Het oog

Interactieve praatplaat

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes over het oog. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes bij thema ‘het oog’, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Themapakket ‘Het oog’

Ogen testen, brillen passen, plus of min?
Blindenpad en braille lezen, leef je in!
Handige posters en drie educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘het oog’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen, vormen, begrippen ‘groter, kleiner, ver, dichtbij’, visuele waarneming en tegenstellingen. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.
Een pakket met drie leerzame spellen, en een aantal educatieve posters voor rollenspel en kringactiviteiten. Allereerst zijn er prachtige posters over de anatomie van het oog. Deze posters kun je gebruiken bij een woordenschatles en bij lessen over de werking van het oog. De oogtesten kun je een plaats geven in een themahoek ‘oogarts’ of ‘opticien’. De kinderen kunnen hun ogen testen met brillen. Als de oogtest uitwijst, dat het kind een bril moet hebben, kan het brillen passen beginnen. De brillenpaskaart leert de kinderen welke vorm bril iemand goed staat.
Met de braillekaart krijgen de kinderen een beeld hoe blinde mensen toch lezen. Ze kunnen letters of hun naam in braille opzoeken en natekenen.
Het ogentestspel vraagt een goede visuele discriminatie. Zorg dat je alle verschillende figuurtjes zo snel mogelijk hebt!
Bij het spel ‘blindenpad’ moet het blinde kind zo snel mogelijk naar het hondje aan het eind van het pad. Wie heeft het eerst zijn pad helemaal vol met speciale tegels voor het blindenpad en kan zo het eerst naar zijn hond toe?
Tenslotte is er nog een memoryspel met tegenstellingen bij thema ‘het oog’.
Kortom een handig educatief pakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken bij kringactiviteiten, in hoeken en als activiteit tijdens de werkles.

Woordkaarten

Woordkaarten thema 'het oog' voor kleuters, regenboogpapier,kleuteridee, Kindergarten eye theme 2.
Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.
De woordkaarten kun je gebruiken bij woordenschat. Ook kunnen de kinderen de woorden nastempelen of naschrijven. Het regenboog-kraspapier van de Action is in onze groep erg gewild.

Rekenen met kleuters

Schrijfpatronen

Themahoeken

opticien en/of oogarts

Richt een hoek in met het thema opticien of oogarts.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 2.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 3.
Hang allerlei posters over het oog in de hoek. Laat de kinderen testkaarten, testbrillen en brillen maken (zie hieronder bij knutselwerkjes). Vraag materiaal bij je opticien, zoals posters en brillen die uit de collectie zijn. Zoek afbeeldingen om kleurenblindheid te testen en print die uit. Verder kun je lege oogdruppelflesjes, oogpleisters, spiegeltjes, loepjes,  lege pillenpotjes, lenzen, lenzendoosjes, lenzenvloeistof, anatomiefiguren van het oog, brillen en zonnebrillen in de hoek leggen.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 4.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 5.
Zet twee stoeltjes neer als wachtruimte en leg wat folders neer van opticiens. Je kunt ook een grote knuffel neerleggen, waarbij de kinderen contactlenzen kunnen in- en uitdoen. Maak van een doos een brillenkast door er steeds onder elkaar twee gaten in te maken en de monturen hierin te schuiven. Zet ook een doosje brillenkoker op de toonbank.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 6.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 8.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 10.
Op onderstaand papier kunnen de kinderen aankruisen wat ze allemaal hebben gedaan in deze hoek. Het is direct een handige speelplanner.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 11.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 7.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee,thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 12.
We maakten ook oogmeetapparatuur. Hiervoor beplak je een doos met zwart papier. Maak gaten om twee keukenrollen door te steken. Maak van karton allerlei lenzen. Hiervoor gebruik je transparante en semi transparante stukjes plastic. Een aantal grijze en zwarte doppen kun je bevestigen als knoppen. Wij hebben het apparaat in de klas op een plaat bevestigd, zodat je hem voor de juiste hoogte, naar boven of beneden kon schuiven.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee, ogen meten, thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee, ogen meten, thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 2.
Themahoek opticien voor kleuters, kleuteridee, ogen meten, thema het oog, kindegarten optician role play, eye theme 3.

