Afrika
Afrika algemeen
- Afrika is een leerzaam thema om met kleuters uit te werken. De meeste mensen in dit werelddeel wonen nu niet meer in hutten, hoewel hutten nog steeds voorkomen in verschillende Afrikaanse landen. Wij hebben ons echter ook verdiept in de geschiedenis. Dit is te zien aan de uitwerking van het thema.
- Wij hebben vooral gewerkt over mensen met een donkere huidskleur, maar in bijv. Zuid en Noord Afrika wonen ook blanke mensen.
- Het is de bedoeling om met dit thema kleuters in aanraking te brengen met en te leren over de culturen, de huidskleuren, kleding en haardracht die in Afrika voorkomen en de kinderen respect bij te brengen voor deze bevolking. De diversiteit van Afrikaanse inwoners en culturen is natuurlijk groter dan de keuze die wij bij het thema maakten.
Interactieve praatplaat
Op deze interactieve geschiedenis afbeelding van een Afrikaanse nederzetting, kun je hedendaagse video's en filmpjes bekijken over het leven in Afrika.
Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes over Afrika. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.
Interactieve liedlijst
Heel veel liedjes bij thema Afrika, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.
Spellenpakket, thema ‘Afrika’
Vijf prachtige educatieve spellen, met spelvariaties, voor jongste en oudste kleuters bij het thema ‘Afrika’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. kleuren, reeksen, rijmen, letterherkenning, woordbeeld en tellen. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek. Bevat veel differentiatiemogelijkheden.
Bij het eerste spel gaat het om tellen en hutten bouwen. Als je op het goede vakje komt, mag je een kaartje met een deel van de hut pakken. Wie kan aan het eind van het spel zoveel mogelijk hutten bouwen met de verkregen kaartjes?
Bij het tweede spel laten we de nek van de giraf groeien. Niet bij iedereen gaat het even snel. De kinderen oefenen de kleuren en praten over de begrippen, langer, korter, langste, kortste, even lang. Maar pas op!…Als je pech hebt, moet je nek weer helemaal naar beneden.
Bij het volgende spel is een memory. Zoek bij alle safaridieren een kaart met een woord dat rijmt op het dier. Het spel kan ook coöperatief met de hele groep gespeeld worden.
Bij spel vier is worden er reeksen gemaakt met Afrikaanse poppetjes. Er is volop gelegenheid voor differentiatie. Zo kun je reeksen maken van twee, drie of meer verschillende mensen. Ook hier is een coöperatieve vorm toegevoegd.
Het Afrikaanse letterspel geeft spelenderwijs de mogelijkheid aan de kinderen om de letters te herkennen en op te zoeken. Dit kan zelfs zonder dat ze de letters kennen. Maar ook in dit spel is veel differentiatie mogelijk.
Bij het tweede spel laten we de nek van de giraf groeien. Niet bij iedereen gaat het even snel. De kinderen oefenen de kleuren en praten over de begrippen, langer, korter, langste, kortste, even lang. Maar pas op!…Als je pech hebt, moet je nek weer helemaal naar beneden.
Bij het volgende spel is een memory. Zoek bij alle safaridieren een kaart met een woord dat rijmt op het dier. Het spel kan ook coöperatief met de hele groep gespeeld worden.
Bij spel vier is worden er reeksen gemaakt met Afrikaanse poppetjes. Er is volop gelegenheid voor differentiatie. Zo kun je reeksen maken van twee, drie of meer verschillende mensen. Ook hier is een coöperatieve vorm toegevoegd.
Het Afrikaanse letterspel geeft spelenderwijs de mogelijkheid aan de kinderen om de letters te herkennen en op te zoeken. Dit kan zelfs zonder dat ze de letters kennen. Maar ook in dit spel is veel differentiatie mogelijk.
Weer een prachtig, leerzaam spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in de rekenhoek, leeshoeken, als activiteit tijdens de werkles en zelfs als gezelschapsspel op een feestje met thema ‘Afrika’.
