Noordpool & Zuidpool

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de Noordpool & Zuidpool. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes bij het thema Noordpool & Zuidpool. Scrol over de plaat om de linkjes te zien.

Liedjes

Twee liedjes bij het thema gemaakt door Kleuteridee.

Spellenpakket

Meet de dikte van het ijs, bouw een iglo, ga op reis,
Husky’s rennen voor de slee. Heb je zin, speel dan maar mee!
Vijf geweldige, educatieve spellen voor groep 1, 2 en 3 bij het thema ‘Noordpool & Zuidpool’. Met doelen om te observeren. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. kleuren, tellen en getalbegrip, meten, het herkennen van vormen, woordbeeld en letterherkenning. De spellen kunnen gebruikt worden in taal-en rekenhoek, in een rekencircuit of als groepsactiviteit tijdens de speelwerkles.  
Tijdens het eerste spel moeten de kinderen pinguïns met dezelfde kleur mutsen bij elkaar zoeken. Het is een memory. Als variatie is er ook een schaduwvariant van de pinguïns om het spel te verdiepen.
In het tweede spel gaan de kinderen een iglo bouwen van ijsblokken. Aan de hand van de ogen op een dobbelsteen pakken ze de juiste bouwkaart. Wie heeft als eerste zijn iglo klaar?
Bij het volgende spel gaan we op reis over de Noordpool met een hondenslee. De husky’s trekken de slee. Je kunt een husky krijgen aan de hand van een juist woordbeeld. Wie heeft aan het eind van het spel de meeste husky’s voor zijn slee?

Het vierde spel is een ijsbeerdomino met letters. De kinderen leggen de juiste letters aan elkaar. Een afbeelding waarbij de letter de beginletter van het woord is, is afgebeeld op de dominokaart.
Hoe dik is het ijs? Twee kinderen zijn op expeditie naar de Noordpool om de dikte van het ijs te meten. Als het klaar is mogen ze fijn terug naar hun tent. Wie is daar als eerste en is dus de winnaar?
De spellen zijn geschikt voor groep 1, 2 en 3.
Weer een sprankelend, educatief spellenpakket met doelen om te observeren. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles of tijdens een rekencircuit.  

Woordkaarten

Deze woordkaarten kun je gebruiken voor woordenschat. Er is een versie met lidwoorden en een versie zonder lidwoorden. Klik voor de versie met lidwoorden op de laatste woordkaart of hier.
 

Speeltafel

Hoe leuk is het om een speeltafel te creëren bij dit thema. De geweldige speelmatten maken er een echt poollandschap van waar de kinderen heerlijk kunnen spelen met pinguïns, ijsberen, wetenschappers en Eskimo's.
Speelmatten thematafel Noordpool Zuidpool, speelmat kleuteridee
Er is een achtergrond 'Eskimo's' en een speelmat 'ijsschotsen' als ondergrond. De matten zijn 339 cm bij 39 cm en zijn makkelijk af te nemen met een natte doek. Als je de matten op wilt bergen, kun je ze eenvoudig oprollen tot een rolletje van 39 cm hoog. Speelmatten voor uren speelplezier!
Prijs per mat €41,00

Stempelkaart

Mooie kaart om woorden na te stempelen bij het thema.

Digibord, tablet, computer

Een interactieve les met leuke animaties en geluiden voor computer of digibord. Steeds moeten de kinderen dezelfde pinguïns zoeken.
Het doel van deze les is het stimuleren van de visuele discriminatie. Deze les mag niet op een andere website worden geplaatst.
Download de digibordles hier, klik daarna van boven op diavoorstelling, en daarna op ‘vanaf begin’.

Telpakket 10x bewegend leren

Tellen en rekenen bij thema Noordpool en Zuidpool, dat wil je toch graag buiten doen. De kinderen genieten enorm van deze spellen en zijn super betrokken.
Met dit telpakket heb je 10 verschillende rekenlessen voor bewegend leren in handen.
De eenmaal uitgeknipte kaartjes, kun je bij alle telpakketten van de verschillende thema's gebruiken. Je kunt zelf het niveau van elk spel bepalen, van heel makkelijk tot heel moeilijk. Tellen tot 5 of tot 10 of tot 20.

Pinguïn estafette

Themahoeken

Maak een leuke themahoek. Hiervoor kun je de iglo van kinderspeelmat gebruiken of een iglotentje.
 
