Noordpool & Zuidpool

(advertentie)

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de Noordpool & Zuidpool. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes bij het thema Noordpool & Zuidpool. Scrol over de plaat om de linkjes te zien.

Speeltafel

Hoe leuk is het om een speeltafel te creëren bij dit thema. De geweldige speelmatten maken er een echt poollandschap van waar de kinderen heerlijk kunnen spelen met pinguïns, ijsberen, wetenschappers en Eskimo's.

Er is een achtergrond 'Eskimo's' en een speelmat 'ijsschotsen' als ondergrond. De matten zijn 339 cm bij 39 cm en zijn makkelijk af te nemen met een natte doek. Als je de matten op wilt bergen, kun je ze eenvoudig oprollen tot een rolletje van 39 cm hoog. Speelmatten voor uren speelplezier!

Prijs per mat €39,45

Klik hier om de matten te bekijken en te bestellen.

Digibordles

Een interactieve les met leuke animaties en geluiden voor computer of digibord. Steeds moeten de kinderen dezelfde pinguïns zoeken.
Het doel van deze les is het stimuleren van de visuele discriminatie. Deze les mag niet op een andere website worden geplaatst.

Download de digibordles hier, klik daarna van boven op diavoorstelling, en daarna op ‘vanaf begin’.

Bee-Bot mat ‘Noordpool/Zuidpool’

Deze vrolijke educatieve Bee-Bot mat bij het thema “Noordpool en Zuidpool’ is favoriet bij de kinderen. Deze mat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje. De oefeningen met de Bee-Bot kunnen worden gedaan met bijgeleverde downloads voor papieren dobbelstenen.

Oefen op deze mat heel veel leerdoelen met kleuters:
– groot, klein, groter, kleiner (er zijn drie maten vissen)
– tellen en getalbeeld: 1 t/m 12 (de luchtbelletjes van de vissen)
– kleuren:rood, geel, blauw, groen
– de plaats van de vissen: hoog, laag, hoger, lager, hoogst, laagst
– woordenschat: eskimo, walvis, zeehond, pinguin en ijsbeer
– richting: welke vis  gaat naar links en welke vis gaat naar rechts

De Bee-Bot mat kost €33,00

  Klik op de winkelwagen om de mat te bestellen.

Themahoeken

Met een wit iglo tentje  en twee ijsberenpakjes wanen de kinderen zich echt op de Noordpool. De berenpakjes en berenmutsjes zijn genaaid door een moeder. Zij heeft bij de pakjes ook warme mutsen gemaakt, zodat de kinderen zich ook kunnen aankleden als Eskimo’s. Verder liggen er skibrillen, witte beren, vissenhengels, vissen, verrekijkers, poppen en een kompas in deze hoek. Fiberfill op de grond zorgt voor een sneeuwvloer.

Hoek voor ‘onderzoeksteam’ Noordpool en Zuidpool

Het is erg leuk om de kinderen allerlei dieren van de Noordpool en Zuidpool mee naar school te laten nemen. Vaak komen er erg veel pinguïns, ijsberen, zeehonden enz. Maak er een hoek van voor poolonderzoek. De kinderen zijn wetenschappers die allerlei pooldieren onderzoeken. Zet ook wat infoboeken over pooldieren en wat centimeters in de hoek.

De kinderen zoeken, als echte wetenschappers,  bv. alle pinguïns op en leggen deze op de onderzoekstafel. Daarna leggen ze de dieren van klein naar groot. Daarna gaan ze alle dieren nauwkeurig opmeten. Ze schrijven de info op op een papier. Je kunt hier bv. onderstaande bladen voor gebruiken.

De kinderen zoeken bv. alle pinguïns op en leggen deze op de onderzoekstafel. Daarna leggen ze de dieren van klein naar groot. Daarna gaan ze alle dieren nauwkeurig opmeten. Ze schrijven de info op op een papier. Je kunt hier bv. onderstaande bladen voor gebruiken.

De kinderen kunnen als team alle dieren opmeten. Ook kunnen ze in de boeken plaatjes opzoeken over de dieren.

Watertafel

Leg in de watertafel enkele styropor ijsbergen en ijsschotsen. Zoek wat materiaal van playmobil, zoals pinguïns, zeehonden, kano’s poppetjes, vissen, zeehonden enz. Ook losse ijsblokjes uit de vriezer of verpakkingschips is goed te gebruiken.

