Sport & Beweging

De komende weken komt er nieuw materiaal bij dit thema.

Interactieve Praatplaat

Interactieve liedlijst

Woordkaarten

Er zijn woordkaarten zonder en met lidwoorden te downloaden.

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Midgetgolf in de bouwhoek

Dit is echt gaaf. Een midgetgolf in de bouwhoek. De kinderen maken een omheining van blokken en bouwen steeds een andere hindernis op de baan.

Bij de mat zit een scoreformulier. De hele dag hoor ik kinderen tellen en schrijven ze getallen op. Op het scoreformulier kunnen de kinderen kijken hoe de getallen geschreven moeten worden. Een geweldige activiteit voor motoriek, bewegingen en rekenen.

Klik hier om de midgetgolfmat te bestellen.

Schrijfpatronen

Buitenspel

Tijdens dit thema is het superleuk om buiten allerlei wedstrijdjes te doen met de kinderen. Van de sjouwkisten kun je een erepodium maken door ze te voorzien van cijfers. Je kunt drie medailles inzetten als wisselmedailles voor de winnaars. De medailles mogen één dag mee naar huis en worden daarna opnieuw gebruikt.

De volgende wedstrijdvormen zijn mogelijk. Hardrennen, touwtrekken, zo lang mogelijk hangen, race met skelters en fietsjes, zo ver mogelijk hoepelen enz. enz.

Sportschool themahoek

Maak een sportschool in de klas waar de kinderen heerlijk kunnen bewegen en sporten. Zet een bak met sportspullen in deze themahoek, denk aan hoepels, gewichten, een mat, skates, bokshandschoenen, sportkleding en een personenweegschaal, enz, enz.

Maak van een deken in een grote plastic zak een boksbal. Print wat posters van sportscholen uit op A3 formaat en hang deze aan een touw aan het plafond in de sportschool.

Maak een hometrainer door een driewieler op een trapje te zetten of zoek een andere veilige manier om het wiel in de lucht te laten draaien. Als je gewichten hebt met verschillend gewicht, is het ook erg leuk om ze met rekenen te gebruiken.

Het is ook erg leuk om een Scoremat in de hoek te leggen. Op deze mat proberen de kinderen pottenbakken in de cirkels te gooien. De buitenste cirkels geven weinig punten, maar midden op de mat kun je de meeste punten krijgen. Deze mat is ook erg leuk om tijdens een gymcircuit te gebruiken.

Klik hier om de Scoremat te bekijken of te bestellen.

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'sport en beweging'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.

Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Verspringen & Meten

Deel de groep in tweetallen. Geef ieder kind stoepkrijt en iedere koppel een meetstrook. De koppels verspreiden zich na instructie op het schoolplein. Vertel de kinderen dat ze een startstreep op het plein mogen trekken. Eén kind van het tweetal gaat springen vanaf deze streep. Het andere kind zet met stoepkrijt een streep bij de hak van het kind dat heeft gesprongen.

Daarna meten ze samen op hoever het kind is gekomen. Het andere kind is dan aan de beurt om te springen en probeert nog verder te komen. Als het eerste kind weer aan de beurt is, probeert het zijn record te verbeteren.

De meetstroken kun je hier bestellen.

Hinkelen

Wat gaaf! Heerlijk buiten en binnen hinkelen op deze Hinkelmat.
Het kunnen hinkelen is een kleuterdoel. Bij dit spel zijn de kinderen ook steeds bewegend aan het tellen. Ze leren hinkelend de getal symbolen.De vrolijke kleuren en afbeeldingen oefenen grote aantrekkingskracht uit op de kinderen om te hinkelen.
Eerst gooien de kinderen, als ze voor de mat staan, een steen of pittenzak op een vak met getal. Daarna hinkelen ze naar het getal, pakken de steen of pittenzak op en hinkelen weer terug. Steeds benoemen de kinderen de getallen en willen ze nog op een hoger getal komen. Dit is dus een fijne oefening voor cijferherkenning. Je kunt er ook voor kiezen om op de enkele vakken te hinkelen en op de vakken naast elkaar met beide voeten te staan. Een fijne mat om kinderen al tellend in beweging te krijgen!

Bestel de Hinkelmat €52,00

Knutselen

Medailles

Voor deze medailles gebruik je een rond bierviltje als basis. De kinderen knippen van foamrubber het getal 1,2 of 3 uit en plakken het getal midden op het viltje.

