De fiets

Interactieve praatplaat

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes en digitale boeken bij thema ‘De fiets’. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.
 

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Spellenpakket ‘De Fiets’

Geen gevaar, fietsen maar! Door de stad, win je dat?
Vijf sportieve, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘De Fiets’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip, woordbeeld, letterkennis, begrippen ‘verder, snel, langzaam’, verkeersborden en woordenschat. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.
Een pakket met vijf sportieve, educatieve spellen. Een onderwerp dat heel in de belevingswereld van de kleuter ligt.
Tijdens het eerste spel zijn de kinderen zoeken de kinderen schaduwen bij de verschillende fietskaarten. Dit spel kan ook als memory gespeeld worden.
Het tweede spel gaat over de fietsbel en oefenen de kinderen het woordbeeld. Ook leren ze spelenderwijs dat een woord uit letters bestaat.
Bij het derde spel fietsen de kinderen naar allerlei bestemmingen. Wie heeft het eerste al zijn bestemmingen bezocht en is als eerste bij de finish? De kinderen leren omgaan met een eenvoudige plattegrond.
Spel vier is een wielerronde. De kinderen werken met begrippen als snel, langzaam, verder. Ook vergelijken ze afstanden met elkaar.
Het laatste spel is een matrix met fietsers en verkeersborden. Kunnen de kinderen de situatie op de weg koppelen aan een verkeersbord en een fietser?
Weer een geweldig, educatief en sportief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles of gewoon als reken- of taalles.

Woordkaarten

Leg de woordkaarten in de schrijfhoek en laat de kinderen de woorden naschrijven, stempelen o.i.d. Je kunt er ook een memory van maken als je de kaarten twee keer afdrukt.
Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Thematafel

fietsenwinkel, speeltafel thema de fiest, kleuteridee
fietsenwinkel, speeltafel thema de fiest, kleuteridee
Thematafel de fiets, kleuteridee
Thematafel de fiets, kleuteridee 2
Thematafel de fiets, kleuteridee 3
Thematafel de fiets, kleuteridee 4
Een thematafel ‘De Fiets’ kun je maken met Playmobil. Meestal hebben de kinderen uit je groep genoeg materiaal thuis. Vraag of ze het mee mogen nemen naar school. Wij hebben bij onze thematafel twee matten gebruikt. De ‘Achtergrond Fiets & Stad‘ en de ‘Ondergrond Fietspaadjes‘ zijn twee veelzijdige matten van 3,39 m bij 39 cm. Elke mat is mat 3,39 m bij 39 cm. De matten zijn eenvoudig met de schaar in te korten. De mat is gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Hij is makkelijk oprolbaar zodat je hem heel klein (een rolletje van 39 cm hoog)  op kunt bergen als je hem even niet wilt gebruiken.
Achtergrond fiets & stad, kleuteridee, thema de fiets
Ondergrond fietspaadjes, kleuteridee, thema de fiets
De ‘Achtergrond Fiets & Stad‘ is bedoeld om als achtergrond bij de speeltafel te hangen. De ‘Ondergrond Fietspaadjes‘ leg je op een lange plank, speeltafel of op een aantal kleine tafels die je tegen elkaar aanschuift. Op de ‘Ondergrond Fietspaadjes‘ kunnen de kinderen spelen met Playmobil of ander plastic speelgoed. Je kunt er een fietsenwinkel, een speeltuin, een racefietsparcours of kinderboerderij op maken. De matten zijn eenvoudig met de schaar in te korten of in twee delen te knippen.
De prijs van de ‘Achtergrond Fiets & Stad‘ of de ‘Ondergrond Fietspaadjes’ is € 41,00