Hoeken & Rollenspel
Maak in de huishoek een Afrikaanse hut, zoals die voornamelijk in het verleden, als woonplaats diende. Dit kun je doen m.b.v. een oude parasol, golfkarton en wat riet. Maak aan de raamkant van het lokaal een raampje in de hut, zodat de kinderen licht hebben als ze erin spelen. Een aantal sjouwkisten kunnen in de hut dienen als kastje. Met wat houtblokken en een grote pan kun je een kookplaats maken. Zorg voor doeken als kleding, een pop, een trom en wat safariknuffels. Een aantal manden met fruit kunnen de kinderen proberen op hun hoofd te dragen. Een grote lap kan gebruikt worden om de pop in een draagdoek op de rug te dragen. Vertel de kinderen dat hutten nu veel minder voorkomen en dat er ook blanke mensen in Afrika wonen.
Speeltafel
Maak een tafel met voor de helft gevuld met zand. Leg op het overige deel een stukje kunstgras. Voeg safaridieren, playmobilpoppetjes, bomen en een jeep toe.
Safari dierenpost
Het is erg leuk om een dierenpost voor safaridieren te maken in een hoek.
Plaats in de hoek een onderzoekstafel met een stukje wit crêpepapier. Een stethoscoop, een aantal spuitjes, rollen verband, pleisters, een meetlint, een thermometer, enz, enz. Om het rollenspel echt te maken is het ook erg leuk om dokterskleding, operatiehesjes en mondkapjes in de hoek te leggen.
Je kunt ook nog wat dozen met hooi in de hoek zetten, dat zijn dan de dierenverblijven voor zieke dieren.
Woordkaarten
De woordkaarten kunnen gebruikt worden in de schrijfhoek om na te schrijven of na te stempelen. De kaarten bevatten afbeeldingen uit heden en/of verleden uit verschillende delen van Afrika.
Schrijfpatronen
Trek lijnen en probeer tussen de stippellijnen te blijven.
Rekenen voor kleuters
Het is erg leuk om in beeld te krijgen welke safariknuffels de kinderen thuis hebben. Dat kan heel goed met onderstaande tool. Je kunt hem niet alleen voor dieren gebruiken, maar nog voor veel meer objecten. Klik op de afbeelding om naar de grafiek te gaan.
Werkbladen
Knip de platen uit en plak de mensen op een papier van jong naar oud.
Digibord, computer & tablet
Safari werpspel
Maak van een omgekeerde doos een grappig werpspel. Knip alle flappen van de doos en laat de kinderen de doos bekleden met een leuk papier. Daarna knippen ze de koppen uit en plakken dezen op de doos. Met een prikpen worden de bekken uitgeprikt. Vervolgens worden de nummers bij de koppen geplakt. Nu kan het spel beginnen. Gebruik tafeltennisballen of styroporballen om te werpen. Klik hier om de dierenkoppen te downloaden.
Kralenplank voorbeelden
Knutselen
Afrikaanse poppen knutselen
Vertel de kinderen eerst een stukje geschiedenis uit een deel van Afrika over 'Bosjesmannen'. Dit zijn bevolkingsgroepen van de Khoisan-groep. De Afrikaanse poppen zijn geprint op A2-formaat. Je kunt het sjabloon uitprinten op 2 delen van dik A3-formaat. Knip de delen uit, plak ze met plakband aan elkaar en gebruik dit figuur om op bruin karton om te trekken. De kinderen knippen de poppen uit. De gezichten en haren worden met verf op de pop aangebracht.
Ook voor de kleren worden er een aantal sjablonen van karton gemaakt. De kinderen zoeken zelf een stofje uit en leggen het door hen uitgekozen sjabloon op de achterkant van de stof en trekken deze om met een zwarte stift. Vervolgens knippen ze de kleding uit en plakken deze op de poppen.
Voor de ketting van de Bosjesman is gebruik gemaakt van klei voor de tand aan de ketting. Voor de speer is een bamboe stokje met klei gebruikt.
