Onderwaterwereld

Interactieve Praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de onderwaterwereld. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.
 

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes bij het thema 'onderwaterwereld'. Scrol over de plaat om de linkjes te zien.

Spellenpakket Onderwaterwereld

Zwemmen en duiken, pas op voor de haai!
Bewonder alle dieren, dit wordt niet saai.
Vijf prachtige, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘Onderwaterwereld’. Met doelen om te observeren. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. reeksen, tellen en getalbegrip, getalbeeld, letters, woordbeeld, kleuren en vormen. De spellen  kunnen gebruikt worden in taal-en rekenhoek, in een rekencircuit of als werkje tijdens de werkles.      
Een pakket met vijf supergave, educatieve spellen. Het is een echt natuurthema.
Tijdens het eerste spel ‘Vissen vangen’ is het de bedoeling dat de kinderen zo snel mogelijk alle letters van de drie woordjes ‘vis’ doorstrepen. Bij wie lukt dat het eerst?
In het tweede spel ‘Haaibaai’ moeten de kinderen voedsel voor de haai verzamelen. Alleen voedsel met het juiste aantal mag meedoen. Wie heeft na afloop het meeste voedsel in de haaienbuik zitten?
Bij het volgende spel draait alles schatduiken. Wie is het eerste bij de schat?

Bij een ‘Aquarium vol vis’ zijn de kinderen spelenderwijs bezig met kleuren en vormen. Wie heeft het eerst zijn aquarium vol?
Het laatste spel is een spel vol reeksen. De kinderen kunnen de voorbeeldkaarten van de reeksen naleggen.
Weer een sprankelend, geweldig educatief spellenpakket voor kleuters met doelen om te observeren. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles of tijdens een rekencircuit.   

Woordkaarten

Deze woordkaarten kun je gebruiken voor woordenschat. Er is een versie met lidwoorden en een versie zonder lidwoorden. Klik voor de versie met lidwoorden op de laatste woordkaart of hier.

Speeltafel

Deze tafel hoort helemaal bij dit thema. Als de kinderen spelen bij deze tafel kun je allerlei reken-en taaldoelen in dit spel verwerken. Zo leren de kinderen al spelend. J kunt vissen van een vissenspel gebruiken en allerlei glaskralen toevoegen.
Speeltafel onder water voor kleuters, thema water, kleuteridee
speeltafel onderwaterwereld vissen kleuteridee 2
speeltafel onderwaterwereld vissen kleuteridee 1
Je kunt vissen met een magneetje in de bak leggen. Maak aan bamboestokken een stevig touw en plak er een magneet aan. Dit zijn de hengels. De kinderen vangen de vissen, oefenen zo hun motorische vaardigheden en doen de gevangen vissen in een emmertje. Daarna tellen de kinderen wie de meeste vissen heeft gevangen. Ze kunnen hiervoor de onderstaande vislijst gebruiken die gratis is te downloaden.
speeltafel onderwaterwereld vissen kleuteridee 4
Wil je een uitdagender spel creëren, leg dan de vissen van onderstaand bestand in de bak. Deze vissen hebben aan de achterzijde een getal staan. Print en knip de vissen uit en lamineer ze. Plak op iedere vis een stukje magneetplakband en leg de vissen in de bak. Twee of meer kinderen vangen een vis. Wie heeft de vis met het grootste getal? Die mag hem in zijn emmertje doen. Wie heeft vangt op deze manier de meeste vissen?
Speeltafel onder water voor kleuters, thema water, kleuteridee 6
Speeltafel onder water voor kleuters, thema water, kleuteridee 5
Bij het bestand zitten ook getallenreeksen. Alle spelers pakken een getallenreeks. Wie heeft het eerst alle getallen van zijn reeks gevangen?
Deze speelmatten kun je bestellen bij Kleuteridee:
Diepzeeachtergrond kleuteridee speelmat
Waterondergrond voor vissen, kleuteridee
Deze prachtige ‘Diepzeeachtergrond’ en ‘Watermat’ voor vissen van 3,39 m bij 39 cm kun je bestellen. Hier kunnen de kinderen met vissen naar hartenlust spelen. Deze matten zijn gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Ze zijn makkelijk oprolbaar zodat je ze tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog op kunt bergen als je de matten even niet wilt gebruiken.

