Insecten & kriebelbeestjes

De komende weken verschijnen hier veel nieuwe ideeën en materialen.

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over allerlei insecten en kriebelbeestjes. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.  © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Spellenpakket, thema insecten

Tel de stippen, vang de mug, krijg de vlinder, vliegensvlug!

Vijf mooie, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘insecten’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen en getal kennis, kleuren, vormen, letters, woordbeeld, sorteren en de doorgaande lijn van ei naar vlinder. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.

Tijdens het eerste spel, Insectensprong, oefenen de kinderen kleuren en getalkennis op een speelse manier.
Bij het tweede spel is er een muggenplaag. Welk kind kan zoveel mogelijk keren het woord mug leggen en op deze manier de muggen vangen. Geschikt voor jongste en oudste kleuters.
Het  volgende spel is een insectenmatrix. In dit spel zitten veel mogelijkheden om te differentiëren. Er zijn spelborden die oplopen in moeilijkheid. Tijdens dit spel wordt het kind uitgedaagd om te tellen, te sorteren op grond van twee eigenschappen. Maar ook oefenen met kleuren en vormen komt aan bod.
Bij dit spel leren de kinderen de volgorde in de levenscyclus van een vlinder.
Het laatste spel is een memoryspel. Op het ene kaartje staat een insect afgebeeld met zijn naam erbij. Op het andere kaartje staat alleen de naam van het insect. Het gaat erom dat de kinderen het woordbeeld herkennen.

Weer een mooi, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles en zelfs als gezelschapsspelen op een feestje met thema ‘insecten’.

Woordkaarten

Bee-Bot mat Insecten

Ontdek insecten en laat de Bee-Bot er naar toe lopen. Hieronder zie je de mat en een detail van de mat. Je krijgt er gratis kaartjes bij.

Deze prachtige, kleurrijke mat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje. Je kunt de mat met een natte doek afnemen.

 

Oefen op deze mat met kleuters:
– programmeren
– woordenschat, leer hoe de insecten heten
– tellen: hoeveel stapjes moet de Bee-Bot lopen
– richting: naar links en naar rechts, naar voren en naar achteren

Klik op de winkelwagen om de mat te bestellen.

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'insecten & kriebelbeestjes'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.

Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Bouwkaarten insecten

Kriebelbeestjes, mooi of naar, pak je blokken, bouwen maar!

Tien voorbeelden om insecten met blokken te maken voor kleuters. De kaarten kunnen worden na gelegd in de bouwhoek of met kleine blokjes.  Er is ook een vel ogen bijgevoegd om uit te knippen en neer te leggen op het bouwsel. Er kan ook aan de tafels onder de werkles gebouwd worden. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’.

 Klik op het winkelkarretje om de bouwkaarten aan te schaffen.

Digibordles, tablet en computer

Zet de getallen in de goede volgorde van 1-10 of van 10-1. Je kunt deze spellen fullscreen spelen op digibord, computer of tablet.

Vliegenmeppermat

Sla er op los en leer de letters! Voor enorm veel speelplezier met letters in de klas.

De kinderen draaien een letterkaartje om en wie slaat het eerst op de juiste vlieg met die letter? Een geweldige educatieve lettermat om bewegend de letters aan te leren. Je kunt het spel met twee of meer leerlingen tegelijk doen. Ieder heeft een eigen vliegenmepper. Degene die het eerst op de juiste letter mept, krijgt een punt. Wie het eerste tien punten heeft is winnaar. De kinderen hebben erg veel plezier tijdens het spel.

De mat is 1,26 m bij 0,56 m.  De mat is gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Hij is makkelijk oprolbaar zodat je hem heel klein (een rolletje van 56 cm hoog)  op kunt bergen als je hem even niet wilt gebruiken.

Vliegenmeppermat letters a-z zonder tweetekenklanken

Vliegenmeppermat letters a-z met tweetekenklanken

Muggenmeppermat 1-20

Er is nu ook een vrolijke Muggenmeppermat 1-20. De werkwijze is net zoals hierboven beschreven bij de Vliegenmeppermat. Alleen staan op deze mat getallen i.p.v. letters. Met gratis cijferkaartjes.

Klik hier om naar de mat te gaan.

Taal met kleuters

Rekenen met kleuters

Kleurenklik, bewegend leren

Kleurenklik bestaat uit activiteiten met kleuren voor kleuters die je heerlijk buiten met elkaar kunt uitvoeren. Het gaat om goed luisteren, kleuren leren & benoemen, kleuren zoeken & matchen, reeksen maken en heerlijk bewegen!

In dit pakket draait alles om de kleuren van de insecten.

Inhoud van het pakket:
- 10 verschillende groene insectenkaarten, zie voorbeeld hierboven
- 10 verschillende roze insectenkaarten
- 10 verschillende blauwe insectenkaarten
- 11 grote kleurenkaarten, je kunt ook gekleurd papier gebruiken
- een beschrijving van zes verschillende activiteiten
- voldoende materiaal voor meerdere lessen met kleuren

Klik hier om naar het pakket te gaan

 

Schrijven met kleuters

Logische volgorde

Knip uit en leg de plaatjes in logische volgorde van ei tot vlinder. Kan het kind al verbanden leggen tussen verschillende gebeurtenissen. Kan het al benoemen wat eerder of later gebeurd is. Deze werkbladen zijn een handige hulp bij het aanleren van deze aspecten. De kinderen kunnen de plaatjes uitknippen en op een strook papier in de goede volgorde plakken.