Nederland

Deze weken komt er veel nieuw materiaal op deze themapagina.

Interactieve Praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over Nederland. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Thematafel

Een thematafel ‘De Fiets’ kun je maken met Playmobil. Meestal hebben de kinderen uit je groep genoeg materiaal thuis. Vraag of ze het mee mogen nemen naar school. Wij hebben bij onze thematafel twee matten gebruikt. De ‘Achtergrond Fiets & Stad‘ en de ‘Ondergrond Fietspaadjes‘ zijn twee veelzijdige matten van 3,39 m bij 39 cm. Elke mat is mat 3,39 m bij 39 cm. De matten zijn eenvoudig met de schaar in te korten. De mat is gedrukt op stevig vinyl van meer dan 500 gram. Hij is makkelijk oprolbaar zodat je hem heel klein (een rolletje van 39 cm hoog)  op kunt bergen als je hem even niet wilt gebruiken.

De ‘Achtergrond Fiets & Stad‘ is bedoeld om als achtergrond bij de speeltafel te hangen. De ‘Ondergrond Fietspaadjes‘ leg je op een lange plank, speeltafel of op een aantal kleine tafels die je tegen elkaar aanschuift. Op de ‘Ondergrond Fietspaadjes‘ kunnen de kinderen spelen met Playmobil of ander plastic speelgoed. Je kunt er een fietsenwinkel, een speeltuin, een racefietsparcours of kinderboerderij op maken. De matten zijn eenvoudig met de schaar in te korten of in twee delen te knippen.

De prijs van de ‘Achtergrond Fiets & Stad‘ of de ‘Ondergrond Fietspaadjes’ is € 39,45

 Klik op de winkelwagen om de speelmatten te bestellen

Buitenspel

Kaasmarkt van Alkmaar
Het is erg leuk om met een groep de kaasmarkt van Alkmaar na te spelen. Bekijk voordat je deze activiteit gaat doen met je kinderen een filmpje over de ze kaasmarkt.
Tijdens het rollenspel oefenen de kinderen hun motoriek, tellen ze en proeven ze verschillende soorten kaas.

Wij gebruikten twee wobbels die kinderen meenamen naar school en we hebben er met karton van dozen echte kaasdraagplanken van. De kinderen hebben allerlei witte kleren van thuis mee naar school gebracht. Bij een kaasboer mochten we nepkazen halen om tijdens ons thema te gebruiken.

Leg een aantal theedoeken op de grond waar de kazen opgelegd kunnen worden. Er zijn ook boeren die met de kar de kaas aanleveren.
De kaasmeisjes snijden blokjes kaas en prikken er vlaggetjes in. Wij proefden jong, belegen, oude en komijne-kaas.

Souvenirwinkel themahoek

Als de kinderen in je groep allerlei materiaal mee naar school hebben genomen bij het thema Nederland, kun je een souvenirwinkeltje in je klas maken.

Laat de kinderen zelf prijskaartjes voor de winkel stempelen. Gebruik hier de download voor. Bij ons maakte een kleuter een leuk prijskaartje. Alles was gratis :)

De kinderen in groep 2 kunnen in het winkeltje rekenen met geld. Stop €10,00 in de portemonnee en laat ze uitrekenen wat ze daar allemaal voor kunnen kopen.

Bouwhoek

In de bouwhoek kunnen de kinderen de onderkant van een molen bouwen. Daarna zetten de de kop met de wieken op hun gebouw. Daarna kunne ze de wieken laten draaien.

Hang een aantal foto's van molens in de bouwhoek. Maak van een flinke emmer die je ondersteboven zet een kop. Van stevig karton kun je wieken maken, waarop de kinderen het raster tekenen met stift. Doe in het midden van de wieken een flinke schroef die je ook door de emmer doet en draai er in de emmer een moer op. Als je de moer niet te strak aandraait, kan de molen draaien.

Woordkaarten

Rekenen thema Nederland

Schrijfpatronen

Digibord, computer en tablet

Knutselwerkjes

Nederlandse vlag van vierkantjes
Dit is een knutselwerkje voor twee achtereenvolgende werkmomenten. Als je over Nederland werkt, is het een must om een vlag te maken. Bij dit werkje komen ook wat rekendoelen aan bod.

De kinderen maken gras, bloemen en wolken met wasco op een wit papier. Daarna gaan ze met een kwast en blauwe Ecoline over het hele blad heen. Je zult zien dat de wasco niet verdwijnt doordat het vet is.
Als de tekening droog is kunnen de kinderen met de vlag beginnen. Geef ze een voorbeeld (kun je hieronder downloaden) en zet bakjes met plakkertjes op tafel. Je kunt ook zelf van gekleurd papier vierkantjes snijden van 3 cm bij 3 cm.
Zet een kruisje linksonder op de tekening van het kind. Op dit kruisje moeten de kinderen het onderste plakkertje van de vlaggenstok plakken. Dit voorkomt dat de vlag niet op het papier past.

Nederlands kapje vouwenVoor het rollenspel met bijv. een souvenirwinkel of kaaswinkel kun je een kapje voor op het hoofd vouwen.

Hiervoor heb je een wit papier van 56 cm bij 41 cm (of groter) nodig. Download hieronder het stappenplan.
1. Vouw het papier dubbel als een boekje.
2. Vouw allebei de helften terug naar de middenvouw.
3. Vouw het bovenste velletje terug. Vouw daarna alle hoekje naar voren om. Rechts de enkele hoekjes, links de driedubbele lagen.
4. Vouw het geheel dubbel langs de bestaande vouwlijn. De omgevouwen hoekjes zitten nu aan de binnenkant.
5. Het kapje is bijna klaar. De lange kant is open om het kapje op een hoofd te zetten.
6. Maak de vouw van de onderste punten met je vingers plat en vouw de punt om naar buiten. Het kapje is nu klaar.