Iglo voor rollenspel, thema Noordpool en Zuidpool, kleuteridee
Iglo voor rollenspel kleuters, thema Noordpool, kleuteridee
Zorg voor ijsbeerknuffels, sneeuwbrillen, verrekijkers en een slee. Verder voor warme pakjes, mutsen, wanten, laarzen zodat de kinderen zich ook kunnen aankleden als Eskimo’s.
Iglo voor rollenspel kleuters, thema Noordpool, kleuteridee
Iglo voor rollenspel kleuters, thema Noordpool, kleuteridee
Na een week of twee kun je de hoek verrijken door er vissenhengels, vissen en een kompas in te leggen. Fiberfill of een fleecekleed op de grond zorgt voor een sneeuwvloer. Wij hebben achter de iglomat een tent van een wit laken gemaakt.
Iglo voor rollenspel kleuters, thema Noordpool, kleuteridee
Iglo voor rollenspel kleuters, thema Noordpool, kleuteridee
Iglo voor rollenspel kleuters, thema Noordpool, kleuteridee
Je kunt een pop met warme kleren en doeken in de hoek leggen. Dit is dan het kind van de inuït. Ook een nepvuur is noodzakelijk.
Hoek voor ‘onderzoeksteam’ Noordpool en Zuidpool
Het is erg leuk om de kinderen allerlei dieren van de Noordpool en Zuidpool mee naar school te laten nemen. Vaak komen er erg veel pinguïns, ijsberen, zeehonden enz. Maak er een hoek van voor poolonderzoek. De kinderen zijn wetenschappers die allerlei pooldieren onderzoeken. Zet ook wat infoboeken over pooldieren en wat centimeters in de hoek.
De kinderen zoeken, als echte wetenschappers,  bv. alle pinguïns op en leggen deze op de onderzoekstafel. Daarna leggen ze de dieren van klein naar groot. Daarna gaan ze alle dieren nauwkeurig opmeten. Ze schrijven de info op op een papier. Je kunt hier bv. onderstaande bladen voor gebruiken.
Themahoek Noordpool en Zuidpool 'onderzoeksteam' ,kleuteridee.nl , dieren opmeten en van klein naar groot leggen, info opzoeken in boeken
De kinderen zoeken bv. alle pinguïns op en leggen deze op de onderzoekstafel. Daarna leggen ze de dieren van klein naar groot. Daarna gaan ze alle dieren nauwkeurig opmeten. Ze schrijven de info op op een papier. Je kunt hier bv. onderstaande bladen voor gebruiken.
De kinderen kunnen als team alle dieren opmeten. Ook kunnen ze in de boeken plaatjes opzoeken over de dieren.
Themahoek Noordpool en Zuidpool 'onderzoeksteam' ,kleuteridee.nl , dieren opmeten en van klein naar groot leggen, info opzoeken in boeken 3
Themahoek Noordpool en Zuidpool 'onderzoeksteam' ,kleuteridee.nl , dieren opmeten en van klein naar groot leggen, info opzoeken in boeken 4
Themahoek Noordpool en Zuidpool 'onderzoeksteam' ,kleuteridee.nl , dieren opmeten en van klein naar groot leggen, info opzoeken in boeken 5

Watertafel

Leg in de watertafel enkele styropor ijsbergen en ijsschotsen. Zoek wat materiaal van playmobil, zoals pinguïns, zeehonden, kano’s poppetjes, vissen, zeehonden enz. Ook losse ijsblokjes uit de vriezer of verpakkingschips is goed te gebruiken.
Watertafel bij thema Noordpool en Zuidpool 3, kleuteridee
Watertafel bij thema Noordpool en Zuidpool, kleuteridee.
Watertafel bij thema Noordpool en Zuidpool 4, kleuteridee.nl
Watertafel bij thema Noordpool en Zuidpool 2, kleuteridee.nl

