Dierentuin

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over dieren in de dierentuin. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Heel veel dierenliedjes, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Themaproject 'Dierentuin'

Voor de kleuteruniversiteit schreef ik een groot project over de dierentuin. Vol met taal- en rekenlessen, ideeën voor de hoeken en een gymles. Het project is geschreven bij het prentenboek ‘Wille wete naar de dierentuin’, geschreven door Reina Ollivier & Madeleine van der Raad – Clavis uitgeverij. Het project kun je vinden op de website van de kleuteruniversiteit. Of klik op onderstaande afbeelding.
Ga mee naar de dierentuin! Er valt van alles te beleven. Probeer bij de krokodillen te overleven. Volg de dierenverzorger van uur tot uur en meet de giraffen, wat een avontuur! Voer de pinguïns, tel de apen en leer wanneer de dierenoppasser gaat slapen.
‘Een bijzonder goed gevuld lespakket aan de hand van het boek ‘Wille wete Naar de Dierentuin’, waarmee je 3 weken aan de slag kunt. Het pakket bevat vele taalactiviteiten, rekenactiviteiten, spelactiviteiten en prachtige werkbladen gemaakt door Petra van Ginkel’.

Hoeken & Rollenspel

De dierenverzorger spelen

Maak in de huishoek het werkterrein van de dierenverzorger. Hang aan een kapstok een aantal overalls en zet er laarzen bij. Zorge verder dat er in het keukentje plastic voedsel ligt voor de dieren; fruit, groenten en vlees. Maak ook een aantal hokken met ziek of jonge dieren.
Rollenspel de dierenverzorger, thema dierentuin, kleuteridee.nl , zookeeper role play.
Rollenspel de dierenverzorger 2, thema dierentuin, kleuteridee.nl , zookeeper role play.
Rollenspel de dierenverzorger 3, thema dierentuin, kleuteridee.nl , zookeeper role play.
Rollenspel de dierenverzorger 4, thema dierentuin, kleuteridee.nl , zookeeper role play.

Speeltafel

Speelmatten bij thema ‘de dierentuin’  

achtergrond dierentuin, kleuteridee.nl
dierentuinmat , kleuteridee.nl
Matten die uitnodigen tot intens spel. De dierentuinmat is voorzien van allerlei gebieden en landschapstypen. Er zijn grote velden en kleine afgebakende stukjes grond om alle dierentuindieren te ordenen en neer te zetten. Op het pad door de dierentuin kunnen Playmobil poppetjes relaxed langs alle dieren lopen om ze te bekijken. Er is zelfs een basin voor pinguïns en een basin voor zeehonden. De zoo achtergrond maakt het geheel af en de kinderen wanen zichzelf in een echte dierentuin!
Speelmatten dierentuin, kleuteridee.
Speelmatten dierentuin, kleuteridee 2.
Speelmatten dierentuin, kleuteridee 7.
Speelmatten dierentuin, kleuteridee 9.
Speelmatten dierentuin, kleuteridee 3.
Speelmatten dierentuin, kleuteridee 6.
Speelmatten dierentuin, kleuteridee 5.
Prachtige dierentuinmat en zoo achtergrond van 3,39 m bij 39 cm. De mat is gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Hij is makkelijk oprolbaar zodat je hem heel klein (een rolletje van 39 cm hoog)  op kunt bergen als je hem even niet wilt gebruiken.
De prijs van de Dierentuinmat is € 41,00. De prijs van de Zoo-achtergrond is €41,00.

Rollenspel Dierentuin

Sommige kinderen hebben erg leuke verkleedkleren die passen bij het thema dierentuin. Vraag of deze kleren op een poosje op school mogen blijven voor het rollenspel in de hoeken.
leeuwenpak voor rollenspel, thema dierentuin, kleuteridee.nl .
leeuwenpak voor rollenspel 2, thema dierentuin, kleuteridee.nl .
Olifantenpak voor rollenspel , thema dierentuin, kleuteridee.nl ., elephant role play, zoo theme.

