Ridders

Interactieve praatplaat

Allerlei video’s voor kleuters bij het thema ridders en kastelen. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de stippen om een video te zien en te horen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Spellenpakket ridders

Word een ridder, trek je zwaard, wat is de prinses jou waard?
Zeven spannende, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘ridders’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen en getalbegrip, auditieve klanken, letters, woordbeeld, begrippen ‘kort, lang, langer, even lang’, visuele waarneming en reeksen. De spellen kunnen gebruikt worden in taal-en rekenhoek, als werkje tijdens de werkles of gewoon op een gezellig ridderfeestje.
Tijdens het eerste spel moeten de spelers hun ridder zo snel mogelijk compleet maken. Een eenvoudig spel vol tellen en getalbeeld.
Het  tweede spel is een ridder & prinsessenmemory. Oplettendheid en geheugen spelen hierbij een rol. Het is een spel met de schaduwvariant van de kaarten
De kinderen kunnen ook een echt riddergevecht spelen. Wie het langste zwaard heeft staat voor. Wie zal de overwinning halen? Ondertussen vergelijken ze lengtes en gebruiken begrippen als: langer, korter, even lang, langste en kortste.
Bij spel vier moet de ridder zo snel mogelijk de prinses redden en in veiligheid brengen. Lastig als je eerst met de dobbelsteen bepaalde aantallen moet gooien.
Wie kan met het spel ‘kastelen bouwen’ het kasteel met de hoogste score bouwen? In dit spel komen de letters van het woord kasteel langs. Maar ook naleggen en punten tellen komen aan bod.
Bij ‘De edelstenen op de kroon’ wordt het leggen van reeksen geoefend. Er zijn veel differentiatiemogelijkheden bij dit spel.
Bij ‘De p van prinses’ draait alles om de letter p. Hoor je deze letter aan het begin, aan het eind of in het midden van het woord?
Klik hier om naar het spellenpakket te gaan

Woordkaarten

Houten puzzel ridders

Prachtige puzzel van schoolkwaliteit van 49 stukjes (7,5 x 37,5 x 1 cm). Een must bij dit thema!
Puzzel thema ridders en kastelen, kleuteridee
Puzzel thema wij bouwen een huis, kleuteridee
Puzzel thema ridders en kastelen, kleuteridee
Puzzel thema ridders en kastelen, kleuteridee

Rijmrun, bewegend leren

Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.

Rijmrun, Bewegend leren, rijmen, kleuteridee, thema ridders 3
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met enorm veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van het rijmspel. De vrolijkheid spat eraf!
Hier kun je het pakket downloaden.

Kasteel voor rollenspel

Een prachtig kasteel voor optimaal rollenspel. Het kasteel is 2 meter bij 2 meter. Bovenin zit een brede tunnel. Je kun hier een lat doorschuiven en het kasteel zo aan het plafond hangen. Knip de deur in het midden open, zodat de kinderen er echt door naar binnen kunnen gaan. De raampjes zijn er ook eenvoudig uit te knippen.
Kasteel, thema ridders, jonkvrouwen en kastelen, kleuteridee
Kasteel, thema ridders, jonkvrouwen en kastelen, kleuteridee 4
speelkasteel thema ridders en jonkvrouwen, kleuteridee
speelkasteel thema ridders en jonkvrouwen, kleuteridee 2
Het kasteel is gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Hij is makkelijk oprolbaar zodat je hem heel klein op kunt bergen als je hem even niet wilt gebruiken.
De prijs van de kasteel is € 80,50

