Het paard
Interactieve Praatplaat
Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes en spelletjes bij het thema 'paarden'. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.
Het is niet toegestaan deze plaat op andere websites of Yurls te plaatsen.
Het is niet toegestaan deze plaat op andere websites of Yurls te plaatsen.
Interactieve liedlijst
Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.
Spellenpakket 'Het paard'
Hop, hop, hop, paardje in galop, rennen, springen met een vaart,
rijd naar de stal en borstel je paard.
rijd naar de stal en borstel je paard.
Vijf vrolijke educatieve spellen voor kleuters bij thema ‘Het paard’. Met doelen om te observeren. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip, kleuren, paarden borstelen, letters, woordbeeld, begrippen en vormen De spellen kunnen ingezet worden als werkje aan de tafel, maar ook in taal-en rekenhoek of in een taal-of rekencircuit.
Tijdens het eerste spel ‘Paard springen’ gaat het er natuurlijk om welke hoogste springt. Is dat jouw paard of het paard van een medespeler?.
Het tweede spel ‘Op stal’ is een spel om letters te herkennen en ook het woordbeeld. Dit gaat op een speelse manier die bij kleuters past. De kinderen hoeven de letters nog niet persé te kunnen benoemen. Wel helpt dit spel mee aan het benoemen van de letters van het woord ‘stal’.
Het volgende spel is ‘Rensport’. Welk paard rent het snelst en is het eerst bij de finish?
Het vierde spel ‘Paardenmatrix’ kan gespeeld worden op twee manieren. De speler moet een kaartje met het juiste paard met de juiste berijder zoeken en op zijn matrix leggen. Er is een eenvoudige versie en een uitdagende versie van het spel.
Bij het vijfde spel ‘Paard borstelen’ moeten de kinderen al de modder van hun paard borstelen. Wie zijn paard als eerste schoon heeft, is de winnaar.
Weer een geweldig, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen om te observeren. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles, in de taal-of rekenhoek en zelfs als gezelschapsspelen op een feestje met thema ‘paarden’.
Speeltafel
Bij dit thema kun je een prachtige speeltafel maken. Met wat Playmobil of ander speelgoed kunnen de kinderen heerlijk spelen en al hun paardenskills in praktijk brengen.
Er is op de mat plaats voor een paardenstal, een weiland, een weg met brug en een bak om met paarden te springen. Ook is er een plaats voor de prijsuitreiking.
De achtergrond is echt een Hollands plattelandtafereel. Je kunt de matten bekijken en bestellen bij Kinderspeelmat.nl
Bouwhoek
In de bouwhoek kunnen de kinderen paarden maken van blokken. Voeg wat ogen en oren van papier aan de hoek toe en wat Buddies. Zo kunnen ze het paard oren en ogen geven. Ook een staart van wat wol kan aan de blokken met plakgum bevestigd worden.
Als het paard af is, kan er een echt zadel opgelegd worden. Een de trotse ruiter mag met cap en zweep op het paard poseren.
Stal bouwen
Je kunt de kinderen ook opdracht geven om een stal voor de paarden te bouwen.
Woordkaarten
Deze woordkaarten kun je gebruiken voor woordenschat. Er is een versie met lidwoorden en een versie zonder lidwoorden. Klik voor de versie met lidwoorden op de laatste woordkaart of hier.
Paardenstal voor rollenspel
Maak een echte paardenstal voor rollenspel in je klas! Deze is verkrijgbaar bij Kinderspeelmat.nl. Met een deur waar de ruiters echt door kunnen gaan en een raam om naar binnen te kijken.
Zet in de stal een rek (gemaakt van een pallet) met stokpaarden. De stokpaarden zijn van Marktplaats. Op de grond kun je echt stro neerleggen. Zorg voor caps of hoeden, een beschermjasje en zwarte laarzen en een rijjasje. Met borstels en kammen kunnen de kinderen de paarden borstelen.
Leg verder een zweep, Brix voer met een schepje, wat hooi, een kruiwagen en twee grote scheppen en wat infoboeken over paarden in de hoek. Ook een bezem en blik en veger zijn nodig. Als je elastiekjes in de hoek legt kunnen de kinderen de manen van de paarden vlechten.
Het is leuk om in de stro allemaal bruine en zwarte doppen neer te leggen. Vertel de kinderen dat dit paardenvijgen zijn. Ze moeten de stal ook uitmesten en de mest opruimen met schep en kruiwagen. Verder kun je de kinderen in de gang of op het plein laten draven en galopperen op de stokpaarden.
Buitenspel
Als je de kinderen zelf een stokpaard laat maken (kijk bij knutselen voor de werkwijze) dan kun je heerlijk buiten paardrijden met je kleuters. Je kun een paardenrace doen of een springwedstrijd over horden.
Leer de kinderen om de knieën hoog op te tillen, zoals ook nodig is bij een paardenkeuring. Zorg voor rozetten als prijs en bevestig die aan de winnende paarden. En een winnaarspodium mag natuurlijk niet ontbreken. Je kunt twee kinderen aanwijzen die voor jury mogen spelen.
Rijmrun, bewegend leren
Heerlijk buiten rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij thema 'het paard'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.
Ringrijden
In meerdere provincies in het land organiseren ruiters ringrijden of ringsteken. Hoe leuk is het om dit ook met de kinderen op het plein te doen.