Themahoek apenrots

Met een klimrek met wat touwen en matten creëer je een leuke apenrots. De aapjes kunnen hier klimmen en kleuteren naar hartenlust. Een aantal knuffel apen en een paar apenmaskers verhogen de pret. De dierenverzorgers uit de andere hoek, komen de apen regelmatig te eten geven.
Apenrots rollenspel, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Monkey rock, zoo theme role play.
Apenrots rollenspel 2, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Monkey rock, zoo theme role play.

Bouwkaarten 'de dierentuin'

Woonde ik maar in de dierentuin. Dan bleef ik slapen bij de apen. Deed ik maf met een giraf. Woonde ik maar in de dierentuin.
Tien voorbeelden om dierenfiguren met blokken te maken voor kleuters. De kaarten kunnen worden nagebouwd in de bouwhoek. Met kleine blokjes kan er ook aan de tafels onder de werkles gebouwd worden. Met kleuterdoelen om te observeren.

Muziekles met sjaaltjes

Dierenrijm

Bouwhoek

Leg een aantal knuffeldieren in de bouwhoek. Laat de kinderen hokken maken, waar het dier in past. Ze moeten steeds passen of het hok groot genoeg is. Verder vallen er steeds begrippen als groter, kleiner, te klein. Je kunt ook een aantal plattegronden van dierentuinen neerleggen. De oudste kleuters kunnen dit proberen na te bouwen. Zelfs de ingang wordt niet vergeten.
Hokken voor de dieren bouwen in de bouwhoek, thema dierentuin, kleuteridee.nl , cages for the animals in the block area.
Hokken voor de dieren bouwen in de bouwhoek 2, thema dierentuin, kleuteridee.nl , cages for the animals in the block area.
Hokken voor de dieren bouwen in de bouwhoek 3, thema dierentuin, kleuteridee.nl , cages for the animals in the block area.
juf , we hebben ook de ingang van de dierentuin gemaakt, kleuteridee.nl thema dierentuin in de bouwhoek

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'dierentuin'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Rekenen voor kleuters

Telpakket, 10 lessen bewegend rekenen

Fijn buiten in het zonnetje rekenen. De kinderen genieten enorm van deze spellen en zijn super betrokken.
Met dit telpakket heb je 10 verschillende rekenlessen voor bewegend leren in handen.
De eenmaal uitgeknipte kaartjes, kun je bij alle telpakketten van de verschillende thema's gebruiken. Je kunt zelf het niveau van elk spel bepalen, van heel makkelijk tot heel moeilijk. Tellen tot 5 of tot 10 of tot 20.
Bij deze telspellen zijn de kinderen bezig met tellen, getalbeeld, koppeling van getal aan hoeveelheid, meer, minder, 1 meer, 1 minder enz. enz.

Schrijfpatronen

Schrijfpatroon Diego

Kleurenklik, bewegend leren

Kleurenklik bestaat uit activiteiten met kleuren voor kleuters die je heerlijk buiten met elkaar kunt uitvoeren. Het gaat om goed luisteren, kleuren leren & benoemen, kleuren zoeken & matchen, reeksen maken en heerlijk bewegen!
In dit pakket draait alles om de kleuren van dieren uit de dierentuin.
Inhoud van het pakket:
- 10 verschillende rode dierenkaarten, zie voorbeeld hierboven
- 10 verschillende blauwe dierenkaarten
- 10 verschillende gele dierenkaarten
- 11 grote kleurenkaarten, je kunt ook gekleurd papier gebruiken
- voldoende materiaal voor meerdere lessen met kleuren
- een beschrijving van zes verschillende activiteiten

Denkontwikkeling

Print de vellen met kaarten en knip de plaatjes uit. Laat koppen en staarten van hetzelfde dier bij elkaar zoeken. Deze les kun je geven in de grote kring, kleine kring of aan een individuele leerling. Het is goed om voor de les te kijken of de kinderen de dieren kunnen benoemen.
Lessuggesties:
– Hou steeds één plaatje omhoog en laat de kinderen het plaat zoeken die daarbij hoort.
– Speel het spel als memoriespel.
– Geef alle kinderen een kaart en laat de kinderen opzoeken welk kind een staart heeft dat bij de kop past.

