De haven

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de haven. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Liedjes bij het thema ‘de haven’. Scrol over de plaat om de linkjes van de liedjes aan te klikken.

Spellenpakket ‘de haven’

Laad de containers, beman heel het schip. Zoek vormen en letters, vaar niet op een klip.
Puzzel alle boten op kleur met je kaart, en zorg dat je veilig de haven in vaart.
Zes spetterende educatieve spellen, voor jongste en oudste kleuters bij het thema ‘De Haven’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen, getalbegrip, geheugen, letterherkenning, woordbeeld, beginletter onderscheiden, puzzelen, vormen, kleuren en samen een spel spelen. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.
Het eerste spel is Blokschip. De kinderen passen de kaartjes met halve boten zo, dat er hele boten ontstaan in dezelfde kleur. Er zijn verschillende kaarten om te differentiëren in moeilijkheid.
Het tweede spel is een eenvoudig spel. Wie vaart zijn boot het eerst in de haven? Het gaat om tellen en aftellen.
Bij het volgende spel moet het schip bemand en geladen worden. De lading bestaat uit containers. Door het gooien van vier of vijf dobbelstenen wordt het schip klaargemaakt om weg te varen.
Spel vier is een lettermemory. Er moeten echter niet twee dezelfde kaartjes worden gezocht, maar twee kaartjes die bij elkaar passen. Op het ene kaartje staat een afbeelding. Op het andere kaartje staat de beginletter van die afbeelding.
Bij het vijfde spel staan de matrozen op een eiland. Bij iedere matroos spoelt er iets aan op het eiland. De kinderen zoeken de letters van het aangespoelde of bemachtigen ze in spelvorm.
Het laatste spel draait om vormen en kleuren. Op iedere boot moeten een aantal vormen worden gelegd. Wie heeft ze als eerste?

Woordkaarten

Klik hier voor de woordkaarten met lidwoorden.

Bouwkaarten 'de haven'

Bootje ga je varen, varen over zee?
Mag ik dan misschien een keertje met je mee?
Elf voorbeelden om havenfiguren met blokken te maken voor kleuters. De kaarten kunnen worden nagebouwd in de bouwhoek en hebben een oplopende moeilijkheidsgraad. Met kleine blokjes kan er ook aan de tafels onder de werkles gebouwd worden. Met kleuterdoelen om te observeren.

Thematafel de haven

Thematafel de haven , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Op de speeltafel kun je een haven maken. De ondergrond en de achtergrond kun je als mat bij ons kopen. Op de tafel kunnen de kids de schepen laden en lossen met allerlei goederen. Laat de kinderen boten meenemen of maak zelf boten en containers met de kinderen. Verder kun je een kraan, Playmobil poppetjes, een containerwagen, een vuurtoren, vissen en kleine goederen voor de thematafel gebruiken. Je kunt de mat natuurlijk ook gewoon op de grond leggen.
Thematafel de haven 2 , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Thematafel de haven 10 , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Havenachtergrond speelmat, kleuteridee
Watermat voor de haven , speelmat kleuteridee, kinderspeelmat
Deze prachtige watermat haven en havenachtergrond van 3,39 m bij 39 cm kun je bestellen. Hier kunnen schepen geladen en gelost worden. De achtergrondmat maakt dat het een compleet echte haven is. Deze matten zijn gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Ze zijn makkelijk oprolbaar zodat je ze tot een heel klein rolletje van 39 cm hoog op kunt bergen als je de matten even niet wilt gebruiken.
Prijs per mat €41,00
Thematafel de haven 4 , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Thematafel de haven 5 , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Voor de overslag op de havenspeeltafel kun je de volgende materialen gebruiken.
Thematafel de haven 6 , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Thematafel de haven 7 , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Thematafel de haven 8 , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Thematafel de haven 11 , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Thematafel de haven 9 , kleuteridee, kindergarten port theme with boats
Prijs per mat €41,00