Lopen met blindengeleidestok

De kinderen maken allemaal een blindengeleidestok (kijk hiervoor bij onze knutselwerkjes). Ze mogen met elkaar rommel maken op het plein. Dit vinden ze een leuke klus! Daarna krijgt iedereen een blinddoek voor en met de stok in de hand kijken we wie er het eerst aan de overkant van het plein is. Zo voelen ze ook echt in, hoe het is om blind te zijn.
kleuters lopen met zelfgemaakte blindenstok, kleuteridee, thema het oog
kleuters lopen met zelfgemaakte blindenstok, kleuteridee, thema het oog 3.
kleuters lopen met zelfgemaakte blindenstok, kleuteridee, thema het oog 2.
kleuters lopen met zelfgemaakte blindenstok, kleuteridee, thema het oog 4.

Blind ballen

De kinderen maken een kring en gaan zitten met hun benen wijd. Ze krijgen een blinddoek voor. Eén of meer ballen worden in de kring over gerold. In de ballen zit een belletjes. Je kunt ook eerst starten met een bal zonder bel, om te laten ervaren hoe lastig dit is. Wel zullen ze dan nog meer andere zintuigen gaan gebruiken.
blind balspel met een bal waar een bel in zit, kleuteridee, thema het oog

Knutselen

Een oog

Het is erg leuk om aan het begin van het thema een oog te knutselen met de kinderen. Print het oog uit in verschillende huidskleuren en laat de kinderen de binnenkant uitprikken. Vervolgens plakken ze aan de achterkant van het papier een stuk je stevig plastic tegen het oog aan. Ik heb hiervoor stukjes plastic insteekmap gebruikt.
Een oog knutselen met kleuters, thema het oog, kleuteridee
Met stift worden de onderste wimpers getekend. De pupil wordt zwart gekleurd en de iris wordt ingekleurd met ecoline en daarna uitgeknipt. Achter de pupil wordt een grote dop geplakt. Achter het oog wordt een ovaal plastic bordje geplakt, maar niet voordat de dop met iris en lens achter het plastic is gelegd. Het ooglid wordt geknipt van een papieren bord en wordt roze of bruin geverfd. Voor de bovenste wimper is een zwarte strook papier gebruikt waar knipjes in zijn gegeven. Deze wimper wordt achter het ooglid geplakt. Daarna wordt het ooglid over het oog geplakt en wordt er nog een wenkbrauw boven het oog geschilderd. Je hebt voor dit werkje ongeveer drie werklessen nodig.
Een oog knutselen met kleuters, thema het oog, kleuteridee 3.
Een oog knutselen met kleuters, thema het oog, kleuteridee 4.
Een oog knutselen met kleuters, thema het oog, kleuteridee 5.
Een oog knutselen met kleuters, thema het oog, kleuteridee 2.

Knutselen met kleuters, thema ‘het oog’

Kijk in de spiegel en teken je eigen oog in de spiegel op het papier. Daarna kunnen de kinderen de spiegel inkleuren, versieren met plakkertjes en uitknippen (met dank aan Jarlina, onze stagaire).
Kijk in de spiegel en teken je oog na, thema het oog, kleuteridee
Kijk in de spiegel en teken je oog na, thema het oog, kleuteridee 2.

