Herfst

Kleimatten herfst

Vrolijke, leerzame kleimatten voor de herfstmaanden. Iedere kaart heeft een opdracht om iets van klei te maken. Op de mat kunnen de kinderen zien welke onderdelen ze van klei moeten maken. Als ze de onderdelen aan elkaar maken, hebben ze het dier, de paddenstoel of de herfstbladeren zelf gemaakt. Ze zijn dan zo trots! Ook heel fijn voor kinderen die stapje voor stapje willen werken omdat ze het geheel niet overzien. Klik hier om naar de kleimatten te gaan.
Wil je zelf klei maken met de kinderen dan vind je hier het recept.

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de herfst. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes over herfst, regen , kastanjes, eikels, paddenstoelen, regen en wind.

Woordkaarten

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Spellenpakket 'Herfst'

Voor de kleuteruniversiteit maakte ik een veelzijdig spellenpakket voor de herfst.
Herfst!
Pluk de appels! Vang een mug! Pak de paddenstoelen! Vlug …
Appels, eekhoorns, uilen, spinnen, doe maar mee! Je gaat vast winnen.
Een prachtig origineel herfstpakket met 9 spellen om spelenderwijs te oefenen met tellen, begrippen, visueel geheugen, motoriek, kleur- en vormherkenning en letters.
Klik hier op de afbeelding om naar het spellenpakket herfst te gaan.

Het bos

Er is een aparte pagina voor thema het bos/de boswachter. Klik hier om naar de bospagina te gaan.

Bee-Bot mat herfst

Met deze educatieve herfst Bee-Bot mat oefenen je kleuters allerlei doelen. De mat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje. De oefeningen met de Bee-Bot kunnen worden gedaan met dobbelstenen en/of bijgeleverde downloads.
Beebot herfst voor rekenen met kleuters, kleuteridee
Beebot herfst voor rekenen met kleuters, kleuteridee 2
Oefen op deze mat heel veel leerdoelen met kleuters:
– vormen: cirkel, vierkant, driehoek, rechthoek, ruit en ovaal
– kleuren: geel, rood, oranje, bruin, lichtgroen, donkergroen, blauw en roze
– lengte: de spinnen hangen aan draden met verschillende afmeting
– tellen: de paddenstoelen hebben een verschillend aantal stippen van 1-12
– even/oneven: de roze paddestoelen hebben een even en een oneven reeks
– woordenschat: allerlei afbeeldingen bij het thema herfst, zoals eikel, kastanje, dennenappel, bladeren, egel, pompoen, spin en paddenstoel
De Bee-Bot mat kost €35,50

Buiten rekenen

Het is fijn om je rekenles bij dit thema in het herfstzonnetje buiten te houden. Leg wat hoepels op de grond en laat de kinderen bladeren per kleur in een hoepel leggen. Daarna kun je de kinderen reeksen laten leggen op kleur of op vorm.
Rekenen met herfstbladeren, kleuteridee
Rekenen met herfstbladeren, kleuteridee
Rekenen met herfstbladeren, kleuteridee
Rekenen met herfstbladeren, kleuteridee
Rekenen met herfstbladeren, kleuteridee

10 Bouwkaarten

Egel, uil, vos of konijn, ze kunnen ook van blokken zijn!
Tien voorbeelden om dieren en andere objecten uit het bos met blokken te maken. Voor kleuters. De kaarten kunnen worden na gelegd in de bouwhoek of met kleine blokjes.  Er is ook een vel ogen bijgevoegd om uit te knippen en neer te leggen op het bouwsel. Er kan ook aan de tafels onder de werkles gebouwd worden. Met doelen om te observeren.
Het pakket bevat de volgende afbeeldingen: konijn, paddenstoel, egel, uil, vos, eikel, das, hert, eekhoorn, en boom.