Buitenspel

Maak van grote dozen een mooie boot met alle kinderen. De kinderen verven de dozen, prikken letter, cijfers en een anker uit. ook het bedieningspaneel in de stuurhut maken ze zelf. Bekijk het filmpje hieronder voor alle spelmogelijkheden. Zorg ook voor een vlag op de boot.
Boot knutselen, thema de haven kleuteridee
Laat de kinderen eerst vrij spelen in de boot. Ze kunnen zelfgemaakte matrozenkragen aantrekken en hun matrozen pet opzetten. Geef touwen en lading (kisten en paalkoppen). Een blauw kleed op de grond zorgt voor echt water. Natuurlijk is het geweldig om met planken en kisten een echte loopplank te maken.
boot knutselen, kleuteridee, rollenspel, thema de haven
boot knutselen, kleuteridee, rollenspel, thema de haven 2
Het spel kan na een paar dagen een nieuwe impuls krijgen als het schip naast de zandbak gelegd word. Iedereen helpt bij het laden. Zelf de grijper uit de zandbak. De havenwerkers dragen echt bouwhelmen en ook de kapitein heeft zijn eigen uniform.
Na een aantal dagen kun je weer een andere opdracht aan het schip verbinden. Hang een net over de boeg. Geef de kinderen vissenhengels en leg gelamineerde vissen op het blauwe kleed. Maak aan alle vissen  een ring van een paperclip, zodat de vissen echt aan de haak kunnen. Geef de vissers een emmertje waar hun vangst in kan. Bij ons werd onder luid gejoel van de hele klas steeds weer een vis binnen gehaald.
boot knutselen, kleuteridee, rollenspel vissen vangen, thema de haven.
boot knutselen, kleuteridee, rollenspel laden en lossen, thema de haven .

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'De haven'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Rijmrun bewegend leren kleuteridee
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Rekenen voor kleuters

Boten ordenen

Laat de kinderen alle boten die ze mee naar school genomen hebben ordenen. Bijvoorbeeld van kort naar lang, van smal naar breed of van licht naar zwaar. De kinderen zullen zien dat de boten steeds weer in een andere volgorde liggen. Ook kunnen de boten op kleur neergelegd worden zoals op de tweede foto.
Boten van kort naar lang, thema de haven, kleuteridee .
Boten sorteren op kleur, thema de haven, kleuteridee .

Digibord, computer en tablet

Margriet van Diepen maakt een mooi digibordles over bootjes in de haven. Doel: splitsen/aanvullen van hoeveelheden tot 5 en 10 en doortellen. Als intro kan met echt materiaal gewerkt worden (dit kan ook in een andere les). Nodig: Blokken en bootjes (5 of 10), eventueel blauw papier of een kleedje voor het water Van de blokken bouw je een haven en cijferkaartjes. In de haven plaats je de bootjes, 5 of 10 (een ander getal kan natuurlijk ook). De kinderen tellen de bootjes. Hoeveel zijn het er?

Digibordles herkenning getalsymbolen

Deze spellen kun je fullscreen spelen.

Schrijfpatronen

Bee-Bot mat ‘de haven’

Vaar de haven uit met Bee-Bot en neem de kinderen mee in een leerzaam avontuur! Deze havenmat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje.
Oefen op deze mat heel veel leerdoelen met kleuters:
– getallen en getalbeeld: 1 t/m 36
– geletterdheid: eerste letter en/of laatste letter van een themawoord
– kleuren: geel, rood, oranje, bruin, groen, blauw en grijs
– woordenschat: allerlei afbeeldingen bij het thema ‘de haven’ zoals, vuurtoren, kade, hijskraan, heftruck, containers, onderzeeër, enz., enz.
– richting: wat gaat naar links en wat gaat naar rechts
De Bee-Bot mat kost €35,50

Bouwhoek

In de bouwhoek kunnen de kinderen bruggen en boten bouwen. Ook vinden kleuters het geweldig om zelf een werf te bouwen en de boot te water te laten. Het kan de kinderen stimuleren om foto’s van bruggen en een werf in de bouwhoek neer te leggen of op te hangen.
Brug bouwen in de bouwhoek, thema de haven, kleuteridee .
Brug bouwen in de bouwhoek, thema de haven, kleuteridee 2.
Brug bouwen in de bouwhoek, thema de haven, kleuteridee
Hieronder een scheepswerf waar een boot te water gelaten wordt.

Knutselen

Matroos of kapitein

Van een lege toiletrol met wat gekleurd papier is het erg makkelijk om een matroos of kapitein te knutselen. De kinderen plakken bovenaan de toiletrol een strook huidkleurig papier. Hier tekenen ze het gezicht op. Daaronder plakken ze de toiletrol vol met wit of zwart papier. De rest van de kleding wordt dan van gekleurde strookjes papier over geplakt. De petten worden per pop twee keer uitgeknipt en aan allebei de zijden van het hoofd met lijm vastgeplakt. De klep van de pet van de kapitein kan omgevouwen worden als er knipjes in worden gegeven.
Kapitein knutselen met kleuters, thema de haven, kleuteridee, kindergarten sailor craft paper
Matroos knutselen met kleuters, thema de haven, kleuteridee, kindergarten sailor craft paper
Kapitein en matroos knutselen met kleuters, thema de haven, kleuteridee, kindergarten sailor craft paper

