Vliegveld

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over het vliegveld. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Liedjes bij het thema vliegveld. Scrol over de plaat om de linkjes van de liedjes aan te klikken.

Spellenpakket ‘Het vliegveld’

Zoek de letters van het vliegtuig, laad de koffers één voor één,
Ga de lucht in met reclame, hoog of laag, waar vlieg jij heen?
Zes luchtige educatieve spellen voor kleuters bij thema ‘Het Vliegveld’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen en getalbegrip, kleuren, vormen, letters, reeksen, begrippen, meten en de motoriek. De spellen kunnen ingezet worden als werkje aan de tafel, maar ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek of in een taal-of rekencircuit.
Tijdens het eerste spel ‘Vliegende letters’, oefenen de kinderen het werken met letters op een speelse manier. Ze gaan op zoek naar letters en proberen zo snel mogelijk de letters weg te strepen.
Het tweede spel ‘Hoogtemeter’ moeten de kinderen goed kijken hoe hoog het vliegtuig vliegt. Vervolgens gaan ze met elkaar vergelijken. Welk vliegtuig vliegt het hoogst?
Het  volgende spel is ‘Vliegreclamereeks’. De kinderen worden uitgedaagd om reeksen vormen te leggen. Er is zowel een makkelijke versie als een moeilijke versie.
Het vierde spel is een vliegmemoryspel dat gespeeld kan worden op twee manieren. Er zijn namelijk ook schaduwkaarten bijgevoegd.
Het vijfde spel ‘Bagagewagen’ worden er koffers op de bagagewagen geladen om bij het vliegtuig te brengen. Wie heeft het eerst zijn wagen vol? Tellen maar!
Bij spel zes wordt er echt gevlogen. De kinderen maken zelf vliegtuigjes en houden een wedstrijd.
Als toegift is nog een doolhof opgenomen van een piloot en een vliegtuig.

Woordkaarten

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Bee-Bot mat vliegveld

Deze leerzame Bee-Bot mat is een must als je in de klas over het vliegveld werkt. De mat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje.
In deze mat zitten enorm veel educatieve aspecten die passen bij allerlei leerdoelen voor kleuters:
– begrippen: Hoog, laag, schuin boven, onder, naast.  Geef bijv. de opdracht ‘ga naar het vliegtuig boven de parachute’
– gecijferdheid: In de mat zit een matrixfunctie. Geef bijv. de opdracht ‘ga naar zon 4’, ‘ga naar regen 5’
– geletterdheid: Alle letters van het alfabet staan op de mat, ‘ga naar de k, ga naar de letter boven de m’
– kleuren: geef bijv. de opdracht ‘ga naar een rood met wit vliegtuig’
– woordenschat; leer de vliegmiddelen benoemen, geef bijv. de opdracht ‘ga met de Bee-Bot naar de luchtballon’
– visuele discriminatie: geef bijv. de opdracht ‘ga met de Bee-Bot naar een vliegtuig dat stijgt’
De Bee-Bot mat kost €35,50

Rekenen voor kleuters

Logische volgorde & schaduwen

Rol en bedek, thema vliegveld voor kleuters

Geef onderstaand spelblad aan kleuters samen met een dobbelsteen. ze gooien de dobbelsteen en het getal dat bij het aantal gegooide ogen hoort, strepen ze door op hun spelblad.Voor het tweede blad zijn twee dobbelstenen nodig. Het spel kan individueel gespeeld worden of tegen elkaar. Als er tegen elkaar wordt gespeeld, is degene die het eerst al zijn getallen heeft doorgestreept de winnaar.