Testbril knutselen van GGD en schoolarts

Bij GGD en/of oogarts krijgen de kleuters uit groep 2 ook een oogtest. Voor deze test moeten ze een wit plastic brilletje op waar je maar met één oog tegelijk kan doorkijken. Onze kinderen maakten zelf zo’n bril.
 
testbril GGD - schoolarts maken, thema het oog, kleuteridee.
testbril GGD - schoolarts maken, thema het oog, kleuteridee 2.
testbril GGD - schoolarts maken, thema het oog, kleuteridee 3.
De brillen worden afgedrukt op stevig A4 papier. Eerst worden de rondjes uitgeprikt en daarna wordt de bril uitgeknipt. De kinderen knippen lintjes en stukjes klittenband. De lintjes worden aan de bril geniet en de klittenbandjes worden aan het lint geniet. Een handige testbril die aan twee kanten te gebruiken is en altijd past.

Ogentest tekenen met kleuters

Een leuke opdracht om iets van groot naar klein te tekenen is het maken van een ogentest. Deze test kunnen de kinderen in de opticienhoek gebruiken.
Oogtest maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog, bril, Kindergarten eye theme glasses 2.
Oogtest maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog, bril, Kindergarten eye theme glasses 4
Oogtest maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog, bril, Kindergarten eye theme glasses.
Oogtest maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog, bril, Kindergarten eye theme glasses 3.

Oogpleister knutselen

In ieder groep zitten wel een aantal kleuters die i.v.m. met een lui oog een oogpleister op moeten. Het is daarom erg leuk om deze knutsel met de kinderen te maken. Print de downloads uit op stevig A4-formaat. De kinderen verven de ogen. De pleister wordt versierd en op het oog geplakt.
oogpleister maken voor een lui oog, kleuteridee, thema het oog 2
oogpleister maken voor een lui oog, kleuteridee, thema het oog.

Brillen maken met gekleurd glas

Koop een zak brillen van karton (Action of andere webwinkel) en laat de kinderen de monturen versieren met stift.
Bril maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog, bril, Kindergarten eye theme glasses 2.
Bril maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog, bril, Kindergarten eye theme glasses 4.
Als de monturen klaar zijn, knippen de kinderen van gekleurd folie brillenglazen en plakken deze achter het montuur. De pootjes worden omgevouwen en het kind kan de bril echt dragen. Je kunt de brillen in de opticienhoek leggen, zodat de kinderen ze kunnen gebruiken tijdens hun rollenspel.
Bril maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog, bril, Kindergarten eye theme glasses 3.
Bril maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog, bril, Kindergarten eye theme glasses.

Brillenkoker knutselen

Erg leuk om je eigengemaakte bril en een brillenkoker te stoppen die je ook zelf hebt gemaakt!
brillenkoker maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog
brillenkoker maken met kleuters, kleuteridee, thema het oog, 2
brillenmapje klein, kleuteridee, free printable

Een collage van de opticien knutselen

Voor deze collage verven de kinderen eerst de kamer van de opticien. Onze kinderen hebben één muur met een verfroller met structuur gerold, zodat het een vrolijk behangetje is geworden. Vervolgens wordt er een kind en een oogarts ingekleurd en uitgeknipt (zie downloads hieronder). Een stoel wordt genipt van een strook papier en de wielen zijn gemaakt van ronde plakfiguren. Een kast wordt ook uitgeknipt en stiften tekenen de kinderen hierin allerlei brillen. Ook onder de kast kunnen wielen worden geplakt. De testkaart kan hier ook worden gedownload. Als alles uitgeknipt is, kan het vastplakken op de verftekening beginnen. Aan het plafond kan met touw en papier nog een lamp worden gemaakt.
Opticien knutselen met kleuters, kleuteridee,  thema het oog, kindegarten optician craft, eye theme
Opticien knutselen met kleuters, kleuteridee, thema het oog, kindegarten optician craft, eye theme.
Opticien knutselen met kleuters, kleuteridee, thema het oog, kindegarten optician craft, eye theme 2.
Opticien knutselen met kleuters, kleuteridee, thema het oog, kindegarten optician craft, eye theme 3.
Opticien knutselen met kleuters, kleuteridee, thema het oog, kindegarten optician craft, eye theme 7.
Opticien knutselen met kleuters, kleuteridee, thema het oog, kindegarten optician craft, eye theme 4.
downloads: Print de brillenkast op A3 formaat en de andere materialen op A4 formaat.

