Dieren onder de grond

Interactieve praatplaat

Allerlei video’s voor kleuters bij het thema ‘dieren onder de grond’. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de icoontjes om een video te zien en te horen.

Interactieve liedlijst

Woordkaarten

Spellenpakket

Spellenpakket 'Dieren onder de Grond'
Meet de wormen, maak een mol, race als schildpad, met veel lol!
Vijf vrolijke educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘de dieren onder de grond’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. begrippen ‘meer, minder, evenveel’, letterherkenning, woordbeeld, tellen, ruimtelijk inzicht, geletterdheid, en gecijferdheid. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek. Klik op de afbeeldingen om naar de spellen te gaan.
Tijdens het eerste spel gaat het om tellen en vergelijken. Heb je de langste worm. Hoeveel blokjes lang is de worm? De kinderen vergelijken de lengtes van hun wormen. Wie heeft de meeste lange wormen en is het eerst bij het laatste emmertje?
Bij het tweede spel proberen de kinderen zoveel mogelijk letters van het woord ‘mol’ in hun bezit te krijgen. Wie kan er aan het eind van het spel, de meeste woordjes ‘mol’ leggen op zijn spelbord? Een goed spel voor het oefenen van letterkennis en woordbeeld.
Bij het volgende spel moeten de spelers proberen om hun muis als eerste uit het hol, boven de grond te krijgen. Gooi de dobbelsteen en zoek het goede kaartje op, leg het aan de muizengang en probeer te winnen.
Bij spel vier is het zaak om de schildpad zo snel mogelijk bij de kroppen sla te krijgen. Als de schildpad moe is, kun je proberen op de rug van een andere schildpad mee te liften. Een vrolijk spel met gezonde spanning.
Letterdier is een lottospel. Zorg dat je als eerst alle  kaarten met de zelfde beginklank als het dier op je spelkaart hebt. Bij een vos moet je dus kaartjes opzoeken waarvan de plaatjes ook met een v beginnen.
Weer een vrolijk educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles en zelfs als gezelschapsspelen op een feestje met thema ‘dieren onder de grond’.

Hoeken & Rollenspel

Laboratoriumhoek voor bodemdierenonderzoek

Richt een hoek in als laboratorium. De kinderen kunnen hier onderzoekend leren en zijn heerlijk bezig met de natuur en allerlei rekenactiviteiten.
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground
Leg de volgende materialen in de hoek: twee witte jassen, twee zonnebrillen, een bak compost met allerlei bodemdieren en natuurlijk veel wormen en duizendpoten, loejes, pincetten, reageerbuisjes, potjes, informatieve boekjes over wormen, een weegschaal, een aantal zoekkaarten van bodemdieren, schepjes en een plastic dienblad. Met al deze materialen kan het onderzoekfeest beginnen.
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground 2
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground 3
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground 4
De kinderen kunnen de wormen en dieren opzoeken en met loepjes bekijken. Zien ze een kop, een staart en pootjes? Hoe gaan de dieren vooruit. Ze kunnen de dieren wegen.
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground 5
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground 7
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground 6
Je kunt ook nog andere activiteiten aan de hoek toevoegen. Zoals een blad om wormen te meten of een zoek/telkaart voor wormen.
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground 8
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground 9
laboratorium van dieren onder de grond, kleuteridee.nl, Kindergarten laboratory for animals under the ground 11

Themahoek dieren onder de grond

De kinderen verven een aantal dozen bruin. Aan alle kanten prikken ze cirkels uit de doos. De bovenkant van de dozen wordt beplakt met kunstgras.
Themahoek, dieren onder de grond, kleuteridee, Kindergarten underground animals themed area 2
Themahoek, dieren onder de grond, kleuteridee, Kindergarten underground animals themed area
Leg een aantal buizen van ongeveer 30 cm met koppelstukken neer in de hoek. Ook een aantal speelgoedmuizen, konijntjes en mollen. De kinderen kunnen nu naar hartenlust hollen en gangen maken voor de dieren.
Themahoek, dieren onder de grond, kleuteridee, Kindergarten underground animals themed area 3
Themahoek, dieren onder de grond, kleuteridee, Kindergarten underground animals themed area 4
Het is ook erg leuk om onder de buik van een aantal muizen een magneet te plakken. Als je in de hoek ook nog een bakje magneten neerzet, kunnen de kinderen met een magneet de dieren door de buizen en gangen laten lopen.
Themahoek, dieren onder de grond, kleuteridee, Kindergarten underground animals themed area 7
Themahoek, dieren onder de grond, kleuteridee, Kindergarten underground animals themed area 8