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'vliegveld'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Schrijfpatronen

Bouwhoek

In de bouwhoek kunnen de kinderen hangars bouwen om de vliegtuigen in te zetten. Leg een afbeelding van een verkeerstoren in de hoek en laat de kinderen een verkeerstoren bouwen. Een toren waar een echte een verkeersleider bovenin kan. De uitdaging is ook om de toren van boven breder te maken dan van onderen. Ook kunnen ze landingsbanen maken.
Hangar bouwen voor vliegtuig, bouwhoek thema vliegveld, kleuteridee
verkeerstoren en landingsbaan voor vliegtuig, bouwhoek thema vliegveld, kleuteridee

Thematafel ‘het vliegveld’

speeltafel het vliegveld voor kleuters, kleuteridee, thema vliegveld
speeltafel het vliegveld voor kleuters, kleuteridee, thema vliegveld
Op de speeltafel kun je een vliegveld maken. De ondergrond en de achtergrond kun je als mat bij ons kopen. Op de tafel kunnen alle vliegtuigen opstijgen en landen die de kinderen mee naar school nemen. Verder kun je helikopters, Playmobil poppetjes, een verkeerstoren, een terminal en voertuigen voor het vliegveld gebruiken. Je kunt de mat natuurlijk ook gewoon op de grond leggen.
Start- en landingsbaan vliegveld, kleuteridee, kinderspeelmat
Deze prachtige start-en landingsbaanmat van 3,39 m bij 39 cm kun je bestellen. Hier kunnen vliegtuigen opstijgen en landen. De banen zijn breed genoeg voor vliegtuigen die geschikt zijn voor playmobilpoppetjes.  De achtergrondmat maakt dat het een compleet vliegveld is. Deze matten zijn gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Ze zijn makkelijk oprolbaar zodat je ze tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog op kunt bergen als je de matten even niet wilt gebruiken.
speeltafel het vliegveld voor kleuters, kleuteridee, thema vliegveld
speeltafel het vliegveld voor kleuters, kleuteridee, thema vliegveld

Rollenspel & Groot vliegtuig

Het is erg leuk om een groot vliegtuig te maken waar de kleuters echt in kunnen spelen. Je kunt zo’n vliegtuig bij ons bestellen, maar je kunt er ook één zelf maken van karton of stof.
Groot vliegtuig voor kleuters, kleuteridee, rollenspel, Kindergarten airport role play
Bagageband vliegveld, kleuteridee, rollenspel, Kindergarten airport role play k
Groot vliegtuig voor kleuters, kleuteridee, rollenspel, Kindergarten airport role play 2 k
Laat de kinderen wat koffertjes meenemen naar school. Ze kunnen natuurlijk ook hun rugtas gebruiken. Van een grote doos hebben ze zelf een cockpit gemaakt die precies voorin het vliegtuig past. Op het dashbord zijn alle benodigde instrumenten geplakt. Iedereen uit de groep heeft er wel iets aan gedaan. Zorg voor twee pilotenpakjes, één voor de piloot en voor de copiloot. Geef de piloot een plastic microfoon om door te praten.
Piloot spelen, kleuteridee, rollenspel, Kindergarten airport role play k
Groot vliegtuig voor kleuters, kleuteridee, rollenspel, Kindergarten airport role play 8
De kinderen zetten hun stoelen in het vliegtuig voor het rollenspel begint en zorgen dat er een gangpad is waar de steward/stewardess door kan lopen. De stewardess bij ons schenkt met een kan bekertjes water voor de passagiers.
Groot vliegtuig voor kleuters, kleuteridee, rollenspel, Kindergarten airport role play 4
Groot vliegtuig voor kleuters, kleuteridee, rollenspel, Kindergarten airport role play 9
Het vliegtuig is 4 m lang bij 1.20 cm hoog. Wil je het vliegtuig bestellen, klik dan op het winkelkarretje.
Prijs van het vliegtuig inclusief 10 elastiekhaken  €89,00
Maak tickets met de kinderen die gekocht kunnen worden bij de balie en geef twee kinderen een politiepet zodat ze als marechaussee de zelfgemaakte paspoorten kunnen controleren. Een trekkar kan gebruikt worden om bagage naar het vliegtuig te brengen.
1 ticket kopen, kleuteridee, thema vliegveld
1 paspoorten scannen, kleuteridee, thema vliegveld
1 bij de baliemedewerker, kleuteridee, thema vliegveld
1 rollenspel luchthaven, kleuteridee, thema vliegveld
1 bagage naar het vliegtuig brengen, kleuteridee, thema vliegveld
1. ticket betalen, kleuteridee, thema vliegveld

Kralenplank voorbeelden

Digibord, computer of tablet

Vlieg met je pijltjestoetsen. Pik de kisten van de luchtballon op, maar kijk uit voor de vogels. De muziek kun je uit zetten.

