Nederland

Interactieve Praatplaat

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over Nederland. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Woordkaarten

Rekenen thema Nederland

Schrijfpatronen

Digibord, computer en tablet

Knutselwerkjes

Nederlandse vlag van vierkantjes
Dit is een knutselwerkje voor twee achtereenvolgende werkmomenten. Als je over Nederland werkt, is het een must om een vlag te maken. Bij dit werkje komen ook wat rekendoelen aan bod.

De kinderen maken gras, bloemen en wolken met wasco op een wit papier. Daarna gaan ze met een kwast en blauwe Ecoline over het hele blad heen. Je zult zien dat de wasco niet verdwijnt doordat het vet is.
Als de tekening droog is kunnen de kinderen met de vlag beginnen. Geef ze een voorbeeld (kun je hieronder downloaden) en zet bakjes met plakkertjes op tafel. Je kunt ook zelf van gekleurd papier vierkantjes snijden van 3 cm bij 3 cm.
Zet een kruisje linksonder op de tekening van het kind. Op dit kruisje moeten de kinderen het onderste plakkertje van de vlaggenstok plakken. Dit voorkomt dat de vlag niet op het papier past.

Nederlands kapje vouwen
Voor het rollenspel met bijv. een kaaswinkeltje kun je een kapje voor op het hoofd vouwen.

Hiervoor heb je een wit papier van 56 cm bij 41 cm (of groter) nodig. Download hieronder het stappenplan.
1. Vouw het papier dubbel als een boekje.
2. Vouw allebei de helften terug naar de middenvouw.
3. Vouw het bovenste velletje terug. Vouw daarna alle hoekje naar voren om. Rechts de enkele hoekjes, links de driedubbele lagen.
4. Vouw het geheel dubbel langs de bestaande vouwlijn. De omgevouwen hoekjes zitten nu aan de binnenkant.
5. Het kapje is bijna klaar. De lange kant is open om het kapje op een hoofd te zetten.
6. Maak de vouw van de onderste punten met je vingers plat en vouw de punt om naar buiten. Het kapje is nu klaar.

Dropjes van klei

Ons land is een echt dropland. Je kunt drop kopen in allerlei vormen en maten. Zoet en zout. Na een filmpje over het maken van drop en het proeven van dropjes zijn de kinderen zelf aan de slag gegaan om drop van klei te maken.

De kinderen rollen een stukje klei plat en steken met vormpjes en buisjes de dropjes uit de klei. 'Heksendrop' kunnen ze maken door een dikke rol te rollen en met een plamuurmes door te snijden.

Als de klei opgedroogd is kunnen de kinderen de dropjes verven. Leg de dropjes na het verven op een lamineervel, zodat je ze makkelijk los kan krijgen. Je kunt de dropjes als de verf nog nat is ook bestrooien met sneeuwzand. Dan lijkt het net of er suiker om de dropjes zit.

Puntzak stempelen

Van overtrekpapier kunnen leuke puntzakken gevouwen worden.

Leg wat voorbeelden van het woord drop op tafel en laat de kinderen aan beide zijden van de puntzak het woord drop stempelen.