De stad
Interactieve praatplaat
Interactieve Liedlijst
Woordkaarten
Speeltafel
Maak bij het thema een leuke speeltafel met veel fietsen en een speeltuin in het park.
De ‘Achtergrond Fiets & Stad‘ is bedoeld om als achtergrond bij de speeltafel te hangen. De ‘Ondergrond Fietspaadjes‘ leg je op een lange plank, speeltafel of op een aantal kleine tafels die je tegen elkaar aanschuift. Op de ‘Ondergrond Fietspaadjes‘ kunnen de kinderen spelen met Playmobil of ander plastic speelgoed. Je kunt er een fietsenwinkel en in het park een speeltuin, een racefietsparcours of kinderboerderij op maken. De matten zijn eenvoudig met de schaar in te korten of in twee delen te knippen.
Klik op de winkelwagen om de Achtergrond Fiets & Stad en/of de Ondergrond Fietspaadjes te bestellen
Start van het thema
Pak een object in heel veel lagen krantenpapier en plakband. Doe er tenslotte een laag inpakpapier over. Wij hebben een kopie van de stadsrechten van onze stad (op internet gevonden) in het pakket gedaan, maar je kunt ook iets anders inpakken bijv. een trein, een bakfiets van Playmobil of een schilderij van een stad.
Laat de kinderen in een kring zitten en speel op het digibord het eerste lied van de liedjesplaat doorlopend af en laat de kinderen het pakket aan elkaar doorgeven. Zet af en toe het geluid uit.
Op dat moment mag het kind dat het pakketje heeft, het papier eraf gaan halen. Maar als de muziek weer aangaat, moet het pakket opnieuw doorgegeven worden. Zo gaat het spel door totdat het voorwerp eindelijk is uitgepakt.
De leerkracht vertelt wat het cadeau met het nieuwe thema te maken heeft. Het thema kan beginnen.
Een leuke bijkomstigheid is dat de kinderen ongemerkt het lied al kennen en mee kunnen zingen.
Een leuke bijkomstigheid is dat de kinderen ongemerkt het lied al kennen en mee kunnen zingen.
Themahoek met rollenspel
Je kunt in de klas een foodtruck als themahoek maken. De kinderen kunnen hier echt eten bereiden en opeten.
In onze klas hebben de kinderen zelf wafels gebakken. Ze konden daar allerlei topping op doen en op de prijskaart konden ze de prijs van hun wafel met topping aflezen. Het was een groot succes!
Rijmrun, bewegend leren
Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'de stad'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.
Bouwhoek
Laat de kinderen in de bouwhoek een stad bouwen in hun zelfgemaakte muur (zie knutselen).
Geef grijze stroken voor de straten, blauwe stroken voor de grachten en groene blaadjes voor het gras. Dakpanpapier kan over de blokkendaken gelegd worden. Verder zijn auto's, mensen en verkeersborden erg leuk om bij deze stad te gebruiken.
Telpakket, 10x bewegend rekenen
Tellen en rekenen bij thema 'de stad', dat wil je toch graag buiten doen. De kinderen genieten enorm van deze spellen en zijn super betrokken.
Met dit telpakket heb je 10 verschillende rekenlessen voor bewegend leren in handen.
De eenmaal uitgeknipte kaartjes, kun je bij alle telpakketten van de verschillende thema's gebruiken. Je kunt zelf het niveau van elk spel bepalen, van heel makkelijk tot heel moeilijk. Tellen tot 5 of tot 10 of tot 20.
De eenmaal uitgeknipte kaartjes, kun je bij alle telpakketten van de verschillende thema's gebruiken. Je kunt zelf het niveau van elk spel bepalen, van heel makkelijk tot heel moeilijk. Tellen tot 5 of tot 10 of tot 20.
Bij deze telspellen zijn de kinderen bezig met tellen, getalbeeld, koppeling van getal aan hoeveelheid, meer, minder, 1 meer, 1 minder enz. enz.
Klik hier om naar het pakket te gaan.
Klik hier om naar het pakket te gaan.
Cijferverhaal, bewegend leren
Leg cijferkaarten van 1-20 verspreid op het plein. De ‘Staptegels getallen’ van Kinderspeelmat zijn hier heel geschikt voor.
De kinderen staan bij de leerkracht die het verhaal gaat voorlezen.Iedere keer als er in het verhaal een getal wordt genoemd rennen de kinderen naar de cijferkaart met dat getal. De leerkracht wacht even met verder lezen. Als iedereen bij het juiste cijfer staat, leest de leerkracht weer verder en luisteren de kinderen heel goed wat het volgende getal in het verhaal is. Als ze dit getal horen, zoeken z.s.m. het getal op de cijferkaart op en gaan erbij staan.
Zo wordt het hele verhaal voorgelezen.De kinderen genieten van het verhaal en het bewegen en ondertussen worden de getallen en het cijferbeeld geoefend.
Zo wordt het hele verhaal voorgelezen.De kinderen genieten van het verhaal en het bewegen en ondertussen worden de getallen en het cijferbeeld geoefend.
