Water

Interactieve praatplaat

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes over Water. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.

Interactieve liedlijst

Leuke liedjes bij thema Water, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Themapakket ‘Water’

Een riool van huis tot huis. Waar horen alle dieren thuis?
Regenmeters, leeg of vol? Lekker nat, maar toch veel lol!
Vijf geweldige, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘Water’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen en getalbegrip, woordbeeld, letterkennis, begrippen ‘vol, leeg, meer, minder’, categoriseren van waterdieren/landdieren en luchtdieren en nog veel meer! De spellen kunnen ookgebruikt worden in taal-en rekenhoek.
Water! We hebben het iedere dag nodig en gebruiken het overal voor. Het is dus een thema wat heel dicht bij de kinderen ligt.
Tijdens het eerste spel leggen de kinderen spelenderwijs een gesloten riool van huis naar huis. Pas op! Het mag nergens lekken.
Bij het tweede spel regent het. Het is de bedoeling dat de kinderen goed nat worden en weten welke letters bij het woord nat horen. Wie heeft het eerst alle goede letters doorgestreept?
Bij spel drie is de regen opgevangen in de regenmeters. De inhoud van de meters verschilt nogal. De kinderen gaan vergelijken. Wie heeft de volste regenmeter? Wie heeft er één met minder water? Vergelijken, overleggen en winnen maar! Bij dit spel kun je op verschillende manieren differentiëren in moeilijkheid.
Bij spel vier moeten de kinderen de dieren categoriseren. Welk dier hoort in het water, welk dier leeft op het land en welk dier vliegt in de lucht?
Het laatste spel is een schaduwmemory. Een echte uitdaging voor kleuters die al wat meer kunnen. Ook hier zijn er verschillende spelvariaties voor differentiatie.
Weer een fantastisch, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles.

Woordkaarten

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Bouwhoek

Riool bouwen
Leg wat blauw papier in de bouwhoek en een bakje met rommel. Ook een paar helmen zorgen voor een betekenisvolle opdracht. De kinderen bouwen het riool. Daarna maken ze over het riool een straat.
Riool bouwen in de bouwhoek, thema water, kleuteridee
Riool bouwen in de bouwhoek 2, thema water, kleuteridee
Riool bouwen in de bouwhoek 3, thema water, kleuteridee
Riool bouwen in de bouwhoek 5, thema water, kleuteridee

Watertoren nabouwen in de bouwhoek

watertoren bouwen in de bouwhoek 2, thema water, kleuteridee
watertoren bouwen in de bouwhoek, thema water, kleuteridee
Leg een aantal afbeeldingen van watertorens in de bouwhoek en laat de kinderen zo’n voorbeeld nabouwen. Het is prachtig om te zien, hoe kinderen verschillende oplossingen zoeken om de vormen na te bouwen.

Speeltafel

Schoon water voor de vissen. Deze tafel hoort helemaal bij dit thema. Als de kinderen spelen bij deze tafel kun je allerlei reken-en taaldoelen in dit spel verwerken. Zo leren de kinderen al spelend.
Speeltafel onder water voor kleuters, thema water, kleuteridee
Je kunt vissen met een magneetje in de bak leggen. Maak aan bamboestokken een stevig touw en plak er een magneet aan. Dit zijn de hengels. De kinderen vangen de vissen, oefenen zo hun motorische vaardigheden en doen de gevangen vissen in een emmertje. Daarna tellen de kinderen wie de meeste vissen heeft gevangen.
Speeltafel onder water voor kleuters, thema water, kleuteridee 4
Speeltafel onder water voor kleuters, thema water, kleuteridee 2
Wil je een uitdagender spel creëren, leg dan de vissen van onderstaand bestand in de bak. Deze vissen hebben aan de achterzijde een getal staan. Print en knip de vissen uit en lamineer ze. Plak op iedere vis een stukje magneetplakband en leg de vissen in de bak. Twee of meer kinderen vangen een vis. Wie heeft de vis met het grootste getal? Die mag hem in zijn emmertje doen. Wie heeft vangt op deze manier de meeste vissen?
Speeltafel onder water voor kleuters, thema water, kleuteridee 6
Speeltafel onder water voor kleuters, thema water, kleuteridee 5
Bij het bestand zitten ook getallenreeksen. Alle spelers pakken een getallenreeks. Wie heeft het eerst alle getallen van zijn reeks gevangen?
Deze speelmatten kun je bestellen bij Kleuteridee:
Diepzeeachtergrond kleuteridee speelmat
Waterondergrond voor vissen, kleuteridee
Deze prachtige ‘Diepzeeachtergrond’ en ‘Watermat’ voor vissen van 3,39 m bij 39 cm kun je bestellen. Hier kunnen de kinderen met vissen naar hartenlust spelen. Deze matten zijn gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Ze zijn makkelijk oprolbaar zodat je ze tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog op kunt bergen als je de matten even niet wilt gebruiken.