Spelscript ridders & jonkvrouwen

Een geweldig spelscript voor kleuters. De kinderen spelen met dit script in groepjes van 4-6 kinderen minimaal vijf keer drie kwartier betrokken in deze hoek.
Het spelscript geeft een beschrijving van de activiteiten en materialen die nodig zijn in je themahoek. Er zijn rollenkaartjes voor een dochter van de ridder, een page, een schildknaap, een ridder, een koning en een jonkvrouw. Voor de meisjes is er een document met werkzaamheden die ze moeten doen om jonkvrouw te worden. Ze kunnen deze werkzaamheden zelf doen om dat er overal afbeeldingen bij staan. Als de werkzaamheden afgerond zijn worden ze jonkvrouw en ontvangen ze daarvoor een bul die ook in het pakket zit. Ook voor de jongens is er een document met afbeeldingen die afgevinkt kunnen worden. Zij beginnen als page. Als ze de werkzaamheden van page allemaal hebben uitgevoerd worden ze schildknaap en moeten ze ook als schildknaap allerlei activiteiten uitvoeren om daarna tot ridder te worden geslagen. Er is ook een document voor ridderslag, waarop staat dat het kind officieel tot ridder is geslagen. Verder is er materiaal in het pakket wat je kunt gebruiken tijdens de spelactiviteiten. Een aantal foto’s van het spel geven een mooie inkijk in de activiteiten.

Thematafel

Een thematafel ‘ridders & kastelen’ kun je maken met Playmobil. Meestal hebben de kinderen uit je groep genoeg materiaal thuis. Vraag of ze het mee mogen nemen naar school. Wij hebben bij onze thematafel twee matten gebruikt. De Bosachtergrond en de Parkmat zijn twee veelzijdige matten van 3,39 m bij 39 cm. In te zetten bij heel veel thema’s. Elke mat is mat 3,39 m bij 39 cm. De matten zijn eenvoudig met de schaar in te korten. De mat is gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Hij is makkelijk oprolbaar zodat je hem heel klein (een rolletje van 39 cm hoog)  op kunt bergen als je hem even niet wilt gebruiken.
Speeltafel thema ridders en jonkvrouwen, kleuteridee
Speeltafel thema ridders en jonkvrouwen, kleuteridee 2
De Bosachtergrond is bedoeld om als achtergrond bij de speeltafel te hangen. De Parkmat leg je op een lange plank, speeltafel of op een aantal kleine tafels die je tegen elkaar aanschuift. Op de Parkmat kunnen de kinderen spelen met Playmobil of ander plastic speelgoed. Je kunt er een hondenschool, een speeltuin, een tuincentrum of kinderboerderij op maken. De matten zijn eenvoudig met de schaar in te korten of in twee delen te knippen.
Speeltafel thema ridders en jonkvrouwen, kleuteridee 4
Speeltafel thema ridders en jonkvrouwen, kleuteridee 3
De prijs van de Bosachtergrond of de Parkmat is € 41,00

Rekenen met kleuters

Schrijfpatronen voor kleuters

Tien bouwkaarten kastelen

Bouw kastelen, groot en sterk, pak je blokken, aan het werk!
Tien bouwvoorbeelden om kastelen te bouwen voor kleuters. De kaarten kunnen worden gebruikt in de bouwhoek of bij het bouwen met kleine blokjes. Er is ook een vel blokken bijgevoegd om uit te knippen en een lege bouwkaart. Zo kan er ook aan de tafels onder de werkles gebouwd worden. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’.
De kaarten hebben een oplopende moeilijkheidsgraad. Er worden veel lesideeën aangereikt ook voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.

Bee-Bot mat ridders

Met deze educatieve, vrolijke Bee-Bot mat ‘ridders en kastelen’ oefenen je kleuters spelenderwijs allerlei doelen. De mat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje. De oefeningen met de Bee-Bot kunnen worden gedaan met bijgeleverde downloads. Hieronder zie je de mat met een close up.
Bee-Bot mat kasteel, ridders en kastelen, kleuteridee
close up Bee-Bot mat
Oefen op deze mat heel veel leerdoelen met kleuters:
– kleuren: 11 verschillende kleuren
– kleuren: getalbeeld 1 t/ 10
– programmeren met de Bee-Bot
– woordenschat: allerlei afbeeldingen bij het thema ridders en kastelen
De Bee-Bot mat kost €35,50

Digibordles 

Oefen het woordbeeld met dit spel. Speel dit spel op digibord of computer. Je kunt het full screen spelen.