Thematafel schildpad, schildpadden met eieren op het strand

Vul een grote bak met zand en plaats er een bak water in. Plaats een aantal stenen en boomstammen. Print en knip een aantal schildpadden en lamineer ze. Zorg voor een aantal plastic eieren en stop in ieder ei een gelamineerde jonge schildpad.
thematafel schildpad, kleuteridee, schildpaddenstrand met eieren 3
Laat eerst wat video’s zien over de zeeschildpad die zijn eieren onder het zand legt. Ook hoe de jongen naar bovenkomen en naar de zee lopen (zie interactieve praatplaat hierboven). Speelplezier verzekerd!
thematafel schildpad, kleuteridee, schildpaddenstrand met eieren
Laat eerst wat video's zien over de zeeschildpad die zijn eieren onder het zand legt. Ook hoe de jongen naar bovenkomen en naar de zee lopen (zie interactieve praatplaat hierboven). Speelplezier verzekerd!
thematafel schildpad, kleuteridee, schildpaddenstrand met eieren 6
thematafel schildpad, kleuteridee, schildpaddenstrand met eieren 6
thematafel schildpad, kleuteridee, schildpaddenstrand met eieren 7

Rekenen voor kleuters

Schrijfpatronen

Knutselen

Wormen, collage maken met kleuters

De kinderen tekenen met wasco kleurige wormen. Op het witte papier is met potlood een streep gezet tussen de grond en de lucht. Als de wormen klaar zijn, wordt de grond bestreken met bruine ecoline. De ecoline kan gewoon over de wormen gestreken worden. Deze blijven zichtbaar.
collage met worm, Kindergarten worms craft, kleuteridee.nl 7
collage met worm, Kindergarten worms craft, kleuteridee.nl
collage met worm, Kindergarten worms craft, kleuteridee.nl 2
Als de ecoline is opgedroogd, wordt er boven de grond een vogel gemaakt met rubber, veren, hout, woodsies en ogen. Tenslotte worden het gras en de plantjes met groene verf gestempeld. De stempels zijn gemaakt door de figuren uit een vel rubber te knippen en op een stukje hout te plakken. De verf wordt met een kwast op de stempel aangebracht. Met dit werkje zijn de kinderen 2 of 3 werklessen bezig.
collage met worm, Kindergarten worms craft, kleuteridee.nl 3

Muizen scheuren met kleuters

Als je de kinderen iets laat scheuren, is het wenselijk om van al het papier dat ze hiervoor gebruiken zelf alle gesneden kant vast af te scheuren. Anders is het scheureffect bij de werkjes een beetje weg. Geef de kinderen een heel vel papier en een half vel papier. Van het halve papier scheuren ze een lange zijde af. Daarna plakken ze het halve papier op het hele papier.
Muizen scheuren met kleuters, met gratis download voor staart en poten, kleuteridee.nl, Kindergarten mouse craft with free printable 5
De muizen worden gescheurd uit gekleurd papier naar keuze. Daarna knippen de kinderen een staart en pootjes uit. Voor het oog kun je een beweeg oogjes gebruiken en voor de oren plakkertjes of ronde figuurponsjes. Alles wordt op het grote papier geplakt. De muizen kunnen in alle houdingen geplakt worden.
Muizen scheuren met kleuters, met gratis download voor staart en poten, kleuteridee.nl, Kindergarten mouse craft with free printable 1
Muizen scheuren met kleuters, met gratis download voor staart en poten, kleuteridee.nl, Kindergarten mouse craft with free printable 3
Muizen scheuren met kleuters, met gratis download voor staart en poten, kleuteridee.nl, Kindergarten mouse craft with free printable 6
Muizen scheuren met kleuters, met gratis download voor staart en poten, kleuteridee.nl, Kindergarten mouse craft with free printable 2

