Kerst

(advertentie)

Interactieve praatplaat

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes bij het thema kerst. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken. Deze plaat mag niet op andere websites worden geplaatst ©.

Interactieve liedlijst

Heel veel mooie kerstliedjes bij elkaar.  Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.

Speeltafel

Laat de kinderen het kerstverhaal spelen op een speeltafel. Met deze prachtige speelmatten waant het kind zich in Bethlehem en bij de velden met de herders.
Speeltafel kerst, kleuters, Kindergarten nativity play area, speelmatten kleuteridee
De tafel kun je vullen met houten kerstfiguren en dieren. De kinderen kunnen ook zelf van blokjes een stal bouwen. Je kunt ook wat hooi op de tafel leggen. Het gras is fijn om herders met schapen in te zetten.
Speeltafel kerst, kleuters, Kindergarten nativity play area, speelmatten kleuteridee
Prachtige kerstmatten met de ster van Bethlehem! Voor uren speelplezier.
Prijs per mat €41,00

Woordkaarten en schrijfpatroon

Rijmrun, bewegend leren

Fijn buiten rijmen met je klas? Dat kan met deze geweldige rijmrun in het thema kerst.
Rijmrun kerst, bewegend leren, kleuteridee rijmen
Je kunt het spel ook binnen gebruiken, bijvoorbeeld in een hal of in een gymzaal. De kinderen zijn heerlijk actief bezig met rijmen en rennen. Ze zijn superenthousiast bij dit spel en erg betrokken. Dus leerzaam en leuk!

Rekenen

Geef alle kinderen het papier ‘rol & bedek’. Laat ze in tweetallen werken. Ieder paar heeft twee dobbelstenen waarmee ze om beurten gooien. Ze kiezen iedere beurt of ze met één of twee dobbelstenen gooien. Ieder kind telt het aantal ogen dat hij gooit en bedekt de ster met het juiste getal. Ze kunnen de ster ook doorstrepen. Wie heeft het eerst al zijn sterren weg?

Kerstbingo

Honderd verschillende Bingo kaarten voor de tijd rond kerst. Met drie bijbehorende presentaties voor computer of digibord.
Deze prachtige Kerstbingo bevat maar liefst 50 A4 vellen met 100 bingobladen.
De afbeeldingen zijn erg mooi. Ook zijn er 3 PDF presentaties bijgevoegd een pdf in groot formaat om op een digibord of computer te laten zien! Je kunt de presentaties ook middenin starten voor nog meer variatie. Je kunt voor kleuters ook stroken van 5 of 10 plaatjes van de kaarten knippen, zodat het spel overzichtelijker is.
Op elk A4 bingoblad staan 2 kaarten
Wanneer je de kaarten lamineert kun je steeds weer gebruiken

Bouwhoek Bouwkaarten
10 bouwkaarten voor de bouwhoek, thema kerst, kindergarten building blocks nativity kleuteridee

Kralenplank

10 Prachtige voorbeelden voor de kralenplank bij het Kerstverhaal.
Er is ook een sjabloon bijgevoegd wat je zelf in kan kleuren met stift of potlood, om zelf ontwerpen te maken.
Je kunt de figuren met gekleurde kralen namaken op de kralenplank.
Als je doorzichtige plankjes hebt, kun je het voorbeeld er ook onder leggen. De voorbeelden zijn op ware grote gemaakt.
voorkant kralenplank kerst, kleuteridee
De volgende voorbeelden zitten in het pakket:
 1. de stal met het Kind
 2. de ster
 3. een herder
 4. een kameel
 5. Maria met het Kind in de kribbe
 6. schapen in het veld
 7. een engel
 8. de wijzen uit het oosten
 9. Maria op een ezel
 10. koning Herodes

Digibord, computer en tablet

Tel de sterren
Speel dit spel op digibord, computer of tablet. Je kun het full screen spelen en de muziek zachter en harder zetten.
Kaarsen seriëren dun/dik

Kerstspel

Zoek het Kerstkind!

Een eenvoudig kerstspel. Ga als herder op zoek naar het Kerstkind. De spelers gooien om de beurt met de dobbelsteen en zetten hun herder zoveel stapjes vooruit als het aantal dat ze gooien. Wie is het eerst bij het Kind in de stal. Bij een ster met een straal weet je extra goed de weg en mag je naar de ster aan het eind van de straal.
Voorbereiding: Print het spelbord uit op A3 formaat en de spelpionnen en dobbelsteen op A4 formaat. Knip de pionnen en dobbelsteen uit. Geef knipjes in de voetstukken en schuif ze aan de pionnen.

Memory kerst

Kopieer de bladen met plaatjes twee keer. Knip de plaatjes uit en…spelen maar.

Flanelplaten

Jezus geboren 1

Klik voor de gekleurde flanelplaten op onderstaand afbeeldingen. Bij de platen zit een bordplan. Je kunt de platen uitknippen en van achteren voorzien van magnetisch plakband (Hema, Action, Wibra) en gebruiken op een metalen whiteboard.
Voor de gekleurde versie klik hier.
Voor een zwart/wit versieklik hier. 
Made by Didier.