Visuele discriminatie

Waar horen de dieren thuis?

Digibord, computer & tablet

Vlaggen voor slinger

Knip de vlaggen uit, vouw ze op de stippellijn en plak ze om een stevige draad.

Gymlessen

Olifanten

Gymles olifanten voor kleuters, thema dierentuin , juf Petra, voor meer kleutergymlessen ga naar de site kleuteridee
Inleiding: Olifantentikkertje: De olifant, de tikker, houdt met de linkerhand zijn neus vast en steekt zijn rechterhand en –arm door de opening van de zo gehouden linkerarm. Met de rechterhand probeert de tikker de andere kinderen te tikken. Wanneer een speler is afgetikt, gaat hij ook mee aftikken, ook als een olifant. Het spel gaat net zo lang door tot er alleen nog maar olifanten rondrennen.
Kern 1: Olifantenrace: De olifanten rollen een bal over de grond naar de finish. Het leuke is dat de bal met de neus moet worden geduwd! Dit spel kan met de hele groep tegelijk worden gespeeld of met groepjes tegen elkaar.
Kern 2: Splits de groep in twee teams. Elk team maakt een olifantenslinger. Het eerste kind heeft een arm naar voren als een ‘olifantenslurf ‘ en steekt zijn tweede arm onder zijn been door als  ‘staart’. Het kind achter de leider grijpt de ‘staart’ met zijn ‘slurf’ en steekt zijn andere hand onder zijn benen door als de ‘staart’. Dit gaat verder tot het hele team een olifantenslinger is. Op het startsein moet elk team naar de aangewezen finish racen. Als  de olifantenslinger breekt moet dit team terug naar start om opnieuw te beginnen.
Afsluiting: De kleuters zitten in een kring. Eén kind staat in de kring te staan ​​met de ogen dicht. De leerkracht, of een kind, loopt buiten de kring en tikt een kind op het hoofd. Dat kind maakt dan de olifant geluid (trompetteren). Het kind in het midden mag raden welk kind het geluid maakte.

Knutselen

Een nijlpaard in het water, knippen en plakken

Leg een aantal voorbeeldfoto’s van nijlpaarden in het water op de knutseltafel. Wijs de kinderen op de vormen bij de neus. Met gekleurd papier maken de kinderen een nijlpaard. Een stukje van een pedaalemmerzak plakken ze er overheen. Zo lijkt het of het nijlpaard in het water zwemt.
Nijlpaard in het water, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Preschool hippo craft.
Nijlpaard in het water 2, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Preschool hippo craft.
Nijlpaard in het water 3, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Preschool hippo craft.
Nijlpaard in het water 4, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Preschool hippo craft.

De ark van Noach

Voor jongste kleuters is het leuk om bij dit thema te vertellen over de ark van Noach. De eerste dag verven de kinderen water, een boot en de lucht. De volgende dag knippen en prikken ze dieren uit. Legook dierenplakkertjes op tafel. De derde dag plakken ze de collage in elkaar. Vertel dat er van bijna alle dieren twee in de ark mochten. Als je ook een liedje over Noach en de ark leert, kun je het liedje op de collage plakken.
De ark van Noach, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Noah's Ark, preschool craft.
De ark van Noach 2, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Noah's Ark, preschool craft.

Olifanten kleien met de jongste kleuters

Met klei, , prikkertjes, chenilledraad en kraaltjes kunnen de kleuters grappige olifanten maken.
Olifant knutselen met klei, prikkertjes, kraaljes en chenilledraad 2, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Preschool elephant craft.
Olifant knutselen met klei, prikkertjes, kraaljes en chenilledraad, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Preschool elephant craft.

Giraf maken met vingerverf, thema dierentuin voor de jongste kleuters

Giraf vingerverven met jongste kleuters 2, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Preschool giraffe fingerpaint.
Giraf vingerverven met jongste kleuters, thema dierentuin, kleuteridee.nl , Preschool giraffe fingerpaint.

Giraf knippen en plakken, thema dierentuin 

Giraffen knippen en plakken met kleuters, thema dierentuin, kleuteridee.nl, Preschool giraffe craft, zoo theme.