De sjablonen afdrukken op dik A3 formaat en desgewenst verder vergroten naar A2 formaat.
De sjablonen afdrukken op dik A3 formaat en desgewenst verder vergroten naar A2 formaat.
Zonsondergang in Afrika schilderen met kleuters
Neem een groot wit vel en geef de kleuters witte verf. Daarnaast kiezen ze er zelf een andere kleur bij. Deze kun je geven in een lichte en donkere variant. De kinderen mengen iets van de kleur door het wit en maken van deze nieuwe kleur een ronde zon midden op het papier. Daarna mengen ze nog meer kleur door het wit en schilderen dit in een cirkel om de zon. Zo gaan ze door met een kleur die ze steeds donkerder maken.
De volgend werkles, als de verf is opgedroogd, kunnen de kinderen de schaduwen van dieren, mensen, hutten en bomen schilderen. Hiervoor gebruiken ze zwarte verf. Eventueel kun je wat plaatjes van dieren op tafel leggen als voorbeeld.
Afrikaanse hut knutselen
Er zijn nog stammen die in hutten wonen, zoals stammen van de Masai en Xhosa en Samburu bevolking. Van een yoghurtemmertje en papier kunnen de kinderen een hut knutselen. Knip met de schaar de bovenste rand van de emmer en verwijder het handvat. Zet de emmer op zijn kop en knip er een deuropening in. Vervolgens kan de hut geverfd worden in bruine en grijze tinten. Het dak word gemaakt van drie ronde papieren met een verschillende maat. De kinderen knippen rondom de papieren knipjes, zodat het een rieten effect krijgt. Leg daarna de ronde papieren recht op elkaar, geef een knip van de zijkant tot het midden van alle drie de papieren tegelijk. Schuif de papieren over elkaar en niet ze vast. Plak het dak op de emmer. Het is ook erg leuk om een hut van de Ndbele stam te maken. Deze hutten zijn rondom prachtig beschilderd.
Afrikaanse poppetjes maken
Teken poppetjes op toiletrollen en knip deze uit. De kinderen verven de poppetjes bruin en maken een mond en ogen op de poppetjes. Dan moeten ze eerst opdrogen.
Na het drogen worden de poppetjes aangekleed. Knip een gevouwen rechthoekig lapje. Knip er een halsopening in en een ‘ritsopening’ van achteren. De kleding kan nu over de hoofden worden aangetrokken. Door gedeelten van de toiletrol in tact te houden, kun je manden voor fruit maken of trommels of rugzakken voor de baby. De baby kan op bruin papier getekend worden en daarna uitgeknipt. De babyrugzak wordt van stof gemaakt.
Afrikaanse markt gemaakt door kleuters
De kinderen maken van klei allerlei vruchten, zoals kokosnoten, sinaasappels, bananen en meloenen. Als de klei droog is, wordt alles geverfd. Halve doosjes worden beplakt met papier waarop houten planken zijn afgedrukt. Dit zijn tafel. De poten van deze tafels zijn van kurken gemaakt. Op de tafels kun je ook kleine opgerolde lapjes stof leggen.
Safaridieren kleien met kleuters
Met uitsteekvormpjes kunnen de kinderen eenvoudige safaridieren maken. Ze rollen de klei tot een dikke plak en steken de dieren eruit.
Als de dieren opgedroogd zijn worden ze geverfd. Als de verf droog is kun je de dieren rechtop zetten in een plakje klei. Deze klei kun je later ook verven.
Papegaai knutselen
Deze papegaai wordt gemaakt van een omgekeerde yoghurtbeker. De kinderen beplakken de beker met zijdepapier. Voor de staart en vleugels plakken ze veren op de beker. Van papier knippen ze een snavel en poten. Voor de ogen kun je wiebeloogjes of oogstikkers gebruiken.
Puzzels leeuw en olifant
Extra knutselwerkjes
Klik op onderstaande plaat voor meer knutselideeën.