Themahoek

In een themahoek fietsenwinkel/fietsenmaker komt het rollenspel tot leven bij thema ‘de fiets’! Vraag aan ouders wat oude fietsjes. Heel veel kinderen hebben nog een oude fiets in de schuur staan. Zorg verder voor fietsonderdelen. De kinderen nemen ze massaal mee naar school. Zorg voor verschillende fietspompen, een doosje banden plakspullen, gereedschap, bouten en moeren, binnenbanden, lampjes, versierdopjes voor in de spaken enz. enz.
Themahoek fietsenwinkel rollenspel, kleuteridee
Mat voor fietsenwinkel in de klas, kleuteridee
Speelhoek fietsenwinkel in de klas, kleuteridee 6
Deze fietsenwinkelmat geeft de kinderen het gevoel dat ze echt in een winkel aan het werk zijn! Je kunt de mat hieronder bestellen. De fietsenwinkelmat is 2 meter bij 2 meter. Bovenin zit een brede tunnel. Je kun hier een lat doorschuiven en de winkelgevel zo aan het plafond hangen. Knip de deur in het midden open, zodat de kinderen er echt door naar binnen kunnen gaan.
De fietsenwinkelmat is gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Hij is makkelijk oprolbaar zodat je hem heel klein op kunt bergen als je hem even niet wilt gebruiken.
De prijs van de fietsenwinkelmat is € 80,50
Speelhoek fietsenwinkel in de klas, kleuteridee 5
Speelhoek fietsenwinkel in de klas, kleuteridee 3
Als de kinderen eerst een week vrij gespeeld hebben in de themahoek, kun je prijskaartjes gaan toevoegen. Zo kunnen ze gaan rekenen wat ze voor €5,00 of €10,00 kunnen kopen. Een kassa, pinautomaat, telefoon en handscanner zijn leuke attributen in deze hoek.
Speelhoek fietsenwinkel in de klas, kleuteridee
Speelhoek fietsenwinkel in de klas, kleuteridee 2
Speelhoek fietsenwinkel in de klas, kleuteridee

Rekenen met kleuters

Schrijfpatronen

Fietsbandprofielen

Laat de kinderen een hoop zand op het plein scheppen en plat harken. Daarna mogen alle kinderen hun fiets pakken en met hun voorwiel door het zand rijden.
Profiel banden, thema de fiets, kleuteridee
Het profiel van hun banden wordt nu zichtbaar in het zand. Iedereen in de groep bleek weer een ander profiel te hebben. Er zaten hele mooi bij. Dit gaf  betrokkenheid en bewondering bij de kinderen.
Profiel banden, thema de fiets, kleuteridee 2
Profiel banden, thema de fiets, kleuteridee

Knutselwerkjes

Maak een leuke collage met de kinderen. Je kunt drie werklessen aan de collage laten werken. Je kunt onderstaande download van het frame gebruiken als basis voor het knutselwerkje.
Knutselen met kleuters thema de fiets, met gratis download, kleuteridee
Knutselen met kleuters thema de fiets, met gratis download, kleuteridee
Knutselen met kleuters thema de fiets, met gratis download, kleuteridee 4
De kinderen gebruiken voor de wielen twee witte ronde vouwbladen en twee grotere ronde gekleurde vouwbladen. Zet in de midden van de witte blaadjes een stip. De kinderen trekken nu vanaf de stip strepen met stift. Dit zijn de spaken. Ze vouwen de witte rondjes op de gekleurde. Voordat de willen worden geplakt op het frame, wordt er van een grijze strook papier een fietspad gemaakt. Er worden ook smalle witte strepen geknipt en op het fietspad geplakt.
Het frame kun je met een smal kwastje in laten verven met lekkere felle kleuren verf. Het gras en de struiken zijn gestempeld. De stempels kun je eenvoudig maken door de vorm uit rubbervellen te knippen en op een deksel van een potje te plakken. De kinderen verven het rubber vol met een kwast en drukken de deksel met de vorm voorzichtig op het papier. De haren worden geschilderd en het gezicht wordt getekend met stift. Het poppetje wordt verder ingekleurd met stift.

Reflector knutselen

Hoe leuk is het om zelf een reflector te maken?! Hiervoor heb je deksels van boterkuipjes, aluminiumfolie en rode transparantie folie nodig.
Reflector knutselen met kleuters thema de fiets, kleuteridee
Reflector knutselen met kleuters thema de fiets, kleuteridee 2
Reflector knutselen met kleuters thema de fiets, kleuteridee 3
Geef de kinderen een stuk aluminiumfolie dat een stukje groter is dan de deksel. De kinderen maken een luchtige prop van de folie en trekken de prop voorzichtig weer uit elkaar. Ze leggen dit gekreukelde stuk in de bovenkant van de deksel en trekken er net zo lang aan tot de folie tegen de randen van de deksel ligt. Dan wordt de folie vastgelijmd met een paar druppels sterke lijm. Ze knippen rood folie uit dat net zo groot is als de deksel. De rode folie wordt over de aluminiumfolie gelegd en vastgeplakt.  Van een zwarte strook maken de kinderen achterop de reflector een ring om de reflector aan de bagagedrager te kunnen bevestigen 🙂