Boot knutselen, thema de haven

Van een wegwerp amuse bootje kunnen kleuters een prachtig schip maken met een kajuit erop. Met dit werkje zijn ze zeker drie verschillende werklessen bezig. De eerste werkles verven ze de boot en de kajuit. Als alles droog is plakken ze tijdens een nieuw werkmoment de kajuit op de boot. Er worden ronde raampjes op de kajuit geplakt van plakfiguren. Van een stukje wit papier en een ijslollystokje wordt een kleine vlag gemaakt. De kinderen kleuren de vlag zelf met stift.
Boot knutselen met kleuters, thema de haven 3, kleuteridee, kindergarten ship craft
Voor de vlag wordt met een schaar een kleine gleuf in het dag van de kajuit gemaakt, waar de vlag wordt ingestoken. Ook wordt een stuk touw door de wand van de boot geregen. Tijdens de derde werkles worden de kade, het water en de bolder gemaakt. Hiervoor wordt een strook papier met steentjes op karton geplakt. Voor het water plakken de kinderen strookjes blauw papier gebogen op het karton. Voor de bolder wordt een leeg klosje (Action) gebruikt. Het touw van de boot kan hier omheen gewikkeld worden.
Boot knutselen met kleuters, thema de haven 5, kleuteridee, kindergarten ship craft
Boot knutselen met kleuters, thema de haven, kleuteridee, kindergarten ship craftBoot knutselen met kleuters, thema de haven, kleuteridee, kindergarten ship craft
Bootje voor knutselwerkje kleuteridee

Matrozenkraag knutselen, thema de haven

De kinderen knippen van stevig papier een matrozenkraag ui die de leerkracht erop heeft gekopieerd of omgetrokken. Daarna schilderen ze met een dunne kwast twee witte strepen rondom de kraag. Vooraan worden onderaan de kraag twee witte strookjes stof geniet. In deze strookjes wordt een strik gemaakt. De kinderen kunnen de kraag over hun hoofd aantrekken en uittrekken en gebruiken bij het rollenspel.
Matrozenkraag knutselen, kleuteridee, kindergarten sailor collar craft
Matrozenkraag knutselen 2, kleuteridee, kindergarten sailor collar craft
Matrozenkraag knutselen 3, kleuteridee, kindergarten sailor collar craft g

Matrozen petten knutselen

Geef de kinderen twee brede witte stroken papier en twee smalle blauwe stroken. De kinderen plakken de blauwe stroken op de witte stroken. Ze knippen een plaatje van een anker uit (zie download), daarna worden de zijkanten op maat van het hoofd van het kind schuin afgeknipt en vast geniet. De kinderen smeren onderaan de binnenrand van de witte stroken lijm en hier wordt een ruim stuk blauw crêpepapier in geplakt.
 
Matrozen pet maken met kleuters, kleuteridee

Varend containerschip om te laden en te lossen 

De kinderen hebben drie werklessen aan dit werkje besteed. De basis voor deze boot is een stevige strook karton. De kinderen knippen zelf de zijkanten schuin en plakken er een stuurhut op. Deze wordt voorzien van ramen. Aan de achterkant van de boot wordt een ijsstok (xl) geplakt, zodat de boot kan varen al het werkje af is.
Containerschip maken met kleuters, kleuteridee, thema de haven
De containers worden ook gemaakt van stevig papier. Met stiften tekenen de kinderen de lijnen op de container. Achter op de de containers worden stukjes klittenband  bevestigd. Ook op de zwarte strook van de boot wordt zwart klittenband bevestigd.
lading voor containerschip, knutselen, kleuteridee
water voor varen containerschip, knutselen, kleuteridee
Voor het water en de lucht wordt een gekleurd stuk karton gebruikt. De kinderen knippen een getekende golflijn door met een schaar. De golflijn gaat niet door tot de zijkant van het papier, maar stopt 4 cm van de zijkanten. Op het onderste deel van het papier tekenen de kinderen met een wit wasco krijtje golven. Daarna gaan ze daar met een kwast met blauwe ecoline overheen. De golven blijven toch zichtbaar.
Containerschip maken met kleuters, kleuteridee, thema de haven 2
Containerschip maken met kleuters, kleuteridee, thema de haven 3
Op beide stukjes van 4 cm naast de golven wordt een stukje klittenband bevestigd. Als alles droog is wordt de boot van onderen tussen de golven gestoken. Met het stokje kunnen de kinderen de boot laten varen. Ze kunnen de containers vastmaken met het klittenband op de kades en de boot. Zo kunnen de containers van de ene kant naar de andere kant gevaren worden. Bekijk de video hieronder.

