Koningsspelen

Onderstaande koningsspelen voor kleuters kunnen gebruikt worden in een spelcircuit op Koningsdag. Kies de spelletjes uit die jij wilt gebruiken en stel je eigen speldag samen.

1. Kroning van de koning

Hang een papier aan de muur met een koning. Je kunt deze plaat ook downloaden door op bovenstaande afbeelding te klikken (A3 formaat). De kinderen uit het groepje krijgen één voor één een beurt. De kleuter krijgt een blinddoek voor. In zijn/haar hand krijgt het een papierenkroontje ( zie download A3 formaat). Achter op het kroontje zitten een paar stukje plakgum. De kleuter probeert de kroon op het hoofd van de koning te plaatsen. Als de
kroon op een verkeerde plaats komt leidt dit tot veel hilariteit.
Benodigdheden: Plaat van de koning, papieren kroon (zie hier boven), blinddoek en plakgum.

2. Wie is de koning?

Wie is de koning, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl , 2.
Drie kinderen staan naast elkaar achter de startlijn. Bij het eindpunt na 30 meter staat een pylon met een kroon. Na het startsein rennen de kinderen naar de pylon. De kleuter die de kroon het eerst op zijn hoofd heeft, is winnaar.
Benodigdheden: Een stevige kroon, een pylon, stoepkrijt voor een startstreep.

3. Koningsbal

Koningsbal, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl , 3.
Dit spel wordt gedaan met een twee groepjes kinderen. Het groepje dat het eerst klaar is, heeft gewonnen. De groepjes staan in rijtjes naast elkaar. Voor ieder groepje staat op ongeveer 3 meter afstand een kleuter die de koning is. Na een startsein gooien de koningen de bal die ze hebben naar de eerste kleuter in de rij voor zich. Dit kind gooit de bal terug en gaat zitten. Daarna gooit de koning de bal naar het tweede kind in de rij. Dat kind gooit de bal ook weer terug en gaat zitten. Als de laatste speler de bal heeft terug gegooid en zit steekt de koning zijn hand op. Welke groep kleuters is het eerst klaar?
Benodigdheden: Een bal, stoepkrijt voor een lijn en evt. twee of drie kroontjes voor de koningen.

4. Appeltjes van Oranje

Appeltjes van Oranje, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl , 4.
Een sinaasappel ligt op een stuk karton met een koord er aan. De kleuters moeten proberen het karton aan het koord vooruit te trekken, zonder dat de sinaasappel er af rolt. Als dit gebeurt mag het kind nog één keer overnieuw beginnen. Dit spel hoeft niet tegen elkaar gespeeld te worden. Het gaat om de behendigheid.
Benodigdheden: Een sinaasappel, een stuk karton en een touw.

5. Oranje Slagballon

Oranje Slagballon, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl , 5 .
Geef ieder kind bij beurten of tegelijk een oranje ballon en een tennisracket. De kleuters moeten de ballon door de lucht naar de finish slaan. Als de ballon de grond raakt voor de finish is bereikt, moet de speler van voren af aan beginnen.
Benodigdheden: Een aantal opgeblazen oranje ballonnen, een aantal tennisrackets (vraag of de kinderen die mee willen nemen van thuis), stoepkrijt voor een startlijn en een lijn voor de finish.

6. Oranje Rietjes Race

Oranje rietjes race, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,6 .
Met een rietje zuigen de kleuters een mini marshmallow op en brengen deze al zuigend naar de finish. Laat de kleuters beginnen door zelf de mini marshmallow op te zuigen van een bordje op tafel bij het startpunt.
Benodigdheden: Voor ieder kind een rietje, een zak mini marshmallows (of andere kleine lichte snoepjes), een bordje, een tafel en een stoepkrijtje voor de startlijn en finish.

7. Oranje Limonade

Oranje limonade drinken, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,7 .
Tussen alle spelletjes door vinden kleuters het ook heerlijk om een moment van rust te hebben en lekker wat te drinken met elkaar. En…op Koningsdag gaan we natuurlijk voor oranje limonade.
Benodigdheden: Een tafeltje met wat stoeltjes, bekers, limonade met wat lekkers er bij.

8. Fietsen versieren

Fietsen versieren, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,8 .
Met wat slingers van crêpepapier, wat ballonnen en serpentines kunnen de kleuters hun eigen fiets versieren.
Benodigdheden: Slinger geknipt van crêpepapier, vlaggetjes, serpentines, ballonnen, plakband en touw.

9. Koningsschat zoeken

Koningsschat zoeken, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,9 .
Doe in een kist of doos voor ieder kind een kleine verassing. Graaf de doos in onder het zand in de zandbak. Een groepje kinderen gaat met scheppen op zoek naar deze koningsschat. Als de schat gevonden is, neemt iedere kleuter er een verrassing uit. Daarna verstopt die groep de doos opnieuw in de zandbak, zodat de volgende groep ook weer op zoek kan.
Benodigdheden: Kist of doos, voor ieder kind een verrassing. Een aantal scheppen.