Klompen van stevig papier

Het is erg leuk om klompen te maken met de kinderen. Print de onderstaande download af op stevig A3-formaat. Geef alle kinderen twee dezelfde klompen.

De kinderen schilderen eerst het motief op de klompen. Beide klompen moeten hetzelfde zijn.

Daarna worden de klompen uitgeknipt. De twee smalle uiteinden worden op elkaar geniet. De punt van voren wordt een stukje gevouwen en vastgezet met 1 nietje.

 

Dropjes van klei

Ons land is een echt dropland. Je kunt drop kopen in allerlei vormen en maten. Zoet en zout. Na een filmpje over het maken van drop en het proeven van dropjes zijn de kinderen zelf aan de slag gegaan om drop van klei te maken.

De kinderen rollen een stukje klei plat en steken met vormpjes en buisjes de dropjes uit de klei. 'Heksendrop' kunnen ze maken door een dikke rol te rollen en met een plamuurmes door te snijden.

Als de klei opgedroogd is kunnen de kinderen de dropjes verven. Leg de dropjes na het verven op een lamineervel, zodat je ze makkelijk los kan krijgen. Je kunt de dropjes als de verf nog nat is ook bestrooien met sneeuwzand. Dan lijkt het net of er suiker om de dropjes zit.

Puntzak stempelen

Van overtrekpapier kunnen leuke puntzakken gevouwen worden.

Leg wat voorbeelden van het woord drop op tafel en laat de kinderen aan beide zijden van de puntzak het woord drop stempelen.

Paspoort

Met deze knipvellen kunnen de kinderen een paspoort maken. Je kunt dit ook als activiteit in de schrijfhoek aanbieden. Print deze paspoorten uit op stevig A4-papier. De kinderen knippen eerst een buitenkant en een binnenkant van het paspoort uit. Deze twee delen worden op elkaar geplakt en dubbelgevouwen tot een boekje.

Nu gaan de kinderen met fineliners hun gezicht op de pasfoto zetten. Leg een spiegel op tafel, zodat ze zichzelf kunnen bekijken. Vertel dat je op de foto geen tanden mag zien, dat ze niet uitbundig mogen lachen en dat je ook het oorlelletje wilt blijven zien. Aan de hand van een uitgeprinte klassenlijst, vullen ze hun gegevens met een zwarte fineliner in op het paspoort.


Grachtenpanden

Zo leuk om grachtenpanden te maken in de stijl van 'Blond Amsterdam'. Leg op de tafel wat afbeeldingen van grachtenpanden en vertel iets over de verschillende vormen van de gevels.

De kinderen tekenen met het huis met ramen en deuren. Het effect is het leukst als ze ook de kozijnen tekenen. Daarna gaan ze met Ecoline aan de gang en een klein kwastje. Zorg voor een bakje met verschillende tinten Ecoline. Deze tinten krijg je door verschillende hoeveelheden water aan de Ecoline toe te voegen.

Nederlands nummerbord

Laat de kinderen van thuis een briefje meenemen waar het nummerbord van hun auto op staat. Op stevig geel papier maken ze hun eigen nummerbord na.

Je kunt de nummerborden buiten op de stuurkarren en wagens gebruiken bij het buitenspel.

Boerin in klederdracht

Het is erg leuk om ook iets te vertellen over de klederdracht in Nederland. Ook de kaasmeisjes op de kaasmarkten dragen deze kleding.

Het hoofd is een klein rond vouwkarton. Voor de kap en evt. het schort wordt een taartkleedje gebruikt. Leg verder gekleurd papier, plakoogjes, foto's van klederdracht en wol op tafel. De kinderen knippen en plakken hun eigen boerin.

Boer knippen en plakken

Veel jongens maken liever een boer. Ook voor deze boeren is het gezicht gemaakt van een klein rond vouwkarton.

Kroon voor de koning en koningin

Op de website van het koninklijk huis kun je mooie foto's van de koning en koningin downloaden. Laat de kinderen van goud papier zelf een kroon knippen. Leg een aantal afbeeldingen als voorbeeld van een kroon op de tafel.

Als de kroon op de foto is geplakt, kunnen de kinderen de kroon (al of niet in reeksen) versieren met 'edelstenen'.

Delfts Blauwe tegeltjes schilderen

Zorg voor witte tegels en laat de kinderen deze tegels beschilderen met 'Delfts Blauwe' verf.

Zet verschillende kleuren blauwe verf, maar ook zwarte en witte verf op tafel zodat de kinderen allerlei tinten blauw kunnen maken door de verf te mengen. Hoe fijner de kwast, hoe mooier het resultaat.

Tulpen prikken

Wie aan Nederland denkt, denkt ook aan de bollenvelden met tulpen. Alle reden om ook iets van tulpen te knutselen. Hieronder een leuke 3d tulp.

Eerst wordt er een kopie van het tulppatroon op zes gekleurde vellen papier geniet. De kinderen prikken zo de tulpen in één keer uit. Iedere tulp wordt in de lengte precies dubbel gevouwen.

Alle helften worden aan elkaar geplakt en de tulp wordt op het papier geplakt. Tenslotte wordt er met verf een steel en blad aan de tulp geschilderd.

Zuurkool met worst

Dit is een werkje waar de fijne motoriek goed wordt geoefend. Van crêpepapier worden klein sliertjes gescheurd of geknipt. Deze worden opgefrommeld en geplakt op een kartonnen bord.

De worst wordt van klei gemaakt. Als de worst droog is, kan hij geverfd worden.