Muziekles met sjaaltjes

Buitenspel

Waterleiding aanleggen in de zandbak
Laat de kinderen met elektriciteitsbuis, koppelstukken en een flexibele buis een waterleiding aanleggen in de zandbak. Niets is zo fijn voor een kind als spelen met water en zand. Deze opdracht was ook heel leerzaam. Eerst werd er een leiding gebouwd waar het begin en het einde van de leiding omhoog staken uit de grond. De kinderen leerden dat er druk nodig is om het water door de leiding te krijgen. We bespraken waarom er in ons land overal watertorens staan. Daarna bouwden ze het begin van de leiding hoog hoog en het einde laag.
Waterleiding aanleggen met kleuters, thema water, kleuteridee
Waterleiding aanleggen met kleuters, thema water, kleuteridee 2
De leiding wordt onder het zand geschept als hij klaar is. Aan het begin van de leiding wordt een trechter in de buis gezet. De buitenkraan wordt aangezet met een heel klein straaltje, zodat de kinderen zelf met gieters het water kunnen halen.
Waterleiding aanleggen met kleuters, thema water, kleuteridee
In spanning wachten de kinderen tot het water uit de leiding komt. Hebben ze het goed gedaan? Onder luid gejuich komt er een straal water uit de leiding.
Waterleiding aanleggen met kleuters, thema water, kleuteridee 6
Waterleiding aanleggen met kleuters, thema water, kleuteridee 7
Als er een buis niet goed in elkaar is geschoven, blijkt er een lek in de leiding te zitten. Sommige kinderen scheppen er snel veel zand over en hopen zo het lek te dichten. Maar dat helpt niet 🙂 De loodgieter moet komen om de leiding weer goed te maken. En…natuurlijk mag er geen rommel in de leiding komen. Wat leren we veel.
Waterleiding aanleggen met kleuters, thema water, kleuteridee 8
Waterleiding aanleggen met kleuters, thema water, kleuteridee 10
Waterleiding aanleggen met kleuters, thema water, kleuteridee 4

Rekenen voor kleuters

1. Wat hoort in het water?      2. Minste water over het hoofd.

Digibord, computer of tablet

Deze digibordlessen kun je fullscreen gebruiken. De spellen zijn ook te spelen op tablet of computer.

Schrijfpatronen

Knutselen

Druppels

Druppel knutselen, thema water, kleuteridee
Druppels kunutselen, thema water, kleuteridee
Leg een lamineervel open en laat de kinderen met schoolverf één binnenkant van het vel dun beschilderen in allerlei blauwtinten en wit. Laat de verf op het open lamineervel drogen. Doe daarna het vel voorzichtig dicht en haal het door het lamineerapparaat. Daarna kunnen de kinderen met watervaste stift een paar mooie druppels tekenen op het gelamineerde vel. Deze druppels knippen ze uit. Bovenin de druppel wordt een gaatje gemaakt, waaraan een dun draadje wordt bevestigd. Hang de druppels voor het raam, zodat de zon erdoor kan schijnen.

