digibordles reeksen
2. Dr. Panda brandweer app
dr Panda, brandweer app kleuteridee

Dit spel is favoriet bij mijn kleuters. Werk samen met Dr. Panda en het brandweerteam om de dieren in nood te redden! Haast je door het brandende gebouw, doof het vuur en gebruik de juiste materialen om de weg vrij te maken!
Rijd in een brandweerauto naar de plek van de brand! Zet de sirene aan, draai aan het stuur en zie hoe de dieren reageren op hoe jij rijdt!
3.Brandweermannetjes app
Een leerzame app voor kinderen vanaf 3 jaar.
Verhalen en avonturen van brandweermannen die branden blussen en mensen en dieren helpen en redden.
Vuur! Vuur! Help de dappere brandweermannen de brand te blussen.
De schattige koe zit vast: haal haar uit de vijver met de kraan.
De kat zit vast in de boom: red de kat en breng haar opnieuw naar beneden
Een storm heeft veel verwoest: help de brandweer een gevallen boom weg te halen