Speeltafel

Maak een mooie speeltafel bij het thema herfst.  De Parkmat (ondergrond) en de Herfstachtergrond kun je als mat bij ons kopen. Gebruik op de thematafel Playmobil, zoals poppetjes, kruiwagens, harken, containers, tenten, bosdieren enz.  Helemaal leuk wordt het als je met figuurponsen allemaal blaadjes uit papier ponst in de herfstkleuren en deze ook op de tafel legt.  Je kunt de mat in een houten bak op tafels leggen, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon op de grond leggen.
Speelmat thema herfst, kleuteridee
Herfstmat voor de speeltafel, kleuteridee thema herfst 3
Deze prachtige herfstachtergrond en parkmat van 3,39 m bij 39 cm kun je bestellen. Hier kunnen de kinderen naar hartenlust spelen. Ze beleven het seizoen herfst. Deze matten zijn gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Ze zijn makkelijk oprolbaar zodat je ze tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog op kunt bergen als je de matten even niet wilt gebruiken.
Prijs per mat €41,00

Muziekles met sjaaltjes

Versje

Blaadjes, versje voor kleuters

Rijmen

Print de zes vellen met rijmkaartjes uit en knip ze los op de stippellijnen. De woorden op de a-bladen met woorden rond het thema herfst en de woorden op de b-bladen die op dezelfde plaats staan rijmen op elkaar. Deze les kun je geven in de grote kring, kleine kring of aan een individuele leerling. Het is goed om voor de les te kijken of de kinderen de afbeeldingen kunnen benoemen.
Lessuggesties:
– Houd steeds één plaat omhoog en laat de kinderen de plaat zoeken met de rijmende afbeelding.
– Speel het spel als memoriespel.
– Geef alle kinderen een kaart en laat de kinderen opzoeken welk kind een rijmwoord heeft dat bij zijn/haar kaart past.
– Individueel: Zoek de juiste kaartjes bij elkaar.

Rijmrun voor bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'herfst'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de grote hoeveelheid rijmwoorden. Klik op de afbeelding om het spel te kopen!
Kinderen worden super fanatiek van deze spellen en genieten hier enorm van!

Cijferkaartjes herfst en winter

Geweldige kaartjes om buiten te rekenen. De kaartjes zijn van vinyl en te gebruiken bij het bewegend leren in de herfst en winter. Voor bewegend leren lessen rekenen en taal kijk op: Bewegend leren
cijferkaartjes
cijferkaartjes
Fijne kaartjes die tegen een stootje kunnen en afgenomen kunnen worden met een natte doek. Ze zijn ook goed te combineren met de Staptegels getallen en de andere cijferkaartjes.
 

Kleurenklik, bewegend leren

Kleurenklik bestaat uit activiteiten met kleuren voor kleuters die je heerlijk buiten met elkaar kunt uitvoeren. Het gaat om goed luisteren, kleuren leren & benoemen, kleuren zoeken & matchen, reeksen maken en heerlijk bewegen!
In dit pakket draait alles om de kleuren van de herfst.
Inhoud van het pakket:
  • 10 verschillende rode herfst kaarten, zie voorbeeld hierboven
  • 10 verschillende groene herfst kaarten
  • 10 verschillende bruine herfst kaarten
  • 11 grote kleurenkaarten, je kunt ook gekleurd papier gebruiken
  • Een beschrijving van 6 verschillende activiteiten

Rekenen voor kleuters

Hier vind je alle verzamelde rekenideeën van de Facebookgroep Kleuters&Klas bij thema herfst. Ook allerlei documenten die je bij deze rekenactiviteiten kunt gebruiken. Op de paddenstoelen kunnen de kinderen de juiste aantal stippen leggen van klei, plakkertjes of watten. Ook kunnen ze de juiste kabouter bij de juiste paddenstoel leggen.
Paddenstoelen voor rekenen met kleuters, kleuteridee
Laat kleuters ook heerlijk rekenen met deze kale bomen. Gebruik voor de blaadjes plakfiguren, ponsjes, echte kleine blaadjes of gebruik de bomen gelamineerd als kleimat.
Herfst, rekenen met kleuters, kale bomen 8, kleuteridee
Met deze rekentelkaartjes kunnen kinderen tellen en het juiste aantal dennenappels, eikels, kastanjes, blaadjes of paddenstoelen bij het kaartje leggen. Maar je kunt er ook heel leuk coöperatief mee rekenen. Geef alle kinderen een kaartje.  Laat het kind bijv. een vriendje zoeken die 1 minder heeft (of bijv. 2 meer). Of zoek iemand met hetzelfde getal.
Herfstkaartjes voor rekenen met kleuters, kleuteridee

