Het bos

Komende weken verschijnen hier veel lesideeën en materialen bij het thema 'Het bos'.

Interactieve Praatplaat

Klik op de linkjes om naar de video's te gaan.

Interactieve liedlijst

Spellenpakket thema 'Het bos'

Tellen, zoeken en opruimen in het bos,
Verstoppertje spelen en houthakken, met deze spellen ga je los!
Vijf geweldig groene, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘Het bos’. Met doelen om te observeren. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. rubriceren, tellen en getalbegrip, meten, afval opruimen en scheiden, kleuren, woordbeeld en letters. De spellen kunnen gebruikt worden in taal-en rekenhoek, in een rekencircuit of als werkje tijdens de werkles.   

Spellenpakket thema het bos, kleuteridee, Gi-ga-groen
Alle spellen, thema bos, kleuteridee, Gi-ga-groen

Spellenpakket ‘Het bos’. Een pakket met vijf gi-ga-groene, educatieve spellen. Het is echt een natuur thema.
Tijdens het eerste spel willen de kinderen zo snel mogelijk de letters van het woord ‘bos’ op het spelbord winnen. Wie heeft het eerst twee keer het woord bos door kunnen krassen?
Het tweede spel is een bosmatrix. Er zijn twee soorten met bosdieren. Welk dier hoort bij het andere object uit het bos? Dat vraagt om inzicht.
Het derde spel vindt iedereen fantastisch! Verstoppertje spelen in het bos. Draai de juiste boom om en zoek je vriendje op.  
Bij spel vier gaan we houthakken in het bos. Het hout krijgt allemaal verschillende lengtes. Deze lengtes worden door de kinderen vergeleken. Wie het langste stuk heeft is winnaar van elke ronde. En…wie wordt de winnaar van het spel? Er wordt wat afgemeten en vergeleken.
Afval in het bos, dat kan natuurlijk niet. De kinderen gaan bij het vijfde spel het bos opruimen. Het afval wordt netjes gescheiden. Het moet in de juiste afvalzak.
Weer een superleuk, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen om te observeren. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles of tijdens een rekencircuit.   

Woordkaarten

Deze woordkaarten kun je gebruiken voor woordenschat. Er is een versie met lidwoorden en een versie zonder lidwoorden. Voor de versie zonder lidwoorden klik je op de laatste woordkaart.

Herfst

Kijk voor alle ideeën bij thema herfst, op de herfstpagina. Klik hier.

Themahoek voor rollenspel

Bij dit thema wil je natuurlijk met je groep naar het echte bos. Maar wat is het leuk om ook een boshoek te maken voor rollenspel! Deze bosachtergrond van Kinderspeelmat is hiervoor een prachtige toevoeging.
bos voor rollenspel, decor, kleuters, herfst, kinderspeelmat, Gi-ga-groen, kleuteridee
Leg in de hoek heel veel blad, bosknuffels van de kinderen, kastanjes, eikels, dennenappels, takjes, paddenstoelen, een bankje, een verrekijker en wat sjaals. Ook een aantal boeken over het bos en wat zoekgidsen vinden de kinderen erg interessant.
bos voor rollenspel, decor, kleuters, herfst, kinderspeelmat  Gi-ga-groen
bos voor rollenspel, decor, kleuters, herfst, kinderspeelmat  Gi-ga-groen
Wat buizen zijn leuke holletjes voor muizen en konijnen. Je kunt de bosmat ook in combinatie met onderstaande bosdieren gebruiken.

Pakket met10 bosdieren met elk drie QR codes kleuteridee 4
Pakket met10 bosdieren met elk drie QR codes kleuteridee
Klik hier om de bosmat voor rollenspel te bekijken.

Bosdieren met QR-codes

In je themahoek 'bos' kun je bosdieren ophangen met QR codes. Dit pakket bevat 10 bodsdieren met elk drie QR codes. Als de kinderen de tablet hierop richten, kunnen ze bij de QR code een digitaal prentenboek, een liedje of een filmpje bekijken.
Zo leren de kinderen heel veel over de dieren en kunnen ze ook liedjes over de dieren leren. Je kunt deze afbeeldingen gebruiken met bovenstaande bosmat voor rollenspel, maar je kunt ze ook zonder mat in je hoek ophangen en gebruiken.
Pakket met10 bosdieren met elk drie QR codes kleuteridee
Pakket met10 bosdieren met elk drie QR codes kleuteridee 3
Pakket met10 bosdieren met elk drie QR codes, kleuteridee

Rekenen

Maak een staafgrafiek. Zoek tien verschillen.

Buitenles met cijferkaartjes

Inleiding:
Voor deze les heb je de cijferkaartjes eikels en de cijferkaartjes bladeren nodig. Verdeel de kinderen in twee groepen. Geef iedere groep een vak op het plein of op het veld. In dit vak leggen ze hun set cijferkaartjes verspreid over het vak neer. Na een startsein van de leerkracht mogen de kinderen de kaartjes van hun eigen groep zoeken en moeten ze z.s.m. de getallenrij van 1-10 of 1-20 neerleggen.
Kern:
Hiervoor heb je (nep)bladeren en een bakje eikels nodig. De groepen maken wat ruimte tussen alle getallenkaartjes op de grond. De ene groep gaat bij ieder getalkaartje zoveel eikels leggen als het getal dat op het kaartje staat. De andere groep gaat zoveel eikels bij ieder kaartje leggen als op het eikelkaartje staat. Welke groep is de winnaar?
 
Afsluiting: Hoeveel kinderen zitten er achter je? Eén kind zit in de kring en steeds wijst de leerkracht een paar kinderen aan die achter het kind mag gaan zitten. Kan het kind in de kring raden hoeveel kinderen er achter hem zitten?
De cijferkaartjes voor de herfst zijn fijn om te gebruiken als het gras of plein soms wat vochtig is. Je kunt de kaartjes met een natted doek afnemen en ze zijn erg sterk.
Fijne kaartjes die tegen een stootje kunnen!

Schrijven

Stempelkaarten

Knutselen

Bostekening 'toveren'
Geef ieder kind van je groep een wit vel papier en een wit wascokrijtje mee naar huis. Vraag of één van de (groot)ouders of een broer of zus een bostekening wil maken wil maken. De kleuters nemen de tekening weer mee naar school en gaan met Ecoline over de tekening.
Wasco en ecoline, thema het bos, kleuteridee
Wasco en ecoline, thema het bos, kleuteridee
Wasco en ecoline, thema het bos, kleuteridee
Wasco en ecoline, thema het bos, kleuteridee
Wasco en ecoline, thema het bos, kleuteridee
Het is voor de kinderen een feest om de tekening met Ecoline zichtbaar te verven. Wat zou papa hebben getekend? Dit werkje verhoogt ook de ouderbetrokkenheid bij de school en het gebeuren in de klas.
Halve boswachter
Geef de kinderen een halve afbeelding van de boswachter en laat ze de tekening afmaken. Dit vraagt om goed kijken en/of spiegelen.
Teken de andere helft van de boswachter, kleuteridee, thema bos 2
Teken de onderste helft van de boswachter, kleuteridee, thema bos
Teken het hoofd van de boswachter, kleuteridee, thema bos 2