Baby
Interactieve praatplaat
Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes en spelletjes bij thema ‘baby’. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.
Interactieve liedlijst
Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.
Spellenpakket ‘Baby’
Vijf prachtige spellen voor kleuters bij het thema ‘baby’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. lettergrepen, begrippen ‘meer, minder, evenveel’, letterherkenning, woordbeeld, tellen, geletterdheid, gecijferdheid en geheugen. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’.
Veel kinderen krijgen in hun gezin of familie te maken met de geboorte van een baby. Daarom ligt dit thema dicht bij de belevingswereld van de kleuters. Bij het eerste spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk baby’s krijgt ;). De kinderen leren tijdens het competitieve element betekenisvol te tellen. Borstvoeding is erg belangrijk voor baby’s, maar sommige baby’s krijgen flesvoeding. Bij het tweede spel zijn de kinderen steeds de inhoud van de fles aan het bekijken. Wie heeft er meer of minder melk? Of hebben alle kinderen evenveel melk in hun fles? Bij spel drie ligt de nadruk op het geheugen. Weten de kinderen nog waar de juiste kaartjes liggen? Bij het vierde spel leren de kinderen het globale woordbeeld van baby en moeten ze steeds de juiste letters opzoeken. Wie heeft het eerst zijn babykaart vol? Tenslotte is er een spel voor het oefenen van lettergrepen. Hoeveel woordstukjes heeft het woord op het plaatje?
Je kunt de spellen tijdens de werklessen inzetten als werkje aan de tafels. Maar je kunt ze ook in de schrijf- of rekenhoek neerleggen.
Opnieuw een pakket met educatieve spellen voor kleuters. De kids zullen er veel speelplezier aan beleven!
Woordkaarten
Rijmrun, bewegend leren
Heerlijk buiten en binnen rijmen en rennen! Een prachtig rijmpakket voor bewegend leren bij het thema 'baby'. Je kunt het pakket meerdere keren gebruiken door de enorme hoeveelheid rijmwoorden.
Het pakket bevat 10 rijmkaarten met heel veel rijmwoorden. De kinderen genieten enorm van dit spel en zijn super fanatiek.
Schrijfpatronen
Rekenen
Babyflessen vullen met opdrachtkaartjes, meten met kleuters
Met deze opdrachtkaartjes leren de kinderen de inhoud van een fles voor baby waarnemen en lezen. De kinderen pakken een opdrachtkaartje en vullen de fles tot het juiste streepje. Het is handig om de kaartjes te lamineren. De kaartjes bevatten inhoud van 10 ml t/m 240 ml.
Hoeken & rollenspel
Met een aantal waskussens, badjes en/of tummi tubs kun je een leuke badderhoek maken. Ouders hebben vaak nog allerlei babyshampo ’s, zalf en lotions te hebben liggen waar ze niet meer mee doen. Dit maakt het voor de kinderen wel echt. Je kunt duidelijk de grenzen afbakenen en bijvoorbeeld zeggen dat ze van alles maar 2 of 3 druppeltjes mogen gebruiken. Handdoeken, luiers, kleertjes en badspeeltjes maken de pret compleet. Geef voordat de hoek in gebruik wordt genomen een klassikale les en laat zien hoe je een baby (of een babypop) hoort te wassen of af te drogen.
Zwangerschapsgym, rollenspel met kleuters
Allemaal oefeningen met een pop onder je shirt;)
Ledikantje maken in de bouwhoek
Je kunt ook een kleed voor een hemeltje in de bouwhoek toevoegen. Dan kunnen de kinderen een wieg bouwen.
Zuigelingenbureau voor kleuters
Het rollenspel in de hoek ‘zuigelingenbureau’ is vol van betekenisvolle rekenactiviteiten. De GGD of schoolarts kan vaak zorgen voor het gebruik van een babyweegschaal, voor lege spuitjes en een meetlint speciaal voor babyhoofdjes,
Er wordt gewogen, de lengte van de baby wordt gemeten, net als de hoofdomtrek en de lengte van het voetje.
In dit groeiboekje kunnen de kinderen alle gegevens van de pop opschrijven.
Het is ook leuk om een stethoscoop en wat spuitjes in de hoek te leggen.
