Outdoor spelen

Onderstaande spelletjes kunnen gebruikt worden in een outdoor spelcircuit. Kies de spelletjes uit die jij wilt gebruiken en stel je eigen speldag samen.

Zaklopen

Zak lopen, outdoor spelen voor kleuters, kleuteridee.nl .
Dit kan met 1 of 2 personen. De kleuters stappen met beide benen in de zak en springen tot de pylon (ongeveer 10 meter) en weer terug naar de finish. Je kunt de tijd opnemen op een stopwatch.
Benodigdheden:  Juten zakken, pylonnen en een stopwatch.

Bal werpen

Bal werpen, outdoor spelen voor kleuters, kleuteridee.nl .
Zet vijf emmers of manden neer. Versier ze met plaatjes van het feest. Ieder kind mag vijf ballen in de emmers proberen te werpen. Bij de te werpen afstand kun je afstemmen op de leeftijd van het kind. Tel de ballen die in een emmer zitten.
Benodigdheden:  Stoepkrijt voor een startstreep, 5 emmers of manden, 5 ballen.

Parachute werpen

Parachute werpen, outdoor spelen voor kleuters, kleuteridee.nl , outdoor games preschool
De kleuters werpen een parachute van zo hoog mogelijk naar beneden. Op enkele tegels staat een nummer. Het cijfer op de tegel waar de parachute neer komt is het aantal behaalde punten voor de kleuter.
Benodigdheden: Parachute gemaakt van een stukje plastic tas, draad en een playmobil poppetje en stoepkrijt.

Fruit race

Fruit race, outdoor spelen voor kleuters, kleuteridee.nl .
Dit kan met 2 of meer personen. De kleuters knopen een touw om hun middel waaraan een banaan hangt. Je kunt het touw ook aan een ceintuur knopen. De kinderen kunnen dan de ceintuur om doen. Voor de voeten van de kinderen ligt een sinaasappel. De kinderen proberen met de banaan de sinaasappel naar de finish te rollen.
Benodigdheden:  Een aantal bananen en sinaasappels, touw, evt. enkele ceintuurs en stoepkrijt voor een startlijn en finish.

Stepjes race

Steppenrace, outdoor spelen voor kleuters, kleuteridee.nl , scooter race, outdoor games for preschool.
Zet met pionnen naast elkaar twee keer hetzelfde parcours uit. Na een startsein kunnen twee kinderen op een stepje het parcours rijden. Wie is het eerste terug?
Benodigdheden: Enkele pionnen en twee stepjes (vraag kinderen om stepjes mee te nemen).

Tic Tac Toe met pittenzakken

Tic tac toe met pittenzakken, outdoor spelen voor kleuters, kleuteridee.nl , tic tac toe with beanbags, outdoor games for preschool.
Dit spel gaat als, boter, kaas en eieren. Op de grond ligt een bak met 9 vakjes. Je kunt ook negen losse bakjes tegen elkaar zetten. Er zijn vijf pittenzakken waar een cirkel is opgeplakt, voor de ene kleuter, en 5 waar een kruisje is opgeplakt, voor de andere kleuter (je kunt ook 2 groepjes nemen i.p.v. twee kleuters). Om beurten gooien de kinderen van afstand een zak in een vakje. Ze proberen met hun soort pittenzak drie zakken met dezelfde vormen naast elkaar te krijgen.
Benodigdheden: Pittenzakken met rondjes en kruisjes van gekleurd plakfolie, een pylon bij de plaats waar gegooid moet worden en een bak met 9 vakjes of 9 losse bakjes.

Eierrace

Eierrace, outdoor spelen voor kleuters, kleuteridee.nl .
Twee of meer kinderen staan naast elkaar achter de startlijn. Ieder heeft een lepel met daarop een hard gekookt ei. Na het startsein lopen de kinderen zo snel mogelijk naar de finish. Ze mogen het ei niet aanraken. Als het ei valt, is het kind af. Welk kind is het eerst terug met een heel ei?
Benodigdheden: Een aantal lepels en gekookte eieren (of pingpong balletjes) en stoepkrijt voor een startlijn en finish.