Zoek evenveel eikels als blaadjes.

Differentieer in je groep. Eerste werkblad gaat van 1 t/m 5. Het tweede werkblad van 6 t/m 10.

Rekenen; tel & match met kleuters, thema herfst

Knip de kaartjes van onderstaande bladen uit, stop alles bij elkaar in een doos en laat de kinderen heerlijk tellen en matchen. Alle zelfde hoeveelheden bij elkaar. Met het laatste blad kunnen de kinderen sommen leggen. Of laat ze gewoon de telrij op volgorde leggen. Met de kaartjes van twee bladen kun je ook een memoriespel spelen.

Tel de blaadjes en kleur de grafiek in, thema herfst  &  Schaduwspel herfst, paddenstoelen

Logische volgorde

Kan het kind al verbanden leggen tussen verschillende gebeurtenissen. Kan het al benoemen wat eerder of later gebeurd is. Deze werkbladen zijn een handige hulp bij het aanleren van deze aspecten. De kinderen kunnen de plaatjes uitknippen en op een strook papier in de goede volgorde plakken.
Leg de plaatjes van de herfstboom in logische volgorde , kleuteridee.nl, sequence free printable.

Digibord, computer en tablet

Schrijfpatronen

Knutselen

Laat de kinderen met hun vingertop allemaal herfstblaadjes maken met vingerverf. Een goede oefening voor de fijne motoriek!
vingerverf blaadjes vol, kleuteridee

Bos knippen en plakken, thema herfst

Aan deze collage kunnen de kinderen meerdere keren werken. De achtergrond wordt door de kinderen geverfd. Het hele blad wordt vol gemaakt. Als de verf droog is, kunnen de kinderen van bruin papier bomen knippen. Een geweldige oefening voor de motoriek. De bomen worden op de achtergrond geplakt.
collage herfst bos kleuters, thema herfst kleuteridee 1
collage herfst bos kleuters, thema herfst kleuteridee 3
Zoek een paar kleurplaten op die passen bij het herfstbos. De kinderen kleuren de afbeelding in en knippen het uit. De gekleurde afbeelding wordt in het bos geplakt. Tenslotte worden er herfstblaadje aan de bomen en op de grond geplakt. Deze blaadje kun je kopen, maar je kunt ook plakfiguren of blaadjes gemaakt met figuurponsjes gebruiken.
collage herfst bos kleuters, thema herfst kleuteridee 4

Egel van klei

Geef alle kinderen een stuk klei en vertel dat ze het egeltje uit één stuk moeten vormen. Als de egel dan opdroogt, zal hij niet uit elkaar vallen.
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten
De kinderen rollen eerst een bal van de klei. Daarna knijpen ze met twee handen aan de enen kant een spitse snuit. De oortjes worden gevormd door de klei tussen duim en wijsvinger te knijpen. Vervolgens worden de stekels gemaakt door met een vork heel vaak in de klei te prikken. Als de stekels klaar zijn worden er ogen in de klei gedrukt.
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 2
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 3
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 4
Zet de egel op een klein stukje kunstgras en laat de kleuters een paar mooie appeltjes, blaadjes of eikels zoeken en leg deze bij de egel op het gras.
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 6
Egel maken van klei, kleuteridee.nl, a hedgehog from clay for kindergarten 5

