Muziekinstrumenten

(advertentie)

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de muziekinstrumenten. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes over muziekinstrumenten bij het thema ‘muziek’, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Interactieve muziekspelletjes

Heel veel muziekspelletjes en virtuele instrumenten gelinkt op deze plaat. Klik op een icoontje om een spel te starten.

Woordkaarten

Instrumenten en blaasinstrumenten

Snaarinstrumenten & slaginstrumenten

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'muziek'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.

Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Rekenen voor kleuters

Eenvoudige grafiek

Schrijfpatronen

 

Muziek maken

Componeerkaart

Kleuren voor toetsen en klankstaven

De kinderen maken zelf een melodie op xylofoon of keyboard. Ze kleuren de rondjes in van de toets of staaf die ze gebruiken. Zo componeren ze hun eigen melodie. De kleurenkaart bevat gekleurde rondjes die je op je toetsen of xylofoon kan plakken.

Bladmuziek

Na enige oefening spelen de kleuters in mijn groep met veel plezier één van de onderstaande liedjes. De kleuren corresponderen met de kleuren op de staven van de xylofoon. Hoe breder het gekleurde blokje, hoe langer de toon duurt.

Filmpje:  spelen van bladmuziek in groep 2

Ritmekaarten 

Voor ritmes klappen met kleuters of om op  instrumenten te gebruiken.

Spelen met ritme 

Actieve muziekles

Voor kleuters kun je het filmpje iets langzamer af laten spelen.

Knutselen

Klavier knippen en plakken 

De kinderen knippen witte en zwarte toetsen van stroken op maat en plakken ze in de goede volgorde als klavier. Daarna tekenen ze de noten over van een voorbeeld en zetten ze de juiste letters van de noten in de vakjes.

Noten en notenbalken plakken met de jongste kleuters

Dirigent knippen en plakken, thema muziek

Schilderen op muziek, schilder wat je hoort…

Zet muziek aan en laat de kinderen eerst benoemen wat ze horen. Daarna maken ze terwijl de muziek opnieuw afgespeeld wordt een schilderij over wat ze horen. Gevoelens nemen hierbij een grote plaats in.

Trommels maken van grote conservenblikken 

Gebruik voor deze trommel grote lege blikken uit de horeca. De kinderen beplakken ze met papier. Met een spijker worden er twee gaatjes in de trommel gemaakt, waar een halskoord aan gemaakt kan worden.

Djembégastles

Kleuters gebruiken hun zelfgemaakte trommels

Accordeon knutselen met kleuters, thema muziek

De kinderen knippen een leeg doosje door midden. Ze vouwen een lange strook papier waaiervormig en plakken de uiteinden van de waaier vast in de twee halve dozen. Vervolgens worden de panelen met toetsen en knopjes beplakt.

Gitaar knutselen met kleuters, thema muziek

De gitaar is gemaakt van dik en stevig karton. De kinderen prikken eerst het gat eruit. Vervolgens verven ze het karton met ecoline. De ronde decoratie wordt met stift ingekleurd. Een prima oefening voor de fijne motoriek.

 

De decoratie kun je hieronder downloaden. Na het kleuren wordt de decoratie uitgeknipt en op het karton geplakt. Ook dit is weer een prima oefening voor de fijne motoriek. Aan een dun houten latje worden woodsies geplakt die met stift zwart gekleurd zijn.

Om de snaren te bevestigen worden er naast het gat twee stukjes plastic t-profiel geplakt met montagekit. In de t-profielen zijn zes gleufjes gemaakt met een zaagje. Als de kit is opgedroogd leggen de kinderen de snaren, elastiekjes,  om de profielen. De lat met knopjes wordt ook met montagekit aan de gitaar bevestigd.

Hieronder de decoraties om in te kleuren.

Groepswerk orkest met kleuters, thema muziek

Ieder kind maakt een lid van het orkest. Van deze orkestleden zijn eerst de kleren versierd met wasco. Ook de gezichten en handen zijn met wasco ingekleurd. Daarna zijn de poppetjes voorzien van ecoline. De orkestleden kun je hier downloaden.

Xylofoon maken met kleuters, thema muziek

Een leuke activiteit bij het leerdoel meten. De staafje van de xylofoon moet passen tussen de lange stroken. Het begrip van lang naar kort komt aan bod.

Bellenkransjes maken met kleuters, thema muziek

Met belletjes, scoubidoutouw, ijzerdraad en plastic borduurgaas kun je leuke bellenkransjes maken. De belletjes zijn in de kerstperiode overal te koop.

Schilder het instrument dat jij het leukste vindt

Memory sambaballen

Kleurplaten