Interactieve onderwaterwereld mat

Creëer een prachtige veelzijdige interactieve hoek bij het thema onderwaterwereld. Gebruik de grote onderwaterwereld mat als achtergrond. Plak daar met Buddies de bijgeleverde QR-codes op. Leg voor de mat wat zand uit de zandbak en leg aan de rand schelpen. Op het zand kun je allerlei onderwaterdieren zetten.
Interactieve mat thema onderwaterwereld met qr codes, kleuteridee
De kinderen kunnen na instructie de QR codes met een tablet scannen. Dan verschijnt er een filmpje met een digitaal prentenboek, een informatief filmpje een liedje of een knutselfilmpje bij het thema 'Onderwaterwereld'.
Interactieve mat thema onderwaterwereld met qr codes, kleuteridee
Interactieve mat thema onderwaterwereld met qr codes, kleuteridee
Zet een kast en een tafeltje in de hoek neer. Laat de kinderen allerlei soorten spellen en boeken bij het thema meenemen naar school. Zo wordt het een rijke leeromgeving.
Voeg de volgende spelletjes of activiteiten toe:Onderwatermemory, vissenspellen, onderwaterpuzzels, zoekboeken, kleurplaten, kleuren op nummer, enz., enz.
Klik hier om naar de interactieve onderwaterwereld mat te gaan.
Deze link is binnenkort beschikbaar.

Rekenhoek, bewegend leren

Maak in de gang een onderwaterwereld. Hang allerlei onderwaterdieren op. Van allemaal een verschillend aantal. De dieren vind je hieronder in een download. Hang ze aan het plafond en/of plak ze met buddies op de muur.
Rekenhoek thema onderwaterwereld kleuteridee 4
Rekenhoek thema onderwaterwereld kleuteridee 3
Rekenhoek thema onderwaterwereld kleuteridee 3
Zorg voor twee paar flippers, twee duikbrillen en snorkels. De kinderen kleden zich aan als duiker en zwemmen door de gang op zoek naar onderwaterdieren. Zet een tafel in de gang met de onderstaande downloads met staafdiagrammen. Leg ook potloden op de tafel. Iedere keer als de duikers een dier zien, kleuren ze een vakje van dat dier in. Leer de kinderen wel systematisch te zoeken, omdat ze anders in de war raken. Dus bijv. beginnen aan één kant van de gang.
Rekenhoek thema onderwaterwereld kleuteridee  5
Rekenhoek thema onderwaterwereld kleuteridee 1
Als de kinderen klaar zijn met zoeken, wordt er bekeken van welke onderwaterdieren er het meest en het minst waren.

Watertafel

De watertafel of sensory bin is bijna onmisbaar bij dit thema. Vul de bak met water en voeg een aantal glazen kiezelstenen toe.
Voeg allerlei kunststof onderwaterdieren en vissen toe. Ook grote en kleine schelpen horen er helemaal bij. Andere toevoegingen kunnen glitters, parelkralen of een klein beetje sop zijn.
watertafel onderwaterwereld vissen, kleuteridee 2
watertafel onderwaterwereld vissen, kleuteridee 4
Je kunt er ook voor kiezen om een meer strandachtige bak te maken door aan één kant van de bak schoon zand te leggen.

Bee-Bot onderwaterwereld

Weer een vrolijke mat voor de Bee-Bot. Dit keer bij thema onderwaterwereld. De kinderen kunnen heerlijk programmeren. Ondertussen leren ze de namen van vissen en zeedieren benoemen. In de mat zit ook een tel-element.
Er zijn tien vakjes met waterplanten waar cijfers op staan. Ook zijn er in sommige vakken op de mat achtergrondvisjes. Het aantal visjes varieert van 1-10. Hiervoor kunnen de bijgevoegde cijferkaarten ingezet worden, want bij de mat wordt een set kaartjes geleverd als download. Hiermee kunnen de kinderen de stapjes die de Bee-Bot moet afleggen inzichtelijk maken. Deze mat is van 500 grams vinyl gemaakt en is een echte aanwinst voor je groep.
Bee-Bot, thema Onderwaterwereld 1, kleuteridee
Bee-Bot, thema Onderwaterwereld 2, kleuteridee
Oefen op deze mat verschillende leerdoelen met kleuters:
– dieren: leer en oefen de dierennamen van vissen en zeedieren
– programmeren: leer de eerste beginselen van programmeren, 21e -eeuwse vaardigheden
– tellen tot 10: Programmeer naar de blaadjes van de waterplant.
– tellen tot 10: Programmeer naar de vakken met achtergrondvisjes en laat de kinderen tellen hoeveel vissen er zijn in het vak.
– woordbeeld: Programmeer naar de vakken met met dezelfde dierennaam als op het kaartje staat.