Bouwhoek

Leg een lap fiberfile in de bouwhoek op de grond. Dan lijkt het of er sneeuw ligt. Leg verder nog meer kleine en grote stukken in de hoek.Verder nog wat knuffels (poolhaas, ijsbeer, pinguïn), een klein sleetje en warme handschoenen. Laat de kinderen bergen en hellingen bouwen van de blokken. Daaroverheen kunnen ze het fiberfile leggen. Een wit fleece deken kan ook gebruikt worden. Daarna kunnen ze de knuffels op het sleetje van de helling laten gaan.
Sneeuw in de bouwhoek voor kleuters, fiberfil op de grond en over alle bouwsels, kleuteridee.nl
Sneeuw in de bouwhoek voor kleuters 2, fiberfil op de grond en over alle bouwsels, kleuteridee.nl
Laat de kinderen allemaal knuffels meenemen van huis. Zoals ijsberen, pinguïns, zeehonden orka’s en dolfijnen. Het inspireert hen om leuke poolsituaties te bouwen.
Noordpool bouwsel in de blokkenhoek met knuffels, kleuteridee.nl
Noordpool bouwsel in de blokkenhoek met knuffels, kleuteridee.nl , 2

Taal

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'Noordpool & Zuidpool'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Muziekles bij het liedje 'IJsbeer'

In deze muziekles leren de kinderen te luisteren naar de vorm van een lied. Ze bewegen en maken muziek op de verschillende liedstukjes en herhalingen.
Inleiding: Trommel steeds een ritme en laat de kinderen het als echo naspelen. Gebruik ritmes uit het liedje.
Kern: De kinderen gaan bewegen op de maat en vorm van het lied. Zie het eerste filmpje hieronder.
Als de vorm bekend is, kun je ook muziekinstrumenten gebruiken. Gebruik bijv. een handtrom als de kinderen stil staan en een bellenkrans (die met klittenband om de enkel is bevestigd) voor het deel dat de kinderen lopen. Kijk naar de tweede video hieronder.
Afsluiting: Alle kinderen zitten in de kring met hun ogen dicht. Eén kind loopt met zijn bellenkrans om zachtjes naar een hoek van het lokaal. Als hij stilstaat wijzen de kinderen met hun ogen dicht naar de plaats waar het kind staat. Wie heeft er goed geluisterd?

Muziekles met sjaaltjes

Schrijfpatroon

Rekenen voor kleuters

Bee-Bot mat ‘Noordpool/Zuidpool’

Deze vrolijke educatieve Bee-Bot mat bij het thema “Noordpool en Zuidpool’ is favoriet bij de kinderen. Deze mat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje. De oefeningen met de Bee-Bot kunnen worden gedaan met bijgeleverde downloads voor papieren dobbelstenen.
Bee-Bot mat Noordpool en Zuidpool, kleuteridee
Bee-Bot mat Noordpool en Zuidpool, kleuteridee
Oefen op deze mat heel veel leerdoelen met kleuters:
– groot, klein, groter, kleiner (er zijn drie maten vissen)
– tellen en getalbeeld: 1 t/m 12 (de luchtbelletjes van de vissen)
– kleuren:rood, geel, blauw, groen
– de plaats van de vissen: hoog, laag, hoger, lager, hoogst, laagst
– woordenschat: eskimo, walvis, zeehond, pinguin en ijsbeer
– richting: welke vis  gaat naar links en welke vis gaat naar rechts
De Bee-Bot mat kost €35,50

Kralenplank pinguïn

Poolmatrix

Leg de kaartjes op de juiste plaats.

Telmemory

Bordspel

De pinguïnpionnen beginnen bij start. Alle visjes worden overal in het water op het spelbord gelegd.
Moeder pinguïn wil naar haar babypinguïn. Ze wil vis brengen. Help jij haar. Gooi met een dobbelsteen. Ga zoveel stapjes vooruit als je op de dobbelsteen ziet. Dan mag de volgende speler. Kom je op een bruin sterretje, dan mag je een visje uit het water pakken. Wie aan het eind van het spel de meeste visjes heeft voor de babypinguïn is winnaar. Maar pas op voor de zeeotter. Als je op zijn vakje komt moet je alle visjes weer terug leggen in het water. Het spel stopt als alle kinderen de finish hebben bereikt.
Klik op de afbeelding voor een groot formaat om af te drukken.