Kilometerteller knutselen met kleuters

Een leuke combi van een knutsel en een rekenactiviteit. De kinderen verven een plat doosje zwart, grijs of zilver.
kilometerteller voor fiets knutselen met kleuters, kleuteridee
Daarna knippen ze het scherm voor de kilometerteller uit onderstaand knipvel. Leg op de tafel de cijfers 1 t/m 9. De kinderen gaan nu op ieder streepje van de teller een cijfer naar keuze schrijven. Daarna wordt het scherm op het doosje geplakt. Vervolgens vergelijken we wie heeft het snelst gereden? Wie deed er lang over, wie juist kort. Wie heeft er ver gereden?

Bord Fietspad knutselen met kleuters

Thema ‘de fiets’ is een leuke aanleiding om met kleuters in gesprek te gaan over verkeersborden. De borden verplicht en onverplicht fietspad kunnen ze ook zelf knutselen. Hieronder vind je een download van de borden. Print deze uit op stevig A4 papier. De kleuren de borden met een fijn kwastje en Ecoline in. Een prima oefening voor de fijne motoriek. De houder is een lege keukenrol die met zilververf wordt beschilderd. Bovenin worden tegenover elkaar, met een schaar, twee klein knipjes gegeven. In deze gleufjes kan het bord geschoven worden.
Bord fietspad knutselen, kleuteridee, thema de fiets, met gratis download .jpg

Prijskaartjes maken voor de fietsenwinkel

Met het onderstaande vel kunnen de kinderen prijskaartjes stempelen voor de fietsenwinkel. Het is direct een rekenactiviteit. De kinderen telle hoeveel Euromunten er zijn afgebeeld en zoeken zelf de juiste stempel met het getal. Hiermee stempelen ze het kaartje.
Prijskaartjes stempelen voor fietsenwinkel met kleuters, kleuteridee 2
Prijskaartjes stempelen voor fietsenwinkel met kleuters, kleuteridee 3
Als de kaartjes bij de fietsonderdelen in de winkel zijn gelegd, kunnen de kinderen uit de huishoek materialen komen kopen. Geef de kinderen een portemonnee met namaakgeld wat echt lijkt. Stop in de portemonnee 10 losse Euro’s, een paar €2,00 munten, een briefje van €10,00 en een briefje van €5,00. Laat de klanten uitreken wat ze voor €10,00 kunnen kopen. Ook kunnen ze 1 artikel kopen en betalen met briefgeld. De verkoper in de fietsenwinkel rekent uit hoeveel hij terug moet betalen.
Prijskaartjes stempelen voor fietsenwinkel met kleuters, kleuteridee

Eenwieler knutselen met kleuters

Laat de kinderen een (filmpje van of een echte) eenwieler zien. Hoe stap je op en af. Hoe wordt de fiets gestuurd. Daarna gaan ze zelf aan de slag om een echte rijdende eenwieler te knutselen. Gebruik de onderstaande downloads en druk ze af op heel stevig papier. De kinderen kleuren het kind en knippen het poppetje en het wiel uit. Eerst wordt het uiteinde van het ijzerdraad aan de ene kant rond gebogen om de eenwieler te sturen.
Eenwieler knutselen, thema de fiets, kleuteridee
De andere kant van het ijzerdraad wordt door de as van het wiel gestoken en ongeveer 6 cm plat gebogen. Daarna wordt het lipje onder de voet van het poppetje naar achteren gebogen en stevig om het ijzerdraad geplakt. Laat het goed drogen. Daarna kunnen de kinderen met de eenwieler gaan rijden.

Excursie naar de fietsenwinkel/fietsenmaker

Tijdens dit thema is het erg leuk om met je groep een bezoek te brengen aan de fietsenwinkel en/of fietsenmaker. Als je in Zeeland of België woont kun je een bezoek brengen aan een bedrijf. Wij gingen naar Bike totaal Leo Joosse in Aagtekerke. De kinderen kregen les in banden plakken. bekeken de verschillende fietsen in de winkel. Ook was er een knutselactiviteit met binnenbanden. Het was een geslaagde excursie!
kleuters bij de fietsenmaker, kleuteridee
kleuters bij de fietsenmaker, kleuteridee