Elke dag een onderwaterdier

Het is erg leuk om tijdens dit thema elke dag een onderwaterdier te leren aan de kinderen en daar allemaal leuke feitjes over te vertellen. In mijn groep smulden de kleuters ervan. Onderstaand boek leent zich hier heel goed voor.
Prentenboek thema onderwaterwereld kleuteridee 2
Prentenboek thema onderwaterwereld kleuteridee
Het zinderende zeeboek, Yuval Zommer, een uitgave van Lemniscaat.

Stempelkaarten

Op deze kaarten kunnen de kinderen met letterstempels de woorden nastempelen.

10 Bouwkaarten

Zeepaard, kwal, haai of dolfijn, ze kunnen ook van blokken zijn!
Tien voorbeelden om onderwaterdieren met blokken te maken voor kleuters. De kaarten kunnen worden na gelegd in de bouwhoek of met kleine blokjes.  Er is ook een vel ogen bijgevoegd om uit te knippen en neer te leggen op het bouwsel. Er kan ook aan de tafels onder de werkles gebouwd worden. Met doelen om te observeren.
Bouwkaarten onderwaterwereld kleuteridee
Het pakket bevat voorbeeldkaarten van de volgende dieren: kwal, tropische vis, krab, zeepaard, kogelvis, schildpad, dolfijn, pinguïn, kreeft en haai.

Zandtafel

Er bestaan veel zandvormen van onderwaterdieren. Onze kleuters brachten ze mee van thuis. De kinderen hadden behoefte aan een blauwe waterachtergrond ;), dus een stevig blauw papier is een goede aanvulling in deze hoek.
zandtafel, thema Onderwaterwereld 1, kleuteridee
zandtafel, thema Onderwaterwereld 2, kleuteridee

Schrijfpatronen

Cijferverhaal, bewegend leren

Leg cijferkaarten van 1-20 verspreid op het plein. De ‘Staptegels getallen’ van Kinderspeelmat zijn hier heel geschikt voor.
De kinderen staan bij de leerkracht die het verhaal gaat voorlezen. Iedere keer als er in het verhaal een getal wordt genoemd rennen de kinderen naar de cijferkaart met dat getal. De leerkracht wacht even met verder lezen. Als iedereen bij het juiste cijfer staat, leest de leerkracht weer verder en luisteren de kinderen heel goed wat het volgende getal in het verhaal is. Als ze dit getal horen, zoeken z.s.m. het getal op de cijferkaart op en gaan erbij staan.

Zo wordt het hele verhaal voorgelezen. De kinderen genieten van het verhaal en het bewegen en ondertussen worden de getallen en het cijferbeeld geoefend.

Rekenen

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'Onderwaterwereld'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Estafette Onderwaterwereld

Bewegen en oriëntatie in het platte vlak.

Gymlessen

Twee leuke gymlessen bij thema onderwaterwereld.

Muzieklessen

Muziekles met sjaaltjes thema onderwaterwereld.
Bewegen en bevriezen met dieren uit de oceaan.

Digibord, tablet, computer

Knutselen

Onderwaterwerld met zaklamp
Druk de kleurplaat af op een overheadsheet en laat de kinderen de kleurplaat inkleuren met permanentmarkers. Je kunt ze natuurlijk ook zelf een onderwatertekening laten maken.
onderwaterwereld knutsel met zaklamp, kleuteridee
onderwaterwereld knutsel met zaklamp, kleuteridee
Leg het gekleurde vel op een zwart paier. Het blijft er vanzelf aan kleven. De zaklamp kan ook ingekleurd worden. Met een stukje touw wordt de zaklamp bevestigd in een perforator gaatje.
 
Schildpad knutselen van een kartonnen bord
Zet in het midden van een kartonnen bord een stip en laat de kinderen naar de stip inknippen. Dan wordt het bord geverfd.
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 1
Daarna wordt er met een kurk op het schild gestempeld om het patroon te krijgen. Als alles droog is worden de geknipte kanten van het bord over elkaar geschoven en vast geniet. Print het knipvel uit op groen papier.
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 2
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download

De poten en kop worden uit het knipvel geknipt. Er worden oogjes op de kop geplakt. De poten worden onder het schild gelijmd. De kop wordt op een strook groen papier geplakt. De strook wordt gebogen en vast geniet aan het schild.
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 3
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download
Op een stuk papier kun je het strand maken. Het water wordt gemaakt van blauw, glimmend, doorzichtig folie. Ook kunnen er eieren van klei bij worden gemaakt.
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 4