Gezeten op hun stokpaardjes krijgen de kinderen een stok in hun hand. Ze rijden met hun paard naar het eind van de ban waar een ijzeren ring boven het pad hangt. Al rijdend moeten de kinderen de stok door de ring proberen te steken. Als dit lukt, laat de ring los en heeft de rijder een punt behaald.
Schrijfpatronen
De kinderen kunnen met een potlood of stift proberen precies over de stippelijnen een lijn te trekken.
Rekenen
Het eerste blad is om groepjes van vier hoefijzers te maken, zodat ieder paard er genoeg heeft. Het tweede blad is een puzzel. Het paard moet naar de stal. Er mogen geen afslagen in de weg zitten die geen aansluiting hebben op de complete weg.
Muziek
1. Hop, hop, hop, paardje in galop
Hieronder in het filpje een leuk muziekactiviteit om de liedopbouw onder de aandacht te brengen.
2. Twee lessen met ritmebouwstenen thema 'het paard'.
Ritmebouwstenen zijn afbeeldingen met een verschillend aantal lettergrepen. Je kunt ze gebruiken om kinderen te laten oefenen en om elkaar een ritmepartituur te spelen. De ritmekaarten kun je hieronder downloaden, evenals een partituur.
Knutselen
Paarden van papier
Van twee brede stroken papier kun je eenvoudig met jonge kinderen paarden vouwen.
Vouw aan één strook een stukje om voor het paardenhoofd. De andere strook kun je doormidden vouwen, zodat een hoek van 90° ontstaat aan de binnenkant. Op het hoofd wordt een oog geplakt. De kinderen knippen een strookje crepepapier in en plakken dit als manen op het paard. Ook worden oren geknipt en bevestigd. Tenslotte worden de stroken zo aan elkaar bevestigd dat de poten even lang zijn. Van een stuk wol kunnen de kinderen een staart maken.
Collage
Collage
Laat de kinderen een weiland schilderen. In de nog natte verf kunnen ze vlinders en bloemen plakken. Als de verftekening is opgedroogd, kunnen de paarden die hierboven beschreven zijn er worden opgeplakt.
Stokpaard of hobbyhorse
Bij dit thema kun je er niet omheen! Een leuk stokpaard of een leuke hobbyhorse hoort er helemaal bij.
Om tijdens het thema met alle kinderen te kunnen galloperen springen heeft iedereen zijn eigen paard nodig. Kopieer het onderstaande hoofd 2x per kind op gekleurd stevig karton en laat de kinderen de paardenhoofden uitknippen.
Vervolgens wordt er met stroken en plakketjes een hoofdstel op het paard geplakt. Het oogwit van het paard wordt met een wit kleurpotlood ingekleurd. Vervolgens knippen de kinderen de manen van een dubbele strook crepepapier. Ze geven hier allemaal knipjes in en plakken de manen langs de binnenkant van het hoofd. Plak vervolgens de twee foofden op elkaar met de stok ertussen. Als het stokpaard droog is, kan de pret beginnen.
Rozet, paardenprijs
Laat de kinderen een mooie rozet maken die als prijs dient in de paardensport. Hiervoor heb je twee kleine ronde vouwkartons nodig, twee bijpassende stroken papier, een strook crepepapier en een paardenafbeelding.
Eerst wordt een rond vouwkarton ingesmeerd met lijm. De kinderen rimpelen en frommelen de strook crepepapier in het rond en plakken die vast aan de lijm. Daarna wordt het andere vouwkarton erop geplakt. De stroken worden schuin aan de achterzijde vastgelijmd. Het logo wordt uitgeknipt en op de voorkant bevestigd.
Je kunt de paardenlogo's hier downloaden.
Je kunt de paardenlogo's hier downloaden.
Verrassingstekening
Ook bij dit thema maakten de ouders een verrassingstekening met witte wasco.
Als de kinderen op school met Ecoline schilderen komt de tekening te voorschijn. Deze activiteit is echt goed voor de ouderbetrokkenheid. En de kinderen vinden het erg leuk en wachten gespannen tot alles zichtbaar wordt.
Cap
De kinderen schilderen een witte cap met zwarte of bruine verf. Daarna worden de caps versierd met strass steentjes.
Hoefijzers versieren
Bij een manege kun je oude hoefijzers halen. Laat de kinderen de ijzers een beetje schuren. Daarna kunnen ze geverfd worden met goud- of zilverplakaatverf. Als de hoefijzers droog zijn kunnen de kinderen ze versieren met allerlei foamplakkers en strassteentjes.
Bevestig aan de bovenkant een mooi lint of een stukje raffia. Je kunt het hoefijzer daaraan ophangen.
Stal
Van een lege doos en onderstaande download kun je een mooie stal maken. De kinderen knippen eerst de stal uit het papier. Daarna wordt de stal op de doos geplakt. Zorg ervoor dat de onderkant van de doos en de onderkant van de stal op gelijke hoogte vastzitten.
Daarna worden de deuren op de witte lijnen open geprikt en open gevouwen. Vervolgens gaan de kinderen via een stappenplan zelf een paard op een tekenpapier tekenen. Zorg dat het papier iets kleiner is dan de deur. Dan kun je het papier waar het paard op staat door de deur in de doos plakken. Leg nog wat stro in de stal, zodat het paard zich comfortabel voelt :)
Excursie naar manege
Tijdens het thema is het leuk om op bezoek te gaan bij een manege. Echt heel leerzaam voor de kinderen. Met een beetje geluk mogen ze de dieren borstelen, vlechtjes maken in de manen en over de obstakels springen.