Collage kind in de regen, voor kleuters

Bij deze opdracht beginnen de kinderen door met witte wasco een lijn iets onder het midden van het witte papier te tekenen. Vervolgens tekenen ze regen die onderaan in de plassen valt. Ze moeten dus onder de straal, onder de witte lijn kringetjes tekenen met wasco. Vervolgens schilderen ze met zwarte Ecoline een landschap op de witte lijn. Hierna vullen ze het blad met één of twee kleuren blauwe Ecoline. De witte wasco is niet onder de Ecoline te schilderen, maar blijft vanzelf wit.
collage kind in de regen, thema water, kleuteridee
collage kind in de regen, thema water, kleuteridee
collage kind in de regen, thema water, kleuteridee 3
collage kind in de regen, thema water, kleuteridee
De volgende dag als de Ecoline droog is, knippen en plakken de kinderen een poppetje met paraplu op het stevige A3 papier. Voor de paraplustok kun je een ijsstokje gebruiken en voor de paraplu een half rond vouwblad.

Regenmeter knutselen, thema water

Voor deze regenmeter heb je wegwerp champagneglazen (Action) nodig. Verwijder de voet van het plastic glas. Geef de kinderen een platte stok en laat ze met watervaste stift hun naam op de stok schrijven. Hierna plakken de kinderen cijferstickers op het glas. Ze beginnen onderaan met de één, plakken daarboven een 2, 3, 4 enz. Over deze stickertjes wordt een strook plakplastic geplakt, zodat de stikkers regenbestendig zijn. Met een stuk ijzerdraad wordt het glas aan de stok bevestigd. Zorg dat het ijzerdraad ook een van keer over de stok heen gebogen wordt. Dit voorkomt dat het glas naar beneden zakt als het vol met regen zit en zwaar is geworden.
regenmeter maken met kleuters, thema water, kleuteridee 2
regenmeter maken met kleuters, thema water, kleuteridee
De kinderen steken de regenmeter op school in de grond en hopen dat er zo snel mogelijk regen valt in hun regenmeter. Ze kunnen dan aflezen hoeveel er gevallen is.

Wolken maken met kleuters

Blaas een aantal ballonnen op en plak deze met schilderstape aan elkaar vast in de vorm van een wolk. Laat de kinderen een laag papier-maché aanbrengen op de ballonnen. Als de wolk droog is, plakken alle kinderen stukjes watten op de wolk. Als ook dit droog is, kun je de wolk in de klas hangen en er regendruppels aan bevestigen.
Wolk met regen knutselen kleuters, thema water, kleuteridee
Wolk met regen knutselen kleuters, thema water, kleuteridee 2

Groepswerk waterkringloop

Waterkringloop voor kleuters, kleuteridee

Maak op een wand in je klas met de kinderen een waterkringloop. De ondergrond maak je van grote blauw papieren. Laat een groepje kinderen bergen maken met sneeuwtoppen. Andere kinderen maken, huizen, bomen en wolken. De wolken worden eerst door de kinderen op wit papier getekend en daarna volgeplakt met watten. Palk alles op de blauwe vellen papier. Enkele kinderen tekenen met stift regen onder de wolken. Boven de zee wordt met een figuurroller en een dun laagje verf de verdamping van het water in beeld gebracht. Een groep kinderen tekent vissen en knipt die uit. Onder de huizen wordt een riool van stroken papier geplakt. Tenslotte kleuren een aantal kinderen kleurplaten met boten, een helikopter of vliegtuig en van wat kinderen in zwemkleding. Ook deze figuren worden uitgeknipt en opgeplakt.

