De bakker

(advertentie)

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de bakker. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Bouwhoek

Molen bouwen in de bouwhoek

De kinderen hebben een doos zwart geverfd. Daaraan zijn met een schroef 2 latten bevestigd. De wieken kunnen echt draaien. De kleuters zetten de kap op hun molen van blokken.

Hoeken & rollenspel

Zandtaartjes bakken

Dat is genieten. Een grote bak vochtig zand, allerlei bakspullen die de kinderen van thuis hebben meegenomen en de pret kan beginnen. Een echte bakkerij in de klas.

Koekjes bakken van zoutdeeg voor gebruik in de bakkerswinkel van de klas

Laat de kinderen zelf het zoutdeeg maken.

Het recept: 3 bekertjes meel, 1 bekertje zout, 1 bekertje water, 1 lepel olie. De koekjes moeten op 200 graden gebakken worden. Ze zijn goed als het deeg hard aanvoelt. Voor dunne koekjes is dit na een kwartier, voor grotere baksels soms wel een uur. Bij de Action zijn erg leuke koekjesvormen te koop. De koekjes kun je gebruiken om een bakkerswinkel te maken in de klas.

Een mand vol koekjes en broodjes.                              Koren met vingerverf.

De bakkerswinkel

Maak een bakkerswinkel met de zelfgebakken koekjes van zoutdeeg. Laat de kinderen allerlei speelgoed meenemen zoals speelgoed brood, taartjes en pizza’s. Leg ook wat echte broden en bolletjes in de winkel. Zakjes kunnen de kinderen zelf maken.

De kinderen stempelen het woord bakker met hun eigen naam erachter. In het zakje leggen ze een bakkersplaatje wat ze overtrekken en inkleuren. Zo kan iedereen in de winkel zijn eigen koekjes verpakken.

Zet een weegschaal in de bakkerswinkel en laat de kinderen als opdracht koekjes wegen in een zak. De kinderen uit de huishoek kunnen brood en koekjes kunnen kopen.

Na heerlijk gespeeld te hebben in de bakkershoek, kan er een taal- en rekenelement worden toegevoegd. Alle broden en taartjes in de winkel krijgen een prijs. Daarna gaan de kleuters een boodschappenlijstje schrijven. Ze tekenen het brood of de koek en schrijven de prijs erbij. Bij elkaar mag het € 10,00 kosten. Daarna gaan ze hun boodschappen kopen bij de winkel en betalen met euro’s de juiste prijs.

Klik hier of op de foto om de broodprijslijst te downloaden.

‘Slagroom’ spuiten op een taart

De kinderen vinden het erg leuk om een taart te decoreren. Print een aantal taarten uit op A4 papier. Lamineer de papieren. Verder heb je wegwerpspuitzakken en scheerschuim nodig. Vul de zakken met scheerschuim. Oudste kleuters kunnen dit zelf. Leg goed uit dat ze de ‘room’van boven naar beneden moeten knijpen. Daarna kunnen ze nog wat taart versiersel aanbrengen.

Om het nog wat moeilijker te maken, kun je ook een getalkaartje bij de taart leggen. Zoveel toefjes mogen de kinderen op de taart spuiten.

Het resultaat mag er zijn 🙂

Hier kun je de taarten downloaden. Of klik op één van de taarten.

Woordkaarten

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'de bakker'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.

Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Rekenen voor kleuters

Knutselen

Het koren wordt in de molen verwerkt tot meel.

Klik op de molen en de wieken om een grote afbeelding te krijgen.

De molen kleuren en uitknippen of uitprikken. Ook de wieken uitknippen. Het land onder de molen wordt rond gevouwen en van achteren vast geniet. Op de plaats waar de wieken bevestigd worden een rind gaatje maken met de schaar. Ook in het midden van de wieken zo’n gaatje maken. Daarna de wieken met een splitpen op de molen bevestigen. Het deurtje kan evt. open geknipt en gevouwen worden.

Zaai graan in de klas

Als je graan zaait, komt dit binnen twee dagen op. Al na twee weken is de bak vol!

Nog een molen

Eenvoudige molen voor jongste kleuters. Ze tekenen zelf de trap, ramen en molenaar. De strookjes zitten vast met een splitpen.

Een bakkerscollage

De kinderen verven de eerste dag het ruitje van de bakkersbroek. Als dit droog is maken de kinderen van papier de volgende dag een bakker met een echte bakkersmuts en een schort.

Boterham op placemat

De kinderen knippen een snee brood uit, kleuren de korst en beleggen de boterham. Hagelslag kun je maken van scoubidou-touwtjes.

Kralenplank voorbeelden                                        

Kleurplaat 

Klik op de kleurplaat om een grote afbeelding te krijgen.

Bakkersspel

Leuk bakkersspel voor kleuters.De spelregels staan op het spel. Klik op de afbeelding voor een grote versie.