Knutselen

ridderbekers

De graal (bijzondere beker) waar ridders altijd naar op zoek gingen. Erg leuk om te maken.
Gebruik hiervoor plastic wijnglazen. Laat de kinderen op een deksel van een boterkuipje wat sterke lijm druppelen. Met een wattenstokje brengen ze kleine vlekjes lijm op de beker en plakken er diamantjes op. Je kunt de diamantjes ook in reeksen op laten plakken.
Bekers voor ridders en kastelen, kleuteridee
Bekers voor ridders en kastelen 3
Bekers voor ridders en kastelen 2

Glas in lood ramen van het kasteel

Hoe leuk is het om voor het kasteel in je klas met de kinderen glas in lood ramen te maken. Maak zelf eerst een groot sjabloon met behulp van de download hieronder. Knip de vakken uit in een karton en gebruik dit sjabloon om met een wit potlood de vakken op zwart papier te tekenen. De kinderen prikken eerst een gat in het vak met hun schaar en knippen de vakken uit. Nummer de vakken op je sjabloon en zorg dat je voor alle vakken transparant papier hebt dat past op het raam. Nummer de stapeltjes transparant papier met dezelfde nummers als je sjabloon.

De kinderen smeren met een Prittstift lijm op het zwarte papier om de vakken. Ze zoeken d.m.v. de nummer het juiste transparante papierstukje en plakken dit op het raam. Het is een geweldige activiteit voor gecijferdheid en vormen.

Stoelhoezen van karton voor ridderstoelen in het kasteel voor kleuters

Trek de vorm van de hoezen om op stevig karton. Laat de kinderen de hoezen uitknippen. Je hebt er per kleuterstoel twee nodig. Trek op goud papier een aantal lelies om. Je kunt ook een laagje van 3 of 4 goudkleurige papieren op elkaar leggen. Laat de kinderen de lelies uitprikken (download de lelie hier) en op de stoelhoes plakken. Niet steeds twee stoelhoezen op elkaar en schuif de hoes over de stoelen. Zo creëer je aan je kasteeltafel echte kasteelstoelen.
Kasteel, thema ridders, jonkvrouwen en kastelen, kleuteridee 8
Kasteel, thema ridders, jonkvrouwen en kastelen, kleuteridee 9
Kasteel, thema ridders, jonkvrouwen en kastelen, kleuteridee 2
Kasteel, thema ridders, jonkvrouwen en kastelen, kleuteridee 6

Helm voor de ridder knutselen met kleuters

Het is heel eenvoudig om met de kinderen hun eigen ridderhelm te maken. Snijd een stuk grijs of zilverkleurig karton van 50 cm  bij 70 cm in de lengte door de helft. Kopieer de klep (zie download hieronder) voor de helm op stevig papier. Het is mooi om stevig papier te nemen dat donkerder is dan het grijze karton van de helm. De kinderen knippen de rechthoeken uit de klep en knippen daarna de klep zelf uit. Leer ze om eerst met een schaart een gat te prikken in de vakken op de klep en om daarna de vakken en de klep uit te knippen.
Helmen knutselen, thema ridders en kastelen, kleuteridee
Trek met een stift de opening in de strook papier voor de helm. Ook deze opening knippen de kinderen uit. De leerkracht niet de helm op maat aan elkaar en niet ook de klep vast door de buitenste gleuven. Tenslotte worden er wat kleurige veren op de helm geniet of geplakt.
helm voor ridder van karton knutselen, thema ridders, kleuteridee, helmet knights theme kindergarten 3
helm voor ridder van karton knutselen, thema ridders, kleuteridee, helmet knights theme kindergarten 2

Puntmuts voor een jonkvrouw knutselen

Maak van stevig karton een hoge muts voor de jonkvrouw. De kinderen versieren de muts met (foam) plakfiguren. Bevestig onderaan de hoed een stuk elastiek wat onder de kin van het kind door kan. Ze plakken ook een strook tule aan de punt van de muts.
Hoed voor jonkvrouw, thema ridders en jonkvrouwen, kleuteridee, noblewomen hat, kindergarten knights theme
Hoed voor jonkvrouw, thema ridders en jonkvrouwen, kleuteridee, noblewomen hat, kindergarten knights theme 2
Hoed voor jonkvrouw, thema ridders en jonkvrouwen, kleuteridee, noblewomen hat, kindergarten knights theme 3a