Flanelplaten Advent, Maria en Elizabet, Johannes geboren

Bij de platen zit een bordplan.
Voor de gekleurde versie klik hier.
Voor een zwart/wit versie klik hier. 
Made by Didier.

Flanelplaten kerst voor kleuters : Jezus geboren

Klik voor de gekleurde flanelplaten hier.
Voor een zwart/wit versie klik hier.
 

Knutselen

Kerststal
Deze kerststal is eenvoudig te maken. Eerst prikken of knippen de kinderen de figuren uit die in de kerststal komen. Deze kunnen ook eerst ingekleurd worden. De figuren worden op een kurk geplakt, zodat ze blijven staan. Op deze manier kunnen de kinderen ook echt met de stal spelen.
Stal knutselen met kleuters, kleuteridee 6
Stal knutselen met kleuters, kleuteridee
De basis is een houten kistje of een leeg doosje. Een grote zijde van het doosje wordt weggeknipt, laat aan de randen van het vlak nog 1 cm karton zitten. Van stevig karton wordt een stal uitgeprikt. Deze kun je hieronder downloaden. Aan de grote binnenzijde van de doos wordt een papier met planken en een stalraam geplakt. Ook dit papier kun je hieronder downloaden. Plak het uitgeprikte stalletje tegen de zijkant van de doos.
Je kunt het geheel op een stukje plank of karton plakken. Bevestig achter het vuurtje een waxinelichtje met batterijen. Plak de ster op de stal en vul de stal met wat stro.
Het is erg sfeervol om een goedkoop snoer met 20 ledlampjes in de stal te leggen. Tenslotte kunnen Jozef, Maria en het Kindje een plaatsje in de stal krijgen.
Stal knutselen met kleuters, kleuteridee

Raamhanger, wijzen uit het oosten

Een prachtige raamhanger over de wijzen uit het oosten, gemaakt van een papieren bord.
Kerst knutselen Wijzen uit het oosten 3, kleuteridee.
raamhanger knutselen kerst, wijzen uit het oosten, kleuteridee.
Eerst wordt de halve binnenkant van het bord weggeknipt of uit geprikt. Daarna wordt de boog blauw geverfd en de grond met zandkleur. Op de nog natte verf in zandkleur worden wat glitters gestrooid, die zo direct blijven plakken. Dan knippen de kinderen een ster uit en een afbeelding van de wijzen uit het oosten. deze worden aan het bord bevestigd met lijm. Optioneel kun je nog een snoer led lampjes op batterijen van achter door de lucht prikken. Het doosje met batterijen wordt achter de zandkleurige grond vastgeplakt met tape. Een mooi koordje bovenaan zorgt ervoor dat je de knutsel op kunt hangen. Hieronder kun je het bestand downloaden.

Raamhanger glas in lood knutselen, Kind in de kribbe

Glas in lood knutsel. Heel eenvoudig te maken, zelfs door de allerjongste kleuters. Print het onderstaande bestand uit op een doorzichte printbare sheet. De linderen kleuren de sheet in met raamstiften, glasstiften of krijtstiften. Vervolgens wordt de sheet gelamineerd en uitgeknipt. Met de perforator wordt er van boven een gaatje in geponst. Door het gaatje kun een een touw of cadeaulint rijgen om het raam op te hangen.
Glas in lood knutsel kerst, stained glass craft nativity kindergarten, kleuteridee
Glas in lood knutsel kerst, stained glass craft nativity kindergarten, kleuteridee 2

Raamhanger voor kerst met organza

Voor deze sfeervolle raamhanger heb je een kartonnen bord, een stuk organza, ecoline, een ronde woodsie, sterplakkertjes, crêpepapier en bedrukt papier nodig.
De kinderen knippen eerst een rond stuk midden uit het bord. Daarna besmeren zij de bolle bordrand met goud of zilver ecoline. Als dit droog is wordt de organza achter het bord geplakt.
Hanger met engel op organzastof 3, kleuteridee.
Hanger met engel op organzastof 4, kleuteridee.
Van kerstpapier, dat je hieronder kunt downloaden wordt een langwerpige driehoek geknipt voor het lijfje. Achter dit papier wordt een half bakkerskleedje geplakt. Het geheel wordt op de goede kant op de organza geplakt.Daarop komt de woodsie met een plukje watten. Het gezichtje wordt getekend en voorzien van beweegbare oogjes. Boven het engeltje worden stervormige plakfiguren bevestigd. Een zilveren of gouden sliet crêpepapier wordt van boven vast geniet om dit kunstwerk voor het raam te hangen.
Hanger met engel op organzastof, kleuteridee.
Hanger met engel op organzastof 5, kleuteridee...