Knutselen

IJsbeer stempelen
Laat de kinderen met een kurk en witte verf een ijsbeer stempelen. Daarna maken ze een sjaal. De sjaal is een reeks kleuren die je aan de beginsituatie van het kind kunt aanpassen. De stukjes papier zijn gemaakt met de snijmachine van vlechtstroken.
IJsbeer stempelen met kurk, thema Noordpool en Zuidpool 1
IJsbeer stempelen met kurk, thema Noordpool en Zuidpool 2
IJsbeer stempelen met kurk, thema Noordpool en Zuidpool 4
IJsbeer stempelen met kurk, thema Noordpool en Zuidpool
 
Noordpool collage
Kleuters vinden het fijn om een collage te maken. Ze zijn hier verschillende dagen mee bezig en gebruiken verschillende technieken. Zo ook deze collage van de Noordpool. Eerst hebben de kinderen met schilderstape sneeuwvlokken geknipt en geplakt. Daarna hebben ze sneeuw en lucht geverfd. In de lucht mochten ze poollicht/noorderlicht maken. Wanneer de verf droog is, kunnen de kinderen het schilderstape verwijderen zodat de sneeuwvlokken zichtbaar worden. Daarna hebben ze een Eskimo gekleurd en uitgeknipt. Rond de muts plakten ze wat schapenwol. De volgende dag maken ze van een papieren bordje en wat zwart papier een iglo. Met zwarte stift tekenen ze de blokken ijs. Dit is een geweldig schrijfpatroon om de fijne motoriek te oefenen.
Collage Noordpool voor kleuters, met werkbeschrijving 4, kleuteridee.nl
Collage Noordpool voor kleuters, met werkbeschrijving 1, kleuteridee.nl
Collage Noordpool voor kleuters, met werkbeschrijving 6, kleuteridee.nl
Collage Noordpool voor kleuters, met werkbeschrijving 2, kleuteridee.nl
De eskimo’s kunt u downloaden door te klikken op de volgende woorden: Eskimomeisje, Eskimojongen.
Inuit spiegelen
Deze inuit is half getekend. Laat de kinderen de andere helft tekenen met wasco. Het spiegelen is een leuke opdracht. Het zegt ook veel over de ontwikkeling van het kind.
InuIt spiegelen, halve inuit tekenen, thema Noordpool & Zuidpool, kleuteridee
InuIt spiegelen, halve inuit tekenen, thema Noordpool & Zuidpool, kleuteridee
Als de inuit is getekend, kleuren de kinderen hem in met wasco. Daarna verven ze de achtergrond in een kleur Ecoline naar keuze.
Stap voor stap pinguïns tekenen met kleuters
Kleuters vinden het geweldig om stap voor stap iets nieuws te leren tekenen. Op internet staan erg veel voorbeelden. De kinderen zijn zo enthousiast dat ze soms met zes pinguïn tekeningen tegelijk naar huis gaan. En de volgende dag willen ze het werkje weer kiezen 🙂  Onder de foto’s vind je links naar stap voor stap voorbeelden om een pinguïn te tekenen. Leg verschillende voorbeelden op tafel. Ieder kind kan pakken wat bij hem/haar past en je krijgt ook allerlei verschillende tekeningen.
tekening stap voor stap pinguin kleuteridee
pinguïns tekenen met kleuters vanaf een stap voor stap voorbeeld 2 , kleuteridee.nl
pinguïns tekenen met kleuters vanaf een stap voor stap voorbeeld 3 , kleuteridee.nl
Voor stap voor stap bestanden klik op de volgende links: Pinguïn 1, pinguïn 2, pinguïn 3, pinguïn 4, pinguïn 5, pinguïn 6
Poolhaas knutselen
De kinderen kunnen een poolhaas maken van een papieren zak. Met wat gekleurd papier kunnen ze oren, ogen, mond en neus maken. Je kunt ook gebruik maken van het werkblad met ogen en neus. Als de poolhaas af is, kan hij als handpop worden gebruikt.
Poolhaas 1, kleuteridee.nl , thema Noordpool & Zuidpool voor kleuters , op de website een werkblad met ogen en neus
Poolhaas 2, kleuteridee.nl , thema Noordpool & Zuidpool voor kleuters , op de website een werkblad met ogen en neus
Snowglobe met Eskimo knutselen
Met een doorzichtig plastic bekertje en wat nep sneeuw kunnen de kinderen een snowglobe maken. Eerst tekenen ze een Eskimo en kleuren die in. Als de Eskimo is uitgeknipt wordt hij op zijn kop in het bekertje geplakt. Daarna moeten de kinderen een bodem langs het bekertje op een papier tekenen. Deze knippen ze ruim uit en plakken hem vast als de sneeuw is toegevoegd.
Snowglobe met eskimo 1, kleuteridee.nl , thema Noordpool & Zuidpool voor kleutersSnowglobe met eskimo 1, kleuteridee.nl , thema Noordpool & Zuidpool voor kleuters
Snowglobe met eskimo 2, kleuteridee.nl , thema Noordpool & Zuidpool voor kleuters
Dierenmaskers thema Noordpool & Zuidpool
De kinderen knippen maskers die te vinden zijn op Early learning HQ. Klik hier om naar die website te gaan.
Maskers van pooldieren maken, kleuteridee.nl , thema Noordpool en Zuidpool voor kleuters
Aarde met Noordpool & Zuidpool 
Om de kinderen te leren waar de Noordpool en Zuidpool liggen, kan dit knutselwerkje gemaakt worden. Ook leren de kinderen dat Eskimo’s alleen op de Noordpool wonen en pinguïns alleen op de Zuidpool leven. De kinderen plakken stukjes land op het ronde blauwe vouwkarton. Bij de Noordpool en Zuidpool plakken ze wit papier. Het werkblad met de Inuït en de pinguïn kun je downloaden.
Aarde met Noordpool en Zuidpool knutsel, kleuteridee.nl
Aarde met Noordpool en Zuidpool knutsel, kleuteridee.nl .
Walrus knippen en plakken
Met een mand gekleurd papier, een schaar, lijm en een stift kunnen de kinderen zelf een walrus maken. Met wat raffia kunnen de snorharen worden gemaakt. Hang zelf drie of vier plaatjes van een walrus bij de tafel, zodat de kinderen de vormen goed in zich op kunnen nemen.
Walrus knippen en plakken, kleuteridee.nl , thema Noordpool & Zuidpool voor kleuters 2
Walrus knippen en plakken, kleuteridee.nl , thema Noordpool & Zuidpool voor kleuters
Husky met slee voor de jongste kleuters
De kinderen knippen een dubbele husky uit. Hiertussen plakken ze een leeg toiletrolletje zodat de husky kan blijven staan. Ze beplakken een klein doosje met bruin papier en ijsstokjes. De slee wordt bevestigd met chenilledraad. De husky onder de foto kun je downloaden en uit printen.
Husky met slee, thema Noordpool en Zuidpool, kleuteridee.nl , met husky om uit te printen