Egel van klei

Geef alle kinderen een stuk klei en vertel dat ze het egeltje uit één stuk moeten vormen. Als de egel dan opdroogt, zal hij niet uit elkaar vallen.
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten
De kinderen rollen eerst een bal van de klei. Daarna knijpen ze met twee handen aan de enen kant een spitse snuit. De oortjes worden gevormd door de klei tussen duim en wijsvinger te knijpen. Vervolgens worden de stekels gemaakt door met een vork heel vaak in de klei te prikken. Als de stekels klaar zijn worden er ogen in de klei gedrukt.
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 2
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 3
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 4
Zet de egel op een klein stukje kunstgras en laat de kleuters een paar mooie appeltjes, blaadjes of eikels zoeken en leg deze bij de egel op het gras.
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 6
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 5

Muis die kan lopen met je vingers

Deze muis kan echt lopen als je jouw vingers door de gaatjes steekt!
Druk het sjabloon af op A3 formaat. Je kunt het omtrekken op viltpapier of vilt. De kinderen knippen het lijfje en de oren uit. De streepjes prikken ze met een prikpen. Twee streepjes zijn om je vinger door te steken en twee streepjes zijn om het oor door te rijgen.
Muis die kan lopen, kleuteridee, thema dieren onder de grond 3
Van raffia worden er snorharen op de muis geniet. Vouw het hart op de stippellijn. Ook beweeg-oogjes geven een leuk effect. De staart wordt van touw gemaakt. De onderkant van de muis wordt dicht geniet. Steek je hand in de muis. Je wijsvinger moet door de ene gleuf en je middelvinger door de andere gleuf. En…lopen maar!
Muis die kan lopen, kleuteridee, thema dieren onder de grond 2

Stap voor stap een vos tekenen

Kleuters kunnen al erg goed tekenen aan de hand van een stap voor stap voorbeeld. Ze zijn vaak zelf blij verrast dat ze makkelijk iets kunnen tekenen, waarvan ze zelf dachten dat ze dat nog niet konden. We gaan aan de slag met het tekenen van een vos. We gebruiken hiervoor Wasco.
Een vos tekenen, kleuteridee.nl, stap voor stap met kleuters 3
Leuk dat kleuters ook zelf op het idee komen om de vos in de nacht te tekenen, want de vos is een echt nachtdier.
Een vos tekenen, kleuteridee.nl, stap voor stap met kleuters 2
Een vos tekenen, kleuteridee.nl, stap voor stap met kleuters 4

Vossenpuzzel 

Print de puzzel uit op A4 formaat. De kinderen knippen de puzzel uit om de oranje rand. Daarna knippen ze alle stippellijnen door. Als alles is uitgeknipt, worden de stukjes geschud en kan het puzzelen beginnen. Pas als heel de puzzel goed is gemaakt, mogen de kinderen de stukje op een papier aan elkaar plakken.
Puzzel vos voor kleuters, kleuteridee, thema dieren onder de grond 2

Vos maken van strijkkralen

Vos maken van strijkkralen voor kleuters, kleuteridee, thema dieren onder de grond 2

