Het huishouden

Interactieve praatplaat,

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes over het huishouden. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.

Interactieve liedlijst

Liedjes bij thema ‘het huishouden’, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Spellenpakket ‘Het huishouden’

Lekker soppen, heel veel strijken, ‘k hang de was op, kom je kijken?
Vijf uitnodigende, educatieve spellen voor kleuters bij thema ‘het huishouden’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen en getalbegrip, reeksen, auditieve klanken, begrippen ‘meer, minder, evenveel’, visuele waarneming en geletterdheid. De spellen kunnen gebruikt worden tijdens de werkles of in de taal-en rekenhoek.
Tijdens het eerste spel ‘Was ophangen’ gaan de kinderen gekleurde kleding in afgesproken reeksen leggen. De kledingdobbelsteen gaat hen hierbij helpen.
Bij het tweede wordt er heel wat afgesopt. De kinderen verzamelen de letters en als het spel klaar is, weet iedereen van welke letters je het woord sop kunt maken.
Bij het volgende spel moeten de spelers luisteren naar de woorden op hun afbeelding. Alle afbeeldingen hebben met koken te maken. Horen ze in het woord één, twee of drie lettergrepen? Een geweldig auditief spel bij beginnende geletterdheid.
Bij spel vier is het zaak om zoveel mogelijk te strijken. Welke wasmand heeft de hoogste stapel gestreken was? Heerlijke oefening voor de begrippen, meer, minder, evenveel, hoger en lager.
Bij schaduwmemory zoeken de kinderen de juiste schaduw bij de afbeeldingen van kinderen die huishoudelijk werk doen.
Weer een prachtig, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken en/of als activiteit tijdens de werkles of gewoon heerlijk  als een gezelschapsspel thuis.
Spellen, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper games
Spellen, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper games 2

Woordkaarten

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Schrijven

Boodschappenbriefje
Geef de kinderen een reclamefolder van de supermarkt en laat ze een boodschappenbriefje schrijven met aanbiedingen uit de folder. Natuurlijk zoeken ze de lekkerste ding op in de folder 😉
Boodschappenbriefje schrijven met reclamefolder, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper craft
Boodschappenbriefje schrijven met reclamefolder, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper craft 2

Hoeken & rollenspel

Bij dit thema is het erg leuk om in de watertafel een scheutje afwasmiddel te doen. Het sop zorgt voor fijn spel voor de zintuiglijke ontwikkeling.
De kinderen hebben ook veel plezier van sop blazen. Hiervoor heb je een washand nodig en een ouderwets stuk (baby)zeep.
Doop de washand in het water en smeer de buitenkant in met het stuk zeep. Pak de washand van boven wast alsof je een zak dicht maakt. Dompel hem nogmaals in het water en blijf hard blazen door de kleine opening van boven. Er zal nu een lange sliert sop uit de washand komen.
Watertafel met sop, sop maken, thema huishouden, kleuteridee
watertafel met sop, thema huishouden, kleuteridee

Een handwas door kleuters, rollenspel in themahoek

Nadat we in onze kleding alle waslabels hebben bekeken leren we de kinderen wat alle symbolen daarop betekenen. Daarna is het tijd om ze handwas te laten doen. De kinderen doen een schort om. Geef ze een afwasteiltje met handwarm water. De kinderen mogen een paar druppels wasverzachter in de dop gieten en de dop weer leeggieten in hun teiltje. Gebruik voor de was dunne zakdoeken of vaatdoekjes. Deze zijn weer snel droog.
Handwas, rollenspel voor kleuters, kleuteridee.
Handwas en centrifugeren, rollenspel voor kleuters, kleuteridee.
Vertel de kinderen dat de was thuis gecentrifugeerd wordt. Om dit uit te leggen, kun je een slacentrifuge gebruiken. Leer de kinderen dat ze de was na het uitspoelen uitknijpen. Leg daarna één schoon nat vaatdoekje in de slacentrifuge en draai hem rond. Laat de kinderen zien hoeveel water en in de slacentrifuge zit en hoe droog het doekje is geworden. Herhaal dit een aantal malen met hetzelfde doekje en laat zo zien dat er steeds nog wat water uit de was komt als je rond blijft draaien. Daarna zie je dat de kinderen tijdens het spelen al het water uit hun was willen draaien.
Was ophangen, rollenspel voor kleuters, kleuteridee 2.
Was ophangen, rollenspel voor kleuters, kleuteridee.
Was centrifugeren, rollenspel voor kleuters, kleuteridee.
Handwas, rollenspel voor kleuters, kleuteridee 2.