10. Video Koningshuis

Video koningshuis, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,10 .
Tussen alle spelletjes door kun je een rustmoment plannen. Zet een video aan van ons koningshuis en maak de kinderen zo betrokken op ons Oranjehuis.
Benodigdheden: Digibord, video van ons koningshuis en voor ieder kind een stoel.

11. Oranje Was

Oranje Was, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,11 .
Een eenvoudig estafettespel. De kinderen zijn verdeeld in twee of meer groepjes. Zij staan in een rijtje achter elkaar achter de startlijn. Iedere voorste kleuter heeft een wasmand met een evenveel oranje kledingstukken. Op 10 meter afstand is een lange waslijn geplaatst. Na het startsein gaan de voorste kinderen met de mand naar de waslijn. Ze pakken één kledingstuk uit de mand en hangen dit aan de lijn. Daarna pakken ze de mand en gaan terug naar hun groepje. De wasmand wordt gegeven aan het kind dat nu vooraan staat. Dan herhaalt het spel zich. Welk groepje heeft als eerste alle oranje was opgehangen?
Benodigdheden: Zoveel wasmanden als er groepjes zijn, oranje wasgoed in iedere mand, wasknijpers, stoepkrijt voor de startlijn en een gespannen waslijn.

12. De Koninklijke Loper

De koninklijke loper, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,12 .
Dit spel kan gespeeld worden als  eenvoudig estafettespel. De kinderen zijn verdeeld in twee of meer groepjes. Zij staan in een rijtje achter elkaar achter de startlijn. Iedere voorste kleuter heeft twee rode vellen papier. Op 10 meter afstand is een pylon geplaatst. Na het startsein leggen de voorste kinderen één van. Ze pakken één van de vellen papieren leggen die voor zich op de grond. Ze gaan op dit papier staan. Daarna leggen ze het tweede vel voor zich op de grond en stappen daar op. Zo gaan ze verder, om de pylon heen terug naar start. Dan mag de volgende kleuter. Van welk groepje is het eerst iedereen over de koninklijke loper gegaan?
Benodigdheden: Voor ieder groepje twee vellen rood papier, stoepkrijt voor de startlijn.

13. De Koninklijke trein

De koninklijke trein, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,13.
Alle kinderen van een groepje gaan in een rijtje achter elkaar staan. Tussen de buik van het kind en de rug van de kleuter die voor het kind staat wordt een opgeblazen oranje ballon geklemd. Zo’n ballon komt tussen alle kinderen van de rij. Niemand mag met zijn handen aan de ballon komen. De ‘koninklijke trein’ zet zich langzaam in beweging naar de eindstreep. De ballonnen mogen niet op de grond vallen.
Benodigdheden: Voor ieder kind een opgeblazen oranje ballon en stoepkrijt voor de finishlijn.

14. Koningsmaaltijd

Koningsmaaltijd, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,14.
Bij deze wedstrijd starten alle kleuters van het groepje tegelijkertijd. Elk kind krijgt een kartonnen bord met daarop een opgeblazen oranje ballon. Na een startsein lopen de kinderen zo snel mogelijk naar de getrokken streep en weer terug. Maar…de ballon mag niet van hun bordje vallen. De ballon mag niet worden aangeraakt door het kind. Wie het eerst weer terug is over de startlijn heeft gewonnen. Bij veel wind kun je dit spel beter binnen spelen.
Benodigdheden: Voor ieder kind een opgeblazen oranje ballon en een kartonnen bordje,  stoepkrijt voor de  startlijn en finish.

15. Een oogje op de koning

Een oogje op de koning, koningsspelen voor kleuters, kleuteridee.nl ,15 .
Op de stoep is met stoepkrijt het gezicht van de koning getekend. De ogen zijn niet getekend. Daarvoor moeten de kleuters om de beurt van afstand twee stenen in het gezicht gooien. Trek 3 meter van het gezicht een lijn op de stoep van waarachter de kleuters de stenen mogen gooien.
Benodigdheden: Stoepkrijt voor de  startlijn en het koningshoofd. Enkele steentjes. Het koningshoofd moet voordat de spelletjes beginnen, zijn getekend.

Download de 15 spelkaarten

Alle spelletjes hierboven kun je gratis gebruiken. Maar spelkaarten maken is een hele klus voor de toch al drukke leerkrachten. Daarom kun je tegen een geringe vergoeding hier het complete pakket spelkaarten downloaden. Op elke van de vijftien spelkaarten staan een grote afbeelding, de spelbeschrijving en de benodigdheden. Onderaan is ruimte om het nummer dat jij aan het spel (in het circuit) geeft, in te vullen. Na betaling ontvang je direct een download link. Hieronder enkele voorbeeldkaarten. Jullie Koningsspelen kunnen direct van start!
Klik op de afbeelding om naar de download te gaan.