Knutselen

Vliegtuig dat echt kan vliegen

Vliegtuigjes om weg te schieten, kleuteridee, knutselen bij thema het vliegveld, airplane for kindergarten 3 k
Vliegtuigjes om weg te schieten, kleuteridee, knutselen bij thema het vliegveld, airplane for kindergarten 2 k
Voor dit vliegtuig heb je twee verschillende maten rietjes nodig wat doorsnee betreft. Je moet ze makkelijk over elkaar heen kunnen schuiven. Knijp van het dunste rietje één uiteinde plat en plak hier zodanig plakband over dat er geen lucht meer door het rietje geblazen kan worden. Laat de kinderen twee vliegtuigjes inkleuren (die je hieronder kunt downloaden). Plak de vliegtuigen op elkaar en plak het dichte stukje van het rietje er onderaan tussen. Maak met een scherpe schaar een gleuf voor de vleugels en schuif de vleugels zo door beide vliegtuigen heen. Als het rietje in het grotere rietje wordt geschoven, kunnen de kinderen blazen op dit grote rietje en het vliegtuig vliegt weg.
Vliegtuigjes om weg te schieten, kleuteridee, knutselen bij thema het vliegveld, airplane for kindergarten 4 k

Verkeerstoren vouwen, knippen en plakken

Verkeerstoren knutselen met 16 vierkantjes, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten control tower craft, airport theme 2
Verkeerstoren knutselen met 16 vierkantjes, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten control tower craft, airport theme
De kinderen vouwen vierkante, dunne, vouwblaadjes tot 16 vierkantjes en plakken naar het voorbeeld met de los geknipte vierkantjes een verkeerstoren. Voor de schuine stukjes knippen ze een vierkantje diagonaal door. Bovenop komt een halve cirkel. Met plakfiguren van vliegtuigen, wolken en een bus wordt het werkje afgemaakt. De kinderen die dat willen kunnen met stift nog enkele details tekenen op de toren en de bus. Het voorbeeld kun je hieronder downloaden. Wij hebben het werkje gemaakt op A3-formaat. De vierkante papieren die gevouwen en geknipt moeten worden zijn dan 14 cm bij 14 cm.
Verkeerstoren knutselen met 16 vierkantjes, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten control tower craft, airport theme 3
Verkeerstoren knutselen met 16 vierkantjes, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten control tower craft, airport theme 4

Vliegtuig van 16 vierkantjes

Laat de kinderen van vierkant gekleurd papier 16 vierkantjes vouwen. Daarna knippen ze de vierkantjes los en plakken ze op een papier net als het voorbeeld. Ze kunnen daarna de piloot erin tekenen en de naam van een luchtvaartmaatschappij naschrijven op het vliegtuig. Het papier met alleen de wolken kun je downloaden en uitprinten. De kinderen kunnen hierop hun vliegtuig plakken.