Ramen wassen

De ramen van alle deuren in onze gang hebben er nog nooit zo glimmend schoon uit gezien als bij dit thema ;). Nadat ik in de kring heb voorgedaan hoe je ramen zeemt, zijn de kinderen niet te houden. Je kunt ook een filmpje kijken die je vind op de interactieve praatplaat. Ieder kind doet een schortje voor en krijgt een klein emmertje met een laagje van 5 cm. met handwarm sop. In iedere emmer zit een sponsje en trekker en ieder krijgt een droog vezeldoekje. Ook de spiegels in de toilet krijgen iedere dag een beurt. Veel moeders zijn erg blij dat hun kinderen dit geleerd hebben.
Ramen wassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2
Ramen wassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee kl
deuren zemen, thema het huishouden, kleuteridee 2.
Ramen wassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 4

Stoffen en stofzuigen met kleuters

Stofzuigen, rollenspel thema het huishouden, kleuteridee.
Stoffen met plumeau, thema het huishouden, kleuteridee .
In de klas hebben we een plastic box vol schoonmaakmateriaal. De schoonmaakactiviteit kan gekozen worden op het planbord. In de box zitten plumeaus, stofdoeken, huishoudhandschoenen en borstels. Ook hebben we van ouders tijdens het thema een stofzuiger en een mattenklopper gekregen in de klas.

Afwassen met kleuters

Onze kleuters hebben zelf een ontbijtje op een bord klaargemaakt. Daarna mochten ze zelf alle spullen weer afwassen.
afwassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper theme
afwassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper theme 2
afwassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper theme 3

Rekenen voor kleuters

Schrijfpatronen

Knutselwerkjes

sop blazen

Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee
Zet op de tafel een aantal stevige bakjes met een laag bellenblaas erin. Giet in ieder bakje een scheut kleur ecoline van een verschillende kleur.
De kinderen blazen met een rietje in het sop totdat er een berg sop op het bakje staat. Voorzichtig drukken ze de goede kant van het papier op dit sop. De afbeelding van de bellen staat nu op het papier. Zo blazen ze bellen op de alle bakjes met verschillende kleuren. Geef bij je instructie goed aan dat de kinderen alleen mogen blazen en niet mogen zuigen.
Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee 4
Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee 5
Als het sop-papier klaar is, moet het eerst opdrogen. De kinderen trekken op een huidskleurig papier hun hand om. Daarna tekenen ze hun nagels en knippen de hand uit. Knip kleine schoonmaaksponsjes in 4 gelijke stukken. Een stuk spons wordt aan de binnenkant van deze papieren hand geplakt. Daarna wordt de hand met spons op het sop-papier geplakt. Het lijkt nu alsof deze hand aan het soppen is.
Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee 2
Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee 3

Een afwasborstel van klei en pitriet

Afwasborstel knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 3
Afwasborstel knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2
De kinderen maken van een stukje klei een ronde bal die ze daarna enigszins plat drukken. Vervolgens knippen ze met een schaar stukje pitriet die ze in de klei duwen. Dit zijn de haren van de borstel. Een mengstokje voor verf is de steel. Deze wordt aan de zijkant in de klei gedrukt. Als alles is opgedroogd, kan de afwasborstel geverfd worden.

Emmer versieren

Emmers versieren met kleuters, thema huishouden, kleuteridee
Maak stroken papier die om een zuivelemmertje passen. De kinderen beplakken deze met (reeksen) plakkertjes. Daarna wordt de strook om de emmer geplakt.