Knutselwerkjes
Zwangere moeder, knipwerkje. De kinderen knippen en plakken een moeder die in verwachting is. Van het ovale papier wat voor de romp gebruikt wordt, knippen ze een stukje af wat voor een een buik. De baby kun je hier downloaden.
Baby’s kleien met kleuters
De kleuters leren bij deze opdracht om alle afzonderlijke ledematen uit één stuk klei te vormen. Ter versteviging worden er als verbinding tussen de ledematen ijsstokjes gebruikt. Voor deze baby’s heb je drie werklessen nodig. Eén om de kleibaby’s te vormen, één om te verven en één om het gezicht van de baby af te maken en een luier om te doen. Haren kun je maken van een dotje schapenwol.
Ledikantjes knutselen voor de baby’s
Knip een doos doormidden en laat de kinderen de doos verven. Als de door droog is, plakken de kids ijsstokjes aan de binnenkant van de doos. Bovenaan plakken ze rond de stokjes twee stroken papier. Servetjes dienen als lakens en dekens, Voor de poten kun je grote doppen, kurken of fotokokertjes gebruiken.
Box voor de baby knutselen
Op dezelfde manier als het ledikantje, kunnen de kinderen ook een box knutselen. Je hebt dan een vierkante doos nodig. Ook voor een boxkleed kun je een servet gebruiken.
Geboortekaartjes maken
Voor de oudste kleuters is dit een leuke opdracht om wat te oefenen met letters. Ze stempelen hun naam en schrijven de andere tekst op het kaartje na van een voorbeeld. De kadertjes kun je hier downloaden.
Beschuiten van brooddeeg met papieren muisjes
Maak van zout brooddeeg beschuiten. Besmeer ze met roomkleurige verf en laat daarin als het nog nat is perforator rondjes vallen. Zo maak je zout brooddeeg:
Doe alles door elkaar, goed kneden. Even geduld, want in eerste instantie blijft het wat kruimelig. Goed doorkneden dus. Als het echt droog blijft kun je wat water toevoegen. Is het te nat en plakkerig, voeg dan bloem toe. De baktijd van de beschuiten is ongeveer 1 uur op 100 graden Celsius en daarna nog anderhalf uur op 150 graden Celsius.
Blauwe en roze muizen
Van gekleurd brooddeeg, stukjes touw, woodsies en ogen, maken de kinderen deze vrolijke geboortemuizen.
Dit is mijn gezin
De kinderen plakken en kleuren hun vader, moeder, broertjes en zusjes.
Strijkkralen, thema baby
Baby’s maken met muizentrappetjes
Wiegje maken met de jongste kleuters
Met een halve door, kurken, een buigrietje en wat stof kunnen de jongste kids een leuk wiegje maken.
Flessen van vol naar leeg
Een mooie knipoefening voor groep 1. De kinderen knippen drie flessen uit. Vervolgens scheuren ze van stukjes zijdevloei melk. Deze melk plakken ze op de flessen. De flessen moeten gevuld worden van vol naar leeg.
Kinderwagen knippen en plakken, thema baby
De basis van deze kinderwagen is een rond vouwkarton. De wielen zijn gemaakt van ronde plakfiguren.
Rammelaar knutselen, thema baby
Rammelaar van een toiletrol en knopen. In de rammelaar kun je rijst of bruine bonen doen.
Gastlessen
De verloskundige in de klas
Nodig eens een verloskundige uit. Sommigen hebben een draagbaar echo-apparaat. Als er een zwangere juf of moeder bereid is om een echo te laten maken, is het feest van verwondering compleet. De verloskundige kan ook veel vertellen over hoe de baby groeit en wat er gezond is voor de moeder. Ook kan ze de bloeddruk opmeten.
Baby in bad in de klas
De kinderen genieten erg als een moeder haar baby in de klas in bad komt doen. Zeker als de kinderen mogen helpen!
Buiten spelen
Veel kinderen nemen kinderwagens, buggy’s en Maxi Cosi’s mee naar school. Bij droog weer ontstaat vanzelf leuk rollenspel op het schoolplein. De poppen krijgen zelfs borstvoeding 😉