Kerst, kijkdoos voor kleuters

Print de bouwkaart uit. Laat de kinderen de plaatjes kleuren en uitknippen. Voor ieder kind is een schoenendoos nodig. In het deksel van de schoenendoos prikken de kinderen een gat van minimaal 10 bij 10 cm. Voor dit gat wordt aan de binnenkant een gekleurd vliegerpapier geplakt. De bodem en de zijden in de doos worden geverfd. De figuren worden op de bodem van de doos geplakt. De engelen worden aan het deksel bevestigd. Op de bodem van de doos worden kleine stukjes stro gelegd.
Kijkdoos kerst voor kleuters, kleuteridee.nl, free printable
Kijkdoos kerst voor kleuters 2, kleuteridee.nl, free printable

Kerststal knutselen met kleuters

Voor deze kerststalhanger heb je maxi ijsstokjes nodig. Deze worden op de juiste manier aan elkaar gelijmd. De baby wordt gemaakt van een woodsie die roze geschilderd wordt. Als deze droog is worden er wangen en ogen op gemaakt met een permanente fineliner. De baby wordt in een stukje vilt gewikkeld wat wordt vastgeplakt. Het stro wordt geknipt van zelfklevende rubberfoam en wordt op de stal geplakt. De ster is plakfiguur.
stal knutselen met ijsstokjes, thema kerst, kleuteridee 1
stal knutselen met ijsstokjes, thema kerst, kleuteridee 2

Kerstvenster voor kleuters

Een venster vol kleur over de verschillende gebeurtenissen rond kerstfeest. De kinderen knippen of prikken de lichtgrijze delen uit het venster en plakken er gekleurd vliegerpapier achter. Op de stippellijnen kun je het venster vouwen, zodat het kan blijven staan.
Klik op onderstaande afbeeldingen om een PDF te downloaden. Print het vel op stevig papier van A3 formaat.

Kerst, pop up kaart voor kleuters

Het werkblad inclusief werkbeschrijving, bevat zowel een gekleurde versie als een zwart wit versie. Klik op de afbeelding om naar het bestand te gaan.

Wijzen uit het Oosten, thema kerst voor kleuters

Mooie kerstfiguren om te gebruiken bij je kerstknutsels of op je flanelbord.Klik op de afbeelding om naar het gekleurde en/of zwart wit PDF bestand te gaan.

Kerstdiorama voor kleuters

Klik op onderstaande afbeeldingen voor het bestand.
 Kerststal
Kerst, het feest van Jezus’ geboorte. Wat is er dan mooier om met de kinderen een stalletje te knutselen. De kinderen knippen de stal uit op de zwarte lijnen. Daarna vouwen ze de deurtjes open. De kleurplaat kleuren ze in en plakken die achter de deurtjes van de stal. Boven op de stal wordt een sterretje geplakt. Onder de foto’s vind je de werkbladen die je op stevig bruin en wit papier kunt kopiëren.
kerststal knutselen met kleuters, kleuteridee.nl , met gratis werkbladen
kerststal knutselen met kleuters, kleuteridee.nl , met gratis werkbladen
Klik hier voor het werkblad van de stal. Klik hier voor het werkblad van Jozef, Maria en Jezus in de kribbe.

Ster mobile

Ook met kartonnen bordjes kunnen de kleuters leuke knutsels maken. De kinderen verven de onderkant van de borden blauw. Teken op de binnenkant van de borden een ster. Ieder kind krijgt twee borden. Zij prikken de sterren uit en plakken er geel vliegerpapier tegen. Daarna worden de borden op elkaar geplakt en versierd met glitter. Met een touwtje of een lint kun je de ster overal ophangen. Het mooiste effect krijg je als de zon er door kan schijnen.
Ster mobile met kleuters, kleuteridee.nl
Ster mobile met kleuters, kleuteridee.nl

Stal voor de jongste kleuters

Dit is echt een werkje voor de jongste kleuters. De kinderen vouwen een stal. Ze kleuren Maria en Jozef en knippen die uit. Daarna plakken ze de stal, Maria en Jozef op een blauw papier. Een klein stukje hout is de kribbe. Het geheel wordt afgemaakt met wat stro of raffia en wat plakfiguren.
Stal knutselen met de jongste kleuters, kleuteridee.n
Stal knutselen met de jongste kleuters, kleuteridee.n

Kerst windlichtje

Met een lege jampot of met een pot van appelmoes kun je met kleuters een trendy windlichtje maken. De kleuters knippen een ster uit plakplastic en plakken de ster op een glazen pot. Vervolgens verven ze de hele pot wit. Als de verf nog nat is moet de ster verwijderd worden. Als de pot droog is kun je van boven een leuk slingertje bevestigen. Zet in de pot een waxinelichtje met batterij.
Windlichtje met ster, zie kleuteridee.nl
Windlichtje met ster, zie kleuteridee.nl

Lantaarn met de wijzen uit het oosten, thema kerst A3-formaat

Mooie lantaarn die de kinderen kunnen inkleuren en in elkaar zetten. Als je hem print op 80 grams wit papier, kun je er een waxinelichtje met batterij inzetten, dan schijnt het licht door het papier. Deze lantaarn uitprinten op A3-formaat. Er is een rode, witte en groene lantaarn.
Lantaarn voor kerst knutselen, met afbeelding van de wijzen uit het oosten, voor werkblad, ga naar kleuteridee.nl, free printable.

Kleurplaten

Kleurboekje

Kleurboekje over kerstfeest op A6 formaat met 8 pagina’s.