Tandarts

Interactieve praatplaat

Veel informatieve filmpjes bij thema de tandarts. Scrol met de muis over de plaat om op de linkjes te kunnen klikken. Deze interactieve plaat mag niet op een andere website worden gezet.

Op de website van het ivoren kruis staan veel lesideeën voor groep 1 & 2 (klik hier). Ook de bovenstaande praatplaat kan gebruikt worden bij je les (klik hier voor grote afbeelding).

Hoeken & Rollenspel

Maak een tandartspraktijk in de klas

De tandarts is een thema dat dicht bij de kinderen komt. Iedereen komt met de tandarts in aanraking. Niet alle kinderen vinden dat leuk. Het helpt kinderen als ze weten wat de tandarts doet, waarom hij/zij het doet en wat er bij wordt gebruikt. Kortom, redenen genoeg om over dit thema te werken.

Onze stagaire Deborah heeft een week over de tandarts gewerkt. Ze maakte daarbij een echte tandartspraktijk. De kinderen vonden het geweldig! Hieronder enkele foto’s.

De hoek bestaat uit de behandelkamer met loket voor de assistente en een wachtkamer. In de wachtkamer staan stoeltjes en een tafeltje. Ook is er een tijdschriftenmandje. Bij het loket liggen papieren waarop de kinderen de afspraken kunnen noteren. Ook is er een telefoon, schrijfmateriaal en liggen er allerlei tandartsfoldertjes.

In de behandelkamer staat een verstelbare tuinstoel. Verder liggen er handschoenen, mondkapjes, lepetjes (spiegeltjes), een groot gebit en een kleine kunststof tand met doorsnede. Overige attributen: tandenborstels, een groet spiegel, tandartsjassen (of grote witte overhemden) en lege fluorbakjes.

Afsprakenkaart voor de assistent

Klik op de afbeelding voor een groot formaat om te printen

Tanden poetshoek 

Zet bij het kleuteraanrecht voor iedereen een tandenborstel en een bekertje. Zorg voor verschillende soorten tandpasta; roze, blauwe, met streepjes en met glitter. Leg er flosdraad en witmaker neer. Als de kleuters gaan poetsen weten ze niet meer van stoppen. Ze vergelijken de verschillende tandpasta’s en willen met alle soorten een keer poetsen. Daarna krijgen de kinderen een poetsdiploma.

Bouwhoek

Zorg voor  Playmobil in de bouwhoek en een bak met kleinen blokjes. De kinderen kunnen hun eigen tandartspraktijk bouwen, inclusief wachtkamer. Daarna kunnen ze ‘tandarts spelen’.

Taal voor kleuters

Als het thema enkele dagen draait, hebben de kleuters soms al vragen. Wat doet een boor nu precies, waar is een spiegeltje of wat doet de assistent. Leg in de klas een stapeltje papieren en pennen neer. Zeg tegen de kinderen dat ze hun vraag mogen tekenen of opschrijven. Op een later tijdstip zullen de vragen worden behandeld. De kinderen begrijpen nu dat iets wat je opschrijft, betekenis heeft.

Rekenen voor kleuters

Klik op de afbeelding voor een groot formaat om te printen.

Rekenactiviteit ‘Een mond vol tanden’, thema tandarts voor kleuters

Dit is een rekenactiviteit voor een coöperatieve werkvorm in tweetallen. De kinderen tellen bij elkaar hoeveel tanden ze onder en boven hebben. Daarna kunnen ze de kiezen bij elkaar tellen. Hoeveel is dat onder bij elkaar en boven bij elkaar? De kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong kunnen zelfs tellen hoeveel onder en boven bij elkaar is.

Schrijven

Klik op de afbeelding voor een groot formaat om te printen.

Knutselen

Een mond vol tanden, thema tandarts voor kleuters

De kinderen tekenen met wasco hun eigen hoofd zonder mond. Een rond rood vouwkarton wordt de mond. Het karton wordt middendoor gevouwen en aan één zijde op het hoofd geplakt. De mond kan nu open en dicht. Daarna knippen de kinderen van wit papier tanden die ze in de mond plakken. Succes verzekerd.

Kleurplaten

Digibord, computer en tablet

Tandarts spelen op de tablet (Android apps)

De kinderen vinden het prachtig. Zelf kiezen trekken, gaatjes boren, tandsteen  en water uit de mond zuigen. Dit kan allemaal met de vele tandarts apps die er zijn. Tik op de zoekbalk in de app store op tandarts of dentist en veel gratis spellen zijn te downloaden. Zoals: Mijn kleine tandarts of Holiday Dentist Makeover.