Winter

Interactieve praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de winter. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Heel veel liedjes met beeld bij het thema winter. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Spellenpakket 'Winter'

Dit prachtige spellenpakket Winter maakte ik voor de Kleuteruniversiteit. Het bevat tien verschillende, originele spellen. Hiermee garandeer je uren speelplezier voor kleuters. Klik hier of op onderstaande afbeelding voor meer informatie.
Springen met de pinguïns, letters in de kou, fijn een sneeuwpop maken, win ik het van jou? Dan een uiltje knappen, zoek de dieren op … en ga met je pinguïn, heel snel naar de top!
Een prachtig, origineel winterpakket met tien spellen waarmee de kinderen spelenderwijs veel vaardigheden oefenen zoals: tellen, visueel geheugen, motoriek, kleur- en vormherkenning, begrippen en letters.

Speeltafel winter

In de winter is het erg leuk om een sfeervolle sneeuwtafel te maken. Gooi in de tafel een stuk of drie zakjes nepsneeuw leeg. Voeg wat playmobilpoppetjes en auto’s toe. Zorg voor poppetjes met mutsen. Ook een veeg/strooiauto is erg leerzaam voor de kinderen.
Speeltafel thema winter, sneeuw, kleuters, kleuteridee
Speeltafel thema winter, sneeuw, kleuters, kleuteridee
Speeltafel thema winter, sneeuw, kleuters, kleuteridee
Speeltafel thema winter, sneeuw, kleuters, kleuteridee
Verder kun je een bankje, een slee, een sneeuwpop, kruiwagens, bezems, scheppen, sneeuwschuivers, wegenwacht, verkeersborden, schaapjes en een stal toevoegen. De kinderen kunnen hier uren spelen. De sneeuw is ook goed oefenmateriaal voor de sensomotorische motoriek en ontwikkeling.
Prijs per mat €41,00

Hoeken

Sneeuw in de watertafel
sneeuw in de watertafel, thema winter, kleuteridee
Het is erg leuk om de watertafel te vullen met een paar emmers sneeuw. Leg er wat zandvormpjes, ijsvormpjes en bakvormen in. De kinderen vinden het geweldig om lekkere ijsjes te maken van de sneeuw.
sneeuw in de watertafel, thema winter, kleuteridee
sneeuw in de watertafel, thema winter, kleuteridee

Woordkaarten & Taal

Cijferkaartjes winter

Geweldige kaartjes om buiten te rekenen. De kaartjes zijn van vinyl en te gebruiken bij het bewegend leren in de winter en herfst. Voor bewegend leren lessen rekenen en taal kijk op: Bewegend leren
cijferkaartjes winter kinderspeelmat
cijferkaartjes
cijferkaartjes
Fijne kaartjes die tegen een stootje kunnen en afgenomen kunnen worden met een natte doek. Ze zijn ook goed te combineren met de Staptegels getallen en de andere cijferkaartjes.

Buitenspelen

IJshangers maken
Als het buiten vriest, is het erg leuk om ijshangers te maken met de kinderen. Hiervoor vullen ze wat pannetjes met een laag water. Vervolgens plukken ze blaadjes, besjes en zoeken ze wat takjes. Deze materialen worden in het pannetje in het water gelegd. Je hebt ook een stok touw van 40 cm nodig. Vouw het touw dubbel en leg de uiteinden in het water in de pan tegen de zijkant aan.
ijshangers maken met kleuters, thema winter kleuteridee
ijshangers maken met kleuters, thema winter kleuteridee
ijshangers maken met kleuters, thema winter kleuteridee
Laat de pannen een nachtje buiten staan bij vorst. De volgende dag heb je een teiltje heet water nodig. Laat de pannen enkele seconden in het hete water staan. Daarna kun je de ijshanger er makkelijk uit krijgen. Na het spelen hebben wij de ijshangers in de boom naast onze klas gehangen.
ijshangers maken met kleuters, thema winter kleuteridee
ijshangers maken met kleuters, thema winter kleuteridee

Bellen blazen en laten bevriezen
Als het flink onder nul is, bevriezen de bellen die kinderen met bellenblaas maken. Gebruik gewoon een potje uit de winkel en zet het voor gebruik een poosje buiten, zodat het al goed koud is.
IJsbellen blazen met kleuters, thema winter, kleuteridee
IJsbellen blazen met kleuters, thema winter, kleuteridee 2
Blaas de bellen op de sneeuw of op een koud oppervlak. Dit gaat het beste in de schaduw uit de wind. Na 1 à 2 minuten veranderen de bellen in ijsbellen. Als de kinderen de bellen kapot prikken, vallen ze als een vliesje op de grond.