Havenkraan knippen en plakken

Leg een aantal afbeeldingen van verschillende havenkranen op tafel. De kinderen knippen en plakken een havenkraan op gekleurd papier. De kraan kan echt containers omhoog hijsen en omlaag laten zakken. Maak bovenaan de kraan een gaatje in het papier en rijg er een stevig stukje touw door. Maak onderaan het touw een haakje. Maak achterop de contaners een lusje van touw met plakband. De container kan nu aan de haak. Trek aan het stuk touw aan de achterkant van het papier en de container wordt omhoog gehesen.
beweegbare havenkraan, knutselen met kleuters, kleuteridee 3
beweegbare havenkraan, knutselen met kleuters, kleuteridee 2
beweegbare havenkraan, knutselen met kleuters, kleuteridee
beweegbare havenkraan, knutselen met kleuters, kleuteridee 4
beweegbare havenkraan, knutselen met kleuters, kleuteridee 5

Zeemeeuw knutselen

Maak twee styropor ballen aan elkaar vast met een prikkertje. De kinderen plakken ogen en een snavel op de kop. Van oranje chenilledraad worden poten gemaakt en in de bal gedrukt. Daarna prikken de kinderen allemaal veren in het lijfje.
Meeuw knutselen , kleuteridee, kindergarten gull craft

Containerschip knutselen van eierdoos

Knip een eierdoos doormidden. Laat de kinderen de doos verven. Ook wordt er nog een klein doosje geverfd voor de stuurhut. De containers worden gemaakt van kleine smartiesdoosjes of doosjes van rozijnen. De doosjes worden beplakt met gekleurd papier. Daarna worden de containers in het schip gelegd. De stuurhut wordt op het schip geplakt en vierkante plakkertjes dienen als ramen van de stuurhut.
Containerschip knutselen met kleuters, thema de haven, kleuteridee, kindergarten container ship craft g

Steiger knutselen, thema de haven

Het is ook leuk om een steiger te maken. Neem hiervoor twee verfmengstokjes, die je gratis kunt krijgen bij een bouwmarkt. De kinderen plakken hier dwars ijsstokjes op. Er wordt een kokertje opgeplakt als bolder. Aanleggen maar…
Steiger knutselen met kleuters, thema de haven 3, kleuteridee, kindergarten container ship craft
Steiger knutselen met kleuters, thema de haven, kleuteridee, kindergarten container ship craft

Kralenplank voorbeelden

Excursie

In Zeeland kun je ( http://www.bedrijfplusschool.eu/ ) naar de sluizen bij ‘Het Portaal van Vlaanderen’ in Terneuzen. Een geweldige afsluiting van het thema. Alles wat de kinderen hebben geleerd, zien ze hier in de praktijk. Er zijn verschillende sluizen. De kinderen worden met een treintje op de sluizen gebracht. Ze mogen in de sluiswachterstoren klimmen en alles vanuit de toren bekijken. Onze gids daalde ook echt af op kleuterniveau. Er is ook een spel waar de kinderen hun sluiswachtersdiploma kunnen halen. Verder werd er een video bekeken en een zeemansknoop gemaakt aan een touw van een sleutelhanger. De schepen in de sluis lieten hun scheepshoorn aan de kinderen horen en de kapiteins zwaaiden naar de kinderen. Voor het ‘Portaal van Vlaanderen’ wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Excursie naar de sluizen thema de haven met kleuters, kleuteridee
Excursie naar de sluizen thema de haven met kleuters, kleuteridee 2.
Excursie naar de sluizen thema de haven met kleuters, kleuteridee 1 .

Computer en apps

Los het schip. De kinderen moeten met pijltjes alle lading van het schip halen. Een eenvoudig spel, ook voor jongste kleuters. Klik op de afbeelding.
Het tweede spel is een schip dat een platform moet bouwen. De kinderen moeten naar de onderdelen naar de juiste schaduw slepen.
App Magi Dadoo (voorheen MagicWoW)
Deze gratis app past bij de kleurboeken van dit merk. In het kleurboek vervoer staan veel voertuigen en schepen die bij de haven passen. Maak verschillende kopiën van de kleurplaten en laat de kinderen ze inkleuren met waterverf of kleurpotlood. De lucht met de ster moeten ze niet kleuren. Als de kinderen klaar zijn, kun je telefoon of Tablet met de app richten op de kleurplaat en de voertuigen verschijnen in 3D precies in de kleuren die de kid hebben ingekleurd en gaan rijden en/of draaien. Als de kinderen een tikje op het scherm geven hoor je ook nog geluiden bij de voertuigen. Hieronder enkele afbeeldingen van de kleurplaten via de app.
3d kleurplaten bij thema de haven, Magic Dadoo, kleuteridee
3d kleurplaten bij thema de haven, Magic Dadoo, kleuteridee 2
3d kleurplaten bij thema de haven, Magic Dadoo, kleuteridee 3