Bouwhoek

Leg een lap fiberfile in de bouwhoek op de grond. Dan lijkt het of er sneeuw ligt. Leg verder nog meer kleine en grote stukken in de hoek.Verder nog wat knuffels (poolhaas, ijsbeer, pinguïn), een klein sleetje en warme handschoenen. Laat de kinderen bergen en hellingen bouwen van de blokken. Daaroverheen kunnen ze het fiberfile leggen. Een wit fleece deken kan ook gebruikt worden. Daarna kunnen ze de knuffels op het sleetje van de helling laten gaan.

Laat de kinderen allemaal knuffels meenemen van huis. Zoals ijsberen, pinguïns, zeehonden orka’s en dolfijnen. Het inspireert hen om leuke poolsituaties te bouwen.

Woordkaarten & Taal

Woordkaarten voor kleuters, thema Noordpool en Zuidpool

Schrijfpatroon

Rekenen voor kleuters

Poolmatrix

Leg de kaartjes op de juiste plaats.

Telmemory

Memory Noordpool & Zuidpool

Welke dieren leven er op de Noordpool en Zuidpool? Dit memory spel helpt de kinderen dit te leren. Het is uitermate geschikt om de woordenschat bij de kleuters te vergroten. Het spel kan met een groepje kinderen worden gespeeld. Knip de plaatjes uit, leg ze door elkaar ondersteboven op tafel. Het kind dat aan de beurt is, draait twee kaartjes om. Als ze niet hetzelfde zijn, worden de kaartjes terug gelegd. Als ze wel hetzelfde zijn, mag het kind de kaartjes houden en nog een keer spelen. Wie aan het eind van het spel de meeste kaartjes heeft, is winnaar.

Om de moeilijkheid op te voeren, kan er ook afgesproken worden dat het kind de twee identieke kaartjes alleen mag houden als het de naam van het dier weet.

Klik op de afbeelding voor een groot formaat spel om uit te printen.

Bordspel

De pinguïnpionnen beginnen bij start. Alle visjes worden overal in het water op het spelbord gelegd.

Moeder pinguïn wil naar haar babypinguïn. Ze wil vis brengen. Help jij haar. Gooi met een dobbelsteen. Ga zoveel stapjes vooruit als je op de dobbelsteen ziet. Dan mag de volgende speler. Kom je op een bruin sterretje, dan mag je een visje uit het water pakken. Wie aan het eind van het spel de meeste visjes heeft voor de babypinguïn is winnaar. Maar pas op voor de zeeotter. Als je op zijn vakje komt moet je alle visjes weer terug leggen in het water. Het spel stopt als alle kinderen de finish hebben bereikt.

Klik op de afbeelding voor een groot formaat om af te drukken.

English game rules: Penguin pawns start at start. All the fish are placed in the water anywhere on the game board. Penguin mother wants her baby penguin. She wants to fish. Will you help her. Throw a dice. Go as many steps forward as you see on the dice. Then the next player. Allowed If you come on a brown star, then you can catch a fish out of water. If at the end of the game has the most fish for the baby penguin has won. But beware of the sea otter. If you come on its box, you must refute all the fish back into the water. The game ends when all the children have reached the finish line. Click on the image for a full size for printing.

Knutselen

Noordpool collage

Kleuters vinden het fijn om een collage te maken. Ze zijn hier verschillende dagen mee bezig en gebruiken verschillende technieken. Zo ook deze collage van de Noordpool. Eerst hebben de kinderen met schilderstape sneeuwvlokken geknipt en geplakt. Daarna hebben ze sneeuw en lucht geverfd. In de lucht mochten ze poollicht/noorderlicht maken. Wanneer de verf droog is, kunnen de kinderen het schilderstape verwijderen zodat de sneeuwvlokken zichtbaar worden. Daarna hebben ze een Eskimo gekleurd en uitgeknipt. Rond de muts plakten ze wat schapenwol. De volgende dag maken ze van een papieren bordje en wat zwart papier een iglo. Met zwarte stift tekenen ze de blokken ijs. Dit is een geweldig schrijfpatroon om de fijne motoriek te oefenen.

De eskimo’s kunt u downloaden door te klikken op de volgende woorden: Eskimomeisje, Eskimojongen.

Stap voor stap pinguïns tekenen met kleuters

Kleuters vinden het geweldig om stap voor stap iets nieuws te leren tekenen. Op internet staan erg veel voorbeelden. De kinderen zijn zo enthousiast dat ze soms met zes pinguïn tekeningen tegelijk naar huis gaan. En de volgende dag willen ze het werkje weer kiezen 🙂  Onder de foto’s vind je links naar stap voor stap voorbeelden om een pinguïn te tekenen. Leg verschillende voorbeelden op tafel. Ieder kind kan pakken wat bij hem/haar past en je krijgt ook allerlei verschillende tekeningen.

