Brandweer

Interactieve praatplaat

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes en spelletjes rond de brandweer. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken. Het is niet toegestaan deze plaat elders op het web te plaatsen.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Spellenpakket Brandweer

Vlammen, rook, sirene, brand, hier de brandweer, aan de kant!

Zes fantastische, educatieve spellen voor kleuters, bij het thema 'Brandweer'. Met doelen uit de 'Leerlijnen Jonge Kind'. Door het spelen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip,de plaats in de telrij, letters, kleuren, woordbeeld, begrippen 'hoger, lager, even hoog', visuele waarneming en logische volgorde. De spellen kunnen gebruikt worden in de reken- of taalhoek, tijdens de werkles, maar ook op een kinderfeestje met het thema 'Brandweer'.

Een pakket met zes prachtige, educatieve spellen.

Tijdens het eerste spel proberen de kinderen een zo lang mogelijke brandweerslang te maken. Een eenvoudig spel vol tellen, getalbegrip, letters en woordbeeld.
Bij het tweede spel proberen de kinderen als brandweer de kat uit de boom te halen. Daarbij moeten ze goed kijken welke brandweerman het hoogst op de ladder staat. Tellen en vergelijken spelen een grote rol.
Het volgende spel is een klassikale coöperatieve activiteit. Het gaat om de plaats ven de getallen in de telrij. Ook het tellen door steeds een getal over te slaan komt aan bod.
Spel vier is een schaduwmemory. Oplettendheid en geheugen spelen hierbij een rol.
Bij de Brandweerwagenrace is het zaak om als eerste met je brandweerauto bij de brand te komen. Tellen en herkennen van kleur zijn belangrijke aspecten in dit spel.
Het laatste spel heet spuitgasten. Dit is een soort lottobrandweerspel met afbeeldingen en woordjes voor kleuters.

Weer een superleuk spellenpakket voor kleuters.

Speeltafel

Deze matten kun je gebruiken op de themaspeeltafel 'Brandweer'. De kinderen kunnen heerlijk spelen met brandweerauto's en Playmobil.

Deze prachtige Brandweerachtergrond is te combineren met onze straatmat. De matten zijn 3,39m bij 39 cm. Ze zijn gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Als je ze even niet wilt gebruiken zijn ze makkelijk op te vouwen tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog.

De prijs van de matten is €39,45 per stuk.

Klik op de winkelwagen om de Brandweerachtergrond en straat mat te bestellen.

Woordkaarten

Rekenen voor kleuters

Schrijfpatronen

Gymlessen

Inleiding: Brandweertikkertje: Twee of drie kleuters zijn brandweerman. Zij moeten met elkaar proberen alle vlammetjes (kinderen) te pakken. De brandweermannen mogen samenwerken. Alle gepakte vlammetjes gaan op de bank zitten. Als alle vlammetjes zijn gepakt, is het vuur uit en hebben de brandweermannen hun werk goed gedaan. Evt. kan het spel nogmaals worden gespeeld met andere brandweermannen.

Kern 1: Zo snel mogelijk naar de brand!: De brandweermannen (kleuters) moeten zo snel mogelijk bij de brand komen. De leerkracht zet 2,3 of 4 identieke hindernisbanen uit in het lokaal (Bijv.: stenen waarop ze moeten stappen, hoepels waar ze doorheen moeten klimmen en allerlei andere materialen). De kleuters moeten zo snel mogelijk naar het ‘vuur’ (de andere kant van de hindernisbaan) om dat te blussen. Op de plaats van de brand staat een emmertje met bij iedere groep evenveel vlammetjes (zie bijlage 1). Iedere brandweermaan die bij het vuur is neem een vlammetje mee terug naar zijn groep. Welke groep heeft het eerst zijn vuur ‘geblust’?

Kern 2: Heet onder je voeten: Leg verspreid door het lokaal ongeveer 10 A4-tjes met een ‘vuur verboden print’ op de grond ( zie bijlage 2). De kleuters spelen voetje van de vloer. De vloer is heet van het vuur en je bent veilig op zo’n papier. Eén kind is tikker die moet de andere kleuters tikken. Als je op een ‘vuur verboden’ papier staat, ben je veilig en mag je niet getikt worden. Geef wel even aan dat de kinderen niet langer dan 5 of 10 tellen op zo’n papier mogen staan.

Afsluiting: De brandweerslang: Deel de groep in tweeën. Oeps, er is een brandweerslang kwijt. Twee groepen brandweermannen hebben ruzie om de slang die over is. Zij gaan kijken wie het sterkste zijn. Het spel gaat als touwtrekken. Maar in dit geval is het touw natuurlijk de brandweerslang.

Bijlage 1 en 2: Klik op de afbeelding voor een pdf bestand.

Computer, digibord en tablet

1. Digibordles reeksen

2. Lego city: Fire hose Frenzy (Android)
Dit spel is favoriet bij mijn kleuters.De kinderen moeten allerlei branden blussen, maar ze moeten eerst bedenken hoe ze de waterstraal op de brand kunnen laten spuiten.