Knutselen
Maak van vier stukken karton met de kinderen een echte stadsmuur die je in de bouwhoek kunt gebruiken.
Maak vier lange stroken van karton. Knip uit een kleine spons stukken in de vorm van een baksteen. Met deze sponsjes stempelen de kinderen met verf stenen op het karton, zodat het een stadsmuur wordt.
Als de verf droog is kunnen er poorten, nissen en torens op de muur geplakt worden. Deze materialen kun je hier downloaden. Als de poorten zijn opgeplakt kun je ze zo inknippen dat ze ook echt open en dicht kunnen. Plak de muren aan de binnenkant aan elkaar zodat er een opvouwbaar vierkant ontstaat. Lees hierboven bij de bouwhoek hoe je de muur ibij het spel van de kinderen kunt inzetten.
Fontein
Met een tandenborstel, zeefje en wat ecoline kun je deze prachtige fonteinen maken.
kopier het blad met de bakken van de fontein. De kinderen kiezen één van de drie sjablonen uit. Deze wordt met twee plakbandjes over de kopie van de bak geplakt.
De kinderen dopen de tandenborstel in de ecoline en vegen er stevig mee, boven het sjabloon, over de zeef. Hierdoor vallen de spetters in het sjabloon en vormen de stralen van de fontein. Als alles is opgedroogd kun je het sjabloon verwijderen door de plakband door te knippen. Je kunt het sjabloon steeds opnieuw gebruiken.
Grachtenpand
Van lege melkpakken kun je een leuk grachtenpand knutselen. De kinderen plakken eerst een A4 vel om het lege pak heen. Daarna knippen ze een geven naar keuze uit één van de knipvellen die je hieronder kunt downloaden.
Het dak wordt uit het knipvel geknipt. Deze wordt dubbelgevouwen en aan de bovenkant van het pak vastgeniet. Dan worden er ramen en deuren uitgeknipt en opgeplakt.
In elke stad is het te zien, graffiti. We leerden er van alles over, bekeken het in onze stad en daarna gingen we zelf aan de slag.
Onze school en stad hebben we in letters op een stevig doek laten drukken. Ieder kind heeft een letter ingeverfd met een kleurverloop. Het resultaat is prachtig. Ineens zien de kinderen onderweg overal graffiti en ze bekijken de 'kunst' aandachtig.
Wil je zo'n soort doek met de naam van je school bestellen, stuur dan een mail naar info@kleuteridee.nl.
Gebouwen van blokken natekenen
Laat de kinderen met kleine blokjes een mooi gebouw of een wolkenkrabber bouwen. Daarna mogen ze hun gebouw natekenen. Een supergoede rekenactiviteit. Eeen ruimtelijk bouwwerk omzetten in het platte vlak.
Als de gebouwen nagetekend zijn, mogen de kinderen er ramen en deuren in tekenen met mensen erachter.
Tijdens deze laatste activiteit viel er weleens een gebouw om. Wat een leuke ontdekking voor de kinderen dat ze n.a.v. hun tekening het gebouw weer op konden bouwen.
Tijdens deze laatste activiteit viel er weleens een gebouw om. Wat een leuke ontdekking voor de kinderen dat ze n.a.v. hun tekening het gebouw weer op konden bouwen.
Foodtruck knutselen
Naast onze foodtruck als themahoek is het ook leuk om een foodtruck te knutselen. De kinderen kiezen wat ze daar willen verkopen. Snacks, ijs, pizza's of taart. Je kunt hieronder de sjabloon en extra materialen downloaden.
Niet een kopie van het sjabloon van de foodtruck vast op karton en laat de kinderen de foodtruck uitprikken. Ook de luifel moet uitgeprikt worden, maar niet van boven. Dan kun je de luifel aan de bovenkant omvouwen. De kinderen verven de foodtruck in de kleur die ze mooi vinden en je kunt de luifel gestreept laten verven.
Knip een lege toiletrol door midden en geef halverwege een knip in de rol. Dit zijn de wielen die je met de knip aan de foodtruck kunt bevestigen. Laat de wielen verven en opdrogen voor je ze aan de foodtruck vastmaakt. De kinderen kleuren met stift de eigenaar van de kar en knippen deze uit. Op de buik van de eigenaar wordt een plastic dop geplakt. Deze word aan aan de achterzijde van de truk geplakt, zodat er wat ruimte tussen de eigenaar en de foodtruck ontstaat. Zorg dat de voeten van de eigenaar ook echt op de grond staan.
Als laatste knippen de kinderen een strook met voedsel uit. Die wordt op de foodtruck geplakt.
Excursie naar de stad
In bijna iedere stad rijdt wel een toeristentreintje rond. Wij gingen in Vlissingen met de zonnetrein mee.
Hij kwam ons ophalen bij school en reed met ons langs de mooiste plekjes van onze stad en natuurlijk ook over de boulevard.
Alles wat we leerden was te zien. De kinderen zagen trapgevels en klokgevels, de haven, grafitti, een fontein en standbeelden.