Voor stap voor stap bestanden klik op de volgende links: Pinguïn 1, pinguïn 2, pinguïn 3, pinguïn 4, pinguïn 5, pinguïn 6

Poolhaas knutselen

De kinderen kunnen een poolhaas maken van een papieren zak. Met wat gekleurd papier kunnen ze oren, ogen, mond en neus maken. Je kunt ook gebruik maken van het werkblad met ogen en neus. Als de poolhaas af is, kan hij als handpop worden gebruikt.

Snowglobe met Eskimo knutselen

Met een doorzichtig plastic bekertje en wat nep sneeuw kunnen de kinderen een snowglobe maken. Eerst tekenen ze een Eskimo en kleuren die in. Als de Eskimo is uitgeknipt wordt hij op zijn kop in het bekertje geplakt. Daarna moeten de kinderen een bodem langs het bekertje op een papier tekenen. Deze knippen ze ruim uit en plakken hem vast als de sneeuw is toegevoegd.

Dierenmaskers thema Noordpool & Zuidpool

De kinderen knippen maskers die te vinden zijn op Early learning HQ. Klik hier om naar die website te gaan.

Aarde met Noordpool & Zuidpool 

Om de kinderen te leren waar de Noordpool en Zuidpool liggen, kan dit knutselwerkje gemaakt worden. Ook leren de kinderen dat Eskimo’s alleen op de Noordpool wonen en pinguïns alleen op de Zuidpool leven. De kinderen plakken stukjes land op het ronde blauwe vouwkarton. Bij de Noordpool en Zuidpool plakken ze wit papier. Het werkblad met de Inuït en de pinguïn kun je downloaden.

Walrus knippen en plakken

Met een mand gekleurd papier, een schaar, lijm en een stift kunnen de kinderen zelf een walrus maken. Met wat raffia kunnen de snorharen worden gemaakt. Hang zelf drie of vier plaatjes van een walrus bij de tafel, zodat de kinderen de vormen goed in zich op kunnen nemen.

Husky met slee voor de jongste kleuters

De kinderen knippen een dubbele husky uit. Hiertussen plakken ze een leeg toiletrolletje zodat de husky kan blijven staan. Ze beplakken een klein doosje met bruin papier en ijsstokjes. De slee wordt bevestigd met chenilledraad. De husky onder de foto kun je downloaden en uit printen.

Bewegingskaarten ijsbeer bij thema Noordpool & Zuidpool 

Kaarten voor een leuke bewegingsles bij het thema. De leerkracht kan de kaarten aan de muur hangen en laat de kinderen in groepjes bij iedere kaart een paar minuten de bewegingen uitvoeren. Maar de les kan ook klassikaal gegeven worden. De leerkracht houdt steeds een kaart omhoog en de kleuters voeren de opdrachten uit. Bij de laatste kaarten wordt in tweetallen en in drietallen gewerkt. Kunnen de kinderen dit zonder instructie uitvoeren?

Klik op de kaarten om voor een PDF bestand om uit te printen. De kaarten mogen niet op een andere website worden gezet.

..

Kleurplaat

Diorama

Knip de bovenkant en de voorkant uit een doos. Plak rondom in de doos achtergronden van sneeuw, ijs en lucht. Leg op de bodem nep sneeuw en vul de doos met allerlei figuren van de Polen. Maak met een scherp hobbyschaartje allemaal gaatjes in de doos en steek daar lampjes door van een lichtjessnoer (evt. op batterijen). Je kunt dit gebruiken i.p.v. een thematafel en de kinderen diere en eskimo’s mee laten nemen.

Polar adventure 

Als je een Android tablet tot je beschikking hebt in de groep, is Polar adventure (zie snapshots) een leuke en leerzame app voor groep 1 en groep 2. In deze app kunnen de kinderen werken op een achtergrond van verschillende poollandschappen. Ze slepen er allerlei pooldieren op. Deze maken echte dierengeluiden. Hoe verder naar achteren het dier wordt geplaatst, hoe kleiner het wordt. Ook kunnen Eskimo’s, iglo’s en sleeën op de scene worden geplaatst. Alle objecten geven een animatie. Het is ook mogelijk om het te laten sneeuwen of Noorderlicht aan te zetten.

Puzzels