Bewegingskaarten ijsbeer bij thema Noordpool & Zuidpool 

Kaarten voor een leuke bewegingsles bij het thema. De leerkracht kan de kaarten aan de muur hangen en laat de kinderen in groepjes bij iedere kaart een paar minuten de bewegingen uitvoeren. Maar de les kan ook klassikaal gegeven worden. De leerkracht houdt steeds een kaart omhoog en de kleuters voeren de opdrachten uit. Bij de laatste kaarten wordt in tweetallen en in drietallen gewerkt. Kunnen de kinderen dit zonder instructie uitvoeren?
Klik op de kaarten om voor een PDF bestand om uit te printen. De kaarten mogen niet op een andere website worden gezet.

Kleurplaat

Diorama

Diorama thema Noordpool en Zuidpool
Knip de bovenkant en de voorkant uit een doos. Plak rondom in de doos achtergronden van sneeuw, ijs en lucht. Leg op de bodem nep sneeuw en vul de doos met allerlei figuren van de Polen. Maak met een scherp hobbyschaartje allemaal gaatjes in de doos en steek daar lampjes door van een lichtjessnoer (evt. op batterijen). Je kunt dit gebruiken i.p.v. een thematafel en de kinderen diere en eskimo’s mee laten nemen.

Polar adventure 

Als je een Android tablet tot je beschikking hebt in de groep, is Polar adventure (zie snapshots) een leuke en leerzame app voor groep 1 en groep 2. In deze app kunnen de kinderen werken op een achtergrond van verschillende poollandschappen. Ze slepen er allerlei pooldieren op. Deze maken echte dierengeluiden. Hoe verder naar achteren het dier wordt geplaatst, hoe kleiner het wordt. Ook kunnen Eskimo’s, iglo’s en sleeën op de scene worden geplaatst. Alle objecten geven een animatie. Het is ook mogelijk om het te laten sneeuwen of Noorderlicht aan te zetten.
Polar adventure, leuke leerzame app voor jongste en oudste kleuters, voor beschrijving zie kleuteridee.nl , de kinderen leren veel over de dieren, mensen en natuur op de Noordpool en Zuidpool 1, for all languages
Polar adventure, leuke leerzame app voor jongste en oudste kleuters, voor beschrijving zie kleuteridee.nl , de kinderen leren veel over de dieren, mensen en natuur op de Noordpool en Zuidpool 2, for all languages

Puzzels