Dassenburcht met das knutselen

Dassenburcht, kleuteridee, met gratis download, badger craft kindergarten, free printable
Gebruik een stukje kartons als grondplaat. Voor de bovenkant gebruik je een stuk stevig papier dat een heel stuk breder is dan het karton. Van het stevige papier worden de twee smalle einden twee centimeter omgevouwen. Deze omgevouwen stroken worden aan weerszijde onder het karton geplakt. Zo ontstaat een hol. Daarna knippen de kinderen een stuk van papieren verpakkingsmateriaal en bedekken het hol ermee. Ze mogen het zelf vastnieten aan het stevige papier. In dit verpakkingsmateriaal steken ze takjes voor camouflage.
Dassenburcht, kleuteridee, met gratis download, badger craft kindergarten, free printable, thema dieren onder de grond
Dassenburcht, kleuteridee, met gratis download, badger craft kindergarten, free printable, thema dieren onder de grond 2
De bodem van de dassenburcht wordt bekleed met mos. Hiervoor worden groene zigzagwatten gebruikt. Als de burcht af is wordt de das gemaakt. Deze wordt gemaakt van een lege toiletrol. De rol wordt beplakt met zwart papier. Vervolgend wordt het rolletje aan één kant dicht geniet. Van een stukje vilt knippen de kinderen een das en plakken die om de rol heen. Voor het hoofd wordt onderstaand werkblad gebruikt. De kinderen kleuren de delen die zwart horen in met viltstift. Op de kop worden oogjes geplakt. De kop en de oren worden aan het lijfje geplakt. Van chenilledraad wordt een staartje aan de das geplakt.
Dassenburcht, kleuteridee, met gratis download, badger craft kindergarten, free printable, thema dieren onder de grond 3
Dassenburcht, kleuteridee, met gratis download, badger craft kindergarten, free printable, thema dieren onder de grond 4
Dassenburcht, kleuteridee, met gratis download, badger craft kindergarten, free printable, thema dieren onder de grond 5

Schildpad knutselen van een kartonnen bord

Zet in het midden van een kartonnen bord een stip en laat de kinderen naar de stip inknippen. Dan wordt het bord geverfd.
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 2
Daarna wordt er met een kurk op het schild gestempeld om het patroon te krijgen. Als alles droog is worden de geknipte kanten van het bord over elkaar geschoven en vast geniet. Print het knipvel uit op groen papier.
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 7
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 6
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 8

De poten en kop worden uit het knipvel geknipt. Er worden oogjes op de kop geplakt. De poten worden onder het schild gelijmd. De kop wordt op een strook groen papier geplakt. De strook wordt gebogen en vast geniet aan het schild.
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 3
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download
Op een stuk papier kun je het strand maken. Het water wordt gemaakt van blauw, glimmend, doorzichtig folie. Ook kunnen er eieren van klei bij worden gemaakt.
schildpad knutselen, kleuteridee, met gratis download 4


Buitenspel

Buitenactiviteit, wormen vangen en wormenhotel maken

In het bezit van een glazen pot met gaatjesdeksel, gaan de kinderen op zoek naar wormen. Door trillingen komen de wormen boven de grond. Dit kan als de kinderen met z’n allen hard gaan springen. Je kunt ook gebruik maken van een schep of riek.
Wormen vangen met kleuters voor een wormenhotel, kleuteridee.nl, Kindergarten worms theme
Wormen vangen met kleuters voor een wormenhotel, kleuteridee.nl, Kindergarten worms theme
Wormen vangen met kleuters voor een wormenhotel, kleuteridee.nl, Kindergarten worms theme
Wormen vangen met kleuters voor een wormenhotel, kleuteridee.nl, Kindergarten worms theme 3

Wormenhotel

Voor een wormenhotel heb je een hoge smalle glazen vaas of bak nodig. Vul deze afwisselend met laagjes grond en zand. Voeg een scheutje water toe en leg de wormen boven in de pot. Bedek de wormen en de grond met blaadjes. Je moet de pot afsluiten met plastic waarin een paar gaatjes zijn geprikt met een prikpen. Het is de bedoeling dat de wormen gangen gaan maken langs de glazen wanden van de pot. Zo kunnen de kinderen de worm in hun gang zien. Willen de wormen echter een gang achter de glazen wand maken, dan moet de pot in het donker staan. Wormen houden niet van licht.
Wormen vangen met kleuters voor een wormenhotel, kleuteridee.nl, Kindergarten worms theme 3
Wormen vangen met kleuters voor een wormenhotel, kleuteridee.nl, Kindergarten worms theme 3
Wormen vangen met kleuters voor een wormenhotel, kleuteridee.nl, Kindergarten worms theme 7

Extra knutselwerkjes

Klik op de afbeelding om naar heel veel extra werkjes te gaan.