Groepswerk spinnenweb knutselen

Maak een frame van stevig karton. De kinderen verven dit frame zwart. Met perforators worden er gaatjes in het frame gedrukt. Dan kan het passen en meten beginnen. Er worden touwtjes geknipt die door de gaatjes worden geregen of vast worden geknoopt. Als het web af is, kun je er een spin in hangen.
Spinnenweb knutselen, tehma herfst, kleuteridee
Spinnenweb knutselen, thema herfst, kleuteridee
Spinnenweb knutselen, thema herfst, kleuteridee 2

Bolsters voor kastanjes maken

Geef de kinderen een kastanje en laat ze de kastanje bedekken met een laagje klei. Ze kunnen er ook een opening in maken, waardoor je de kastanje kunt zien. Ze prikken rondom luciferstokjes in de klei. Laat de bolsters goed drogen. Daarna kunnen ze geverfd worden in de juiste kleur. Leg als voorbeeld een aantal bolsters op de knutseltafel.
kastanjes knutselen met kleuters, preschool chestnut craft, kleuteridee

Paddenstoelen vormen van klei en daarna verven

Geef de kinderen een stuk klei en laat ze het stuk zo kneden dat het een paddenstoel wordt. Het moet een paddenstoel uit één stuk zijn, zodat er geen afdingen breken bij het drogen. Als de vorm klaar is, leggen de ze paddenstoel op zijn kop en maken ze met een spatel de sporen onder de hoed.
Paddenstoelen van klei, thema herfst, kleuteridee
Als de paddenstoel opgedroogd is, kan hij geverfd worden. Leg een aantal foto’s op tafel van verschillende kleuren en vormen paddenstoelen. Benoem de schoonheid van iedere paddenstoel. Dit voorkomt dat je alleen rood met witte paddenstoelen krijgt. Benoem ook dat de steel een andere kleur mag zijn dan de hoed.
Paddenstoelen van klei, thema herfst, kleuteridee 7
Paddenstoelen van klei, thema herfst, kleuteridee 8
Paddenstoelen van klei, thema herfst, kleuteridee 6
Paddenstoelen van klei, thema herfst, kleuteridee 3
Paddenstoelen van klei, thema herfst, kleuteridee 5
Paddenstoelen van klei, thema herfst, kleuteridee 4

Collage kind in de regen, voor kleuters

Bij deze opdracht beginnen de kinderen door met witte wasco een lijn iets onder het midden van het witte papier te tekenen. Vervolgens tekenen ze regen die onderaan in de plassen valt. Ze moeten dus onder de straal, onder de witte lijn kringetjes tekenen met wasco. Vervolgens schilderen ze met zwarte Ecoline een landschap op de witte lijn. Hierna vullen ze het blad met één of twee kleuren blauwe Ecoline. De witte wasco is niet onder de Ecoline te schilderen, maar blijft vanzelf wit.
collage kind in de regen, thema water, kleuteridee
collage kind in de regen, thema water, kleuteridee
collage kind in de regen, thema water, kleuteridee 3
collage kind in de regen, thema water, kleuteridee
De volgende dag als de Ecoline droog is, knippen en plakken de kinderen een poppetje met paraplu op het stevige A3 papier. Voor de paraplustok kun je een ijsstokje gebruiken en voor de paraplu een half rond vouwblad.

Spelles

Thema herfst

Tegenstellingen

Bordspellen

Eikelspel voor kleuters, thema herfst, spelregels, by juf Petra van kleuteridee, free printable.
Preschool acorn game, autumn theme, English directions, by juf Petra van kleuteridee free printable.

Herfsthebbes voor kleuters

Een leuk herfstspel voor kleuters. De visuele waarneming en het innerlijk geheugen worden geoefend.

Puzzel voor kleuters, thema herfst

Visuele discriminatie

Denkontwikkeling

Knip de plaatjes uit de twee werkbladen. Zoek steeds twee kaartjes op die bij elkaar horen.

Meer herfstknutsels

Klik op onderstaande afbeelding om naar heel veel herfstknutselideetjes te gaan.

Kleurplaten