Maak een bril voor jezelf

Print een foto van de kinderen uit. Geef ze een knipvel met brillen en hoeden. Deze kun je ook hieronder downloaden. De kinderen knippen een bril en hoed uit en plakken die op hun foto,
Maak een bril voor jezelf, kleuteridee, thema het oog, Kindergarten eye theme.
Maak een bril voor jezelf, kleuteridee, thema het oog, Kindergarten eye theme 3.
Maak een bril voor jezelf, kleuteridee, thema het oog, Kindergarten eye theme 2.
Maak een bril voor jezelf, kleuteridee, thema het oog, Kindergarten eye theme. 1.
Maak een bril voor jezelf, kleuteridee, thema het oog, Kindergarten eye theme 4.
Materialen: Print de brillen op stevig A4 papier en de hoeden op A3 formaat

Blind tekenen

Door de kinderen een tekening te laten maken terwijl ze een blinddoek om hebben, ervaren ze hoe lastig veel dingen zijn als je blind bent. ‘Welke kleur potlood heb je eigenlijk?, Waar heb ik al getekend?, Ik moet geen wit potlood pakken, Oeps ik teken op de tafel’. Het is ook leuk om te zien hoe kinderen zelf allerlei oplossingen bedenken. Ze vragen aan kinderen zonder blinddoek welke kleur potlood ze hebben gepakt. Ze voelen met hun handen op het papier waar ze al hebben gekleurd, dat voelt glad aan. Sommige kinderen ruiken zelfs waar al potlood op het papier zit.
Een tekening maken met een blinddoek om blindheid te ervaren, kleteridee, thema het oog
Een tekening maken met een blinddoek om blindheid te ervaren, kleteridee, thema het oog 5.
Een tekening maken met een blinddoek om blindheid te ervaren, kleteridee, thema het oog 4.

Je naam in braille schrijven / prikken

De kinderen vinden het geweldig om hun eigen naam in braille te prikken. Eerst schrijven ze in de lege vakjes de letters van hun naam. Vervolgens kleuren ze onder hun bovenste naam de juiste puntjes in. De letters zoeken ze op de braillekaart, die je boven aan deze pagina vindt. Als laatste prikken ze met een spelt de juiste puntjes in de onderste vakken. Daarna draaien ze het papier om en prikken met een prikpen nogmaals in de gaatjes. Nu worden de brailleletters aan de goede kant van het papier echt bobbels.
Je naam in braille prikken, kleuteridee, thema het oog.
Je naam in braille prikken, kleuteridee, thema het oog 2.
Je naam in braille prikken, kleuteridee, thema het oog 3.

Een blindengeleidestok maken

Laat de kinderen zelf een blindengeleidestok maken. Gebruik hiervoor een lange rond stok. Van zwart foamrubber (evt. met plaklaag) wordt een handvat geknipt. Rol een zwart stukje touw mee tussen het rubber. Plak enkele stukjes zwart plakband om het handvat. De stok wordt wit geverfd en afgemaakt met twee rode strepen.
Blindengeleidestok knutselen , kleuteridee, thema het oog.
Blindengeleidestok knutselen , kleuteridee, thema het oog 2.

Blind op de kralenplank

Een kleuter bedacht het onderstaand kunstwerk op de kralenplank.
blinde met stok op de kralenplank, kleuteridee, thema het oog.

Lensbakje knutselen 

De jongste kleuters knutselden een lensbakje. Plak op een ovaal papier, twee stukjes van een mini plastic beker of van een toiletrol. Van grotere bekers en bredere toiletrol wordt een deksel geknipt. De deksel wordt bekleed met papier. Bovenop schrijven de kinderen een l  en een r van links en rechts. De lenzen knippen ze van een stukje doorzichtige map.
lensdoosje knutselen met kleuters, kleuteridee, thema het oog, kindegarten craft, eye theme.
lensdoosje knutselen met kleuters, kleuteridee, thema het oog, kindegarten craft, eye theme 2.

