Allerlei downloads

Motoriek observatie

Dit observatieformulier voor fijne motoriek gebruik ik weleens voor de contactavond. De kinderen moeten eerst over de lijntjes knippen, daarna trekken ze de stippellijn precies over met kleurpotlood of stift, de woordjes schrijven ze na en tenslotte kleuren de de kleurplaat binnen de lijntjes. Zelf loop ik rond om te observeren hoe de pengreep is en kijk welke kinderen er links of rechts zijn. Zo heb je ook iets om aan ouders te laten zien.

Straatplaten

Leuke straatplaten voor een hoek met auto’s of om te gebruiken bij het thema verkeer. Knip de delen uit en lamineer ze desgewenst. De kinderen leggen een soort circuit of wegennet in een stad. Ze kunnen het wegennet nabouwen van een plattegrond van de stad of het dorp waar ze wonen. Erg leuk om te combineren met wereldspel materiaal, zoals auto’s huizen, blokken en dieren. Ook kun je met de kinderen het links af of rechts af gaan goed oefenen. De vierkante vakjes met pijlen kun je hiervoor op een wegdeel leggen. Alle afbeeldingen zijn gemaakt op A3 formaat, zodat de straten breed genoeg zijn voor autootjes. Klik op de afbeelding voor een groot formaat om te printen.

Cijfers maken van lego

Mooie bouwkaarten om de kinderen cijfers van lego te laten maken. Klik op de afbeelding voor een groot formaat.

Mozaïek voorbeeldkaarten

Al tientallen jaren is er mozaiek op de kleuterschool. Op de meeste scholen staan de mozaiekdoosjes ergens in een kast. Hier enkele leuke voorbeeldkaarten om mee aan de slag te gaan.