Pilotenpet knutselen, thema het vliegveld

Pet van de piloot knutselen,  thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten pilot hat
Van deze pilotenpet worden de kinderen erg blij.
Neem een zwarte of blauwe strook, pas deze om het hoofd van het kind en zet hem met een nietje vast. De kids knippen van stevig zwart papier een klep en plakken die aan de hoed vast. Voorop de hoed wordt eerst een ronde plakker geplakt en daarop wordt een zilveren ster bevestigd. Van goud papier knippen de kinderen vleugeltjes, die naar boven toe steeds langer worden. Ze plakken deze vleugeltjes op. Daarna smeren ze de bovenste rand binnen in de hoed vol met lijm. Daar wordt aan de binnenkant een stuk crêpepapier vastgeplakt. Als de pet droog is, kan het rollenspel beginnen.
Pet van de piloot knutselen, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten pilot hat 2
Pet van de piloot knutselen, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten pilot hat 3

Piloot knippen en plakken met kleuters

Piloot knippen en plakken, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten pilot craft, airport theme
Piloot knippen en plakken, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten pilot craft, airport theme 3
Laat de kinderen met een knip-en plakwerkje een piloot maken. Laat ze als basis een gezicht uitzoeken en uitknippen. Leg ook een aantal afbeeldingen van een piloot op tafel. Daarnaast mag je ook gerust wat eisen stellen, bijv. de piloot moet een blouse aan hebben, maak ook strepen op zijn mouwen, enz. De kinderen genieten ervan om dit werkje te maken.
Piloot knippen en plakken, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten pilot craft, airport theme 2
Piloot knippen en plakken, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten pilot craft, airport theme 4

Piloot knippen en plakken met kleuters

stewardess knippen en plakken, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten stewardess craft, airport theme
stewardess knippen en plakken, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten stewardess craft, airport theme 4
Op dezelfde manier als de piloten hierboven gemaakt zijn, hebben de kinderen deze stewardessen gemaakt. In onze groep mochten ze kiezen of ze een piloot of stewardess wilden maken. Leg ook weer een aantal afbeeldingen van verschillende stewardessen op tafel. De gezichtjes kun je hierboven bij de piloot downloaden.
stewardess knippen en plakken, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten stewardess craft, airport theme 2
stewardess knippen en plakken, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten stewardess craft, airport theme 5
stewardess knippen en plakken, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten stewardess craft, airport theme 3

Koffer knutselen met kleuters

Koffer maken met ecoline, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten airport craft, airport theme
Van een schoenendoos kan een fleurige kinderkoffer gemaakt worden. De kinderen krijgen een groot wit vel papier. Op de tafel staan drie kleuren ecoline. Deze kleuren kunnen ze mengen en zo verven ze het hele papier vol. Als het papier droog is, plakken ze het papier om de schoenendoos. De doos moet nog wel open kunnen. Voor het handvat wordt een brede strook zwart papier gebruikt. De strook wordt eerst gelamineerd of geplastificeerd, zodat het handvat tijdens het spelen niet breekt.
Maak in de zijkant van de deksel twee gleufjes en steek het handvat erdoor. Aan de binnenkant worden de uiteinden aan elkaar geniet.
Koffer maken met ecoline, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten airport craft, airport theme 2
Koffer maken met ecoline, thema vliegveld, kleuteridee, Kindergarten airport craft, airport theme 3

Paspoort voor gebruik in themahoek vliegtuig

paspoort maken met kleuters, kleuteridee, thema vliegveld
Voor het rollenspel bij  thema ‘het vliegveld’ is het erg leuk om voor ieder kind een paspoort te hebben. Met deze knipvellen kunnen de kinderen er met gemak één maken. Je kunt dit ook als activiteit in de schrijfhoek aanbieden. Print deze paspoorten uit op stevig A4-papier. De kinderen knippen eerst een buitenkant en een binnenkant van het paspoort uit. Deze twee delen worden op elkaar geplakt en dubbelgevouwen tot een boekje.
Nu gaan de kinderen met fineliners hun gezicht op de pasfoto zetten. Leg een spiegel op tafel, zodat ze zichzelf kunnen bekijken. Vertel dat je op de foto geen tanden mag zien, dat ze niet uitbundig mogen lachen en dat je ook het oorlelletje wilt blijven zien. Aan de hand van een uitgeprinte klassenlijst, vullen ze hun gegevens met een zwarte fineliner in op het paspoort.
paspoort maken met kleuters, kleuteridee, thema vliegveld
paspoort maken met kleuters, kleuteridee, thema vliegveld 4