Ramentrekker van papier

Ramentrekker knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee
Ramentrekker knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2
De kinderen vouwen een zwart papier netjes in het midden. Ook een kleiner grijs papier wordt dubbel gevouwen. Om een wc rol wordt een papier gelijmd. Aan één kant van de wc rol worden twee knipjes gegeven. In deze knipjes worden de papieren in elkaar geschoven en vastgeniet.

Een schort knutselen met kleuters

Dit is een leuke activiteit voor de jongste kleuters. Het schort is gemaakt van behangpapier. De banden zijn gescheurde repen stof. Met kleine stukjes spons stempelen de kinderen met verf een vrolijk patroon op hun schort.

Schort knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper craft
Schort knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper craft 2b

Plumeau knutselen

Plumeau knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee
Plumeau knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2
De kinderen beplakken een stuk elektriciteitsbuis met bruin of grijs papier. Dit is de steel. Van een pak crêpepapier knipt de leerkracht in opgerolde staat stukken van ongeveer 6 of 7 centimeter af. De kinderen knippen in dit platte opgevouwen pakketje aan de open kan knipjes. Vertel goed dat ze niet doorknippen omdat ze het papier dan niet meer kunnen gebruiken. Als er over de hele breedte knipjes zijn gegeven, rollen ze de strook papier uit. Onderaan het gemaakte handvat doen ze een beetje lijm. Hieraan wordt het uiteinde van de strook crêpepapier vastgeplakt. De kinderen draaien aan het stokje om de strook over de steel te krijgen en plakken aan het einde het andere uiteinde van de strook vast.
Als de plumeau klaar is, kunnen de kinderen droge, stoffige oppervlakken afstoffen met de plumeau.

Stofzuiger knutselen met eierdoos en muizentrap

Stofzuiger knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee
Stofzuiger knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2
Eerst wordt er een eierdoos geverfd. Van stroken papier wordt een muizentrappetje gevouwen. Dit is de slang van de stofzuiger. De voet van de stofzuiger is gemaakt van een stukje toiletrol.

Wasmachine knutselen met kleuters

wasmachine knutselen met download, kleuteridee 2.
wasmachine knutselen met download, kleuteridee.
De kinderen verven een doos wit. Ze knippen het bedieningspaneel en de deur uit onderstaand knipvel. Deze onderdelen worden op de droge doos geplakt. Vervolgens wordt de deur uitgeprikt. Aan de linkerkant mag een stukje niet geprikt worden, zodat de deur vast blijft zitten en open en dicht kan.
wasmachine knutselen met download, kleuteridee 3.
Dan worden er stukjes stof geknipt van lappen en deze worden in de wasmachine gestopt. De was is nu klaar om gedraaid te worden 🙂

Waslijn collage voor kleuters

waslijn collage, knutselen met kleuters, kleuteridee.
De kinderen schilderen op een groot papier een mooie tuin. Van twee stroken papier worden waslijnpalen gemaakt. Een stevig touw wordt aan de achterzijde van het papier met stevig tape vastgezet. De kinderen knippen met of zonder sjablonen kleding, handdoeken, sokken, vaatdoekjes uit lappen en bevestigen deze met miniknijpertjes aan de waslijn.
waslijn collage, knutselen met kleuters, kleuteridee 2.
waslijn collage, knutselen met kleuters, kleuteridee 3

Pan en koekenpan knutselen met kleuters

Pannen knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper craft
Pannen knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee, kindergarten housekeeper craft 2
De pannen met deksel worden gemaakt van een kwarkbakje en een bierviltje. Het kwarkbakje wordt bekleed met een flink stuk zilverfolie. De kinderen moeten alle rimpels goed platdrukken. Ook het bierviltje wordt bekleed met zilverfolie. Van zwarte stroken worden de handvaten geknipt en op de pan en deksel geplakt.
De koekenpannen worden gemaakt van een doosje van brie of een doosje van kaaspuntjes. De steel van de pan wordt gemaakt van een ijsstokje. De pan wordt met zwarte verf van binnen voorzien van een anti-aanbaklaag en de buitenkant krijgt een vrolijk kleurtje.