Vervolgens worden er zelfkleven sterretjes van vilt op geplakt (van de Action). Daarna wordt de medaille geverfd in de kleur goud, zilver of brons.

Met een leertang wordt er een gat in de medaille geknepen waardoor een lint geknoopt kan worden.

Erepodium voor de kampioen

Aan dit knutselwerkje kunnen de kinderen zeker vier werklessen bezig zijn. Allereerst wordt een achtergrond geschilderd. Van gekleurd papier worden acht vierkantjes gevouwen. Om hiervan het podium te maken worden er vier vierkantjes op de juiste plaats afgeknipt.

Bovenaan het podium worden stukjes van een strook geplakt. Met stempels worden de cijfers op het podium aangebracht. De sportpakjes (zie download) en hoofden worden uitgeknipt. Van stroken knippen de kinderen armen en benen die aan de achterkant van de sportpakjes vastgelijmd worden.

De hoofden worden bovenaan op het t-shirt geplakt en met stiften voorzien van mond, neus en oren. Daarna wordt alles op de geschilderde achtergrond geplakt. Als laatste worden de haren met kwast en verf aangebracht.


Voetbaltafel

Met deze voetbaltafel kun je met z'n tweeën een leuk potje voetbal spelen. Wie schiet het eerst de bal in het doel?

Voor dit spel heb je een schoenendoos nodig. Teken op beide zijden een doel met stift en laat de kinderen dit doel uitprikken. Daarna kan de doos van binnen en van buiten groen geverfd worden. Voor de voetballers heb je onderstaande download en twee houten stokjes nodig die 15 tot 20 centimeter langer zijn dan de breedte van de doos. Maak met een prikpen vier gaten in de doos waar de stok door kan. Deze gaten moeten allemaal even hoog zitten en even ver van de smalle kant van de doos. Steek de stokken door de doos.

Knip de figuren uit op de buitenste lijn en kleur de poppetjes in. Vouw een strook karton dubbel. Plak op één kant het poppetje en lijm het karton om de stok. Voor de stevigheid kun je er ook nog een nietje doordoen. De voeten van de voetballers moet een paar millimeter boven de bodem van de doos hangen. Als de lijm is opgedroogd kan het voetballen beginnen.

 

Zwemmen, knippen en plakken

Teken twee kabels op een papier en kopieer het vel. Daarna kunnen de kinderen zwemmers knippen en plakken. Voor de zwemmers wordt gebruik gemaakt van ovale vouwkartons waar een nek uit wordt geknipt. De benen en armen worden van stroken gemaakt.

Van gekleurd papier knippen de kinderen zwemvleugels en/of zwemvliezen. Beweegoogjes geven een leuk effect aan de zwemmers.


Gewichten maken van klei

Met stokjes en klei kunnen de kinderen leuke gewichten maken van klei. Eerst worden er twee dikke ronde plakken van klei uit éen stuk gemaakt. Daarna wordt een stok met een lap klei bedekt. Aan beide zijden worden de ronde kleiplakken aan de stok gedrukt. Vervolgens zorgen de kinderen er met vochtige vingers voor dat alle kneepjes dicht gestreken worden.

Als het gewicht is opgedroogd, kunnen de kinderen het gewicht verven.

Spiegelen, teken de andere helft

Een leuk spiegeloefening. De gewichtsheffer is maar voor de helft afgedrukt. De kinderen mogen de sporter verder afmaken. Hij moet aan beide zijden hetzelfde zijn.

Je kunt voor deze opdracht onderstaande download gebruiken.

 

Ballenvangspel

Dit is een eenvoudig knutselwerkje waar kinderen als het af is eindeloos mee kunnen spelen en bewegen. Geef ieder kind een kartonnen beker en laat het met een prikpen een gat in de bodem maken.

Dan versieren ze de beker met plakfiguren. Neem een soepel stuk touw van maximaal 30 cm. Met witte Duct tape plakken de kinderen het touw aan een styropor bal. Het andere eind van het touw wordt door het gat in de bodem van de beker geregen. Maak een knoop in het touw in de beker, zodat het touw niet meer uit de bodem kan glijden. Nu kan het spel beginnen.

De beker wordt in de hand gehouden met de bal uit de beker. De kinderen bewegen de arm met de beker zo tactisch dat de bal omhoog springt en, na wat oefenen, in de beker valt.

Excursie sportschool

Onze kleuter gingen op excursie naar sportschool de Driehoek in Serooskerke. De medewerkers hebben een prachtig actief programma voor onze kleuters verzorgd. Ook was er een rondleiding door de sportschool.