Parachute knutselen met kleuters

Gebruik een licht stukje plastic van 30 cm bij 25 cm. Het moet van het materiaal gemaakt zijn waar doorzichtige pedaalemmerzakken van zijn gemaakt.
De kinderen tekenen op gekleurd papier een parachutist van ongeveer 10 cm lang en knippen deze uit. Op de vier hoeken van het plastic worden stukjes plakband geplakt.
Met een scherp schaartje wordt in iedere hoek door het plastic en plakband een gaatje geprikt. Dan meten de kinderen zelf 4 stukjes van 40 cm af van licht katoen draad en knippen deze af. Door ieder gat in de hoek wordt één draad bevestigd met twee knoopjes. Leg daarna de parachute dubbel op tafel en leg alle draden naar beneden in het midden naast elkaar. Plak de draden met plakband vast op de rug van de parachutist. Nu kan het parachutespringen beginnen! Dikke pret!
parachute knutselen, kleuteridee, kindergarten parachute craft k
parachute knutselen, kleuteridee, kindergarten parachute craft 2 k

Vliegtuig knutselen

Vliegtuig met motoren knutselen, thema vliegveld voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten airport craft
Deze vliegtuigen zijn gemaakt van een kartonnen koker. De vleugels zijn gemaakt van lege toiletrolletjes die aan één kant zijn ingeknipt en aan het vliegtuig zijn vastgelijmd. De spits is gemaakt van een prop papier in de koker bedekt met papier maché. Voor de staart is een gleuf in de koker gemaakt, waar het karton voor de staart is ingeschoven. Het vliegtuig kan in allerlei kleuren geverfd worden. De raampjes worden geknipt en geplakt van papier. De deur kan evt. met stift worden getekend.
Vliegtuig met motoren knutselen, thema vliegveld voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten airport craft 2
Vliegtuig met motoren knutselen, thema vliegveld voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten airport craft 3

Collage van vliegtuig in de wolken

collage vliegtuig, kleuteridee, Kindergarten plane craft 2
collage vliegtuig, kleuteridee, Kindergarten plane craft 3
De kinderen verven een papier egaal blauw of grijs en gaan dan met een sponsje wolken op de lucht maken. De volgende dag tekenen ze een vliegtuig aan de hand van een stap voor stap tekening een vliegtuig. Leg wat foto’s van vliegtuigen op tafel en laat ze de kleuren en de naam van de vliegmaatschappij op het vliegtuig maken. Daarna knippen ze het vliegtuig uit en plakken het op de lucht.
collage vliegtuig, kleuteridee, Kindergarten plane craft 4
collage vliegtuig, kleuteridee, Kindergarten plane craft

Materialen voor themahoek vliegveld

Boarding pass

Kaarten Rollenspel 

Print de kaarten en maak gaatjes op de zwarte stippen. Rijg een draad door de gaatjes. Je kunt de kaarten ook eerst lamineren. Geef de kinderen voordat ze in de hoeken gaan een rolkaart. Dit helpt het spel op gang. Sommige kinderen houden van een zekere structuur. Deze kaarten bieden deze structuur. De rollen en taken zijn verdeeld.
Kaarten voor rollenspel, in de hoeken bij thema vliegveld voor kleuters, juf Petra van kleuteridee, free printable.
Kaarten voor rollenspel, in de hoeken, bij thema vliegveld voor kleuters, juf Petra van kleuteridee, free printable.

Kaarten voor kleuters bij themahoeken vliegveld 

Bij het thema vliegveld kun je in groep 1 en 2 leuke themahoeken maken. Vertel aan de kleuters wat er op de kaart staat. Misschien kunnen zij het zelf wel benoemen als ze al eens hebben gevlogen. Als je onderstaande platen ophangt in bijbehorende hoeken is het voor kinderen duidelijk welke activiteiten er in deze hoek kunnen plaats vinden.