Vissen knutselen voor de onderwaterwereld

Zee zonder plasticsoep kleuters, thema water, kleuteridee
De kinderen kiezen een gekleurde strook papier uit en een bijpassende kleur vouwkarton. Uit de vouwkarton knippen ze een staart en twee vinnen. Met stift zetten ze hier strepen op. De staart wordt met een nietje tussen de omgebogen strook bevestigd. De vinnen worden omgebogen en met lijm aan de vis bevestigd. Met een schaar wordt een mond geknipt. Je kunt beweegogen of plakogen op de vis plakken. Tenslotten versieren de kinderen de vis door met een wattenstokje mooie gekleurde stippen verf aan te brengen.
vis knutselen met kleuters, thema water, kleuteridee
vis knutselen met kleuters, thema water, kleuteridee 2

Kwallen knutselen met kleuters

Met behulp van de onderstaande download kunnen de kinderen een fleurige kwal knutselen. Eerst knippen de de vorm uit en zorgen ze ervoor dat de twee delen wel aan elkaar blijven zitten. De ovaaltjes onderaan worden ton-sur-ton gekleurd. Aan één binnenkant worden daarna strookjes gekleurd crêpepapier vastgeplakt. Daarna smeren ze aan de binnenkant één deel goed in met lijm. De kwal wordt dubbelgevouwen met een stuk wat binnenin en vastgeplakt. Als laatste worden de ogen bevestigd.
kwal knutselen met kleuters, thema water, kleuteridee
kwal knutselen met kleuters, thema water, kleuteridee 2

Zeester kleien met kleuters

Laat de kinderen van een bal klei een zeester uit één stuk vormen. Als de zeester opgedroogd is, wordt hij geschilderd.
zeester knutselen met kleuters, thema water, kleuteridee

Flessen vullen van leeg naar vol en van vol naar leeg

Print het vel met de flessen uit op stevig A3 formaat. Zet op tafel een bakje water, waarin een scheutje blauwe Ecoline zit. De kinderen gaan met een kleine kwast de flessen vullen. De bovenste rij van leeg naar vol. De onderste van vol naar leeg. Als leerkracht echt een prachtig werkje om het niveau van het kind te observeren. Begint het kind links? Snapt het de opdracht van leeg naar vol?
Vul de flessen van leeg naar vol en van vol naar leeg, thema water, kleuteridee, free printable
Vul de flessen van leeg naar vol en van vol naar leeg, thema water, kleuteridee, free printable 2

Water zuiveren

Het is erg leuk om samen met de kinderen vies water te zuiveren. Het is heel eenvoudig en de helderheid van het gezuiverde water is verbluffend. Knip de bodem uit een petfles.Zet de les omgekeerd in een glazen vaas. Stop onderin de fles een laag watten. Zet daarboven een filterzakje en door hier ook watten onderin. Vul de rest van het zakje en de fles met een laag fijn zand. Leeg bovenop het zand een laag kleine stenen.
Zorg voor veel vies water uit een sloot of uit de tuin na regen. Draai de op van de fles en zet hem weer op de vaas. Giet nu het vuile water door de bodem van de fles. Het schone, gezuiverde water valt door de fles in de vaas. Je kunt het natuurlijk nog niet drinken.
Water zuiveren met kleuters, thema water, kleuteridee
Water zuiveren met kleuters, thema water, kleuteridee 2

Muziek

Muziek met waterglazen in de klas
Neem 8 of 10 dezelfde glazen en vul ze met een beetje water. Vul ze van leeg naar vol. Als je er met een lepel op tikt, geven ze het geluid van muziek. Je kunt de glazen echt stemmen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een xylofoon. Als een glas net klinkt als de c, plak er dan een klein stickertje met een c op. Doe dit ook met de d,e,f,g,a,b en c. Leg vervolgens wat muziek op de tafel en de kleuters kunnen zo echt een liedje spelen door met de lepel op de juiste glazen te slaan.
Klik hier voor muziek die je bij de glazen neer kunt leggen.
Muziek maken met water met kleuters, thema water, kleuteridee

22 Waterspelletjes

Klik op de afbeeldingen om naar de spelletjes te gaan.

Computerspelletjes

Educatief spel met veel mogelijkheden. Ontdek de oceaan. Klik op de afbeelding. Het laden kost even tijd.
Spel om in te schatten hoeveel bakjes water er in het bad gaan. Spel is Engels maar is met de leerkracht erbij een super goede oefening over schatten van inhoud. Het laden kost even tijd.
De geluiden van water. Welk plaatje hoort bij het goede geluid?
Waterleiding leggen, zodat het water gaat stromen.