Armband knutselen voor de jonkvrouw

Knip ongeveer 5 of 6 centimeter van een lege keukenrol af. Knip dit stuk 1x in de lengte door. De kinderen plakken met sterke lijm macaroni en fusili op het karton. Als de armband droog is, kun je hem met spuitverf zilver of goud maken.
Armband voor de jonkvrouw knutselen, kleuteridee, noblewomen craft kindergarten
Armband voor de jonkvrouw knutselen, kleuteridee, noblewomen craft kindergarten 2

Schild knutselen, thema ridders met kleuters

Trek op stevig karton een schild om met stift. Ook kun je een vlakverdeling naar wens trekken (zie download).
schild voor ridder knutselen, thema ridders, kleuteridee, shield craft knights theme kindergarten
schild voor ridder knutselen, thema ridders, kleuteridee, shield craft knights theme kindergarten 3
schild voor ridder knutselen, thema ridders, kleuteridee, shield craft knights theme kindergarten 4
De kinderen knippen het schild uit. Daarna worden er twee stukken band aan de achterkant bevestigd met nietjes. Hier kunnen de kinderen hun arm door steken als ze zich willen verdedigen. Daarna kunnen de vlakken met verf ingekleurd worden. Zilver- en goud verf past ook goed bij deze schilden.
schild voor ridder knutselen, thema ridders, kleuteridee, shield craft knights theme kindergarten 1
schild voor ridder knutselen, thema ridders, kleuteridee, shield craft knights theme kindergarten 2
Als de verf droog is, kunnen de kinderen uit de knipvellen die je hier kunt downloaden, schildtekens uitknippen en op het schild plakken.
schild voor ridder knutselen, thema ridders, kleuteridee, shield craft knights theme kindergarten 6
schild voor ridder knutselen, thema ridders, kleuteridee, shield craft knights theme kindergarten 8

Stokpaard knutselen voor ridder

Trek op dubbel bruin papier een paardenhoofd om. De kinderen knippen deze hoofden uit. Ze maken van stroken een halster en plakken de ogen op het paard. Van een brede strook papier worden manen geknipt.
stokpaard knutselene met kleuters, thema ridders, kleuteridee, hobby horse, kindergarten knight theme
stokpaard knutselene met kleuters, thema ridders, kleuteridee, hobby horse, kindergarten knight theme 2
Vervolgens worden beide hoofden op elkaar geniet met een flinke tak er tussen. Daarna kunnen de ridders wegrijden op hun paard.

Collage kasteel, verven, knippen en plakken

Laat de kinderen op een flink papier een landschap schilderen. Je kunt wat foto’s van landschappen als voorbeeld op de tafel leggen. Als de verftekening droog is knippen en plakken ze van gekleurd papier een kasteel op het landschap.
kasteel knippen en plakken, thema ridders, kleuteridee, knights theme kindergarten craft
Leg ook wat afbeeldingen van kastelen op tafel, zodat ze een idee kunnen vormen van wat ze moeten knippen. Leer de kinderen hoe ze eenvoudig kantelen kunnen knippen. Knip als voorbeeld in een rechthoekig stuk papier om de cm een knipje. Zo krijg je allemaal losse flapjes. Knip steeds een flapje weg, laat er dan weer één zitten en knip er dan weer één weg.
kasteel knippen en plakken, thema ridders, kleuteridee, knights theme kindergarten craft
kasteel knippen en plakken, thema ridders, kleuteridee, knights theme kindergarten craft 5kasteel knippen en plakken, thema ridders, kleuteridee, knights theme kindergarten craft 5
kasteel knippen en plakken, thema ridders, kleuteridee, knights theme kindergarten craft 4
kasteel knippen en plakken, thema ridders, kleuteridee, knights theme kindergarten craft 3
Als het kasteel af is kunnen de kinderen de poort en de ramen uit onderstaande knipvellen gebruiken om hun kasteel af te maken. Er is een versie met grotere ramen en deuren en een versie met kleinere afmetingen.