Rijmrun, bewegend leren

Heerlijk buiten rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'winter'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden en een duidelijke handleiding. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.

Rijmen

Tegenstellingen

Print de vier vellen met tegenstellingen uit en knip ze los op de stippellijnen.  Deze les kun je geven in de grote kring, kleine kring of aan een individuele leerling. Het is goed om voor de les te kijken of de kinderen de tegenstellingen op de afbeeldingen kunnen benoemen.
Lessuggesties:
– Houd steeds één plaat omhoog en laat de kinderen de plaat zoeken met de tegengestelde afbeelding.
– Speel het spel als memoriespel.
– Geef alle kinderen een kaart en laat de kinderen opzoeken welk kind een tegenstelling heeft dat bij zijn kaart past.
– Individueel: Zoek de juiste kaartjes bij elkaar.

Muziekles 'winter'

Klik op de afbeelding om naar de muziekles te gaan.

Bee-Bot mat 'Winter'

Met deze educatieve, vrolijke Bee-Bot mat ‘winter’ oefenen je kleuters spelenderwijs allerlei doelen. De mat is 93 cm bij 93 cm en heeft vakken van 15 bij 15 cm. De mat is gemaakt van 500 gram vinyl en is eenvoudig op te rollen tot een klein rolletje. De oefeningen met de Bee-Bot kunnen worden gedaan met bijgeleverde downloads. Hieronder zie je de mat met een close up.
Bee-Bot mat winter, kleuteridee
Bee-Bot mat winter detail, kleuteridee
Oefen op deze mat heel veel leerdoelen met kleuters:
– kleuren: heel veel verschillende kleuren met sneeuwvlokken
– tellen: ga met de Bee-bot naar bomen met een verschillend aantal driehoekjes (1-10)
– programmeren met de Bee-Bot
– woordenschat: allerlei dieren, maar ook allerlei objecten die gebruikt worden in de sneeuw
– woordbeeld en letters: het woord ‘winter’ staat centraal, ga met de Bee-Bot naar sneeuwballen met dezelfde letter
– richting: welke takjes liggen hetzelfde en welke zijn gespiegeld
De Bee-Bot mat kost €35,50

Rekenen voor kleuters

Logische volgorde: De eerste versie is te gebruiken bij groep 1, de moeilijkere versie daaronder kun in groep 2 inzetten. Kan het kind al verbanden leggen tussen verschillende gebeurtenissen. Kan het al benoemen wat eerder of later gebeurd is. Deze werkbladen zijn een handige hulp bij het aanleren van deze aspecten. De kinderen kunnen de plaatjes uitknippen en op een strook papier in de goede volgorde plakken.

Kleurenklik, bewegend leren

Kleurenklik bestaat uit activiteiten met kleuren voor kleuters die je heerlijk buiten met elkaar kunt uitvoeren. Het gaat om goed luisteren, kleuren leren & benoemen, kleuren zoeken & matchen, reeksen maken en heerlijk bewegen!
In dit pakket draait alles om de kleuren van de winter.
Inhoud van het pakket:
  • 10 verschillende rode winter kaarten, zie voorbeeld hierboven
  • 10 verschillende groene winter kaarten
  • 10 verschillende blauwe winter kaarten
  • 11 grote kleurenkaarten, je kunt ook gekleurd papier gebruiken
  • Een beschrijving van 6 verschillende activiteiten

Meer of minder sneeuwballen, thema winter voor kleuters

Sneeuwpoppen meten met kleuters

Kralenplank sneeuwpop

Digibord, computer en tablet

Buurgetallen oefenen                                                     Ordenen op afmeting
Aanvullen tot 10
Oefen de begrippen meer/ minder.                               Jules in de winter.

Schrijfpatronen

Visuele discriminatie

Planner Pluskids

De integratiematrix is een handig hulpmiddel om activiteiten binnen je thema te bedenken voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Moe meer rechts de kolom of activiteit staat, hoe beter de activiteit aansluit bij slimme kinderen. Deze wintermatrix (A3 formaat) is ingevuld door Miranda Straatman en kun je hieronder downloaden. De lege integratiematrix kun je gebruiken om zelf in te vullen.
Voor info over de integratiematrix klik hier.

