Restaurant

Interactieve praatplaat

Allerlei informatieve video’s en voor kleuters bij het thema restaurant. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de stippen om een video te zien en te horen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes met beeld bij het thema winter. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Themahoek

Maak een keuken en een ruimte met tafel waar de gasten kunnen eten. Leg in de keuken allerlei kopjes, glazen, borden bestek en kookgerei. Echte kokskleren , een gasfornuis, een oven en een kassa mogen niet ontbreken. Ook met een frituurmandje hebben de kinderen veel plezier. De kinderen kunnen zelf allerlei plastic etenswaar meenemen. Ook kun je gebruik maken van het etenswaar hieronder, dat uitgeprint kan worden.

Rolkaarten

Sommige kinderen vinden het erg lastig om een rol aan te nemen bij rollenspel. Deze kaarten kunnen de oplossing zijn. Lamineer de kaarten, maak gaatjes op de zwarte rondjes en rijg er een halskoord door. Het is nu eenvoudiger om de rollen te verdelen. Ook weet het kind nu welke taken bij hem horen.

Bestel- en prijslijst

Lamineer de onderstaande bestellijst. Met een whiteboardmarker kunnen de kinderen hun bestelling aankruisen. Deze wordt door kinderen in de keuken van het restaurant klaargemaakt. Al deze etenswaren zullen hieronder ook verschijnen om uit te printen. Op de prijslijst kunnen de kinderen zien hoe duur alles is, zodat ze weten wat er betaald moet worden. Eerst een foto-impressie voor het gebruik:

De kinderen kunnen op de bestellijst een hoofdbestanddeel (links) , vis of vlees (midden) en garnering (rechts) aankruisen.

Voedsel

Dit voedsel kun je lamineren en door de kinderen uit laten knippen. Het kan gebruikt worden in combinatie met de bovenstaande bestellijst en prijslijst.

Oberdiploma

Opdrachtkaarten voor de ober & ober diploma voor themahoek ‘oberopleiding’

Leer de kinderen gedurende het thema iedere week enkele vaardigheden die ze als ober moeten kunnen. Je kunt dit de ‘oberopleiding’ noemen. Knip de kaarten los en geef de kleuters steeds enkele opdrachtkaarten. Doe de opdracht zelf ook voor. Het is handig om pylonen te zetten, zodat kinderen weten hoe lang het stuk is dat ze met het dienblad of de borden moeten lopen. De kinderen oefenen de vaardigheden in de themahoek tot zij ze onder de knie hebben. Dan krijgen ze een diploma!

Woordkaarten

Menukaart

Schrijven met kleuters

Vouw enkele papieren tot kaarten of haal menukaarten bij de Action. Geef de kinderen een voorbeeldpapier, met daarop voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Op de linker binnenpagina schrijven de kinderen bovenaan ‘voorgerecht’, op de rechterpagina ‘hoofdgerecht’ en achterop de kaart ‘nagerecht’. Daarna zoeken ze op het voorbeeldpapier de dingen die zij lekker vinden en schrijven die onder het juiste kopje.

Als alle kinderen deze opdracht af hebben, kun je een rekenactiviteit aanbieden. Hoeveel kinderen hebben gekozen voor pizza, hoeveel voor ijsthee, enz. Je kunt er met de kinderen een grafiek van maken.

Rijmen

Taal voor kleuters

Woordstukjes & dubbelwoord

Rekenen voor kleuters

Ruimtelijke oriëntatie

Smal / Breed

Wegen

Aardappels wegen

Schrijfpatronen

Knutselen

Pizza maken

De kinderen maken een pizza van klei. Als deze droog is mengen ze zelf scheerschuim met rode, gele en bruine verf, tot ze een goedje hebben dat op tomatenpuree lijkt. Deze ‘puree’ strijken ze over de pizza. Als alles droog is, kan de pizza worden belegd. Gebruik hiervoor  groene strookjes papier (prei), gele wol (geraspte kaas), witte paddenstoel plakkertjes (champignons), geel geperforeerd papier (kaas) enz. Laat alle ingrediënten vast plakken.

Pizza’s van papier, thema restaurant

Laat de jongste kinderen pizza’s van papier maken. Daarna plakken ze een bord op een placemat en lijmen hun pizza erop. Ook een zelfgemaakte servetring en bestek worden vastgeplakt op de placemat.

Milkshake knutselen met kleuters & servetten vouwen

Geef de jongste kleuters een plastic glas. Ze mogen dit glas versieren met plakfiguren. Ook een rond vouwkarton, dat als onderzetter dient wordt versiert met plakkertjes. Daarna wordt het glas gevuld met watten. Tenslotte wordt er een rietje en een parasol in gezet. Het geeft een vrolijk resultaat.

De kinderen vinden het erg leuk om servetten te vouwen. Laat ze zelf ook nieuwe vouwsels bedenken.

Kok en serveerster en koksmuts knutselen met kleuters, thema restaurant

Een kok kun je maken met een crêpepapieren muts of een muts dat de kinderen maken van een papieren bord. Haren kunnen gemaakt worden van cadeaulint. Leer de kinderen hoe ze krulhaar kunnen maken door het lint langs de schaar te halen. De serveerster wordt beplakt met stukjes stof. Het schortje wordt gemaakt van een half taartpapiertje.

Bord opmaken

Leg op tafel uitsteekvormpjes, plakjes kaas, plakjes kokos, rozijnen,  wortel, komkommer, tomaatjes en peterselie. Geef ieder kind een pannenkoek. De kinderen gaan nu een bord opmaken zoals een chefkok doet. Wie maakt het mooiste gerecht?