Onderwater collage
Dit is een geweldige knutsel waar je vier keer met kleuters aan kunt werken. Ze kunnen een onderwaterdier naar keuze maken om in het water te laten zwemmen.
onderwaterwereld met zeedieren in het water knutselen, kleuteridee 1
De kinderen tekenen met witte wasco golfjes en bellen op een wit papier. Daarna bestrijken ze het vel met blauwe Ecoline. Als de Ecoline nog nat is, strooien ze wat zout over de natte vlakken. Hierdoor onstaan kleine lichte vlekjes.
onderwaterwereld met zeedieren in het water knutselen, kleuteridee 2
onderwaterwereld met zeedieren in het water knutselen, kleuteridee 2
Als alles is opgedroogd, knippen en plakken de kinderen de zeebodem met zeewier en zeeplanten. Je kunt hier allerlei verschillende kleuren groen papier voor gebruiken.
onderwaterwereld met zeedieren in het water knutselen, kleuteridee 3


Vervolgens mogen de kinderen een onderwaterdier tekenen met wasco. Ze kunnen dit vrij doen of aan de hand van een stap voor stap voorbeeld. De volgende dag kunnen ze het waterdier uitknippen en op de collage plakken. Om het waterdier heen, mogen ze plakfiguren van vissen plakken.
De plakfiguren hieronder kun je gebruiken als je in het bezit bent van een papiercutter zoals Silhouette of Cricut.

Octopus knutselen
Voor deze grappige octopus heb je een lege toiletrol , twee vellen stevig papier (in dezelfde kleur) en plakoogjes nodig. Het ene vel papier wordt om de toiletrol geplakt. Daarna wordt een tamponeerkwast in een contrastkleur plakaatverf gedoopt en met een papieren doekje eerst afgeveegd. De verfresten aan de kwast worden op de beklede toiletrol getamponeerd. Deze techniek wordt ook toegepast op het lege gekleurde vel papier.
Als de verf droog is, worden er stroken van het droge vel papier geknipt. Maar let op, De laatste twee cm van de stroken wordt niet geknipt, zodat alle stroken aan een zijde aan het papier vast blijven zitten.
De voorkant van deze strook wordt ingesmeerd met lijm en langs de onderzijde van de toiletrol geplakt. Daarna worden de stroken naar onderen gevouwen. De kinderen rollen de stroken om een potlood zodat ze wat gaan krullen.
Tenslotte worden de plakoogjes op de octopus geplakt en met een markeerstift wordt nog een mond getekend.

Vis vouwen
De basis van deze gevouwen vis is een vouwsel van 16 vierkantjes.
Aan één zijde wordt er een strook van vier vierkantjes afgeknipt. Daarna worden er op de vouwlijn knipjes gegeven om de staart te vouwen. Tenslotte worden zes vierkantjes diagonaal dubbel gevouwen.
Vis vouwen 16 vierkantjes, onderwaterwereld 2, kleuteridee
onderwaterwereld met zeedieren in het water knutselen, kleuteridee 5
De vis wordt afgemaakt met vinnen, bek en plakoogje. Je kunt hem natuurlijk ook in het water laten zwemmen.

Aquarium / Oceanium
Vraag de kinderen of ze nog oude onderwatermini's (oude actie van Lidl) hebben die je mag gebruiken of zoek er wat op Marktplaats. Ieder kind verft een schoendoos van buiten en van binnen blauw.
onderwaterwereld met zeedieren in het water knutselen, kleuteridee
Aan de binnenkant van de doos worden blauwe crepeslingers vastgelijmd. Op de bovenkant en op de bodem kunnen de kinderen schelpen vastlijmen.
onderwaterwereld met zeedieren in het water knutselen, kleuteridee
onderwaterwereld met zeedieren in het water knutselen, kleuteridee
Tenslotte wordt de onderwatermini erin gehangen. Met de dozen kun je een leuk hoek inrichten. Voor dit Oceanium moet entree worden betaald en dan mogen de bezoekers de aquaria gaan bezichtigen.

Zeester van klei
Van speelklei kunnen kleuters eenvoudig een zeester vormen. Klik hier voor een eenvoudig kleirecept dat je samen met de kleuters kunt maken. Leer de kinderen eerst dat een zeester 5 punten heeft.
Zeester van klei thema onderwaterwereld kleuteridee 1
Zeester van klei thema onderwaterwereld kleuteridee 2
Gebruik voor de ogen beweegoogjes of bakoogjes. Laat de kinderen kralen of mais in de zeester drukken.