Telpakket, 10 lessen bewegend rekenen

Fijn buiten rekenen, ook in de winter. De kinderen genieten hier enorm van en zijn heel betrokken bij deze spellen.
Met dit telpakket heb je 10 verschillende rekenlessen voor bewegend leren in handen.
De eenmaal uitgeknipte kaartjes, kun je bij alle telpakketten van de verschillende thema's gebruiken. Je kunt zelf het niveau van elk spel bepalen, van heel makkelijk tot heel moeilijk. Tellen tot 5 of tot 10 of tot 20.

Knutselwerkjes

Gespiegelde wanten
Met de download hieronder (verschijnt deze week) kunnen de kinderen gespiegelde wanten maken. Print de wanten uit op een gekleurd papier. De kinderen vouwen het blad precies op de stippellijn al een boek. Daarna gaan ze één want decoreren met verf. Je kunt hiervoor kwasten, kurken, stokjes e.d. voor gebruiken.
Wanten spiegelen, thema kleding, kleuteridee
Daarna wordt het blad opnieuw op de stippellijn dicht gevouwen en wrijven de kinderen over het dichte vel. Zo komt de verf gespiegeld ook op de andere want.
Wanten spiegelen, thema kleding, kleuteridee
Wanten spiegelen, thema kleding, kleuteridee
Als alles droog is worden de wanten uitgeknipt en op een gekleurd papier geplakt. De wanten worden verbonden met een stukje touw.
Wanten spiegelen, thema kleding, kleuteridee
Sneeuwlandschap
Met verf en wattenstaafjes kunnen de kinderen een prachtig sneeuwlandschap maken. Gebruik voor iedere kleur verf een ander wattenstaafje.
sneeuw verven met viltstaafjes, thema winter kleuteridee.
sneeuw verven met viltstaafjes 2, thema winter kleuteridee.

Bouwkaarten

Bordspel

Het super coole sneeuwpop spel voor kleuters A3/ The super cool snowman game
Wat is er in de winter leuker dan een sneeuwpop te maken? Dat kunnen de kleuters met dit spel.
Spelregels: Voor een groepje kleuters is een spelbord nodig, een dobbelsteen en per kind een scoreblad, een pion (blokje) en een potlood. De kinderen gooien om de beurt met de dobbelsteen. Ze beginnen te zetten bij het hoofd van de sneeuwpop op het spelbord. Als ze op een vakje komen van bv. een grote sneeuwbal, mogen ze de buik van de sneeuwpop op hun plaatje doorstrepen en tekenen in het kader. Dan mag de volgende. De kleuter die na een aantal beurten alle vakjes kon doorstrepen op het scoreblad, heeft zijn sneeuwpop klaar en is winnaar. Het maakt niet uit welke sjaal of muts je hebt. Als de kleuter het hele spelbord rond is, maar nog niet alle onderdelen van de sneeuwpop heeft, gaat hij gewoon nog een keer rond tot hij / zij alle onderdelen ook heeft.
English game rules: For a group of children a game board is needed, a dice and each child need a score sheet, a pawn (cube) and a pencil. The children take turns throwing the dice. They begin to put at the head of the snowman on the game board. If they come, for example on a box of a big snowball,  they can line through the snowman with stripes on their image and draw it in the frame. Then may the next. The toddler who after a number of turns all the boxes could cross out on the score sheet, his snowman is ready and this child is winner. It does not matter what scarf or hat you have. If the nursery the whole game board is around, but not yet all parts of the snowman has, he just goes around again until he / she has all the parts.
Klik hier of op de afbeelding voor een grote versie om te printen. Ook kun je het scoreblad downloaden.
Klik hier of op de afbeelding voor een grote versie om te printen.

Gymlessen

Les 1

Gymles voor kleuters, thema winter, kleuteridee.nl
Inleiding: Schaatsen; Geef alle kleuters twee stukken papier uit reclamefolder. Deze stukken plaatsen ze onder hun voeten en dan schaatsen (glijden) ze ermee over de vloer. Netjes in de omgangsbaan van het lokaal, zoals op een echte schaatsbaan.
Kern 1: De kleuters maken een sneeuwbal (krantenbal). De kleuters kunnen alleen of per twee allerlei werp- en vangoefeningen uitproberen.
Kern 2: In het midden van het lokaal is een lijn gespannen. Hieraan hangen grote papieren met een rond gat. Welke leerling kan zijn sneeuwbal steeds door het gat werpen. De kinderen tellen hoeveel keer hun dit lukt.
Afsluiting: Nu gaan de kleuters een echt sneeuwballengevecht houden in twee groepen. Wie gooit de meeste sneeuwballen (krantenballen) naar de overkant. De groep met de minste ballen in zijn veld is winnaar.