Fantasietekening, thema het oog

De kinderen tekenen met wasco een fantasietekening. De opdracht is:’teken iets met een oog wat normaal geen oog heeft’ of teken een oog met een andere vorm.
Teken een fantasie-oog met kleuters, kleuteridee, thema het oog, Kindergarten eye theme.
Teken een fantasie-oog met kleuters, kleuteridee, thema het oog, Kindergarten eye theme 2.
Teken een fantasie-oog met kleuters, kleuteridee, thema het oog, Kindergarten eye theme 4.
Teken een fantasie-oog met kleuters, kleuteridee, thema het oog, Kindergarten eye theme 3.

Kijken door het facetoog van een insect, tekenen met kleuters

De kinderen tekenen eerst wat het insect kan zien en maken dan pas de foto vol, hoe zij het zien. Andersom is lastig omdat gedetailleerde tekeningen niet meer weergegeven kunnen worden door het facetoog van de bij.
Wat ziet een facetoog van een bij, thema het oog, kleuteridee, free printable
Wat ziet een facetoog van een bij, thema het oog, kleuteridee, free printable 2.
Wat ziet een facetoog van een bij, thema het oog, kleuteridee, free printable 3.
Wat ziet een facetoog van een bij, thema het oog, kleuteridee, free printable 4.

Digibord, computer en tablet

Naar de oogarts

Apps voor kleuters op tablet

My Eye Doctor (Mijn oogarts) voor Android en Apple
app mijn oogarts voor kleuter, thema het oog, kleuteridee.
Dit spel neemt de kinderen mee naar de oogarts.
Heet je patiënten hartelijk welkom en zorg voor ze met behulp van diverse speciale medische hulpmiddelen, net als een echte oogarts.
• Zicht controleren: Maak gebruik van oogkaarten met letters om te meten hoe goed de kinderen zien vanaf een afstand. Kom er achter wat de beste dioptrie is voor je kleine patiëntjes en kies uit enkele grappig gekleurde lenzen of brillen.
• Kleurenblindheid: Kleurenplaten van Ishihara helpen je bij de diagnose van kleurenblindheid. Vervolgens moet je de juiste tint van fruitkleuren kiezen en tik om de kapotte draden te weer te repareren.
• Oogziekten: Maak gebruik van de microscoop om vreemde objecten te vinden in de ogen van de kinderen. Met de laser verwijder je gele bultjes op het oog, met een pincet verwijder je muggen en druppeltjes behandelen ontstoken rode ogen. Kies als de behandeling geslaagd is een oogpleister voor een meisje of voor een jongen.
• Oogexamens: Drie leuke minispellen voor het testen en verbeteren van het zicht. Controleer of je oog hebt voor details door te tikken op wat er fout is en verbeterd moet worden, wees precies en gooi papieren proppen in de prullenbak, of zoek de verschillen tussen twee plaatjes.

Gastles Bartiméüs

In onze groep hebben we een geweldige gastles van een medewerker van Bartiméüs, het blindeninstituut, gehad. Anderhalf uur heeft ze groep 2  weten te boeien. We hebben allerlei brillen opgezet en konden zo ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Ook hebben we gezien welke materialen blind mensen kunnen helpen in het dagelijks leven.
Gastles Bartimeüs, blind, slechtziend, thema het oog, kleuteridee.
Gastles Bartimeüs, blind, slechtziend, thema het oog, kleuteridee 2.
Gastles Bartimeüs, blind, slechtziend, thema het oog, kleuteridee 3.
Gastles Bartimeüs, blind, slechtziend, thema het oog, kleuteridee 4.

Knipblad brillen en ogen

Boekje voor kleuters over het oog

Extra knutselwerkjes

Klik op onderstaande afbeelding om meer knutselwerkjes bij dit thema te bekijken.