Indianen

Algemeen

Onze groep heeft vooral gewerkt over de indianen van vroeger. Tegenwoordig rijden de meest indianen met een auto i.p.v. met een paard. Op dit moment wonen er zo'n 5 miljoen indianen in reservaten in de VS. De Tipi heeft plaats gemaakt voor houten huizen of trailers in open vlakten. Nog maar 20% van de indianen kan een gesprek voeren in de oorspronkelijke taal van hun stam.

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over Indianen. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Woordkaarten

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'indianen'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Speeltafel

Deze matten kun je gebruiken op je themaspeeltafel. Je kun de kinderen naar hartenlust laten spelen met indianenfiguren, wigwams en bizons van bijv. Playmobil. Je kunt de mat natuurlijk ook gewoon op de grond leggen.
speelmatten indianen kleuteridee
speelmatten indianen kleuteridee 2 k
speelmatten indianen kleuteridee 3 k
speelmatten indianen kleuteridee 10 k
speelmatten indianen kleuteridee 7 k
speelmatten indianen kleuteridee 9
speelmatten indianen kleuteridee 5 k
Deze prachtige Indianenachtergrond met wigwams en de Indianenondergrond met rivier van 3,39 m bij 39 cm kun je bestellen. Deze matten zijn gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Ze zijn makkelijk oprolbaar zodat je ze tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog op kunt bergen als je de matten even niet wilt gebruiken.
Foto’s volgen nog.
De prijs van de matten is € 41,00 per stuk.

Rekenen voor kleuters

Werpmat

werpmat indianen, kleuteriudee, kinderspeelmat
Een prachtige werpmat bij het thema indianen. Leuk voor bewegingsonderwijs, een spelmiddag of voor gebruik in de rekenhoek. Probeer de pittenzakken of kleinen ballen door de gaten van de mat te gooien. Het spel is afgedrukt op stevig 500 grams vinyl en is goed op te rollen. De mat wordt geleverd met 4 elastieken haken waarmee je de vier hoeken kunt spannen op een rek of tussen bijv. tafelpoten of palen. De afmetingen zijn 82 cm breed bij 63 cm hoog. De ronde gaten moet je zelf even knippen met een schaar.
Pittenzakken en ballen gooien, werpmat thema indianen, kleuteridee
Pittenzakken en ballen gooien, werpmat thema indianen, kleuteridee voorbeeld
De prijs van de idianenwerpmat is € 36,00 (inclusief 4 elastiek-haken)

Puzzels

Klik op de indianenpuzzels voor de volledige weergave.

Kralenplank voorbeelden

Indianenvrouw en indiaantje

Knutselen

Indianenjasje

Deze jasjes maakten we bruin papier. Dit papier vouwden we dubbel en knipten er een hals in en mouwen. Daarna maakten de kinderen franjes van crêpepapier. De vrolijke figuurtjes stempelden we met stukjes spons en verf.

Collage Indianen

De kinderen verven eerst water, bergen en lucht. Daarna maken ze op http://www.kralenplank.paboforum.nl/ een kano, die ze uit printen. De indiaantjes worden gekleurd en uitgeknipt. Een indiaan krijgt een satéprikker in zijn hand met een touwtje en een vis die gewoon los bungelt. Daarna plakken de kinderen plakkertjes van visjes en bomen op. Download de indiaantjes:                                                              Werkblad: Teken het juiste aantal veren op de indiaan
indiaan voor kanocollage, kleuteridee.nl
werkblad indianen, kleuteridee.nl , tel de veren van de indiaan

Bizons

De bizons zijn gekopieerd op stevig bruin papier. De kinderen knippen of prikken de dieren uit. Daarna worden ze dubbel gevouwen. Op de flanken wordt schapenwol geplakt. Hieronder het patroon van de bizon. Klik erop voor een volledige weergave. Ook zie je een voorbeeld van een thematafel.

Tipi’s

De tipi’s zijn gekopieerd op stevig wit papier. De kinderen kleuren ze in. Daarna worden ze uitgeknipt. Op de streepjes worden knipjes gegeven. Later worden hier de stokjes in geschoven. Na het uitknippen worden alle lijnen gevouwen. Ook de deur wordt open gevouwen. Hieronder kun je het patroon van de tipi downloaden.

Kano’s

De kano’s zijn gekopieerd op stevig papier. Het patroon zie je hierboven naast de bizons. De kinderen knippen de kano’s uit en plakken de uiteinden vast.

Bizoncollage

De ondergrond wordt eerst geverfd. Daarna worden van vouwblaadjes en plakkertjes indianen en bizons gemaakt. Ook een tipi is van papier geknipt en versierd met stiften.

Indiaan tekenen

Indianenketting maken en Indianenwoorden overtrekken

De ketting is gemaakt van rietjes, kralen, touw en veren. Van witte klei hebben de kinderen witte tanden gemaakt van een bizon. Ook hebben sommige kinderen een medaillon gemaakt en aan de ketting gehangen. In de schrijfhoek kunnen de kinderen indianenwoorden opschrijven of overtrekken.

Bizons tamponeren en Indiaantjes maken

Uit stevig papier wordt een bizon geprikt. De achtergrond wordt geverfd. De uit geprikte bizon wordt vastgeplakt op het vel papier. Daarna wordt de omtrek van de bizon gebruikt als sjabloon. Met sponsjes wordt bruine verf getamponeerd. De indiaantjes zijn gemaakt van een kurk. Bovenin wordt een snee gemaakt. Hierin wordt een woodsie geplaatst. Met fineliners, gekleurd papier en een veertje wordt het poppetje een echte indiaan.

Spelcircuit

5 Indianenspellen

Er wordt een circuit uitgezet van 5 spellen. Ieder kind krijgt een spelkaart om de spellen aan te vinken die hij/zij heeft gespeeld. Zie de kaart hieronder.
Spel 1 en 2 :
Spel 1: De kleuters gaan met een stokpaard over de stokken springen. Spel 2: Vanachter een tafel proberen de kinderen op een vel papier met een bizon te schieten. De boog is gemaakt van bamboe en touw. De pijltjes van prikkertjes en frietvorkjes. De kinderen hebben de pijlen kleurig versierd met stift.
Spel 3 vissen vangen:
De vissen zijn uitgeprint en gelamineerd. Je kunt de vissen op drie verschillende maten uit printen.  Door de gelamineerde vissen zijn van ijzerdraad lusjes gemaakt. Hierdoor moet je met het haakje van de hengel de vis vangen. Een patroon van de vissen vind je hierboven. In de hoeken kunnen de kinderen dit oefenen. Zij kunnen op het  formulier invullen wat ze hebben gevangen.
Spel 4, Sporen zoeken:
De kleuters volgen het spoor op de grond. Als het spoor ophoudt, zoeken ze de beer die ergens verstopt zit.
Spel 5, de rivier oversteken, pas op voor de krokodillen:
In het water liggen krikodillen. Steek de rivier voorzichtig over 😉