Les 2

Gymles voor kleuters thema winter 2, kleuteridee.nl
Inleiding: Sneeuwpop tikkertje. Eén kleuter is sneeuwman en staat middenin het lokaal. De sneeuwman krijgt een zachte bezem, das en hoed. Met de zachte kant van de bezem probeert het kind de andere kleuters te tikken.
Wintercircuit:  Hiervoor worden de kinderen verdeeld in groepjes. Ieder groepje gaat naar een onderdeel. Na iedere vijf minuten roteren de groepjes.
Afsluiting: De kleuters staan verspreid door het lokaal. De leerkracht vertelt een verhaaltje over de sneeuwpop die in de tuin staat. Het is koud buiten en de sneeuwpop heeft het naar zijn zin: zijn mond lacht. Maar dan gaat de zon schijnen. Het wordt steeds warmer en de sneeuwpop wordt steeds kleiner. Zijn mond gaat van een glimlach, naar een streep, tot een neerhangende mond. Op den duur licht er alleen nog maar een plasje water; de sneeuwpop is gesmolten!

Les 3

Gymles voor kleuters thema winter 3, kleuteridee.nl
Inleiding: Winterstandbeelden. De kinderen maken allerlei bewegingen die met de winter te maken hebben zoals, skiën, schaatsen, baantje glijden, bibberen. sleeën enz. Opeens roept de leerkracht: Bevries! Samen bekijken we de standbeelden. Aan wie kun je goed zien wat hij/zij aan het doen was?
Kern 1: Sneeuwbal doorgeven. De groep wordt verdeeld in twee even grote groepen. De kinderen staan in een rij achter elkaar. De eerste van iedere rij krijgt een grote sneeuwbal (bal). Op een teken van de leerkracht geven de kinderen van beide groepen de bal over hun hoofd door aan het kind achter zich, deze herhaalt dit en zo gaat het net zo lang door tot de bal bij het achterste kind is. Deze geeft de sneeuwbal onder de benen door aan het kind voor zich. Zo gaat het door tot de bal vooraan is. Welke partij is winnaar?
Kern 2: Lummel-sneeuwbal. De groep gooit twee sneeuwballen (ballen) over. Twee kinderen met een lintje om doen niet mee met de groep. Zij moeten juist de bal in hun bezit proberen te krijgen. Degenen die de bal als laatste aanraakt voordat de lummel de bal in zijn/haar bezit krijgt, moet zelf lummel zijn.
Afsluiting: Iedereen is moe van het spelen in de sneeuw. Daarom gaan de kinderen slapen. ze liggen op de vloer met hun ogen dicht. De leerkracht loopt langs en maakt de kinderen één voor één wakker. Wie wakker is mag naar het klaslokaal.

Les 4

Gymles voor kleuters, thema sneeuw, kleuteridee.nl
Inleiding: De leerkracht hangt één of meerdere grote sneeuwpoppen van papier aan de wand. De kleuters gooien sneeuwballen tegen de sneeuwpop (krantenballen, ballen of pittenzakken).
Kern 1: Estafette sneeuwschuiven. De kleuters staan per groep in een rijtje. De voorste kleuters hebben een bezem met daarvoor een hoop sneeuw (een opgevouwen witte doek, of een stuk wit piepschuim). Op een teken van de leerkracht schuiven de voorste kinderen de sneeuw naar de overkant, gaan om een pylon heen en schuiven de sneeuw weer terug. Dan gaat de volgende kleuter van het groepje. Welke groep is het eerste klaar?
Kern 2: Sneeuwbal mikken. De kleuters staan in een kring van ongeveer acht kinderen. Je kunt dus meerdere kringen vormen bij veel leerlingen. Per groep is er een sneeuwbal (zachte bal). De kleuter die de sneeuwbal heeft, probeert deze onder de benen van een ander kind uit de kring door te rollen. Deze probeert de bal met beide handen tegen te houden. Je mag de bal niet onder de benen van je buurman rollen. Variatie: Je mag ook schijnbewegingen maken. De kleuter die af is, omdat de sneeuwbal toch onder zijn benen door gat, moet zich omdraaien en speelt het spel verder achterstevoren mee.
Afsluiting: De kinderen zitten in de kring. Eén kind krijgt een blinddoek voor. De leerkracht wijst een sneeuwpop (kleuter) aan die midden in de kring mag staan. Het kind met de blinddoek wordt er naast gezet. Deze mag voelen aan de sneeuwpop. Kan de kleuter raden welk kind uit de groep sneeuwpop is?

kleurplaten